perjantai 14. lokakuuta 2016

Väkivalta lopettaa perseilyn

Tiesittekö että perseily on otettu sanakirjaan uutena sanana? En minäkään ennenkuin kuuntelin tänä aamuna radiota, jossa käytiin uusia sanoja läpi. Mukaan oli päässyt myös ainakin suppailu, emoji ja nyksä. Hesarin uutisen voit lukea täältä.

Itse olen törmännyt perseily-sanaan lähinnä koirapuolella, kun koira "perseilee". Siis eihän eläimet koskaan veettuile tai perseile omsitajilleen tahallaan vaan kyllä syynä on aina omistaja tai joku muu eläimestä itsestään johtumaton syy. Perseily on ilmeisesti alunperin intissä käytetty sana, ja levinnyt sieltä arkikieleen. Koska itse olen niin noobie, en tiennyt asiasta ennenkuin sain siitä kommentin blogiin. Tätä kappaletta on siis muokattu julkaisun jälkeen.

Muulin käytös tänään oli kuitenkin epäilemättä ainakin osittain perseilyä. Sen käytös muuttui nimittäin totaalisesti kun annoin narunpään laulaa sen persausta vasten. Ja ainakin osittain Muuli saattoi olla kylmissään.

Menin siis tallille tänään, kuten joka perjantai, koska olen aika nolife töiden ja tallin ulkopuolella. Muuli seisoi tarhassa portin lähellä kuten yleensäkin. Mutta sen olemuksessa ja ilmeessä oli jotain outoa. Huomasin sen jo kun kävelin tarhaa kohti. Sen korvat olivat normaalista poikkeavalla tavalla taaksepäin, vaikka se kääntyikin minua kohti. Onneksi kävin Minna Tallbergin luennon hevosten ilmeistä pari viikkoa sitten Mäntsälässä, olisi jäänyt tämäkin ilme analysoimatta. Yleensä Muuli kääntää korvat minua kohti kun lähestyn sitä. Tänään ei. Se vain tuijotti ilmeettömästi korvat liian takana.

Kun talutin sitä puomille, se luimi tosi kovaa. Ei sillä korvat olleet ihan pitkin niskaa, mutta eivät myöskään sillä tavalla taaksepäin kuten ne normaalisti ovat jos se kuuntelee jotain. Ja Muuli yleensä kuuntelee minua. Sen pää oli normaalia alempana ja pää silleen lohikäärmemäisesti eteen päin.
Kuvat otin heti kun tultiin kentällä. Näistä näkee ainakin sen että korvat ovat taakse ja ylähuuli vähän töröllä, mikä viittaisi leikkisyyteen eikä ultimaattiseen vihaisuuteen, jolloin ylähuuli olisi kiristynyt tiukasti hampaiden päälle.
Noh, ajattelin.. En laittanut sitä edes puomiin vaan otin suoraan kentälle. Se jatkoi samaa, pää alhaalla, turpa pitkällä, korvat niskassa. Ei tanssinut tai loikkinut, käveli perässä, mutta ilme oli tosi negatiivinen. Ajattelin sen johtuvan säästä, oli pitkästä aikaa kostea ja kylmä päivä ja aamulla tihkutti vähän vettä. Että sillä on kylmä. Sen karvat eivät kuitenkaan olleet niin pörrössä kuin mitä ne voivat olla. Eikä ollut tuulinen ilmakaan.

No laitoin sen peruuttamaan ja kävelemään eteen, se suoritti, mutta ilme oli edelleen hapan. Sain hyppiä sen vieressä, ei ongelmaa, ilme hapan.

Anna kauraa ämmä ja lopeta se kuvaaminen t. Muuli
Laitoinkin pian kameran päälle ja otin sen riimunnarussa pienelle ympyrälle että näen sen kunnolla sivulta ja voin katsoa että liikkuuko se normaalisti, ettei ole jalkakipuja. Liikkuihan se, mutta niin lohikäärmeenä en ole sitä koskaan ennen nähnyt.

Toisessa kierroksessa se käveli tosi lähellä minua ja kun näytti siltä että sen perse alkaa keventyä, nappasin narulla. Se oli täysin primitiivireaktio ja olisin tehnyt samoin kaikille hevosille.

Muuli asiaan kuuluvasti pelästyi, pakitti, mutta ei repinyt narua kädestä. Mulla oli kentän portitkin auki, eli se olisi päässyt iloisesti karkuteille jos olisi ottanut lähdöt.

Jatkoin hommia heti kun Muuli oli hallussa. Ja kas, nyt oli korvat ja ilme normaali. Pää oli korkeammalla, sisäkorva minua kohti ja toinen korva eteen päin. Muutos on  huomattava ja onneksi otin sen videolle.

ALLAOLEVA VIDEO VOI AIHEUTTAA TRAUMOJA KUKKAHATTUTÄDEILLE!

Video on koko setti, eli 5 minuuttia. Muulin pieksentä tapahtuu kohdassa 1:20. Kannattaa katsoa vaikka ensimmäiset kolme minuuttia. Kiinnitä alussa huomiota Muulin olemukseen ja ilmeeseen ja varsinkin korviin. Korvien asento muuttuu kokonaan pienen yhteenoton jälkeen.

Ja kyllä mä osasin odottaa peräpään kevenemistä, odotin vain oikeaa hetkeä, jolloin negatiivinen palaute kannattaa Muulille antaa. Miten se menikään, että kun taidot loppuu niin väkivalta alkaa?

Video on varmaan esimerkkitapaus omistajasta, joka ei osaa yhtään lukea eläimensä signaaleja. Sehän uhittelee jo heti alussa ja kyllä, olin siitä ihan tietoinen mutta katsoin mihin tilanne menee. En usko että oikea ratkaisu olisi ainakaan ollut Muulin palauttaminen tarhaan, mutta ehkä ensi kerralla jätän menemättä koko tarhaan jos minua tervehtii tällainen hapannaama. Tässä pitää myös muistaa se, että Muuli on tamma.

Olin pyörittänyt Muulia viisi minuuttia kun maastossa olleet ratsastajat tulivat takaisin tallille. Kun analysoin tallinomistajan kanssa Muulin äskeistä käytöstä, seisoi se aivan rauhassa vieressä eikä kekkuloinut, kuopinut tai kerjännyt, mitä se normaalisti tylsistyessään tekee. Eikä luimistellut. Oli ihan levollinen.

Harjoitukset eivät loppuneet tähän vaan Muuli puomille harjaukseen. Se reagoi selvästi selän koskettamiseen, ei ole koskaan niiannut niin paljon (paitsi toki kun pesin sitä ja koskin märkään selkään). Ratsastussuunnitelmille sai siis todellakin heittää hyvästit tältä päivältä, mutta satuloin sen silti ohjasajoa varten. Satulan laittoon tai kiristämiseen se ei reagoinut.

Ja kun kerroin pari viikkoa sitten muulin olevan rikki, se ei oikeastaan reagoinut ollenkaan selkään koskemiseen. Olen muuten varannut Muulille fyssarin/hieronnan marraskuun alkuun. Tämä suosittu fyssari tekee käyntejä Uudenmaan alueella vain kerran kuukaudessa ja tämän kuukauden vierailu oli jo buukattu täyteen, joten meni marraskuulle. Muulilla on muutakin remonttia tulossa, reilun viikon päästä sen hampaat raspataan, todennäköisesti ensimmäistä kertaa sen elämässä. Lupaan molemmista seteistä oikein kattavat postaukset, ovathan ne ekat kerrat Muulille!
Kaikki nämä ohjasajokuvat otti Heidi "Hedu" Blom.
Ja meillä kaikilla oli niiiin muuukaavaa t. Kaisa

Ohjasajossa Muuli teki tosi hienosti. Tein paljon käännöksiä ja jonkin verran pysähdyksiä. Pysähdykset eivät olleet tänään meidän bravuuri, käännökset sensijaan oli. Juoksutin myös hieman kumpaankin suuntaan kahdella ohjalla.

Kokeilin selkää satulan pois oton jälkeen ja Muuli niiasi vielä enemmän. F*******ck! Loimitin sen ja sovittiin että Muulille loimi ainakin muutamaksi päiväksi ennenkuin treenataan ratsastusjuttuja seuraavan kerran, mahdollisesti ensi viikolla. Ja toisella satulalla kuin tällä länkkäsatulalla.

Laitoin Muulille loimen loppupäiväksi, tai no pariksi tunniksi mitä ne ehtivät vielä tarhassa olemaan. Siivosin tarhan oljet pois ja minulla oli innokkaita apureita, tai siis siihen asti oli kun hain kameran ottaakseni kuvan kun molemmat seisovat pressulla kaivellen kusisia olkia.Näin vaihdetaan liinat/ohjat toiselle puolelle, eli heittämällä yli. Muulilla ei ole vielä toleranssia siihen että siinä kesken kaiken ohjasajaessani heilauttaisin narun satulan toiselle puolelle.

Tuleekohan tosta sun touhusta hevon vi..a? t. MuuliTarhassa Muuli oli ihan normaali, tuli tutkimaan paskakärryjä kun siivosin tarhan ja oli kovasti avuksi ja "avuksi" kun haravoin olkia pois. Luimimisesta ei ollut enää merkkiäkään.
Apulaiset tarhassa.
Jos muuten nurkissasi pyörii ylimääräisinä käyttökuntoiset koppakärryt, niin laitappa tarjousta tulemaan.Muuli mahtunee myös normaalia lyhyempiin aisoihin.

16 kommenttia

 1. Itse veikkaan, että termi perseily on lähtöisin varusmieskoulutuksesta, siellä ainakin jo vakiintunut termi.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Aah, no mietinkin ettei se voi olla mistään koiraväestä lähtöisin :D Mutta itse olen törmännyt sanaan eniten siellä suunnalla. Inttiä en ole onneksi joutunut koskaan käymään.

   Poista
 2. Oho, kylläpä oli hapan ilme Muulilla! Minä itseasiassa painin täysin samanlaisessa tilanteessa ruunani kanssa tuossa pari viikkoa sitten. Ja kyllä minäkin myönnän käyttäneeni väkivaltaa siinä vaiheessa kun hevonen yritti ihan tosissaan potkaista kun ei huvittanut. Sen jälkeen poika oli niin herranterttu että ei ole varmaan ikinä ollut :D no, näitä tulee ja menee.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Huh, onneksi muidenkin eläimillä on näitä huonompia päiviä. Mä olin tästä varmaan normaalia enemmän hämilläni kun Muuli on ollut Suomessa jo jotain 7 kuukautta ja tämä oli ensimmäinen kerta kun se tervehti mua tällä naamalla, tietenkin sitä ajattelee myös että nyt on jotain vakavampaa. Mutta tarvittavat toimet on otettu käyttöön (loimi) :)

   Poista
 3. "Kun talutin sitä puomille, se luomi tosi kovaa. "
  Muulin luomet!

  Minä olen kuullut ja käyttänyt perseily-sanaa yli 10 vuotta, tosin olenkin "vasta" 25v, mutta tuo oli ihan vakiintunut teinien sanastossa jo silloin, kun sitä aika itse elelin. En ole mitenkään koiriin yhdistänyt koskaan, vaan ihan ihmiset on yleensä perseilleet.

  Videolla näkyy malliesimerkki oikein ajoitetusta reagoinnista, itse olen aina vastaavissa tilanteissa onnistunut reagoimaan fyysisesti vasta kun se peppu on jo sylissä, jonkun karjahduksen korkeintaan ehtii päästää ensin.

  Nykyään en uskaltaisi edes puuhailla tuolla tavoin maasta käsin hapannaaman kanssa, viimeksi niin tehdessä hevonen päätti kääntyä kohden ja keulia, onnistui polvella potkaisemaan kipeästi ja sen perkeleen jälkeen mikä kaikui pitkin tallipihaa osattiin jopa loppuaika käyttäytyä... Oli ihan samalla tavalla ensimmäiset viileät ilmat ja vastassa hapan hevonen. :D

  Osaisitko itse hieroa muulia, tai osaisiko joku tallilta neuvoa, niin saisi ensiapua Muulille?

  - Minja

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Yleensä minäkin missaan nämä hetket, mutta nyt olin varuillani, olisinhan voinut sen tuossakin ajaa isommalle ympyrälle kauemmas, mutta odotin.. Jos missaan sen hetken, jätän asian yleensä vain huomioimatta kun kerta olin niin daiju että myöhästyin. Muuli ei ole koskaan vielä tullut päälle, tai siis videolla näkyvää käyttäytymistä enemmän joten uskallan vielä pamauttaa sitä. Sehän olisi voinut tuossakin monottaa minua kiitokseksi, mutta näköjään olen vielä sen verran pelottava että se pakittaa pois.

   Tallinomistaja jo viimeksi hieroi Muulia selästä vähän ja näytti mallia ja olenkin sitä samaan tapaan hieronut lihasten suuntaisesti joitakin kertoja. Se alkaa lipoa huuliaan, mutta tosiaan sen selkä ei ole koskaan notkahtanut niin paljon kuin tänään. Ja nyt se ei ole toivottavasti satulasta kiinni, sillä selässä en ole ollut tässä kuussa ollenkaan, toki satula on ollut selässä mutta ilman painoa.

   Poista
 4. Oli kyllä opettavainen video! Ja en itse pitäisi tuota "väkivaltana" millään tavalla, vaan annoit Muulille palautteen kun se tuli liikaa iholle tollasella asenteella ja sen jälkeen jatkoitte hommia aivan eri mielentilassa :) ja siis juurikin se että ainakin omaan silmään vaikutit todella neutraalilta, et kyykyttänyt turhasta vaikka se tosiaan vähän kiukuttelikin alussa, ja tilanteen jälkeen jatkoit ihan normaalisti hommia. Hienoa hetkessä elämistä, niin sinulta kuin Muuliltakin ;)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Olen varmaan lukenut liikaa erästä KKK ryhmää ja aina kun Bloggerissa näkyy uusi kommentti, avaan sen sydän lyöden että milloin muulien vapautusrintama käy päästämässä Muulin metsään.

   Kiitos erittäin kannustavasta kommentistasi!

   Yritän säästellä EI ja PERKELE sanoja siihen kun niitä oikeasti tarvitsee. Tosin tällä kertaa en edes ehtinyt karjua mitään kun käsi oli nopeampi. Eivät ne turhaan sano että naksutin on parempi kuin ääni, käsi kun on nopeampi puhetta.

   Poista
 5. Heh, pakko myöntää, että odotin jotain paljon dramaattisempaa. Mun mielestä toi oli ihan hyväksyttävä tapa palauttaa päin potkimista suunnitteleva muuli ruotuun. Ihan kaikkea ei tarvia naksutella ja hyväksyä, vaikka hyvin pitkälle minäkin vastustan väkivaltaa kopukoiden käsittelyssä. Tossa ei kuitenkaan tarvia olla kun yksi potku pahaan kohti ja hupsista saatana omistaja on eloton/halvaantunut/vakavasti loukkaantunut :)

  Toivottavasti saat muulin selän kuntoon (eikä tarvii lähteä satulametsälle)!

  Oman tamman kanssa oon päättänyt, että jos kopukka näyttää lohikäärmeeltä kun tulen tallille, eikä ole sovittu esim valmennusta, käännyn kannoillani ja lähden kotiin. Kyllähän se toimii silloinkin, mutta molempia vituttaa niin satasella, että eipä kummankaan kannalta kannata :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kuten tohon ylemmäskin juuri kommentoin, niin olen lukenut liikaa erään KKK -ryhmän tekstejä ja mietin pitkään että julkaisenko videota ollenkaan.. Mutta koska Muuliblogi perustuu rehellisyyteen, en voinut hillitä itseäni.

   On mulla onneksi Wintecin koulusatula, kaippa saan mäkivyöt siihen jotenkin kiinni koska se aina flippaa eteen. Mieluiten kyllä istuisin lännensatulassa ihan noin turvallisuuden kannalta ;)

   Jatkossa toimin juuri niinkuin sinäkin, eli siellähän irvistelee keskenään ja katsotaan paremmalla ajalla.

   Poista
 6. Erittäin osuva palaute erinomaisella ajoituksella, happaman ilmeen voi vielä pitkin hampain hyväksyä mutta vaikka olisi selkä jumissa ja paska keli niin kun perse tungetaan melkein syliin, marssijärjestyksen palautus on enemmän kuin paikallaan. Tammat kyllä osaa järjestää nämä lohikäärmepäivät... Kasvattaako muulit muuten yleensä kunnon mammuttiturkin vai tuppaavatko jäämään sellaisen puokkitalvikarvan tasolle vai onko tämä ihan riippuvaista tähtien asennosta ja etenkin hevospuoliskon karvanlaadusta?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Olen täysin samaa mieltä. Naksuttelu on ok mutta maalaisjärki otetaan käyttöön kun muuli tulee iholle uhittelemaan. En edes halua ajatella mitä olisi huomenna vastassa jos olisin vapauttanut sen tuossa vaiheessa palveluksesta ja vienyt tarhaan..

   Emän ja isän karvanlaadusta tosiaan riippuu muulinkin karva. Viime talvena se kasvoi suomessa vähän, tää tuli aika lyhytkarvaisena helmikuussa tänne. Andalusianaaseista sanotaan ettei ne kasvata pitkää karvaa niinkuin muut aasit tekee ja pre hevosista en ole ihan varma. Kyllä tää hyvää vauhtia on kasvamassa jos vertaan klippaamattomaan ja loimittamattimaan puokkiin meidän tallilla.

   Poista
 7. Tuo sun juoksuttaminen on kyllä niin ristiriitaista, että ei ihmekkään jos Muuli reagoi noin. Itekkään paskana päivänä jaksas arvuutella mitä tuommoiset ristikkäiset avut tarkoittaa. Pieni siisti huomautus tuo huitaisukohtaus. Muuli selvästi arvioi sen jälkeen, että pienempi paha jos ei saa palkkaa kun, että saa riimun persiille. Mikä idea oli noin lyhyessä liinassa?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Pieni siisti huomautus on joidenkin mielestä väkivaltaa joten pelasin varman päälle ja turvasin selustan kertoen normaalia tarkemmin miksi huitasin sitä.
   Kun oikeasti juoksutan muulia, on mulla ihan juoksutusliina. Tällä pitkällä riimunnarulla voi sitä kuitenkin sen verran laittaa ympyrälle että näkee onko liikkumisessa jotain vaikeuksia. Videon ensimmäisen ravin se nostaa ilman mun pyyntöä ja pitkälläkin liinalla se saattaa pienentää ympyrää hieman videolla näkyvää suuremmaksi. Tämän riimunnarun kanssa en siis juoksuta kuin tällaisia pieniä hetkiä muun tekemisen lomassa. Esim eteen käsky meni perille juuri kun lähetin muulia eteen päin tämän narun kanssa.

   Poista
 8. Olet kyllä haka tekemällä tekemään draamaa. Aloittelevan tai pyrkyrin bloggaajan tunnusmerkki.

  Kahteen asiaan kiinnitin huomiota. 1. Muulin haluttomuuteen liikkua eli mahdolliseen jumiin.
  2. Yksikään reilu hevosihminen ei laittaisi tervettäkään eläintä tuollaiselle mini voltille pyörimään, ratsuilla, opetetuilla sellaisilla, pienimmät voltti on säteeltään 8 m mutta raaka ja jäykkä muuli laitetaan 3-4 m voltille ja sitten vielä katsotaan oikeudeksi moittia asiat toisin tekeviä.
  Ei voi kun ihmetellä millaista perseilyä muulin omistaja harrastaa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Näytin onnistuneen draaman teossakin kun sinä ilmeisesti blogia aikaisennin lukematon tulit lukeman tämän ja jätit kommentinkin ;)

   1. Kerroin epäileväni itsekin jumia ja siksi otin muulin heti tarhasta kentälle. Taluttelin sitä ensin suoria uria ja laitoin peruuttaman. Niissä ei ollut ongelmia mutta kun itse taluttaa, ei oikein kunnolla näe.

   2. En juoksuttamalla juoksuta muulia tällä narulla vaan kyllä mulla on liina ja kapsoni/suitset sitä varten. Katson paljon lh videoita jenkeistä ja kyllä siellä vaan hepat kävelee ja ravaa lyhyitä aikoja riimunnarussa. Videon kesto oli 5 minuuttia ja siinä olu koko hoito. En juoksuttaisi sitä tässä yhtään pidempään ja halusinkin varmistua että se normalisoitui.

   1. Kohtaan vielä että nielestäni se ei ollut lopussa normaalista poikkeava joten joko se on aina kipeä ja liikkuu kuten videolla tai sitten se ei ollut jumissa. Jumeihin auttaa liikunta ja ohjasajoin (ilman pieniä voltteja) muulia tämän jälkeen.

   Poista