tiistai 4. lokakuuta 2016

Kaviot ennen ja nyt

Koska suosittelin tuoreessa postauksessani tekemään erilaisia kehityspostauksia, on aika tarttua muulia korvista ja näyttää esimerkkiä.

Kiinnostuin Muulin tultua aikaisempaa enemmän aasien ja muulien kavionhoidosta, enkä vähiten siksi että itse vuolemalla saisi säästettyä pitkän pennin. Sen kaviot olivat mielestäni hyvässä pystyssä kaviokulmassa sen tullessa Suomeen, mutta se kuopi etukavionsa vinoiksi. Asialle oli siis tehtävä jotain.

Eihän siinä muuta kuin kavio kouraan ja raspi toiseen kouraan. Se ei vain nostanut kavioitaan kovinkaan sujuvasti, joten opetin sen ensin nostamaan ne minulle itse. Tässä vaiheessa en vielä palkannut kauralla vaan rapsutin rinnuksista. Videon perusteella en osaa sanoa että nauttiiko se rapsutuksesta (ei nauti), mutta homma ainakin toimi.

Kannattaa katsoa videota ihan loppupäästä, siellä toimii jo konemaisesti Muuli.
Takakavioihin ei ollut mitään asiaa tässä vaiheessa, hyvä kun antoi kädellä koskea mahaa taaemmas.

Kaviot näyttivät alussa, eli helmikuun lopussa tältä:
ei terve.


Kuukautta myöhemmin pystyin jo sujuvasti raspaamaan etukavioita lyhyemmiksi ja ajattelin koko ajan että tämähän on ihan tuttu juttu Muulille kun se on niin rennosti toimenpiteessä.

Tässä vaiheessa kaviot näyttivät tältä.


Huhtikuussa pyysin mun tutun kengittäjän vuolemaan kunnolla, kun en raspilla oikein saanut ja otteetkin olivat varmaan mitä olivat, selkä ja kädet tulivat aina kipeiksi kun hinkutin kavioita tylsällä raspilla.

Kengittäjä saikin etukavioista lyhennettyä pihdeillä reilummin mutta takakaviot tuottivat vaikeuksia, enhän vieläkään pystynyt putsaamaan niitä mutta Muuli nosti niitä minulle jo hiukan. Takaset olivat kuitenkin koko ajan pysyneet hyvässä pituudessa joten niille ei ollut onneksi pakko tehdä mitään.

Muuli ei kestänyt sitä, että sen takajalkoihin kosketaan ylipäätään, joten minä nostin narulla takasen ylös ja kengittäjä pystyi hieman raspaamaan. Kunhan ei koskenut Muuliin.

Tämän session aikana Muuli huomasi että jäikin henkiin vaikka takakavioita operoitiin ja pystyin itsekin putsaamaan ne tästä lähtien!


Tässä vaiheessa ostin myös oman ihan uuden raspin ja se upposi kuin veitsi voihin! Nyt pystyin oikeasti itse lyhentämään kavioita, toki sain apua eräältä aasinomistajakaveriltani joka on käynyt Vainikan aitan vuolukurssin ja hoitaa nyt omien eläintensä kaviohommat itse. Otteet parani ja tiesin taas paremmin että mistä ottaa.

Kesäkuussa Muuli muutti uudelle tallille hiekkatarhaan ja kaviot näyttivät tältä. Toinen reuna oli alkanut itse murtua, joten vaati akuuttia raspaamista. Saatoin uuden raspini kanssa lyhentää niitä vähän enemmänkin kuin olisi tarvinnut.

Kesällä kävi myös toinen kengittäjä kerran tsekkaamassa kaviot ja pyysin että hän siistisi säteet kun en ole uskaltanut niitä juurikaan vuolla, selkeitä repaleita lukuunottamatta. Hän vuoli säteet ja sanoi että kaviot olivat hyvässä asennossa ja ne ovat terveet.

Kesällä sain myös kuulla ettei Muulin kavioita oltu ennen Suomeen tuloa hoidettu ollenkaan, eli onnistuin opettamaan sille ihan itse kavionputsauksen ja raspauksen. Koska kaikki meni niin hyvin, oletin tietenkin että sen kavioita on hoidettu runsaasti Espanjassa. Onneksi en tiennyt asian oikeaa laitaa.

Tämän jälkeen en olekaan kavioihin raspilla koskenut koska ne ovat kuluneet itsekseen hiekkatarhassa liikkuessa. Muuli on myös ollut "käytössä" aiempaa enemmän joten kavioiden kuuluukin kulua aikaisempaa nopeammin.

Nyt syyskuussa kaviot ovat mielestäni kauniit ja pienet ja ne ovat sopivassa kaviokulmassa, eli pystymmät kuin hevosella. Ne ovat pyöristyneet kauniisti reunoista itsestään eikä kavioon reunaan enää painu kiviä. Kaviossa ei siis ole mitään ylimääräistä pois otettavaa.

Kaviot ovat kuvassa ihan au naturel, eli en tosiaan ole raspannut niitä siisteiksi kuvia varten. Enimmät hiekat otin pois harjalla, säteiden uriin sitä jäikin kun en saanut harjalla pois.

Sama etukavio tässä ja kahdessa seuraavassa kuvassa. Kaviot ovat keskenään samanlaiset, joten en siksi kuvannut jokaista erikseen.
Sädettä voisi hieman siistiä, mutta toisaalta se kyllä kuluu itsestäänkin sen mitä kuluu.

Etukaviot
Takakaviot. Taaempi näyttää tässä kuvassa paljon matalammalta, mutta kaviot ovat oikeassa elämässä identtiset. En huomannut tallilla että kuva näyttää tältä, joten en tajunnut ottaa lähikuvaa myös toisesta takakaviosta.
Takakaviot

Etukaviot
Kaviot myös nousee aika sähäkästi nykyään, voin kertoa että pintelin laitto oli melko haastavaa kun eräs kaunis päivä yritin laittaa Muulille niitä. Sain laitettua yhden, takajalkaan, ja sitäkin se nosti minulle koko ajan.

Kavioilla on hyvä kokeilla esimerkiksi sillan kestävyyttä.

11 kommenttia

 1. Onpa Muulilla kauniit kaviot! <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Oon täysin samaa mieltä vaikka puolueellinen olenkin ;) ei olis parempikavioista eläintä Espanjasta voinut tulla. Ja kun antaa hoitaakin niin hienosti!

   Poista
 2. Kyllä näyttää paljon paremmalta kuin alussa kaviot :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Se huono puoli niiden lyhentämisessä kyllä oli että jo ennestään alamittaisesta muulista lähti 2 cm säkäkorkeudesta :D

   Poista
 3. Sillo alussa kauhistelin noita kaviokulmia, mutta hyvin oot saanut ne vähitellen oikeaan asentoon! Tosi hienoa työtä :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kyllä siinä on suuresti auttanu se että tällä on hyväasentoiset koivet nion riittäny että siistin vaan ja katson vähän päältä. Nythän se on ollu jo pari kk herran haltuun eikä oo tarvinnu raspata ollenkaan :) varmaan sit ku on lunta (jos on) niin joutuu lyhentämään ku ei kulu kaviot. Mutta siihen asti ei varmaan tarvi kuin siistiä säteet. Pelkkää säästöä :D

   Poista
 4. Herranpieksut noita ekoja kuvia!! :o Nythn ne näyttää jo todella kivoilta ja näteiltä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mä olin jo alussa tosi tyytyväinen ku ne oli pystyt, aaseilla kun pituus tulee niin että kavio kasvaa suksimalliseksi ja kannat kuluu pois. Tuosta oli paljon helpompi lähteä vuolemaan kamaa pois kun kannat oli olemassa.

   Poista
  2. Nooh. Sekin on totta. Oman ponini ostin sukset jalassa. Siinä meni kuukausi jos toinenkin, että voipi edes kavioiksi sanoa.

   Poista
 5. Tuliko Muuli siis suoraan espanjasta? Nää postaukset on muuten ihan super hyviä ja hauskoja!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tuli espanjasta suoraan minulle. Reilu viikko siihen meni kun kuljetusfirma toi sen.
   Kiitos!

   Poista