sunnuntai 2. lokakuuta 2016

Muuli ja purilaat eli treeniä vetohommiin

Olen onnistuneesti suunnitellut etukäteen jo pari tallikäyntiä enkä ole tapani mukaan vain mennyt tallille ja miettinyt että mitä tänään tehtäisiin. Tämän päivän suunnittelin eilen, kun keksin että voisin laittaa Muulin molemmille puolille puomit ja totuttaa Muulia tällä tavalla aisoihin ja sitä kautta vetohommiin.

Tuumasta toimeen sitten vaan. Ajattelin taluttaa Muulia ihan vain naruriimusta, mitä se suitsilla tekisi jos en aio ohjasajaa sitä (jouduin muuten ihan miettimään että onko se aio vai aijo. t. elämäm koululainen) . Varustin muulin ja sidoin sen kentän puolelta puomiin kiinni.

Mitään kunnon sidontavälineitähän mulla ei ollut, mutta sain puomit kiinni satulannuppiin ja toisiinsa kahdella liinalla ja paketista tuli mielestäni aika vakaa. Tässä ei nyt ollut mitään mahdollisuutta hätäirtautumiseen, mutta ajattelin ettei se varmaan karkaa suljetulta kentältä. Ehkä. Toivottavasti.


Selfie time!
Muuli seisoi paikallaan kuin tatti kun kiinnitin puomit eikä ollut yhtään hädissään kun liikuttelin niitä. No sitten Muuli vain irti ja menoksi. Aluksi piti tietenkin kääntyä vähän tiukemmin ja siinä Muuli otti pari pikaisempaa askelta. Mutta kun oltiin suoralla uralla, ei ollut enää mitään ongelmaa.

Ja siinä sitten mentiin kenttää ympäri ja pujoteltiin kohti kameraa. Videon laitoin päälle vasta parin kierroksen jälkeen.

Muuli meni tosi hienosti eikä tuntunut yhtään pelkäävän puomeja! Pysähtymiset olivat jo astetta paremmat eivätkä sisältäneet kiemurtelua. Mutta kiemurtelua kyllä tapahtui, Muuli ei tuntunut siis häiriintyvät siitäkään että puomi painautui kunnolla sen kylkeen ja kiemurtelee mukana.

Mitäs sitä hyvää treenaamaan, taluttelin sitä kentällä varmaan maksimissaan 15 minuuttia kunnes sidoin sen taas kiinni ja irrotin puomit. Jälleen se seisoi täysin paikoillaan kun availin solmut ja laskin puomit maahan sen vierelle.

Mä haluaisin että Muulilla olisi jonain päivänä länkivaljaat ja se voisi vetää mun hienoja kiesejä, jotka siis odottavat vielä entisöintiä Heinolassa. Jos jollain lukijalla on tietoa paljonko länkien teettäminen maksaa Suomessa ja että onko täällä edes montaa länkien tekijää enää, niin vinkkiä saa antaa! Ja mistä niitä remelihommia kannattaisi etsiä vai meneekö nekin teettämiseksi.

Ja jos jollain on myydä max 100 eurolla perinteisen valjastuksen silavaljaat, silapatjan ja ajo-ohjat (suitsille ei tarvetta) niin kiitos viestiä mulle! Ehjät pitää tietenkin olla, mutta rupuisuus ei haittaa kun opetuskäyttöön tulevat.

Hyppelin vielä sen vieressä ja otin sitäkin tarkoituksella nauhalle. Kohta uskallan jo kiivetä selkäänkin, jakkaralta.

Päivä oli aivan mahtava säätilansa puolesta. Aurinko lämmitti ihanasti, joten pitkitin tallikäyntiä mahdollisimman paljon. Siivosin tarhan kaikessa rauhassa, haravoin oljet katoksen alle ettei ne ole ympäri tarhaa ja otin Muulista kuvia kun päästin sen vähäksi aikaa laitumelle

Tallilla pyydettiin että toisin Muulin oveen myös tällaisen tavallisen riimun naruriimun lisäksi koska se on nopeampi pukea kuin naruriimu. Tai no, minulle se on ihan sama mutta normaaleihin riimuihin tottuneelle on normaali riimu tietenkin helpompi. Ja en usko että enää tulee mitään hallintaongelmiakaan kun Muuli on jo tottunut kulkemaan karsinan ja tarhan väliä. Tänään kuulin että sille oli epähuomiossa puettu riimu kuten muillekin, eli vetämällä korvien yli. Sanoin vain että jos Muuli ei ollut millänsäkään niin antaa mennä vain.

Puin sille nyt itsekin riimun laidunta verten korvien yli vetämällä, ja ei se tosiaan sanonut asiasta mitään. Taittavaaa!

Vaihteeksi rakennekuva, vaikka ei tässä mitään muutosta ole tapahtunutkaan.Muulille on jo alkanut kasvaa talvikarva ja se on tosi elotonta ja kiillotonta. En ymmärrä miten se näissä kuvissa näyttää näinkin kiiltävältä.


Juuri saamani tiedon mukaan Muulin matolääke odottaa sitä tallilla samaan tapaan kuin muidenkin hevosten matolääkkeet. Huomisen toimintasuunnitelma on siis selvä ja se sisältää vain matolääkkeen antamisen. Ajattelin tosin hoitaa homman twistillä eli positiivista vahvistamista käyttäen. Onneksi Muulille riittää puoli ruuttaa, eli jos positiivinen vahvistaminen ei toimi ja matolääke on ihan jossain muualla kuin Muulin kurkussa, on mulla vielä toinen mahdollisuus ja negatiivinen vahvistaminen käyttämättä.

5 kommenttia

 1. Mahtavaa!! Hienoa edistymistä Kaisa :) Hitsi mä kans tartten puomeja. Pitää ruveta vissiin katselemaan moisia, jotta voidaan treenailla taitorataa ja vetojuttuja :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Puomit on kyllä tosi hyviä kaikkeen ja Ikean potilla saa tarvittaessa nostettua niitä vähän ilmaan. Sovin tänään silavaljaiden ostamisesta niin kohta vedellän kuormalavaa ilman että satula naarmuuntuu :)

   Poista
 2. Piti tulla tänne kommentoimaan kun tapasin täällä Australian aroilla pari päivää sitten clydesdale muulin! Valtava kaveri! Se oli sellasella semi-länkkäritallilla heppojen seassa ja sitä kuulemma käytetään heidän pitkillä vaelluksilla kantojuhtana. Oli komee kaveri, löytyy jokunen kuva heidän fb sivuiltaan Bogong horseback adventures.

  Ja ilmoittaudun samalla lukijaksi, nää muulihommat on parasta! Oon täällä tavannut muutamia hurmaavia aaseja ja sitä kautta jotenkin eksyin tänne sun blogiin ajatpäivää sitten. Hyvä Muuli!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos kommentistasi! Käyn ehdottomasti kurkkaamassa Clydemuulin. yhdysvalloissakin on paljon suuria työmuuleja, nimenomaan kahtojuhtina ja maataloudessa käytetään. Tai siis Amishit käyttää maataloudessa, muut sitten ratsuina ja kantojuhtina.

   Aaseista minunkin muuli-innostukseni lähti, eihän Suomessa ole muulejakaan kuin kourallinen.

   Osaatko muuten kertoa miten villiintyneiden aasien ja hevosten määrää on pienennetty Australiassa? Kova kohu aiheesta oli muutama vuosi sitten, mutta miten homma on lähtenyt pyörimään?

   Poista
 3. Kovasti niiden brumbyjen puolta yritetään pitää, mutta tietääkseni niitä eri osavaltioissa ammutaan kyllä pois kuljeksimasta.

  Täällä on paikallinen Horse show tulossa (Equitana nimeltään) ja sinne on ihan erikseen kehitetty tällanen Australian Brumby Challenge jossa paikalliset hevoskouluttajat on saaneet kaikki yhden villihevosen (eli brumbyn) tontilleen koulittavaksi ja sit niitä ois tarkotus esitellä tuolla show'ssa. Ja tällä kait kerätään huomiota sille, että näitä villihevosia ei sais ampua kun niissä on kuitenkin vielä potentiaalia ja ne ennenkaikkea on ihmiset päästäneet vapauteen. Saas nähä kuin käy!

  VastaaPoista