maanantai 17. huhtikuuta 2017

Naruriimut vertailussa: Silver Tip ja KV-Stable

Olen käyttänyt Muulilla melkein kaikessa arjessa Silver Tip merkkistä naruriimua. Se on ohutta jämäkkää narua ja turvalla on tuplasolmut. Se on kaunis ja siro ja on jopa kaunis Muulin päässä. Olen pienentänyt sitä sopivammaksi nippusiteellä.

Mutta nyt sillä on kilpailija. Kari Vepsällä (KV-Stable) oli myynnissä maahantuomiaan naruriimuja. Ne ovat säädettävää mallia, eli leuan alla olevaa solmua oli mahdollista siirtää ja kun turpaosaa pienentää tarpeeksi, riimun pitäisi mennä jopa shettikselle. Uskoisko? No mä uskoin ja ostin sellaisen. Silver Tip maksoi vuosi sitten 30 euroa ja tämä uusi maksoi 35 euroa, joten hintaero oli olematon.

Sovittelin riimua päähän heti tuoreeltaan, mutta en saanut solmua siirrettyä tarpeeksi ylös.

Enkä muuten näköjään saanut näihin kuviinkaan, mutta näillä mennään.

Silver Tipin riimuissa oli kokoeroja, Muulin koko on muistaakseni medium/cob ja se on mielestäni juuri sopiva sille. KV-Stablen riimu, kaikille käydessään, tuntuu isolta ja varsinkin niskahihna on niin pitkä, että pujotin sen aina jostain kohtaa leuan alta vielä uudestaan jotta se ei näytä rumalta tai mene vaikka vahingossa silmään. Jos ylimääräinen naru alkaa oikeasti ärsyttämään, leikkaan sen pois ja poltan päät umpeen niin ongelma ratkeaa sillä.

Naruriimun solmun osaan kyllä tehdä ihan oikein, eli ylimääräisen pään tulisi jäädä osoittamaan taaksepäin eikä eteen.

Silver Tip

Silver Tipin solmut ovat mielestäni juuri oikealla kohdalla, nenäpiin sivuilla.
KV-Stablen riimu oli siis säädettävä, mutta vaikka kuinka löysytin solmua ja kuvittelin saaneeni sen siirrettyä, oli se lopulta aina samassa kohdassa. Näissä kuvissa turpaosa on siis liian iso, sillä se nousee liian ylös kun riimun kiristää. Olisin toki voinut jättää riimun niskasta löysemmälle, mutta silloin turpaosa olisi jäänyt vielä isommaksi.

Vepsä nimittäin ohjeisti että se ei saa pyöriä päässä, eli saa olla pienempi kuin mitä se nyt kuvissa on. Riimussa oli lisäksi bonarina ohjien lenkit. Ehkä siis joskus hamassa tulevaisuudessa pääsen ratsastamaan tämä päässä. Itseasiassa pääsin jo kun testasin tätä eräällä aasilla, mutta siitä lisää toisella kertaa.
KV-Stablen riimu

Riimu on liian iso, sillä solmut karkaavat liian ylös.
EDIT: Kuva lisätty 17.4. Kuvassa oikein sovitettu riimu.
EDIT: Kuva lisätty 17.4. Kuvassa oikein sovitettu riimu.
En ole koskaan ajatellut että Silver Tip olisi jotenkin ohutta köyttä. Olen pitänyt sitä ihan normaalina naruriimuna. Kunnes asettelin molemmat riimut samalle puomille vierekkäin. Onhan tuossa eroa vaikka kuinka! Ja nyt ohuempi riimu tuntuu ihan lörpöltä kun KV-Stablen riimu seisoo ylväänä pystyssä kun sen solmusta pitää kiinni.

Isoin ero riimuissa on tietenkin köyden paksuus, Ohuempi on Silver Tip ja paksumpi on KV-Stablen riimu.

Turvan päällä olevat tuplasolmut ovat tietenkin ihan eri kokoiset koska köysikin on eri paksuista,

Solmujen suuri kokoero. Solmut näyttävät samalta, mutta en ole koskaan tajunnut edes kokeilla saisinko ohuemmankin solmua siirrettyä. Toisaalta nippuside ajaa saman asian ja pienentää riimun juuri sopivaksi.

Solmu löysytettynä
Käyttökokemukset olivat hyvin samankaltaiset. En siis huomannut mitään eroa Muulin käsiteltävyydessä, vaikka pelasin sen kanssa kaksi tuntia putkeen erilaisia asioita. Toki välissä oli taukoja kun juttelin tallikavereiden kanssa. Ja lisäksi KV-Stablen riimu oli liian iso. Mutta silti isonakin Muuli toimi kuten aina, eli hyvin. En joutunut sen kanssa pattitilanteisiin, joissa narun vahvuus olisi punnittu. Olemme siis kehittyneet kovasti, sekä minä että Muuli.

Luulen kuitenkin että esimerkiksi taivutteluissa KV-Stablen riimu on parempi, koska isompi solmu "tuntuu" oikeasti jossain. Silver Tip taas "tuntuu" siinä mielessä enemmän, että se on ohuempi ja paine osuu paljon pienemmälle alueelle. Sen tuplasolmuista ei taas välttämättä ole mitään hyötyä kun ne eivät juurikaan ulkone muusta narusta.

Naruriimun lisäksi itse naru on tärkeä. Itselläni on nykyään kaksi narua, musta 7 metrin lukollinen naru ja lyhyempi lukoton valkoinen naru. Valkoinen naru on Double Diamond ja se on sellainen jämäkkä, johon oli alussa vaikeaa tehdä solmua. Musta taas on tosi löysää köyttä. Vepsällä oli myynnissä hyvin paksu ja jämäkkä pitkä riimunnaru ja näin jälkikäteen jäi harmittamaan etten ostanut sitä. Olin kuitenkin ihan vähän aikaa sitten ostanut 7 metrin köyden, joten olisi tuntunut tyhmältä ostaa heti uusi melkein saman pituinen.

Muulin mielipide?
Kumpaa riimua suosittelisin Sinulle? Jos sinulla on hevonen, jonka pään koko on full tai enemmän, niin kannattaa hankkia oma riimu Vepsältä. Jos hevosesi pää taas on pienempi, kuten Muulilla, ostaisin edelleen Silver Tipin. Vaikka riimua on mahdollista pienentään leuan alta, niin ovat sen muut mittasuhteet (minun mielestäni) vääränlaiset pienipäiselle eläimelle.

Jos hevosella on hallintalaitteistossa ongelmia ja tiettyihin tilanteisiin halutaan enemmän painetta kuin nylonriimukka, antavat molemmat riimut siihen kohtaan hyvän palautteen. Silver Tipin paine osuu kapeammalle alueelle ja KV-Stablen riimun tuplasolmut nenällä tuntuvat varmasti.

Naruriimuahan ei ole tarkoitettu mihinkään räimimiseen, vaan se on riimu siinä missä muutkin. On hassua että Suomessa siitä on tehty ongelmahevosten työväline kun lätäkön takana ei edes tiedetä mikä on nylonriimu. Kaikki käsittely tehdään siis aina naruriimuilla. Jännä.

Mitä taas EN suosittele sinulle, on sellainen halppisnaruriimu, jota Börjes, Hööks ja Horze myyvät. Halppis on paksua ja pehmeää narua eikä riimussa ole minkäänlaista jämäkkyyttä. Toki se toimittaa asiansa jos tarkoitus on käyttää sitä normaalin riimun tavoin (kunhan ei jätä sitä tarhaillessa päähän) eikä hevosen kanssa tehdä mitään maastakäsittelyä. Jos tehdään, suosittelen ehdottomasti jämäkämpää ja laadukkaampaa riimua.

Tietenkin nämä jämäkätkin pehmenevät hieman käytössä, mutta yhtä pehmeitä niistä ei koskaan tule kuin mitä ne pehmeät viiden euron riimut ovat.

Hyviä riimumerkkejä ovat juuri tämä Silver Tip ja Double Diamond. Varmasti muitakin laadukkaita riimuja löytyy, mutta niitä en ole päässyt hipelöimään joten en uskalla suositella. Kommenttikenttä on vapaa ja suosituksia otetaan vastaan!

Internetissä ja somessa näen muuten hyvin usein liian isoja riimuja muuleilla ja aaseilla, ja näkisin toki myös hevosilla jos sellaisiin FB-ryhmiin kuuluisin. Vaikka naruriimun saa kiristettyä niskan takaa aika hyvin niin, että turpaosa pysyy turvan päällä, on riimu silti oltava sopiva myös turpaosasta. Kuvittele ponilla full-kokoinen riimu, johon on tehty lisäreikiä niskaan, onko ok? No ei ole! Aasien turpavärkki on vielä pienempi kuin hevosilla, joten aaseille saattaisi sopia kokoa pienempi naruriimu, kunhan niskan yli tuleva naru on tarpeeksi pitkä jotta se ylettyy kiinni. Aasin päävärkki on toisaalta posken kohdalta paljon paksumpi kuin hevosella.

2 kommenttia

  1. Mielenkiintoinen postaus! Tykkään paljo sun kirjoitustyylistäsi ja huumoristasi, ja aktiivinen postaustahti on todellakin plussaa :-)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos! Huomenna on muuten tulossa paljon toivottu postaus maastakäsittelystä :) Yritän pitää postaustahdin aktiivisena ja jos vain mahdollista, teen joka päivälle postauksen. Nyt kun on taas valoisaa illallakin, on mahdollista saada materiaalia.

      Poista