keskiviikko 5. huhtikuuta 2017

Libertyhommia

Liberty on aika kova sana kukkispiireissä ja koska minusta on tulossa koko ajan enemmän ja enemmän kukkis, olen tehnyt yhä enenevissä määrin asioita vapaana olevan Muulin kanssa. Tai siis onhan se tietenkin aidatulla alueella, mutta siellä se on vapaana.

Lisäys 6.4.: Tässä postauksessa ei harrastetakaan libertyä, vaan maastakäsittelyä vapaana olevan muulin kanssa. Liberty on sitä, kun hevonen hehtaarilaitumellakin työskentelee mielellään ihmisen kanssa, Muuli on aidatulla alueella.

Usein sanotaan kauniisti että hevonen valitsee libertyssä että se haluaa olla ihmisen kanssa. Mä sanon että ja vitut. Ei se valitse yhtään mitään itse. Jos Muuli häipyy kentällä mun luota, niin laitan sen kävelemään tasan niin pitkäksi aikaa kun sen huomio ja mielenkiinto on taas oikeassa asiassa. Teen sen ruohon hamuilista siis todella vaikeaa ja mieluiten mahdotonta.

Toisaalta palkitsen sitä ruhtinaallisesti ja runsaasti silloin kun sen mielenkiinto ja tekeminen on sitä mitä siltä haluankin, joten sille on kannattavaa tehdä mun kanssa juttuja.

No oli motiivi mikä oli, niin otin videolle vähän libertyhommeleita tässä yksi päivä. Olen todella rakastunut tallin uusiin pehmopuomeihin ja kerroinkin tässä postauksessa niiden ensimmäisestä käytöstä. Nyt ne ovat jo oienneet, mutta ihan suoria ne eivät vielä ole. Se ei Muulia haittaa.
No onhan ne nyt aika suoria!
Videot kuvasin tiistaina, mutta näihin oli treenattu jo viikonloppuna.

Aloitin ihan niin, että Muuli oli minulla pitkässä riimunnarussa ja juoksuttelin sitä käynnissä ja ravissa pehmopuomien yli. Aloin opettaa myös nopeita suunnanvaihtoja liinassa mutta ihan pienellä käyntiympyrällä. Käytännössä siis kävelytin sitä voltilla, pyysin kääntymään kohti minua ja lähetin toiseen kierrokseen. Kun kaikki tuntui sujuvan hyvin ja kentän portit olivat varmasti kiinni, tein samat asiat vapaana olevan muulin kanssa.

Se imeytyy yllättävän hienosti puomeille vapaanakin, eli olen tosi hyvin osannut opettaa sille että niiden ylitys tietää herkkupalkkaa.

Aluksi palkitsin joka kierroksen välein ja sen jälkeen vaadin jo kaksi kierrosta ja enemmän. Mutta jos kuvittelin että Muuli menisi kolme kierrosta, lähti se haahuilemaan muualle kun palkka ei enää vastannut vaatimustasoa. Noudin sen takaisin (eli pidin liikkeessä niin kauan kuin huomio oli muualla) ja homma jatkui tiheämmällä palkkauksella.

Allaolevaa videota olen pätkinyt koska se oli alunperin 10 minuutin pituinen. Huomatkaa miten pientä volttia Muuli tekee edelleen oikeaan kierrokseen, jos yhtään liian kovasti ajan sitä kauemmas minusta, se häipyy paikalta. Yhdessä kohtaa se onneksi menee kaikki puomit kunnolla siihenkin suuntaan jolloin pääsin palkitsemaan erinomaisesta suorituksesta.

Tässä kokeilin väistöä pitkästä aikaa pitkää pätkää kerrallaan. Tämähän ei mennyt kovinkaan libertymäisesti kun pää on vyölaukussa. Mutta väistöä se on huonokin väistö!
Tehtiin viikonlopusta lähtien myös ihan uutta juttua, nimittäin sitä että Muuli pyörii ympärilläni niin, että seison paikoillani kuin tatti. Aloitin tämänkin ihan "normaalisti" eli ohjasin sen pienelle ympyrälle ensin narussa, tein paljon suunnanvaihtoja, narussa ja sen jälkeen samat asiat vapaana "normaalisti" juoksuttaen. Eli liikuin omalla pienellä ympyrällä ja tuijotin Muulin takapäätä. Välillä otin seis, palkitsin ja homma jatkui.

Sitten, tosta vaan kokeilinkin jäädä seisomaan paikoilleni. Muutama ensimmäinen kierros meni niin että Muuli kyseli puolen kierroksen jälkeen että eikö olis tässä (koska oli edennyt mun selkäpuolelle) ja mä porkkanakeppiä heilauttaen kerroin sille että ei muuten ollut. Mutta ihan muutaman askeleen jälkeen palkkasin jotta motivaatio pysyy yllä.

Tiistaina sain tästä videokuvaakin, vaikkakin se on vähän huonoa kun jalusta ei tullut mukaan vaan joudun kuvaamaan selkäännousukorokkeen päältä.

Syy siihen, miksi olen kentän kulmassa on ihan se, että siinä oli kuivin kohta ja siitä saa lisätukea kahdelta sivulta. Kun yritin usuttaa Muulin kiertämään minua toiseen suuntaan, se lähti harhailemaan muualle koska siihen suuntaan kääntyessä tulee lätäkkö ällöttävästi.

Se muuten toiseen kierrokseen juoksuttaessa yrittää väistellä lätäköitä paljon hanakammin kuin toiseen suuntaan. Ehkä se on sokea toiselta puolelta ?!

Ai kauhee.. Tallinomistaja oli jo vähentänyt soijarouhetta, nyt sitä vähennettiin entisestään. Toivottavasti talvikarva hämää suurimmaksi osaksi. Taitaa olla myös aika vetää harja kokonaan pois niin kaula vähän ohenee.

Tiedotusluontoisena asiana todettakoon vielä että istuin tänään Muulin selässä usean kuukauden tauon jälkeen. Aloitettiin siis ihan perusjutuista, tallinomistaja antoi kauraa ja minä kiipesin jakkaralta selkään ja pois. Askeleita otettiin kaksi, yksi eteen ja toinen taakse. Niin ja yksi sivulle niin, että jakkara ei enää ollutkaan vieressä. Kai se rohkeus taas jostain löytyy. Ja meillä on kova yritys lämmitellä tuttua hyvää koulutuupparia ratsuttamaan. Ollaan jo voiton puolella.

10 kommenttia

 1. Kukkikset ja niiden jutut on ihan parhaita yleensä!☺ Näitä sun ja Muulin hommailuja on kiva lukea, nää on oikeasti mielenkiintoisia ja oppii taas uusia juttuja ja näkökulmia!

  http://toverit.blogspot.com/

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Taas harmittelin etten kuvannut viikonlopun ns välivaiheita mutta lauantaina satoi vettä ja sunnuntaina oli jo pimeää :( muulin kanssa on kyllä ollut ilo tehdä hommia viikonlopusta lähtien. Se suorittaa tosi hyvin ja mielellään.

   Poista
 2. Muulihan tekee tosi hienosti noi maastaksittlyhommat! Se on kehittynyt ihan älyttömästi.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ja nämä oli vielä yllättävän nopeat opettaa! No otti se multa hatkat kentällä pitkästä koulutusnarusta kun juoksutin sitä lätäköiden yli ja se ratkaisi tilanteen häipymällä.. että ei se nyt pelkkää juhlaa ole ollut :D

   Ostin ison hevospallon ja kunhan kenttä on ihan kuiva niin pumppaan sen. Sit lähtee maastakäsittely ihan uusille urille :)

   Poista
 3. Laita Noora Muulin selkään! Saapahan Noorakin vähän vaihtelua :D Milloin sut nähdään Muulin kanssa kaulanarulla? ;) Muuli on oikein hieno!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Jos puhutaan Kootussa ravissa blogin Noorasta, niin se sopii heti kun Noora ehtii paikalle. Ennen kaulanarua tämän tulisi toimia kaikissa askellajeissa normaaleilla päävehkeillä, eli kaulanaru saa pölyttyä kaikessa rauhassa autotallissa muutaman vuoden. Ja jos sille ei silloinkaan vielä ole tarvetta, myyn sen pois ja odottelen parempia aikoja.

   Poista
 4. Kuten jo Facebookissa sanoin, teidän tekemisiä on niin mukava seurata, ootte te hienoja!

  Ja mitä tohon sokeuskommenttiin tulee niin mun hevosella just todettiin toisessa silmässä selvästi alhaisempi näkö ja huonommat refleksit. Olin pistänyt merkille useamman oudon reaktion hevosen käytöksessä ja nyt pyysin lääkäriä katsomaan silmää. Ja tosiaan, eipä siellä ole kaikki kunnossa. Että kannattaa oikeasti kokeilla silmien refleksit ja näkö :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ei hitto, mä vaan heitin sen sokeuskommentin ihan hatusta, mutta kai se(kin) tosiaan olisi ihan mahdollinen syy toispuoleisuuteen. Tämä pienemmän ympyrän teko on ollut sillä ihan alusta asti, siis jo pyöröaidassa se teki toiseen kierrokseen paljon pienempää ympyrää kun toiseen suuntaan se nuoli pyörön aitaa kyljellään.

   Ja kiitos, onneksi pahimmat pätkät eivät koskaan osu videolle :D Mutta kyllä tämäkin osaa lähteä lapasesta niin sujuvasti ettei mulla ole mitään mahiksia pitää sitä.

   Poista
 5. Libertyn pointti nimenomaan on se, että hevosta (tai muulia in this case) ei millään tapaa "rangaista" tai koeteta saada hommiin juurikin esim. kävelyttämällä tai juoksuttamalla jos se valitsee toisin. Libertyn pointti nimenomaan on hevosen valinnanvapaus. Se mitä sinä teet on ihan normaalia maastakäsittelyä ilman varusteita. Enkä ehdottomasti tarkoita että se olisi jotenkin huono homma, kunhan lähinnä termin väärinkäyttö huokailuttaa :D

  Liberty terminä ymmärretään harmittavan usein niin, että hevosella ei ole varusteita, kun se oikeasti tarkoittaa oikeaa vapautta valita. Oikeasti aidointa libertyä on, kun hevonen on vähintään muutaman hehtaarin laitumella lauman kanssa ja silti työskentelee ihmisen kanssa.

  Toki englannissa käytetään sanaa "liberty" paljon silloin, kun hevosella ei ole naruja jne, mutta sitä käytetään silloin lähinnä kuvaavana sanana, joka on ihan sama suomentaa: vapaana työskentely, kun taas terminä liberty on eri asia. Silloin sen voi huoletta jättää suomentamattakin, kun sillä on oikeasti ihan oma merkityksensä.

  Mutta siis itse työskentely näyttää teillä varsin hienolta! Mä olen huomannut etenkin nuorien ja vielä treenaamattomien hevosten kanssa, että hankalampaan suuntaan kaikki pikkuesteetkin on paljon hankalampia. Niinkuin vaikka ne lätäköt. Kai se homma on sen verran inhottavampaa jo valmiiksi heikompaan suuntaan, että lätäkkö on sitten jo viimeinen pisara kamelin selälle. Kokeilitko muuten selkäännousuja satulan kanssa vai ilman?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minulle Liberty termi on tullut tutuksi juuri englannin kielestä, en tiennyt että sillä tarkoitetaan Suomessa sitä varsinaista vapaana työskentelyä hehtaarilaitumella kun englannissa sillä tarkoitetaan kaikkea työskentelyä, missä hevonen ei ole kiinni. Mutta jatkossa osaan olla tarkempi termien käytössä :)

   Onko englannissa sitten omaa termiä sille oikeanlaiselle libertylle vai onko sekin vain liberty?

   Mä laitan tämän aina kulkemaan hankalampaankin suuntaan (ellei itselläni ole laiskotuspäivä tai muuli tehnyt kerralla niiiin hyvin siihen helpompaan suuntaan että kannattaa lopettaa siihen) ja kyllä se siihen menee siedettävästi jossain vaiheessa. Ja joissain asioissa toinen suuntaa tuntuu olevan hankalampi ja toisessa toinen, eli oikea kierros ei aina kaikessa olekaan hankalampi. Eilen ohjasajo sujui paljon paremmin oikeaan kierrokseen, mutta juoksutus vasempaan. Ja samalla lätäkkökentällä mentiin. Jos työskentelyalueena on pienempi alue, kuten tarha, ei eroa huomaa.

   Selkäännousuissa ei ollut satulaa, mutta jätin ohjasajon jälkeen sen päälle ohjasajovyön luomaan jotain illuusiota paremmasta tuesta selässä. Naruriimun narun sidoin ohjiksi luomaan lisää tätä illuusiota. Muuli oli vapaana mutta käytännössä sen pää oli koko ajan kauravyölaukussa, josta avustaja sille sitä ruhtinaallisesti tarjoili.

   Poista