Kaisa Määttänen Tmi

Tarjoan toiminimeni alla mm hevostallien lomitusta ja aasien kavioiden vuolua. Vedän myös aasinhoitopäiviä ja teen pieniä taittotöitä tai esimerkiksi mainosmateriaalin pieniä päivityksiä. Kuvaan myös hevosia ja aaseja.

Otathan huomioon, että kokemukseni on karttunut ihan kokemuksen kautta. Mitään alan koulutuksia en ole käynyt, vaan olen ollut kiinnostunut asioista harrastuneisuuteni takia. Tämä on huomioitu hinnoittelussa. Toiminnalleni on vastuuvakuutus.

Hevostallilomitukset

Tarjoan lomitusta yrittäjälomittajana voimassa olevan taksan mukaan (2020; 27,91 euroa/alkava tunti) Uudenmaan alueella tai majoitusmahdollisuuden myötä kauempanakin. Lomituksia voin tehdä vain viikonloppuisin. Teen tallitöitä myös talleilla, joilla ei ole lomaoikeutta. Tuntihinta on sama ja laskutan lisäksi kilometreistä 0,2 euroa kilometriltä. Lähtöpaikka on Kerava. Minimiveloitus on 2 tuntia.

Työkoneista osaan ajaa vain Avantia, mutta toki opetuksen jälkeen muitakin.

Tällä hetkellä minulla on yksi lomaoikeutettu hevostalli, jonka kaikki vuosilomapäivät lomitan. Olen hoitanut myös tilan muut eläimet tarvittaessa, jotta isäntäväki pääsee kunnolla irtautumaan arjesta. Pisin lomituspätkäni tilalle kesti 10 peräkkäistä päivää, jonka aikana isäntäväki oli ulkomailla.

Aasien ja muulien kavioiden vuolu

Olen itseoppinut aasinkavioiden vuolija ja vuolen normaaleita terveitä aasinkavioita, vaikka ne olisivat reilustikin ylipitkät. En kuitenkaan tee minkäänlaisia sairasvuoluja, vaan niiden suhteen kehotan kääntymään ammattilaisten puoleen. Laskutan toiminimeni kautta 30e tunnilta ja kilometrikorvauksena 0,2 euroa kilometriltä. Lähtöpaikkana on Kerava. Jos samalla vuolureissulla on useampia kohteita, jaetaan kilometrikorvauksen aasinomistajien kesken.

Käytän vuolussa puukkoa, pihtejä ja raspia. Arat aasit pelkästään raspaan. Toivon, että aasin omistaja on opettanut aasinsa siihen pisteeseen, että kavioiden nosto ja putsaus onnistuu ilman ongelmia. Jos aasi suhtautuu vuoluun/minuun silti huolestuneesti, totutan sitä toimenpiteeseen käyttämällä negatiivista vahvistamista.

Se tarkoittaa sitä, että kosketan jalkaa ja kaviota ja pidän siitä kiinni niin kauan, kun aasi kiskoo jalkaansa ja loikkii karkuun. Kun aasi hetkeksikin rauhoittuu, lasken kavion ja kehun aasia ja jos omistaja on mukana, hän voi antaa aasille porkkananpalan tai heinää palkinnoksi. Syöminen rauhoittaa aasia ja jos aasi syö, se kertoo siitäkin, ettei se ole kovin stressaantunut. Vaikka joutuisin pitkäänkin pitämään kiinni hyppivän aasin kaviosta, olen tilanteessa tyynen rauhallinen ja vähäeleinen. Aasille huutaminen tai sen läpsiminen ei kuulu toimintatapoihini. Tällä tavalla olen tähän mennessä saanut kaikki aasit vuoltua. Yleensä aasi jonkin ajan kuluttua tyytyy kohtaloonsa ja rauhoittuu hetkessä.

Usein tämänkaltainen ongelma (jalan nyppiminen ravokkaasti) johtuu siitä, että aasi on tällä käytöksellään päässyt eroon epämiellyttävästä kavionhoidosta. Mitä paremmin se on oppinut pääsemään kengittäjästä eroon potkimalla, sitä pidempään sen kaviossa on roikuttava. Aasilla on voinut olla myös kipuja aiemmin, joiden takia kavionhoito on joskus ollut epämiellyttävää. Tässäkin tilanteessa tukeva ja pitävä ote kaviosta on apu. Jos aasi on hyvin pitkässä ja hoitamattomassa kaviossa, on se vuoltava "keinolla millä hyvänsä" eikä sen kanssa voida odottaa kuukausia, että se antaisi kavionsa vuoltaviksi. Tällaisille aaseille suosittelen pyytämään eläinlääkärin paikalle. Eläinlääkäri pistää aasiin rauhoittavaa ja kaviot voidaan hoitaa turvallisesti. On eläinrääkkäystä pitää aasia liian pitkässä kaviossa.

Omistajan on hyvä olla läsnä tilanteessa. Hänen tehtävänsä on rapsutella ja kehua aasia yhdessä kanssani. Aasille on suotavaa ladata heinää eteen ja sitä voi palkita pienillä herkuilla. Aasin kavereiden on hyvä olla ihan vieressä.

Jos aasi on niin haastava, ettei vuolu ole mahdollista, laskutan silti minimiveloitukseni 30 euroa/alkava tunti ja käytän ajan aasin rapsutteluun ka jalkojen koskettelun siedättämiseen. Jos aasi on niin haastava, ettei sen jalkaan pääse edes koskemaan, en tietenkään nosta jalkaa ja roiku siinä kiinni henkeni kaupalla. Siedätäthän siis aasiasi vuoluun ennen ensimmäistä varsinaista vuolukertaa. Voit pyytää myös eläinlääkärin reseptillä Domosedania, joka on aasin ikenen alle annosteltavaa rauhoittavaa. Kun hankala aasi vuollaan pari kertaa domotettuna, se on todennäköisesti jatkossa ihan hyvä vuolla myös ilman sitä.

Jos ajatuksesi aasin käsittelystä ja vuolusta eroaa suuresti minun ajattelumaailmastani, olethan yhteydessä johonkin toiseen vuolijaan.

Tunnin aikana vuolen kaksi täysikasvuista ja hyvin käyttäytyvää aasia. Jos aasit on vuoltu säännöllisesti 2-3 kuukauden välein, ei vuolussa kestä niinkään kauan.

Ajatuksiani vuolusta voit katsoa tältä videolta


Aasikonsultaatio

Melko pitkän aasi- ja muulikokemukseni myötä tarjoan aasikonsultaatiota esimerkiksi vuolun yhteydessä tai muulloinkin. Katsomme yhdessä aasien tilat, ruokinnan ja käsittelyn. Voin neuvoa ja auttaa aasien opettamisessa esimerkiksi talutukseen, kavioiden nostoon, varusteiden siedättämiseen, ratsastukseen tai ajoon. Yleensä tämä vaatii rauhallista ja jämäkkää otetta ja paljon siedätystä. Apukäsistä ei ole haittaa. En säästele herkkuja, mutta haluan, että aasit myötäävät myös paineelle.

Konsultaation hinta on 30 euroa/alkava tunti. Lisäksi tulevat kilometrit Keravalta. Laskutan kilometreistä 0,2e/km. Aasien koulutushetki ei kannata olla liian pitkä, yleensä tunti on siihen sopiva. Jos aaseja on useampi, voidaan sopia 2-3 tunnin aika, jolloin jokaisen aasin kanssa on mahdollista ottaa kaksi tai kolme lyhyttä sessiota.

Minut voi myös tilata vetämään Aasinhoitopäivää. Luentomateriaali käsittää kaiken, mitä tulevan tai tuoreen aasinomistajan tulee tietää ja sen jälkeen on vielä mahdollisuus lyhyeen käytännön osuuteen aasien kanssa. Käytännön osuus voi sisältää kavioiden vuolemisen ja aasien käsittelyharjoituksia, esimerkiksi riimun pukemista, talutusta ja paineelle myötäämistä. Luento kestää n 4 tuntia lyhyine taukoineen ja sen päälle tulee käytännön osuus tilaajan toiveiden mukaan. Veloitan aasinhoitopäivästä 240 euroa (n. 7 tuntia) ja kulometrikorvauksen 0,2e/km Keravalta. Tilaajan kannattaa järjestää luentotilaan joko isokokoinen telkkaruutu, johon saa kuvan tietokoneelta tai videotykin. Materiaali on verkossa, joten voin lainata myös tilaajan tietokonetta sen esittämiseen.

Aasinhoitopäiviä olen vetänyt neljä kertaa ja lisäksi olen puhunut esimerkiksi messuilla aasien hoidosta ja huolenpidosta.Taittotyöt, kuvankäsittely, HTML, virtuaaliassarointi jne

Kerro tarpeestasi niin arvioin työhön kuluvan ajan ja teen tarjouksen. Tuntiveloitukseni on 30 euroa/alkava tunti. Materiaalin toimitan asiakkaalle pilvipalvelun kautta.

Taittotöistä minulla on kokemusta vain yhdestä yhdistyslehdestä, jonka numeroita voit selata yhdistyksen kotisivuilla (vuoden 2017 ja 2018 lahdet). Taitan lehteä Adobe InDesign-ohjelmalla. Lisäksi olen kevyesti käsitellyt kaikki lehteen tulleet kuvat.

En kuitenkaan pysty suunnittelemaan lehdelle täysin uutta ulkoasua, siinä kohtaa suosittelen turvautumaan ammattigraafikon palveluihin.

Tarjouspyynnöt

Kaisa Määttänen Tmi, rosamiii@gmail.com, 040-773 4443 (iltaisin. Laita tekstiviesti jos en vastaa). Y-tunnukseni on 2866427-1. Olen vuoden 2019 alusta arvonlisäverovelvollinen, eli kaikkiin tällä sivulla oleviin hintoihin lisätään voimassaoleva arvonlisävero.

Ei kommentteja

Lähetä kommentti