keskiviikko 21. maaliskuuta 2018

Muulin eka kerta klinikalla - hammaspiikkejä, paksu kieli ja yksi karannut muuli

Kuten täällä blogissa jo pari viikkoa sitten kerroin, hyppäsi Muuli ensimmäisen kerran pystyyn ollessaan oikealle taivutettuna. Kun se toistui parin viikon päästä samankaltaisessa tilanteessa, ehdotti Sanna sen suun tutkimista klinikalla. Onneksi Sanna oli viemässä omia hevosiaan ja Keniä klinikalle puolivuosittaiseen raspaukseen ja Muuli mahtui onneksi hyvin kyytiin.

Päivä oli tämän viikon maanantai ja Muuli pääsi matkaan yhdessä poikakaverinsa Kenin kanssa. Sannalle lähti apukäsiksi ja minulle kuvaajaksi Mervi.

Vaihtuneet maitohampaat ovat aiheuttanueet kutinaa ikeniin ja Muuli on pureskelut erilaisia asioita hillitäkseen kutinaa.
Olin todella iloinen kun kuulin, mille eläinlääkärille aika oli varattu, Mirjami Miettiselle. Jos hänen nimensä ei soittele kelloja, niin hän teki hiljattain kattavan kuolaintutkimuksen ja totesi, että suun vauriot ovat  yleisiä ja niitä on sekä kuolaimellisilla että kuolaimettomilla hevosilla. Muulinkin suusta otettiin samalla reissulla mittaa.

Kerroin Sannalle kaikki kauhukokemuksemme lastauksesta etukäteen. Muun muassa yhden kerran, kun lastasin sen kolme kertaa peräkkäin. Ensin ihan normaalisti, mutta sitten huomasimme trailerin renkaan puhjenneen. Renkaanvaihdon jälkeen lastasin sen uudestaan ja pian se tulikin ulos takapuomin alta. Tokikaan ei suoraan, vaan vasta sitten, kun sain narut auki edestä. Onneksi trailerissa oli asiaankuuluvasti paniikkilukot ja vetosolmut. Kolmannen kerran sisään ja pääsimme liikkeelle.

Tunnin olivat varanneet lastaukseen aikaa ja 10 minuutissa oli kumpikin ollut sisällä.

Muuli odottelee vuoroaan

Muuli oli ollut klinikalla kuulemma tosi asiallisesti melkein loppuun asti. Henkilökunta oli ihastunut sen korviin. Se punnittiin ja kun olen varovasti arvioinut sen 350 kiloiseksi, oli se todella alakanttiin. Vaaka oli näyttäny 420 kiloa. Siinä on ainakin 50 kiloa ylimääräistä. Onneksi Muulilla on nyt olkea tarjolla ja kotiin ei ole mitään asiaa ennen kuin paino on pudonnut. Verrokkina Sannan oma Dancer, joka on lihaksikas ja painaa 400 kiloa.

Whatsapissa sain klinikkauutiset heti tuoreeltaan:

"Oli erittäin hyvä et vietiin se sinne. Sillä oli aika paljon piikkejä varsinkin takahampaissa, ja nimenomaan vasemmalla puolella, joka vois kieliä siitä, että kun bosal antaa painetta vasemmalle puolelle taivutettaessa oikealle, niin jos on pahoja piikkejä vas. puolella, se voi aiheuttaa epämukavuuden tunnetta / jopa kipua. Siis molemmilla puolilla oli piikkejä mut varsinkin vas puolella"

Kuulemma piikkejä voi nuorille tulla vaikka edellisestä raspauksesta onkin vasta 4,5 kuukautta. Seuraavaa raspausta suositeltiin 6-10 kuukauden sisään, ja Jutin syksyn käynti tallillamme onkin noin 8 kuukauden päästä, eli se menee loistavasti tuohon aikaväliin.

Hammaskiven poistoKaikkensa antanut Muuli hoitojen jälkeen.

Suun mittauksessa Muulille sopivan kuolaimen pituus on 12,5, eli sama, jonka olen itsekin sopivaksi mitannut. Kuolaintila on pieni, Muulilla on paksu kieli ja leuat lähellä toisiaan (videolta näette paremmin). Mirjami sanoi että 10mm paksuinen kuolain on ok. Kuvassa on myös esimerkkikuolaimia, jotka sille sopivat.

Muulin alaleuan luut ovat kapeat eikä sille sovi mitkään kuolaimet, jotka taittuvat alaspäin. Perinteinen nivel ja perinteinen kolmipala ovat siis kielletyllä listalla. Sopivia ovat sylinterikuolaimet ja Muulilla oleva Neue Schule Turtle Top with Flex, josta olen kirjoittanut joskus postauksenkin. Suora ja ohut on ok, eli PeeWeen pitäisi sopia. Mutta toivottavasti jatkamme bosalin kanssa kotonakin, minulla ei ole mitään intohimoja ratsastaa nimenomaan kuolaimilla. On kuitenkin hyvä tietää, mitä suuhun kannattaa laittaa jos kuolainta käyttää.Nämä kuolaimet ovat Muulille sopivia.


Mihin otsikon karannut muuli liittyy, niin siihen, että kun Muuli oli kahtapuolta kiinni klinikalla ja Kentsua lähdettiin ulos lastaamaan, päätti Muuli lähteä perään. Seinäkiinnikkeet ja sen uusi nahkariimu menivät paskaksi. Klinikkahenkilökunta oli saanut Muulin heti kiinni. Toivottavasti tämä ei vaikuttanut liian negatiivisesti heille juuri syntyneeseen erittäin positiiviseen kuvaan muuleista.

Rip nahkariimu

4 kommenttia

 1. Voi ei, lepää rauhassa nahkariimu :DD onneksi muuli ei päässyt pidemmälle karkaamaan

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Se olikin itseasiassa revennyt "vain" viimeisen rein kohdalta, eli reikää kireämmällä toimi vielä kotimatkan. Sen saisi korjautettua, mutta 20 euron halppisriimua ei kannata kovinkaan monella eurolla korjauttaa.. Taidan tilata jossain vaiheessa Muulille joltain nahkatyöläiseltä mittatilausriimun mallia norsunkestävä.

   Poista
 2. Olen ehkä tyhmä, mutta jos kolmipala ei sovi niin miksi tuo D-kuolain kolmipala kuitenkin olisi sopiva?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mirjami sanoi että sellainen tavallinen kolmipala ei sovi mutta lukkiutuva sopii. Kuvassa oleva on mielestäni sellainen. Lukkiutuva on siis toiminnoiltaan kuin tuo sylinterikuolain eli ei liiku nivelistään hervottomasti kuten tavallinen nivelkuolain.

   Poista