Muuli

Kuvassa Muuli on Sonkajärvellä koulutusjaksolla, jossa kävin katsomassa sitä suunnilleen kerran kuukaudessa. Kuva: Sanna Kauppinen
  • nimi: Buena Chica "Muuli"
  • Muuli on syntynyt 4/2013 Espanjassa. Suomeen se muutti 2/2016
  • Muuli on itseasiassa muuliaasi, mutta se selvisi minulle vasta, kun olin omistanut Muulin jo viiden vuoden ajan ja kutsumanimi oli vakiintunut
  • Säkäkorkeus on noin 143 cm
  • Muulin emä on andalusianaasi ja isä on suvuton andalusianhevonen
  • Sukupostissa
Muuli asuu Uudellamaalla Tuusulassa täysihoitotallilla. Suomeen tulon jälkeen se asui ensimmäiset kolme kuukautta Porvoossa maneesitallilla. Tuolloin Muuli asusti pihatossa neljän aasin kanssa, jotka näyttivät Muulille, että ihmiset ovat itseasiassa aika kiva juttu. Kun arjen taidot olivat hallussa paremmin ja käsiteltävyys oli melko sujuvaa, muutin Muulin Tuusulaan, lähemmäs kotiani.

Muulin kanssa oli tarkoitus jatkaa heti sen tultua ratsuasioiden opettelua, mutta Muuli olikin erittäin arka ja varautunut, joten lähdin sen kanssa ihan nollasta liikkeelle. Se oli Espanjassa kuitenkin kolme kuukautta täysihoidossa ja koulutuksessa, mutta en tiedä mitä asioita sen kanssa on tehty.

Näiden postausten kautta saat hyvän kuvan siitä, mitä kaikkea Muulin kanssa on tehty.

Muulin lähtötilanne ja 3kk kohdalla
Muuli oltuaan 6kk Suomessa
Muuli oltuaan 9kk Suomessa
Ensimmäinen vuosi Muulin kanssa
Muuli oltuaan 15kk Suomessa 
Muuli oltuaan 1,5 vuotta Suomessa
Kaksi vuotta muulielämää 

Minulle kerrottiin myyntitilanteessa muulin olevan 158 cm korkea ja olinkin innoissani kun Espanjasta löytyi niinkin suuri muuli. Lopulta selitys oli se, että korkeus oli vain vahingossa ilmoitettu väärin enkä saanut mitään hyvitystä asian tiimoilta.

Muulin ostamisessa ei noin muutenkaan mennyt kaikki ihan putkeen. En saanut siitä luvattuja luonnekuvauksia ja ostopäätös oli tehtävä kuvien ja lyhyen videon perusteella. Muulin koulutuksesta en saanut kuin pari juoksutusvideota, vaikka tämän selässäkin oli kuulemma jo käyty. Kirjoitin ostoprosessista pitkän postauksen "Muulikauppa, miten se oikeastaan menikään". Postaus on tietenkin kirjoitetu minun näkövinkkelistäni, "välittäjällä" ja myyjällä voi olla asiaan ihan erilainen näkökulma.

Kesytin Muulin lähinnä kauralla, joka on sen superherkku. Liiallinen paine sai sen poistumaan paikalta. Alussa silitys ja rapsutus olivat sille rangaistuksia, joten siedätin sitä kosketukseenkin kauralla.
Kesällä 2017 osallistuimme Piet Nibbelinkin kolmipäiväiselle kurssille Muulin kanssa. Lisäksi olen käynyt sen kanssa kahdesti Kari Vepsän luona Karkkilassa.

Kesällä 2017 olimme mukana myös Aasileirillä. Vielä keväällä olin varma, että pystyisin ratsastamaan Muulilla leirillä, mutta toisin kävi. Osallistuin tehtäviin vain maastakäsin. Voitimme Aasipäivillä tittelin "Vuoden harrasteaasi(muuli)". Kuva: Rea Rautamäki

Muuli on ollut mukana messuilla edustamassa itseään ja Suomen Aasiyhdistystä, se kävi oman tallin ulkopuolella maastotaitokilpailuissa ja on osallistunut agilitykilpailuihin. Yritimme kovasti kotitallilla opettaa sitä ratsuksi, mutta vaikka se meni hienosti, oli sillä pakoreaktio aina takaraivossa. Tammikuussa 2018 veimme sen Sonkajärvelle Hietaniemen tilalle koulutukseen puoleksi vuodeksi ja tuon koulutusjakson jälkeen Muulista tulikin sitten ratsu. Vuonna 2019 osallistuin sen kanssa ensimmäisiin SRL:n alaisiin kilpailuihin matkaratsastuksessa ja 2021 ensimmäisiin koulukilpailuihin.

Maastoilu ja luonnosta nauttiminen on meille tärkein laji mutta treenaamme kouluratsastusta ja ihan vähän western trailia. Lisäksi olen Muulin kanssa osallistunut karjakursseille ja haaveena on kilpailla myös karjalajeissa jonakin vuonna

Vuoden 2021 maaliskuussa muistelin Muulin alkuaikoja ja nykytilannetta 21 minuuttisella videolla. Kannattaa katsoa se, jos olet nyt vasta löytänyt somekanavieni pariin.

Suomessa on noin 30 muulia, joista suurin osa on pieniä shettismuuleja. Vain neljä muulia tällä hetkellä Suomessa on Muulin kokoisia tai isompia. Aktiivisessa ratsastuksessa näistä on tällä hetkellä vain oma muulini, mutta muutkin on ratsuksi koulutettu ja toimittavat sunnuntairatsujen virkaa tai tekevät muuta sospedaa.

Aaseja Suomessa on noin 400 (näistä rekisteröityjä noin 300). Aaseissa isot aasit ovat hieman yleistymässä ja Suomessa onkin pari 140 cm korkeaa aasioria, jotka astuvat myös hevostammoja

Isommalla aasilla/muulilla voi harrastaa monipuolisemmin kuin pienellä noin metrin korkuisella. Monipuolisemmalla tarkoitan sitä, että aasi jaksaa vetää suurempia kärryjä, enemmän painoa ja sillä voi myös ratsastaa aikuinen, toki painorajojen puitteissa. Aasi ei jaksa kantaa suhteessa mitenkään sen enempää kuin hevonenkaan, vaikka etelän lomilla niitä näkeekin talutusratsuina isokokoisten ihmisten alla. Aasille ja muulille sopiva painoraja on nykytutkimusten mukaan (hevosille tehdyt tutkimukset) n 15% sen omasta elopainosta. Enimmillään 20%. Aasissa ei ole sen rakenteessa mitään sellaista poikkeavaa tekijää joka mahdollistaisi suuremman kuorman.

Toukokuussa 2016 Tukkilan tilalla. kuva: Katri Määttänen

4 kommenttia

  1. Tekisitkö joku kerta esittelypostauksen siitä, mitä hevosrotuja käytetään eniten muulien kasvatuksessa? Ja millaisia ominaisuuksia/ulkonäköseikkoja löytyy juuri tietyiltä "muuliroduilta"? Kiinnostaisi, kun netissä tullut ohimennen vastaan keskenään niin eri näköisiä muuleja.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Laitetaan juttu alulle vaikka joudunkin turvautumaan suurimmaksi osaksi netistä löytyvään tietoon. Suomessa kun on niin vähän muuleja onkä tiedä niistä henkilökohtaisesti kuin pari.

      Poista
  2. Muili on kyllä söpö! 😍 🥰

    VastaaPoista
  3. Muuli on ihana! 😍 🥰

    VastaaPoista