sunnuntai 3. helmikuuta 2019

DIY: Ratsastushame!

Olen ihaillut villaisia ratsastushameita jo parin vuoden ajan. Näytti siltä, että "kaikilla" oli sellainen, joko ostettu tai itse tehty. Päätin siis hankkia sellaisen itsekin.

Tässä postauksessa kerron hameprosessista, mutta ihan tähän alkuun haluan sanoa että "kaavani" perustuu kuvissa näkemiini hameisiin sekä kellohameeseen. Se ei ole missään mielessä alkuperäinen yhtään mihinkän eikä sitä ole kopioitu yhtään mistään. En valmista hameita rahasta enkä ole hyötynyt tämän postauksen kirjoittamisesta mitenkään. Jos kässätaitosi ovat yhtä surkeat, kuin minulla, löydät postauksen lopusta laajan linkkilistan hamevalmistajiin! Tutustu sivuihin ja tilaa oma dream-come-true!

Vuoden ajan suunnittelin hameen tekemistä ja viimein tänä talvena tartuin tuumasta toimeen ja kävin hakemassa Varustelekasta materiaalia, eli villakangasta. Villakangas löytyi Yhdysvaltojen armeijan ylijäämähuovan muodosta, joka asetti rajoituksia hameen koolle, mutta minun kokoiselleni käyttäjälle hameesta tuli silti ihan soiva peli. Huopien koko vaihtelee ilmeisesti hieman, mutta näiden keskiarvokoko on 210 x 165 cm ja väreissä oli erilaisia harmaita. Vaihtoehtoisina kankaina oli vihreää huopaa ja vaaleaa katastrofihuopaa, joka oli selkeästi ohuempaa. Ei valitsemani huopa mitään hevosen enkkufiltin paksuista ole, mutta melko jämäkkää silti.

Koska rättikässässä olin enemmänkin tekijä enkä suunnittelija, syntyi tämäkin hame yhdessä hujauksessa ilman kaavoitusta. Helmaa leikkasin lähinnä fiilispohjalta. Onneksi materiaalien hinta ei tulisi viemään minua vararikkoon.

Edelleen rättikässänumeroni takia en osaa hienoja ompelutermejä. Jos siis tajuat jotain ompelemisesta, ole hyvä ja klikkaa itsesi pois tältä sivulta. Tämä teksti aiheuttaa sinulle luultavasti aivohalvauksen.
Kaikki postauksen kuvat otti siskoni Katri Tähkänen


Sitten hameeseen.

Hame on mallia kellohame ja sitä varten kankaasta leikataan puoliympyrän mallinen pala, josta leikataan vielä vyötäröosuus pois. Varustelekan huovan lyhyyden takia oma hameeni on puolisoikio eikä pyoliympyrä. Jouduin kankaan kapeuden takia tekemään hameen etuosasta lyhyemmän, kuin mitä olisin halunnut, mutta myöhemmin testausten aikana totesin, että pituus on juuri sopiva.

Piirsin kankaan leikkauksesta tosi karkean havainnollistavan kuvan.

Ensin leikkasin puolisoikion ja tein siitä niin suuren, kuin mahdollista. Helman pituudeksi olin laskenut 80 cm, mutta leikkasin tietenkin 10 cm ekstraa. Koska kangas oli tosiaan liian kapea, lyheni helman pituus hameen etuosasta 60 senttiin.

Vyötäröä varten leikkasin omastani pois kuvassa näkyvän palan, eli aukon leveys on 100 cm ja syvyys 40 cm. Tällä mitalla arvelin, että hame on sopiva itselleni. Sen jälkeen leikkasin vyötärökaistaleen vinosti kankaasta niin, että sen sai käännettyä kaksinkerroin. Vinosti leikkaamalla se ei veny käytössä niin helposti.

Vyötärönympärys on minulla noin 75 cm ja tarrakiinnityksen takia hame menee vielä 30 cm päällekäin edestä, joten vyötärökaistaleen pituus pitäisi olla noin 95 cm. Otin siihenkin ekstraa ja leikkasin tästä palasta 105 cm pitkän. Helpompi näitä on nimittäin pienentää kuin suurentaa.

Halusin hameeseen isot laskokset ja kun mallasin leikkaamaani puoliympyrää vyötärökaistaleeseen totesin, että voin pituudesta hukata 30 cm laskoksiin. Tämä oli aikaavievin osuus, koska halusin, että laskokset ovat symmetriset (samoissa kohdissa keskihalkaisijan kummallakin puolella) ja että hame laskeutuu niiden ansiosta nätisti. Jouduin siis ottamaan nuppineulat avukseni ja taittelemaan laskokset peräti kahteen kertaan ennen kun olin tyytyväinen niihin. Sovittelin kello-osaa itseni päälle koko ajan, etten tule käyttäneeksi vyötäröstä liikaa tai liian vähän laskoksiin. Kun laskokset olivat keskellä ja hameesta jäi edelleen 30 cm päällekäin, ompelin hameen vyötäröreunan kanttinauhan avulla kiinni. Kanttinauhan ajattelin tukevoittavan työtäröä kivasti ja estää vyötärön venymistä.

Tämän jälkeen mallasin vyötärökaistaleen nuppineulojen avulla hameen vyötärölle ja KESKELTÄ lähtien ompelin sen kiinni. Ompelin siis ensin keskeltä toiseen reunaan ja sitten keskeltä toiseen reunaan. Näin sain vyötärökaistaleen leveimmän osan (11 cm) varmasti keskelle takaosaa, eli keskelle laskoksia). En välttämättä onnistunut tässä kovin hyvin, joten kuvia ei kannata turhan paljon zoomailla.

Ensimmäisellä ompelukerralla ompelin vyötärökaistaleen hameen "nurjalle puolelle" eli mahaa vasten.

Sitten taitoin vyötärön kaksinkerroin niin, että se tuli myös hameen etupuolelle ja kiinnitin sen nätisti nuppineuloilla (vihaan nuppineuloja ja käytän niitä vain äärimmäisessä hädässä, tämä oli sellainen). Taittelin kankaan reunan nätisti sisään ja aloin ruksuttaa koneella vyötärökaistaletta myös etupuolelta kiinni.

Ompelukone meinasi huutaa jumalalta apua siinä kohtaa, kun laskosten kohdalla kangasta oli kuusinkerroin, mutta kädellä auttamalla Husky selvisi voittajana.

Olin tyytyväinen tuotteeseen, mutta se ei ollut vielä valmis. Mallasin hametta taas päälleni ja merkkasin tarranauhojen paikat. Niitä jouduin hieman kaventamaan, leveyttä jäi noin 2 cm. Tässä kohtaa totesin, että oli muuten hyvä ottaa ekstraa kaikkiin mittoihin, en nimittäin saisi hametta kaksinkerroin kuin 20 cm osalta, kun 30 cm oli ajatuksena. Askartelin vyötärökaistaleeseen pienen jatkopalan näkymättömiin (näkyy alla olevassa kuvassa) ja sain tarroista hieman pidemmät. Tarraosuutta tuli omaan hameeseeni 25 cm.

Tässä kohtaa hame oli ommeltu, mutta katsoin vielä helmaa, jolle en ollut tehnyt mitään.. Antaisinko olla, hankkisinko siihen kivan nauhan vai taittaisinko nurjalle puolelle ja ompelisin? Päätin ommella. Yhtään nuppineulaa käyttämättä aloin ruksuttaa hametta sentti kerrallaan ja ompelin helman. Eihän se kaunis ole mutta onneksi tallikäytössä ei haittaa. Jotain sille kuitenkin oli tehtävä, tai kangas olisi varmasti alkanut rispaantua jossain vaiheessa. Villakankaan ei pitäisi rispaantua, mutta olisi se jäänyt huolittelemattoman näköiseksi ilman viimeistä vaivannäköäni.

Tässä loppuvaiheessa pyöristin muuten vielä kankaan kulmat edestä keskeltä. Ilman pyöristystä, näkyisi hameen edellinen olomuoto vilttinä liian selvästi.
Valmis hame lattialle levitettynä
Hameen suunnitteluun ja ompeluun meni aikaa noin kolme tuntia. En tiedä, olisinko saanut tästä rättikässänmaikalta muuta kuin silmien pyörittelyä, mutta tallikäytössä tämä ajaa asiansa oikein hyvin!


...Ps. Jos joku tietää, miten tästä Varustelekan huovasta saa ummehtuneen hajun pois niin vinkkejä otetaan vastaan! Ainakaan tavallisella pyykinpesuaineella villaohjelmassa pestynä haju ei lähtenyt mihinkään.



Toimii myös viittana





YouTubesta löytyy vielä video, jossa Hanna Engström kertoo hyvin selkeästi, miten hameeseen voi tehdä itselleen kaavan. mitatkin tulevat näin oikein eikä mittoja tarvitse tehdä sen mukaan, minkä kokoinen villaviltti sattuu olemaan käytettävissä.


Ompelu ei kiinnosta? Täältä voit ostaa valmiin hameen.

Jos et innostunut ompelemisesta, mutta ratsastushame kiinnostaa, on tässä linkkejä sellaisen hankintaan. Osa hameista toimi inspiraationa myös omalle hameelleni. 

Klesarven on norjalainen viikinkiaiheista inspiraatiota saava ompelija, jolla on ihania villaisia ratsastushameita kivoissa väreissä! Hameet ovat hieman lyhyempiä, kuin millaista itse haen, mutta kangasta näyttää olevan ihanan paljon! Laskoksia hameissa ei ole käytetty. Hame on luultavasti leikattu ylikelloksi (en ole varma, onko tämä oikea termi) ja kiinnitys on nauhalla, ei siis tarralla. Mietin omankin hameen kohdalle tuota nauhaa, mutta kankaan vähyyden takia valitsin siihen tarrakiinnityksen.

Arctic Horse Gear valmistaa hameitaan Alaskassa ja tälläkin hetkellä kuolaanheidän valikoimistaan vahakankaista pitkää hametta! Villahame heillä on vyötäröllä vyöllä ja aukeaa edestä vetoketjulla, kyseessä ei siis ole kietaisuhame, mutta helmaa on yhtä paljon. Mietin itsekin vetoketjun käyttöä, mutta jos haluan saada hameen nopeasti päälle ja pois, jopa selässä, niin vyö on paljon hitaampi laittaa kuin tarra/nauha. Vuonna 2020 yritys ei kuitenkaan valmista hameita johtuen mm koronatilanteesta.

Coz by Cozmei on suomessa hameita valmistava yritys, jonka valmistamia villahameita Suomessa näkeekin varmasti eniten. Hameita saa sekä takaa umpinaisina että takahalkiolla (takahalkio on myös mahdollista sulkea). Malliltaan hame on kellohame ja sen kiinnitys on tarranauhala vyötärölle. Classic-mallissa on myös pienet laskokset takana.

Elvira R handmade valmistaa hameita Pohjois-Suomessa upean värisistä villakankaista! Hän myy sekä valmiita hameita että mittatilaushameita. Hameisiin on antanut inspiraatiota tv-sarja Outlander. Hameet ovat muista hieman poiketen tasapituisia ja takana on reilusti laskoksia.

Hevoskoutsi Maarit Holma ompelee hameita villasta ja myös sadetta pitävästä kankaasta! Hameet tehdään siis käsityönä Suomessa ja värivalikoimaa on runsaasti. Hameista saa ison plussan helman heijastinnauha!

Horse Related Gifts on unkarilainen nyrkkipaja, joka ei valmista villahameita vaan toppahameita ja vedenpitäviä hameita. Malli on kuitenkin hyvin sama kuin omassani, eli kiinnitys on tarralla ja hame on kietaisuhame. Värit ovat heillä aivan ihania! Vyötärökaistale on suora ja laskoksia ei ole, eikä niitä toppakankaaseen varmaan kovin helposti saisikaan. Tämä kauppa sijaitsee Etsyssä.

Uhip kaipaa myös maininnan ja tämä ruotsalainen yritys valmistaa mm tosi suosittua ratsastushametta. Malliltaan hame on hieman polvien yli ulottuva reidet lämmittävä hame, jossa on vetoketju sekä edessä että takana. Hame toimii tosi hyvin kesäratsareiden kanssa, koska hame suojaa reidet tosi hyvin polvesta ylöspäin.

MittenSoftpaws on suomalainen pieni hamepaja, jonka ratsastushameita voi ostaa hänen Etsykaupastaan. Hameissa näyttää olevan liukas vuori, joka suojaa villaa mutta saattaa toisaalta olla liukas hevosen takapuolen päälä? Hame on edestä ja takaa yhtä pitkä ja malliltaan näyttää kietaisuhameelta. Värivaihtoehdot ovat todella kivat!

DressmeupScotty on englantilainen Etsykauppa, jossa on myös kahta erilaista farkkuhametta. Pidempi niistä on farkkukankainen ja siinä on myös tasku (!!) puhelimelle tai pikkutavaralle.

Toraxacum on saksalainen Etsykauppa, joka kertoo monen muun tavoin saaneensa inspiraation ratsastushameeseensa Outlander-sarjasta. Hame on nauhalla kiinnitettävä kietaisuhame ja on edestä yhtä pitkä kuin takaakin. Kaupassa on myös paljon muuta keskiaikaishenkistä vaatetta!

Mittatilaushame! Googlaa netistä kuvia ratsastushameista, tee karkea suunnitelma omasta hameestasi, osta kangas ja mene paikkakuntasi ompelijan vastaanotolle! Minäkin teetin unelmieni hameen ompelijalla ja esittelin sen tässä postauksessa. Hame on tällöin täysin itselle tehty ja siinä on juuri ne ominaisuudet, joita kaipaat.

Oma hameeni on Klesarvenin ja Cozmein hameiden välimuoto pienillä lisäyksillä. Edestä lyhyt kuten Klesarvenin hame ja takaa pitkä kuten Cozmein hame. Rakastan takalaskoksia ja ne ovat omassa hameessani "syvemmät" kuin muissa hameissa. Vaikka valmistusvaiheessa harmittelin sitä, etten saanut etuosaan enempää pituutta, on tuo pituus osoittautunut ensimmäisissä testeissä (maastakäsin) erittäin hyväksi! Hametta ei siis tarvitse rappusissa huomioida mitenkään eikä se jää kengän alle. Jos kangas olisi ollut leveämpi, enkä sen takia olisi joutunut tekemään lyhyttä etuosaa, olisin leikannut kankaan ylikelloksi. Siten olisin voinut lisätä laskoksia vielä entisestään. Vyötärökaistaleeni on hieman kaareva ja kaksinkertaisesta kankaasta ommeltu.

Parannuksia?

Jos olisin vieläkin kätevämpi käsistäni, tekisin hameeseen vyötärölle pienen piilotaskun piilovetoketjulla. Olisi kiva saada puhelin turvallisesti vetoketjutaskuun ratsastuksen ajaksi. Jos tekisin hameen useammasta palasta niin, että hameeseen tulisi sivusauma, olisi tasku helppo ommella siihen. Toinen vaihtoehto olisi tehdä pienet laskokset myös sivuille, joihin tasku olisi helppo piilottaa. En kuitenkaan ole varma, olisiko hame sen jälkeen enää niin kivan näköinen.

Vyötärökaistaleen sisään ompelisin jatkossa vielä vahvikekankaan, jotta se pysyy ryhdissä runsaasta käytöstä huolimatta eikä lähde venymään mihinkään suuntaan.

Ps. Se Varustelekan villaviltin tunkkainen haju ei lähtenyt lumipesulla, soodapesulla tai millään muullakaan. Haju laimeni kyllä itsestään käytössä ja sekoittui hevosen tuoksuun.

Hame laskeutuu kivasti myös lännensatulaan, koska leveät laskokset menevät kivasti "pussille" isonkin takakaaren päälle eikä helma lyhene takaa sen takia. Helma menisi Muulin selässä vielä taaemmaskin, mutta mäkivöiden pörröinen pehmuste on edessä. Hame lämmitti yllättävän hyvin räntäsateessa ja kotona tuntui melkein kuivalta, vaikka altistui sateelle tunnin ajan. Hame pysyy edestä hyvin polvien/jalkojen alla, mitä enemmän hame on edestä päällekäin (omassani n 25 cm), sitä paremmin se tuntuu pysyvän jalkojen alla. Edestä näinkin lyhyt hame suojaa jalkoja ratsastuksessa aika alaalta! Jaloissani minulla oli Kuomat. Kuva: Pia Pitkäranta

36 kommenttia

  1. Kokeile etikkaa pesussa (pieni määrä pesuainelokeroon), sillä ainakin jonkuverran pitäs haju hävitä.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kokeilin tätä tänään eikä haju lähtenyt :/ Mutta eiköhän tallihaju kumoa tymäkän tuoksun jossain vaiheessa!

      Poista
  2. Superhueno hame! Kokeile pyykkietikkaa huuhteluaineena. Väittävät sen tuhoavan hajuja.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hajustettu etikka voisi tosiaan toimia, tavallinen väkiviinaetikka ei poistanut hajua. Huovat ovat voineet olla kauankin jossain säilytyksessä, joten vaatiiko yhtä monta vuotta käyttöä ennen kuin tätä pystyy säilyttämään eteisessä :D

      Poista
  3. Väkiviina etikalla Olen saanut hajut pois

    VastaaPoista
  4. Loistava idea!! Tuommoisesta talven lämpöhameesta voisin maksaa 130-160 eurosta. Hieman materiaalista riippuen.

    VastaaPoista
  5. Love it <3 Thank you for sharing. (\_/) Suzz

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Thanks! These kind of riding dresses are getting very popular in Finland, but would work in Belgium too :)

      Poista
  6. Törkeen hieno! Samanlaisesta olen itsekin haaveillut, mutta ei ole tullut sopivaa kangasta vastaan.

    VastaaPoista
  7. Laita lumihankeen päiväksi, näin pesen itse saamenpuvut joita ei voi oikein muulla tavalla pestä :D

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kokeilin sen kortin heti alkuunsa ja pidin ulkona pakkasessa, tuloksetta :D Tämän "myyntipuheen" jälkeen kukaan ei varmaan osta varustelekan vilttiä hamekankaaksi :D

      Poista
  8. Hei upee💖 tollasella tarkenis jäähallillaki, kun tätiratsastaja odottelee väljempiä harrastusaikoja. Toi pyykkietikka on hyvä hajunpoistaja ja pari tippaa eteeristä öljyä esim. Sitruunaruohoa, laventelia tai eucalyptusta.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Joo varmasti tarkenee! Varsinkin jos hankkii vähän suuremman kankaan ja saa tuota etuosaa vähän pidemmäksi.

      Poista
    2. Kokeile pestä ruokasoodalla kokeile ensin johonkin näkymättömään kohtaan jos ei sovi ksnkaalle

      Poista
  9. Ihana hame! Katselin itse juuri eilen ohjetta hameen tekoon, mutta löysin ainoastaan selkeitä ohjeita saksaksi - joka ei ole vahvimpia kieliäni :D

    Tämän ohjeen avulla alan siis hametta tekemään ;)

    VastaaPoista
  10. Aivan upea hame! Minulla ei ole koskaan ollut ratsastushametta. Ne kyllä näyttävät tosi kauniilta ja mukavilta. Olen kiinnostunut jossain vaiheessa kuulemaan käyttökokemuksia hameesta, jos mahdollista. Miten toimii ratsastettaessa ja millaisissa olosuhteissa, hyvät ja huonot puolet verrattuna talviratsastushousuihin?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tottakai käyttökokemuksia tulee kunhan niitä saadaan :) Noin muuten päällä ollessa ei ole mikään superlämmin, johtuu varmaan myös siitä että on edestä vain polvipituinen, mutta pitää tuulta hyvin. Voisin kuvitella että parhaiten toimii silloin, kun joutuu istuskelemaan jossain niin tuota voi kääräistä vielä paremmin jalkojen ympärille. Minullahan on normaalisti topparatsastushousut jalassa ja kyllä ne ovat jalassa edelleen jos pakkasta on 10 tai enemmän.. Olen ainakin itse sen verran vilukissa, etten usko että pystyisin ratsastamaan normaaleilla ratsastushousuilla pakkaskelillä tämän hameen ansiosta. Yleensä nimittäin luovun pitkistä kalsareista siinä vapun tienoilla :D

      Poista
  11. Etikkaa ja lumipesuja hajuun.
    Älä missään nimessä pese 100% villaa.
    Villa puhdistaa itse itsensä.
    Tuuletus ja lumipesut riittää.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tämä kangas oli "onneksi" vain 80% villaa, eli kestää enemmän käsittelyä ja antaa pesuhommissa anteeksi. Olen pessyt tämän villaohjelmalla ja kuivannut tasolla. Olen myös käsityksessä, että villaseikoite, kuten tämä, olisi käytössä hieman kestävämpää ja kun heppahommissa hame kuitenkin likaantuu välillä sen verran pahasti, että pesu tulee kysymykseen, on sekoitehametta turvallisempaa pyykätä.

      Poista
  12. Vastaukset
    1. Onko sulla jo ratsastushame? Tällainen sopisi sulle tosi hyvin!

      Poista
    2. No ei ole mutta ehkä näillä ohjeilla minäkin osaisin tehdä... ehkä. On kyllä tosi kaunis!

      Poista
  13. No vau! Todella upea hame, osaisinpa itsekin :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ei ollut todellakaan vaikeaa tehdä! Rohkeasti kangaskaupoille, tai kuten joku vinkkasi, tee vaikka fleecepeitosta ensimmäinen koeversio. Saat siitä sitten kaavatkin :)

      Poista
  14. Se "ummehtunut" haju on varustelekan tuotteissa hyvin usein hometta, oma hengitys salpaantuu samantien niistä kun kaverit valittelevat vain tuota tunkkeisuutta....

    Upea hame haju(ja terveys)-haitasta huolimatta! Edestä lyhyenä näyttää kätevämmältä tallitöissä muuten ja tuosta varmaan riittää kangasta reisille muutenkin. Ei arvaisi ulkonäöstä, että ei ole tarkoituksella lyhyt edestä, oletin olevan ihan tyylin ja käytännöllisyyden takia. :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Lyhyiden testien jälkeen tulin itsekin siihen tulokseen että lyhyt etupuoli toimii tosi hyvin talli- ja ulkohommissa! Mutta apua, hometta! No, annan hameelle mahdollisuuden muuttaa hajuaan homeesta tallihajuksi.. Ehkä lumipesun sijaan pidänkin sitä karsinassa.

      Poista
    2. Ihan välttämättä ei kannata vielä homepanikoitua. Sama haju on nimittäin usein mukana supisuomalaisissa varusesineissä, jotka on juuri haettu varusvarastolta. Eau de rättivaraston tuoksuun ei auta kuin aika.

      Poista
  15. Tää hame on tosi upea! Itse en osaa ommella sitten pätkääkään, mutta nyt haaveilen, että jospa näyttäisin äidille tämän postauksen ja hän minulle taikoisi tällaisen ihanan hameen! Eli siis kiitos ohjeesta :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Äidit hanskaa aina nämä asiat, eli hän suoriutuu varmasti näillä ohjeilla :) Olen tekemässä lähiaikoina myös toisen hameen ja otan sen tekovaiheista hyvät vaihekuvat. Niiden avulla säkin onnistut! Tai sitten pidetään joku hevosbloggaajien ompelukerhoiltapäivä mihin jokainen saapuu ompelukoneen ja huovan kanssa :D

      Poista
  16. Thank you! ☺
    Warm greetings from the Black Forest, Germany
    Tine - Toraxacum

    VastaaPoista
  17. Tosi hyvä postaus, sopii hyvin myös tämmöisille toiminnan ihmisille. Hameen saisi kieltämättä helpommin päälle ja pois kelin mukaan. Täytyy koittaa josko päänsisäinen äijäni taipuisi hameen käyttöön kun kerran tämmönen käytännöllinen malli löytyy :D

    VastaaPoista
  18. Helpottiko haju jollain? Mietin juuri kävisinkö hakemassa huopaa samanlaiseen hameeseen

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Nyt vuoden päästä (hame ollut suurimman osan vuodesta vaatekaappiin viikattuna) ei siinä enää ole sitä hajua. Eli lopullinen reseptini on ihan vain sen tuuletus alussa ja sen jälkeen normaali käyttö. Nythän se haisee ihan vain hevosilta.

      Poista
  19. Siis ihan mielettömän ihana, kerran näin Pariisin horse showssa ....siitä asti olen haaveillut, niin naisellinen

    VastaaPoista
  20. Me ollaan saatu haju pois kirpparivaatteista ja maakellarilaatikoista viemällä tuote kuivaan saunaan minimi 60°C tunniksi. Myös vanhat kirjat lakkasivat haisemasta! Tätä voisi kokeilla.
    - Mahtava hame minkä taitavasti teit! Tekee mieli kokeilla ommella itsekkin.

    VastaaPoista