lauantai 29. huhtikuuta 2017

Kolmatta kertaa kentällä, ämmä tantereessa!

Wuhuu nyt se tapahtui! Ämmä tantereeseen ja kakkua tallille! Eikä vain kerran vaan peräti kaksi kertaa! Mennään niihin kohta.

Olin edellisellä viikolla ratsastanut Muulilla kahdesti ja se toimi todella hyvin niissä. Vain kerran se kyyditsi minut toiseen päähän kenttää ja palasimme sieltä hyvässä yhteisymmärryksessä takaisin. Olin siis erinomaisilla fiiliksillä kiipemässä jälleen selkään.

Ensimmäinen virhe tapahtui jo ennen ratsastamista, en ollut päässyt tallille alkuviikosta ollenkaan joten Muuli oli ollut vailla virikkeitä kolme kokonaista päivää.

Toinen virhe tapahtui siinä kun en päässyt lähtemään töistä niin aikaisin kuin oli tarkoitus enkä siis ehtinyt käsitellä Muulia ollenkaan maasta käsin ennen ratsautumista.

No, elämä olisi aika tylsää ilman riskien ottoa, joten selkään vaan.
Kaikki kuvat ja video: Mira Vuori, kiitos!
Ei mennyt kauaakaan kun otin lähikontaktin kentän kanssa aivan kentän toisessa päässä. Hain ratsuni, joka oli jatkanut matkaa seuraavalle pitkälle sivulle ja kiipesin takaisin selkään. Ja homma jatkui. Se otti lähdöt muuten ihan samassa kohtaa kuin edellisellä ratsastuskerralla. Mutta edellisellä ratsastuskerralla se pysähtyi aitaan, tällä kertaa se kääntyi nopeasti ja jatkoi matkaa kentän viertä jolloin minun kolmekymppinen kangistunut kroppani ei enää ollut samaa mieltä kulkusuunnasta.

Jatkoimme toiseen suuntaan, otettiin käyntiä, pysähdyksiä ja ravia. Muuli on muuten erinomaisen taitava pysähtymään juuri siihen mihin haluan sen pysähtyvän eli puomin päälle. Toki se pysähtelee milloin mihinkin mutta tässä Muulin tapauksessa se on ihan ok.


Eipä mennyt kauaakaan kun mentiin taas, tällä kertaa toisessa kierroksessa. Löysin itseni toiselta pitkältä sivulta, mukavasti kenttäkontaktissa. Rungottoman satulan istuin oli muutaman metrin päässä kentällä, toinen jalustin roikkui hihnoineen Muulin ohjissa ja toinen joten kuten satulassa. Sekä istuin että jalustinkoukut ovat tämän tyyppisissä rungottomissa kiinni tarralla, joten olin varmaan ottanut jalustimen mukaan ilmalennossani.

Koottiin satula tallinomistajan kanssa ehjäksi. Muuli kuunteli tarran irrottelua tarkasti.

Kerrottakoon tässä kohtaa että olen pudonnut Muulilta nyt kolme kertaa. Ensimmäinen kerta oli syksyllä kun varusteenani oli vain lampaankarvasatula ilman jalustimia ja Muuli teki äkkikäännöksen.


Jossakin kohtaa noiden ilmalentojen välissä Muuli myös yritti lähteä lapasesta, mutta sillä kertaa sain sen jotenkuten ympyrälle ja pysäytettyä. Tämä tuli videollekin ja näkyy tekemässäni koosteessa.

Tiedän että kiihdyttävä nuori eläin opetetaan niin että se tosiaankin otetaan ympyrälle, mutta koska Muulilla ei taaskaan ollut rautaa suussa ja se on aika voimakas eläin, en saanut runtattua sitä voltille.

Harjoitukset jatkuivat. Ravasin molempiin suuntiin, ensin pieniä yhden puomivälin pätkiä ja sitten pidempään. Lopetettiin suoraan hyvään raviin, tulin alas ja taluttelin kentällä loppukäynnit ja keräilin puomit pois.

Äkkilähtöjen välissä Muuli oli miellyttävä ja jopa tahmea ratsastaa. Se piti päätään melko alhaalla ja tuntui rennolta. Siinä on vain tosi nopea kiihtyvyys kun tilanne tulee päälle. Videolta huomaatte myös että kentällä oli kanssani 1-2 muuta ratsukkoa koko ajan.


Sotavammat:
Oikean käden sormet olivat seuraavana päivänä kipeät eikä niissä ollut juurikaan puristusvoimaa.
Vasemmalle puolelle alaselkään juuri siihen missä selkäpanssari loppuu on muodostumassa laaja mustelma.
Lasken mäkivyötä seuraavalla kerralla, se on turhan ylhäällä enkä halua että se vahingossa nousee hännän alle.

Voisin vaikka pidentää jalustimia seuraavaa kertaa varten.
Jeeeee este!
Todistusaineistoa siitä että toinenkin ratsukko tuli samaan aikaan kentälle!

Kotona iskin tietenkin heti kameran tietokoneeseen josko siellä olisi hyvää materiaalia ja olihan siellä! Blogini Facebook-sivuille julkaisemani kuva (samalla tämän postauksen ensimmäinen klikkimagneetiksi laitettu houkuttelukuva) herätti runsasta keskustelua turvallisuudesta ja siitä onko Muuli normaali muuliksi vai ei. Hyvä, rönsyilevä mutta lähinnä omalla kokemuspohjalla perusteltu keskustelu hävisi aloittajan toimesta ennen kuin ehdin printscreenata sen.

Mutta muillekin tiedoksi että Muuli ei kyllä jatkuvalla syötöllä ole irrallaan pitkin maita ja mantuja eikä se ole kertaakaan aiheuttanut sivullisille vaaratilanteita. Ei edes tällä ratsastuskerralla kun kentällä oli pari muutakin ratsukkoa. On ilmeisesti olemassa talleja jossa hevoset eivät koskaan karkaa jos kuski putoaa tai eivät koskaan lähde juoksuttaessa hanskasta. Meidän talli EI ole sellainen vaan täällä jopa koulutetut (!!) ja ratsuttajan toimesta ratsastetut (!!) hevoset saattavat lähteä juoksutuksessa hanskasta villiintyessään tai saattavat pelästyä heiluvaa pressua ja kevätjuhlaliikkeiden lomassa jalkauttaa ratsastajansa.

Ja jos näin tapahtuu, tuo putoaja satulahuoneeseen pullaa tai kakkua.

Palatakseni vielä torstaihin, autoni (Renault, josta olen kertonut tarkemmin tässä postauksessa) ei lähtenyt enää käyntiin tallin pihalta. Soitin miehelleni että tulee hakemaan, hän ei ollut kotona vaan noin tunnin ajomatkan päässä tallilta. Tallikaverini heitti minut kotiin.

Seuraavana päivänä mieheni kävi ostamassa minulle uuden auton.
Henkilön Kaisa Määttänen (@rosamiii) jakama julkaisu

Perjantaina en mennyt selkään. Sen sijaan raahasin kentälle pehmopuomeja ja okserin ja juoksutin Muulia niiden yli. Materiaalin vähyydestä johtuen en saa tästä omaa blogipostausta, mutta kuvasin ihan lopusta viisi minuuttia videota jonka leikkelin minuutin pituiseksi.

Muuli ei enää lopussa jaksanut kovin hyvin, joten videolta näkyy kuinka heiluttelen narua normaalia isommin. Alussa se siirtyi raviin vain sillä että nostin kättä hieman ilmaan. Loppua kohden se vaati enemmän narunpyöritystä.

Paiskasin narun jopa ihan voimalla kenttään eikä Muuli ottanut siitä lähtöjä mutta vaihtoi sentään askellajin oikeaksi. Se ei siis pelkää minun energiakenttääni (vaikka syytä olisi prkl), vaan syynä on yleensä joku kentän ulkopuolinen asia.

Ja vielä sellainen ilouutinen että minulle tarjottiin Freemaxin rungotonta satulaa, joka on kuvien perusteella ihan samanlainen kuin lainasatulani. Lainasatulan pituus on 55 cm joten Freemax saman pituisena menee oikein hyvin. Muulilla on suhteettoman pitkä selkä, joten sen kanssa ei onneksi tarvitse etsiä niitä lyhyelle selälle tehtyjä erikoissatuloita.

Satula on minulla luultavasti ensi viikolla. Toisena ilouutisena kerrottakoon että Wintec on sovituksessa ja sain viestiä että se tuntuu oikein sopivalta.

26 kommenttia

 1. Oon varma, että tästä tulee sun luetuin postaus koska ensimmäinen kuva ja otsikko! :D

  Onneksi ei kuitenkaan sattunut tuon pahemmin. Ehdin lukemaan sen keskustelun, harmi että hävisi kun oisin mielelläni seurannut vielä pidempäänkin. Ihan hassuja juttuja :D

  Muuli näyttää noin noita lähtöjä lukuunottamatta tosi hyvälle, eikä ollenkaan mitenkään ahdistuneelle tai muuta vastaavaa. Sehän liikkuu kivassa tasapainossakin. Hyvä siitä tulee! :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Pakko myöntää että pyörittelin otsikkoa mielessäni heti torstaista lähtien ja tietenkin toi oli laitettava ensimmäiseksi kuvaksi :D

   Pahiten mua on sattunut kun omalta ex-hevoselta lentelin. Kerran olin varma että häntäluu murtui kun koko alaselkä oli tulessa. Ei se murtunut mutta saikkua tuli kun en pystynyt istumaan. Se otti muuten samanlaisia lähtöjä pitkin kenttää, eli ilmeisesti mä teen mun ratsuista sellaisia :O

   Muuli palautui kyllä hyvin nopeasti noista lähdöistään. Hommia jatkettiin tietenkin heti eikä se puhissut tai mitään.

   Poista
  2. Hah, jep selkeesti. :D No hyvä, eiköhän se sit ala jättämään niitä lähtöjä tässä pikkuhiljaa sitten pois!

   Poista
  3. Kari vepsä on mun viimeinen toivo, ollaan menossa sinne juhannuksen jälkeen.

   Poista
 2. Nykysin tietyissä piireissä tippumisesta on tehty mörkö ja samalla siinä kaikessa luonnollisuudessa unohdettu, että eläin VOI säikähtää ja sen kanssa VOI tulla joskus mielipide-eroja, eikä se aina tarkoita, että tilanne hoidettaisi väärin tms. Ja että hevonen ei kärsi terveestä määrästä stressiä.. Mä oon aina ihmetellyt, miksi kaikki pitää aina vetää niin järjettömän yli..

  Kivaltahan tuo Muuli näyttää, se on after all nuori ja toimii nuoreksi itse asiassa tosi kivasti. Toki en tiedä pitäiskö muulien olla miten erilaisia, mutta jos mulla ois ton verran ratsastettu hevonen, en mä ois huolissani. Jotkut vaan sinkoilee, jos sinkoilija on ketterä, sieltä saattaa tippua.

  Pidän kovasti peukkuja, että freemax sopisi teille hyvin!:)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mäkään en tiedä nuorista muuleista tai toisaalta hevosistakaan paljon mitään mutta samaan tapaan mun ex-hevonenkin sinkoili ja sillä sentään oli jo ratsastettu paljon. Että ehkä se olenkin vain minä..

   On muuten hassua kun joku kertoo ettei oo pudonnut vuosiin. Kyllä mä oon säännöllisesti muutaman kerran vuodessa ottanut maakosketusta vuokrahevosilta mutta kai oon vaan niin huono ratsastaja.

   Poista
  2. Mulle valmentajat on useamman kerran sanoneet, että jos kyse ei ole erityisen hyvästä apinasta tai ison tason kisaajasta, ihminen joka ei ikinä tipu, harvemmin kunnolla lähtee mukavuusalueeltaankaan :D Mä kävin aikanaan ratsastuskoulullakin, missä osa saattoi sinkoilla. Vaikka nekin oli parhaillaan sm-tasoa kisanneita ja menestyneitä kenttähevosia. Oishan se aika hupsua, jos pakoeläin ei koskaan kokisi tarvetta singota!

   Onko muuten kaikilla sun tuntemilla muuleilla tommonen hankalampi selkä vai onkohan niitä olemassa enempi hepan rakenteisina, joille sais kunnon satulat ilman mäkivöitä jne?

   Poista
  3. Nojoo kyllä minustakin on normaalia että ratsastuskoulullakin tullaan välillä alas mutta kai se on näissä piireissä onnistumisen mittari jos niin ei ole tapahtunut..

   Mäkivyöthän on tarkoitettu ihan samaan asiaan kuin häntäremmi vaikka mäkivöitä ei Suomessa olekaan. Tää jakaa painon paljon laajemmalle alueelle ja olis aika hyvä monella ponillakin.. Muulilla ei ole tuolla lapojen suunnalla mitään mikä stoppaisi satulan liukumasta eteen ja kun sillä on niin pallomainen maha niin tässä ei nyt auta anonyymien huutaa että "satuloi taaemmas" (en tarkoita sinua). Monelle muuliratsastajalle näyttää (kuvien perusteella) olevan ok että satula on kaulalla, minusta se on muulinrääkkäystä. Sama ongelma siis kuin ylilihavilla poneilla.

   Poista
  4. Jos sä otit mun kommentit niin että tippuminen tai epäonnistuminen on syntiä niin taisin kirjoittaa huonosti koska sitä en meinannut. Meinasin sitä kuinka tässä tapauksessa samat virheet toistetaan ja/tai riskeerataan niin että niillä on mahdollisuus jatkuvasti toistua. Epäonnistumisista opiksi ottaminen ja oman/eläimen/sivullisten turvallisuuden puute oli se mitä hain takaa esim irti juoksevan muulin kohdalla.

   Poista
  5. Kirjoittaja on poistanut tämän kommentin.

   Poista
  6. Olen pahoillani jos olet saanut blogista sellaisen kuvan että sivulliset ovat jatkuvasti vaarassa tyhmänrohkeiden riskien takia, niin olen pahoillani. Asia ei oikeasti ole niin, mutta jos haluat uskoa että näin on, niin kannattaa lopettaa blogin lukeminen tähän. Ei kannata kiusata itseään jatkuvasti sillä, että lukee kuinka itseään huonommat pilaavat oman sekä eläimensä elämän.

   Poista
  7. "Kuinka itseään huonommat pilaavat oman sekä eläimensä elämän" jhuu noinhan mä sanoin :D voi luoja.

   Poista
 3. Yhden ohjan pysäytys on hyvä taito hallita noissa tilanteissa, aitaa päin ratsastus saattaa myös toimia tosin siinä on 50% riski mennä eri suuntaan kuin hevonen. Ravia voisi myös harjoitella liinan päässä avustajan kanssa jos Muuli ottaa hatkoja. Muutenhan tuo näytti hyvältä!

  Ja vihdoin olet vaihtanut kunnon autoon ;) Hyvähyvähyvä *kauraa naamaan*

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Yritin molempien comboa eli pään kääntöä kylkeen aidan puolelta. No ei onnistunu ku muuli lähti ihan eri suuntaan ku mihin suunnittelin että se menisi..

   Me treenattiin liinan päässä syksyllä ratsastusta melkein joka kerta ja siinä se riepotteli mua myös, tosin pysyi ympyrällä. Musta tuntuu että muuli vähän ahdistuu jos se on liinassa. Olis kiva sit joskus kokeilla että ahdistuuko se jos mä oon liinan päässä ja joku muu kuskina selässä. No ehkä joskus.

   Poista
 4. Ei tuossa videossa kyllä mitään okseria näkynyt...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ei muuten näkynytkään vaan kavaletti. Tuli ajatushäiriö, pahoitteluni!

   Poista
 5. Ei näkynyt okseria. Näytti kavaletilta :) Okserissa on vähintään 3 puomia.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Okseri, kavaletti, pysty, ristikko mitä näitä nyt on ;)

   Poista
 6. Oli heti pakko tulla lukemaan (T: minä ja monet muut). Onneksi mustelmia suuremmilta vammoilta vältyttiin! Koita pysyä ehjänä, suunnittelen kovasti tämän kevään etelänreissua alkavalle kuulle. Kohokohdaksi sopisi viime vuoden villimuulin kuvaamisen sijasta Uljaan Ratsumuulin kuvaaminen. ;)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Viimeks piti olla villimuuli, tuli kesymuuli. Nyt pitäis olla uljas ratsumuuli, tulee rodeomuuli? Laita viestiä ku tiedät aikatauluista ni järkkään itteni tallille :)

   Poista
 7. Vaude, hetkittäistä spurttailua ja hiekanmaistelua lukuunottamatta näyttää jo varsin mukavalta menolta! Tsemppiä hurjasti, kyllä siitä vielä tulee tätikuljetin/maastomopomuuli.

  Kai meinaat rungottoman alle paineentasausta varten romaania tai paineentasaushuopaa? Tiedätkin varmaan, että ilman niitä satula voi painaa ikävästi selkärankaa. Börjes myy kanssa Freemaxiin etukaaria joilla saa hieman säädettyä satulan leveyttä ja säkätilaa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joo tiedän ja yks lukija laittoikin jo viestiä että sellainen on myynnissä. Tässä lainasatulassa ei sellaista ole enkä ole ottanut stressiä kun käyttöä on vain muutama kerta. Mutta jos äkkilähdöt poistuu rungottomalla huovalla niin sehän olis erinomaista!

   Ja joo nyt se oli hallinnassa ja ruodussa koko ajan lukuunottamatta noita sen sinkoiluja ja videolle oli tallentunut 13 minuuttiin vain toi yks kerta jossa saan sen hallintaan eli siinäkin oli 12 minuuttia hyvää menoa :)

   Poista
 8. Mä löysin sun blogin vahangossa ja jään seuraamaan teidän menoo :) Mutta yks kysymys jäi häirihtee.. Kun muuli on tavallaan niinkuin hevonen niin miksi sillä on erillaiset varusteet?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tarkoitat varmaan mäkivöitä satulassa? Ne pitää satulan paikoillaan kun muuten se valuu eteen. Mäkivyöt ovat tähän tarkoitukseen mukavammat. Muulilla on ihan normaalit suitset mutta nyt ratsastaessa olen pitänyt tuota riimua kun se on sille tutumpi. Pitäisi taas käytellä kuolaimia enemmän ohjasajossa niin voisi ottaa ne ratsastukseenkin.

   Poista
 9. Kätevän näköistä toi teidän kentän siivoaminen! :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Muuli hoitaa pätevänä ja noi pehmopuomit on mun lemppareita ku ne on niin nopee laittaa ja siivota, suosittelen!

   Poista