tiistai 18. lokakuuta 2016

Kyllä tässä ratsastuksessa nyt joku mättää

Ratsastin Muulilla nyt kolmen viikon tauon jälkeen. Kolme viikkoa sitten julistin että Muuli on rikki ja sen jälkeen olenkin tilannut sille jo heppafyssarin katsomaan sen läpi. Ihan varmuuden vuoksi ja silkasta mielenkiinnosta. Mainitsen tähän väliin että itseäni olen hierotuttanut tässä elämässä kaksi kertaa. Muuli tullee kokemaan hierontoja rutkasti enemmän elämänsä aikana.
Tämä kuva on onnistuneimmalta ratsastuskerralta kolmen viikon takaa. Katselen sitä samalla kun itken itseni uneen. Kuvan otti Merja Mäkinen
Sovittelin Muulille ensin puomilla kaverini myytäviä valjaita. Ne ovat kilpasilat, eli sellaiset tosi kapeat ja sirot. Ja valitettavasti liian isot. Tokihan Muuli mahdollisesti kasvaa, mutta nämä olivat kireimmillä säädöillä nyt reilut ja asettuivat vähän hassusti kapealle Muulille, joten joudun jatkamaan etsintöjä. B-ponille tarkoitetut valjaat olisivat varmaan oikein passelit.

Muistelen edelleen kaihoisasti ratsastuskertaa, joka meni ihan hiton hyvin Muulin kanssa. Tällä kertaa oli kaikki samoin, paitsi että olin käynyt edellispäivänä tallilla. Sitä Erittäin Hyvää kertaa oli Muulilla Kaisavapaa. Laitoin lännensatulan selkään, turparemmin jätin suitsista pois, koska olen onnistuneesti ohjasajanut ilman sitä. Tallinomistaja tuli liinan päähän, kenttä suljettiin. Niin, ja Muulilla on ollut loimikin viikonlopusta saakka, ettei vain ole saanut kylmää.

Muuli päästi hyvin selkään. Mutta se liikkeelle lähtö.. En tiedä mikä siinä on! Sellaista rodeota tuli taas että oksat pois. Teinkö virheen kun juoksutin sitä? Muuli oli kyllä maasta käsin erittäin yhteistyöhaluinen ja mukava. Olin katsonut (taas) YouTubevideoita ja sain uutta ideaa juoksuttamiseen, menin Muulin kanssa paljon kulmia ja suoria linjoja. Se muuten nosti (vahingossa) laukankin liinassa ja laukkasi kolme upeaa askelta! Tietenkään se ei ole millään videolla mutta sanojani tukee yksi silminnäkijä.

No siis takaisin ratsastuksiin. Muuli singahteli alussa ihan miten sattuu, täysiä, köyrylaukkaa, ravia täysiä, pää osoittaa keskelle, muu muuli mihin sattuu. Jos otin ohjia, vauhti vain kiihtyi. Pidin oikeasti kahdella kädellä satulasta kiinni ja vain siksi pysyin siellä selässä. Tunsin kuinka satula liikahti eteen, mäkivyökin näköjään nousi hieman ylemmäs. Huooooh!

Mutta sitten kun se ravasi, se ravasi isolla ärrällä. Ja kun se käveli, se käveli erittäin hyvin. Loppuvaiheessa sain ravattua kierroksen-pari hallitusti molempiin suuniin ja käveltiin vielä pitkään. Silti jokainen liikkeellelähtö tuntui siltä että mitäköhön tästä tulee. Mutta sitten kun Muuli käveli, oli kaikki hyvin.

Analysoin sen nyt sitten lopulta niin että satula on syvältä, tuon sen kotiin ja pakkaan odottamaan parempia aikoja. Jos muuli parin vuoden päästä olisi siihen sopiva. Ja aina kun käyn ihailemassa sitä autotallissa, mietin että siinä on reilu tonttu rahaa satulassa, jota en saa ikimaailmassa Suomessa myytyä lähellekään sitä summaa, minkä itse maksoin. Olkoot sitten pölyttymässä.

Tässähän meni välissä kertoja kun Muuli ei singhtanut liikkeellelähdössä.  Ja kertoja kun singahti. Ja me AINA kehutaan sitä kun se lähtee liikkeelle. aina.

Ensi kertaa varten (joka ei ole ihan lähipäivinä) otan käyttöön joko Wintecin kauhukahvalla ja mäkivöillä tai sitten tallikaverin rungottoman satulan koska siihen saa mäkivyöt aika kivasti kiinni. Muutoksen toivottavasti pitäisi näkyä satulaa vaihtamalla. Ihan niin rohkea en ole että menisin ilman satulaa.

Tältä päivältä ei pimeyden takia ole mitän ratsastuskuvia, mutta kameran laitoin ottamaan videota. Kursin sitä katselumukavuuden parantamiseksi hieman, mutta jätin sinne niitä huonoja ja hyviä pätkiä.

Kuvien puutteen takia julkaisen tässä kuvia viikonlopulta. Näissä muuli syö heinää ja leikkii renkaalla. Olkaa hyvät!

Mulppe niin kauniina <3
10 kommenttia

 1. Eihän se edes hyppiessään näytä säikyltä tai mitään sinkoillessaan, voisiko olla, että se ei vain ymmärrä mitä siltä pyydetään?

  Kyllä se jossain vaiheessa alkaa sujumaan, onhan se vielä aika nuorikin.

  Pidän tavastasi työskennellä Muulin kanssa ja analysoida asioita jälkeenpäin, eihän sitä nyt kukaan voi samantien keksiä, että mikä hitto sitä elukkaa nyt riivaa! Oli syynä sitten ihmisen väärä raajan asento tai tuuli joka peittää sapelihammastiikerien äänet, tai mikä vain. Hienoa, että nykyään voi niin helposti vidoida tekemisiään, niistä saa suuresti apua.

  Kyllä se siitä, Muulista tulee vielä hieno!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ei se tosiaan säiky minunkaan mielestäni mitään, ja jos satula olisi tosi huono, niin luulisi että se sinkoilisi ihan koko ajan.. Loppua kohden se kuitenkin paranee, mutta tänään ei tullut kertaakaan mieleen että voisin mennä lopussa ilman liinaa. Haluttiin vain että se menee rauhallisesti ja rennosti, ja lopussa se menikin.

   Ensi kerralle itseasiassa suunniteltiinkin että palataan taaksepäin reilusti ja palkitaan sitä kauralla ihan jokaisesta askeleesta, jonka se ottaa pysähdyksen jälkeen. Poissuljetaan just se, jos se ei tajua liikkeellelähtöä kunnolla.

   Mä olen kokenut videot tosi hyödyllisiksi. Eihän tuollainen video ole kovin katsojaystävällinen kun Muuli on pieni läiskä pimeällä kentällä, mutta kyllä siitä paljon mitä ei selästä tajua.

   Toivon todella että tämä olisi vain nuoren Muulin ymmärtämättömyyttä eikä mitään kipeytymistä mistään.. toisaalta kipeytymisen saa hoidettua. Onneksi on se hieroja tulossa.

   Kyllä mä tästä hienon teen, en tiedä miten mutta treenataan sit vaikka sitä agilityä jos muut hommat ei ala sujua :D

   Poista
 2. Voihan muuli... Tuota mäkivyötä katselin videon alusta saakka. Harittavatko silmäni pahasti (voi hyvinkin olla mahdollista ellei jopa todennäköistä) vai nouseeko se heti kun lähdette liikkeelle..? Näyttää lähtevän vähän niiaamalla liikkeelle. Ravissa kyllä oli oikealla paikalla ja näytti heiluvan sikäli ettei ollut liian tiukalla, mutta mitä enemmän köyristää selkäänsä sitä enemmän mäkivyö nousee. Tämä on ehkä hieeeeman kaukaa haettua mutta jospa Muulilla vaan livahtaa herne venttiilin kun mäkivyö ahistaa herkkiä alueita. Tai sitten ei. Mutta eipä tarvis nakata satulaa vielä komeroon pölyttymään!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Näet ihan oikein, eli se nousee. Se on tosiaan ihan mahdollinen syy myös tälle käytökselle, tuossa liikkeellelähdössä se voi jo ennakoida sitä että mäkivyö nousee. Ei se onneksi häntään asti taida mennä eikä se koske genitaalialueisiin (ne on sen verran "montussa"), mutta tuntuuhan toi varmasti huonolta.

   Voisinkin kokeilla seuraavalla kerralla laskea mäkivyötä selkeästi alemmas jos se ei pääsisi sitten nousemaan niin helposti. Siis joskus kun tätä satulaa vielä käytän. Nyt pelataan varman päälle ja jollain toisella ens kerralla.

   Poista
 3. Ota noista nyt selvää. I feel your pain. Kiitos että kirjoitat tätä, vieläpä rehellisesti.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Juuri näin, ehkä se on vaan liian nuori, liian tamma tai liian muuli. Näistä sanotaan että sopivat paremmin työkäytttöön tai ajoon muutenkin :D

   tosta pimeästä videosta olisi muuten saanut leikattua myös tosi siistin version mutta en (vielä) lähtenyt kaunistelulinjalle.

   Poista
 4. Voisiko kiimakin osaltaan vaikuttaa tuohon sinkoiluun? Yksi ratsastuskoulun tamma kiimassa ollessaan kylmillä keleillä on välillä tosi "räjähdysherkkä" eikä kylkiinkään saa juuri koskea. Kun pääsee alkuverkoissa laukkaamaan itsensä lämpimäksi, kulkee taas ihan nätisti ja sietää pohkeet ja muun kosketuksen kyljissään.

  Muulin elämästä on ollut kyllä mukava lukea. =)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tää voi hyvinkin olla myös jotain sellaista, huomasin nimittäin että jos yhtään enemmän puristan jalkaa ympäri (pysyäkseni selässä), lähtee se raketin lailla eteen.

   Sehän on saattanut olla kiimassa viimeksi just kolme viikkoa sitten, vaikka ei mitään merkkejä silloin näyttänytkään. Jatkossa laitan kiimat ylös blogiin niin osan varautua niihin.

   Kiva kuulla että blogia jaksaa seurata :)

   Poista
 5. Harmi, että valjaat olivat liian isot. Toivottavasti jostain löydät sopivat monikäyttöiset valjaat.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Etsintä jatkuu, onneksi siihen asti voin ohjasajaa ihan hyvin satulan kanssa :)

   Poista