sunnuntai 23. huhtikuuta 2017

Lisää muuliratsastusta (ei sisällä vieläkään rodeota)

Kerroin perjantaina miten hienosti Muuli meni kentällä ensimmäistä kertaa noin puoleen vuoteen. Lauantaina jatkettiin kun saavuin tallille hieman kuuden jälkeen kakkosduunistani. Huh, onneksi kauppamme menee remonttiin ja pitkä kesäloma sieltä työstä alkaa! Nämä viimeiset työvuorot ovat tuntuneet niin raskailta. Vielä kaksi jäljellä. Päivätyöstäni minulla on normaali neljän viikon kesäloma heinäkuussa.

No takaisin tallille. Koska kello oli paljon, en juurikaan ehtinyt juoksutella Muulia ennen ratsastusta. Toin kolme pehmopuomia kentän turvallisimpaan kulmaan. Siinä on Tuuliponi heti aidan takana ja muutenkin mukavaa. Juoksutin Muulia varusteiden kanssa niiden yli ehkä vartin ajan ja kiipesin selkään.

Tallinomistaja sanoi että tänään pitäisi ravatakin, kieltäydyin ensin jyrkästi, että pysytään vaan mukavuusalueella. Mennään ravihommaan myöhemmin.

Aloitin käynnillä ympyrässä puomien yli. Pysähtelin paljon ja palkkasin, koska jos muistatte syksyltä, pysähtymiset olivat ajoittain hyvin haastavia. Hyvä pysähtyminen on tärkeää myös turvallisuuden takia. Muuli osaakin pysähtyä monesta eri merkistä. Se pysähtyy jos nojaan eteen, se pysähtyy jos otan kovemman tuntuman ohjista, se pysähtyy kun sanon SUPERRRRR.

Eikä tässä vielä kaikki, se ei vain pysähty, vaan se kääntää päänsä sivulle ja odottaa palkkiota. Hieno tyttö!
Kaikki kuvat otti jällen ystävällisesti Heidi Blom. Heidi myös koutsasi meitä taas erinomaisesti!
Kauraa tänne t. Muuli

En ole juoksuttaessa pysäytellyt Muulia koskaan puomien päälle, mutta nyt ratsain kokeilin ja Muuli tajusi sen hienosti. Minusta tuntui että osasin tehdä jopa jonkinlaisia puolipidätteitä kun valmistelin pysäytystä, ainakin Muuli muuttui skarpimmaksi ja pysähtyi tasan siihen mihin halusinkin. Ja palkka perään.

No sitten oli aika kokeilla ravia. Nostin ravin lyhyellä sivulla kulmaa kohti, tarkoitus oli ravata vain muutama askel alkuun. No ei mennyt kuten strömssössä, sekunnin päästä olin aivan kentän toisessa päässä. Muuli kuljetti minut sinne köyrypukkilaukassa. Yritin kaikin voimin kääntää sen päätä aitaa kohti ja pysäyttää siihen, mutta muulien niskakalusto on vahva ja minullahan oli aseenani vain duallyriimu. Muulin suussa ei siis ollut rautaa.

No eikai siinä.

Seisoin hetken toisessa päässä narut tiukasti kädessä. Laitoin pudonneen jalustimen takaisin ja lähdin kävelemään takaisin puomeja kohti. Olin koko ajan valmis kääntämään Muulin pään aitaa kohti ja pienelle voltille jos se lähtee taas täysiä. Mutta ei se lähtenyt.
AAPUUVAAA t. Kaisa
Käveltiin taas hetki ja kokeilin ravia toiseen suuntaan ja se menikin paljon paremmin. Ensin vain yksi puomien väli ja jonkin ajan päästä puoli kierrosta ja sitten kokonainen kierros. Ja joo joo, tiedän että olisi pitänyt mennä kovaa ravia vaan heti perään, mutta mulla ei ole kanttia sellaiseen.

Ja toiseen suuntaan sama. Muuli ei yrittänyt lähteä lapasesta enää toista kertaa vaan tuntui jopa rentoutuneen.

Koostin allaolevan videon muutamasta pätkästä. Yhden näistä julkaisinkin jo eilen blogini Facebooksivuilla, josta se sai huimasti katselukertoja! Se, ja eräs toinen klippi löytyy myös Instagram-tililtäni. Jos et vielä seuraa somekanaviani, niin ehkä nyt olisi korkea aika?
Käynnissä sen pää tippui todella alas, niska sään korkeudelle ja viimeisessä ravissa se puhalteli niin että kuulin sen. Lopetettiin tähän hyvään raviin, pari askelta käyntiä ja kiitokset. Loppukäynnit maasta.

Ratsastus kesti ehkä 15 minuuttia, mutta oli näköjään sopivan uuvuttavaa untuvikkomuulille.Sunnuntainakin oli tarkoitus ratsastaa mutta koska tämä sujui niin  hienosti, päätimme antaa ainakin viikon tauon. Tauko olisi tullut joka tapauksessa, koska ensi viikko on minun kalenterissani todella täynnä. Vappuviikonloppuna olen muuten Tampereella pitämässä Särkänniemessä aasinhoitopäivää, jee!

Olen nyt entistäkin vakuuttuneempi että Freeform tai Freemax satula on juuri se, mitä lähden etsimään. Barefoot olisi varmaan ihan hyvä myös, mutta on niin infernaalisen ruma, ettei sitä tähän talouteen tule. Jos Sinulla on myydä pienikokoinen tämän merkin satula, niin laita ihmessä viestiä! Sen painetta tasaavan padin tarvitsisin myös. Mokkapinnasta plussaa, tuntui nimittäin erittäin pitävältä meikäläisen hanuriin!

16 tuumainen WintecLite on muuten tulossa myyntiin.

16 kommenttia

 1. Hei mä oisin kiinnostunut tosta wintecin satulasta, miten saan suhun yhteyden, sähköposti / facebook?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Se oli yllättävän kysytty ja lähti noin tunti sitten sovitukseen :D ilmoittelen jos se palautuu.

   Poista
 2. Musta on hienoa, että sanot suoraan, ettet uskalla tehdä jotain. Uskallan väittää, että jos olisit itse peloissasi alkanut ravuuttaa Muulia välittömästi rodeon jälkeen, ei kummallekaan olisi jäänyt hyvä fiilis. Teidän edistymistä on hauska seurata :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Sitä minäkin, jos oma syke on taivaassa niin eläin varmasti tunnistaa sen. Mutta täytyy sanoa että kyllä nyt on vähemmän pelottanut kuin syksyllä, Muuli on paljon rauhallisempi kaiken kaikkeaan ja ns luotettavampi :)

   Ja syksyllä kun ei lähtökohtaisesti tuntunut kovin hyvältä nousta selkään niin nyt on sellanen fiilis itselläkin että ompa kivaa taas ratsautua :)

   Poista
  2. Hevosihmiset ovat pääsääntöisesti todella arkoja,jopa korkealla tasolla olevista löytyy paljon arkoja ratsastajia. Rohkeimmat ihmiset mielestäni löytyy niiden ihmisten joukosta joilla joko ei ole itsensä suojeluvaistoa tai jotka ovat paljon itsekseen touhunneet ja joutuneet erilaisten hevosten ja tilanteiden eteen ja selvinneet siitä tavalla tai toisella saamatta itselleen traumoja . Kaisa on äärimmäisen rohkea, ja lisäksi Kaisa ei mene lukkoon missään tilanteessa, vaan hoitaa homman aina kotiin. Kaisa "vuokrasi" lämpöistäni ennen muulia, lämpöiseni vaatii aina maastoon ratsastajan jolla on taito olla johtaja, mutta samalla ystävä, muutoin ei toisen pää kestä ja tapahtuu paniikkitila ja matkan tyssäys siihen. Olisin myös tehnyt samalla tavalla, jos ratsu on vähänkin oikeasti hermostunut, on turha ruveta sen enempiä hermostuttamaan ja rankaisemaan lähdöstä, sitten kun ei hermostu lähdöistä,niin tilanne on toinen ja kestää saada palautteen. Kun aikoinaan ratsastelin kaverin Hepalla, joka oli syvästä traumasoitunut entisessä elämässään, lähti kun vähänkin itse heilahti tai käsi nousi jne. tein niin että ohjasin aina voltille, vaikka viiveellä, tajusin nopeasti tämän ja lähdöissä alkoi itse muutaman askeleen jälkeen menemään voltille. Oli hyvin arka heppa, otettiin mukaan käsien heilauttelua, ohjien heilauttelua jne. oppi että ei mitään tahahdu vaikka ratsastaja touhuaakin selässä. Kun tämä lähti uuteen kotiin, niin sieti jo ratsastajan touhuamisen eikä ottanut enää lähtöjä. Uusi omistaja oli sanonut että eihän tämä mikään vaikea ole.....no ei tietenkään, kun se suurin ongelma oli hoidettu ja hevonen oli oppinut luottamaan ratsastajaan, mikäs siinä sitten enää on. Kaiken pohjana on aina luottamus, kun luottamus on kunnossa, niin siitä lähdetään sitten seuraavalle askeleelle. Muulista tulee mainio ratsu, olet onnistunut Muulin kanssa hienosti. Aina tulee välillä takapakkia ja sitten taas monta askelta eteenpäin, mutta sulla ei lorahda jaffat pöksyyn. <3 t.köyhä lämminverisen ravihevosen omistaja, joka syö vaan banaania

   Poista
  3. Voi kiitos Sini :) kääntäisin muuten Muulinkin mielelläni voltille mutta tällä on niin kovat lihakset kaulassa että ei mitään mahkuja. Sun hevoinen on paljon helpompi pakkotilanteessa linkittää.

   T köyhä muulin omistaja joka tekee kahta työtä

   Poista
  4. Olisit varmasti saanut kuolaimilla linkkaukseen tai voltille. Ko.heppa oli Ic,voimakas rakenteinen.t.köyhä lämminverisen omistaja

   Poista
 3. Oho! Siis tehän menette kuin vanhat tekijät. Eikä Muulikaan näytä raa'alta ratsulta, rauhassa ja tasapainossa kulkee omaan silmääni eikä kaadu mutkissa tai kaahota päättömänä. Ei uskoisi, että taukoa on ollut näin paljon eikä taukoakaan ennen ole ollut mitään mittavaa ratsun uraa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Toivon todella että tää hyvä flow jatkuu eikä tää oo vaan hetken. En ole laskenut ratsastuskertoja mutta tää oli jotain 10. ja 15. väliltä eli ei tässä kovin paljoo oo hinkattu. Mutta kyllähän se vähän niin on että maastakäsin voi rakentaa tosi paljon ja Muulihan ravaa sujuvasti hyvin pienelläkin voltilla mutta tietty se on erilaista kun on paino selässä.

   Jos se kaahottais päättömänä ni en uskaltais edes kiivetä selkään, mun taktiikka on ensin poistaa kaikki liike ja rakentaa se uudestaan ajan kanssa :D

   Poista
 4. Mulla ois Barefootin semmonen painetta tasaava huopa kotona. Käytetty alle 5krt muistaakseni, ostettu siis uutena. Siinä on taskut mihin saa laitettua "lisäpaloja", lampaankarva hevosta vasten ja satulaa vasten simmosta kumista "nyppylää", joka ei oo mitenkään "tahmeeta".

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Täähän käy varmaan myös Freeformeihin ja Freemaxeihin? Mä laitan korvan taakse ku voi hyvinkin olla kohta tarvetta :)

   Poista
  2. Uskoisin :D satulan mallinen ni varmasti menee kaikkiin satulan näkösiin. Luulisin

   Poista
  3. Mulla onkin nyt satula-asia liikkunut eteenpäin siihen malliin että alan mahdollisesti kohta hieroa kauppoja sunkin kanssa :) laitan vaikka IG:n kautta viestiä jos ja kun mulla on satula.

   Poista
 5. Niin kivan näköistä ratsastusta!!����

  VastaaPoista