perjantai 9. maaliskuuta 2018

Vastaukset Muulikysymyksiinne, olkaa hyvät!

Kuva: Suvililja.net
Jaoin jokin aika sitten messulippuja ja arvontaan pääsi osallistumaan kysymyksen/kysymyksiä esittämällä. Jaoin kysymykset eri kategorioihin ja yhdistelin hyvin samankaltaiset kysymykset toistensa kanssa.

Viimeksi toteutin kysymyspostauksen reilu vuosi sitten, joten oli korkea aika vastailla näihin uudestaan!

Muulin koulutus

Mitä itse luulet että Muulille on Espanjassa opetettu vai onko kaikki puheet Muulin "koulutuksesta" ihan keksittyä tarinaa? Oliko Muulin kohdalla mitään mitä oli luvattu?
En usko, että sen kanssa oli tehty muuta kuin juoksutettu satulan kanssa. Senhän piti hyväksyä ratsastajat selkään ongelmitta (muistan tämän lauseen varmaan elämäni loppuun asti), mutta jos eläin ei anna kiinni viikkoon, ei sen selässä ole mitenkään voitu käydä.

Oletko koskaan ajanut Muulilla tai aiotko opettaa sen siihen?
En ole ajanut. Kärryt menin jo ostamaan, joten tottakai toiveissa olisi joskus ajaakin. En kuitenkaan ajatellut itse sitä siihen opettaa vaan luottaa tässäkin asiassa ammattiapuun.

Kauanko meni todeta, ettet saata saada koulutettua Muulia omilla taidoillasi vaan olisi parempi viedä se ihan kouluttajalle?
En tätä asiaa oikeastaan koskaan todennut siinä mielessä, että olisin joutunut pettyneenä nöyrtymään ja turvautumaan ammattiapuun. Olin jo aiemmin ajatellut, että katsotaan mihin asti päästään ja viedään ammattilaiselle kun on se hetki. En halunnut viedä Muulia aiemmin koulutukseen, koska en olisi halunnut maksaa parin kuukauden maksua vain siitä, että kouluttaja saa sen tarhasta kiinni. Halusin siis näitä perusjuttuja tehdä kotona "ilmaiseksi", ja kun jonkinlainen pohja on, lähettäisin sen koulutukseen. Olin kysynytkin yhtä koulutuspaikkaa jo ennen, kun Sannan kanssa puhuttiin asiasta. Ei oltu ensimmäisen paikan kanssa sovittu mitään sen enempää, joten se oli helppo perua.

Muulihan ehti olla minulla vajaat kaksi vuotta ennen koulutukseen lähtöä, eli varmaan sen verran siihen sitten meni aikaa.

Mitä "oppeja" Sanna käyttää Muulin koulutuksessa? Onko hän jonkin erityisen koulukunnan kannattaja vai oppinut itse? Homma näyttää mukavan rennolta ja maalaisjärkiseltä.
Sanna kertoi, että hänen suurimmat vaikuttajansa ovat Jeff Sanders ja tämän (ex)vaimo Yhdysvalloisa. Hän on ollut myös Saksassa kouluttamassa hevosia, mutta Sandersin pariskunnalta hän on saanut eniten oppeja. Hän kouluttaa hevosia matalalla stressitasolla, toki asioita vaatien ja tehden pohjat hyvin. Koulutus perustuu ihan perinteiseen netatiiviseen vahvistamiseen, eli ei sisällä tuplavahvistetta tai naksutinkoulutusta. Se on hänen mielestään ihan okei temppuihin, mutta ei ratsastukseen. Sannan ajatuksista voi lukea lisää hänen kotisivuiltaan.

Luotatko sokeasti siihen että Sanna saa tehtyä Muulista luotettavan maastoratsun vai oletko skeptinen asian suhteen?
Uskon, että jos joku saa niin Sanna. Lopputulokseen vaikuttaa siis myös Muulin fiilikset asiasta. Tällä hetkellä näyttää erittäin hyvältä ja Sannakin on hyvin optimistinen, joten katsotaan mitä tulee. Mitään aikaahan me emme ole sopineet Muulin koulutusjaksolle, haen sen pois kun se on valmis, meni siihen sitten 2 kuukautta tai 6 kuukautta.

Motivaatiokuva

Oletko tyytyväinen muuliin, ja sen tämän hetkiseen koulutustasoon?
Muulista en tiedä, kun se rikkoo aitoja, mutta koulutustaso on erinomaisella tasolla.

Minkä verran olette käyneet Vepsän luona, haluaisit että käytte, aiotte käydä tulevaisuudessa?
Ollaan käyty kaksi kertaa, ensimmäisen kerran viime vuoden heinäkuussa ja toisen kerran marraskuussa. Emme ole välttämättä enää menossa, jos Muulista tulee peli, haluan pitää sen Sannan asettamilla "säädöillä", niin työ ei mene hukkaan. Toki Vepsältä saamiani maastakäsittelyoppeja ja oppeja arjessa muutenkin käytän, eivätkä ne niin paljon eroa siitä, miten Sanna Muulia kouluttaa.

Blogissa on saatu seurata muulille kokeiltuja erityyppisiä satuloita, satuloiden istuvuuteen liittyviä haasteita ja ratkaisuja joilla on saatu sopiva ja paikallaan pysyvä ratsastusta varten. Jos muulin selkään kävisi mikä tahansa satula, minkä itse valitsisit: runkosatulan, rungottoman, joustorunkoisen vai lännensatulan? Onko jokin tietty merkki minkä ehdottomasti haluaisit jos se vain sopisi muulille?
En ole mitenkään ehdoton rungottomien tai joustorunkoisten kannattaja, mutta jos siis ihan vapaasti saisi satulan valita, niin valinta olisi hyvin vaikea.. Ehkä eniten haluaisin sille lännensatulan, sillä olisi mukavinta maastoilla. Toisaalta haluaisin myös kunnon dressagenylppysatulan (koska kisakentillehän me tähdätään :), niin siihen voisi Muulille mukavin olla joustorunkoinen. Tärkeintä olisi, että satula istuu selkään ja pysyy paikoillaan ilman lisäremmejä, mutta sellaista en usko koskaan löytäväni.

Muulien kasvatus

Olisitko kiinnostunut kasvattamaan muuleja, jos niiden kysyntä ratsuiksi kasvaisi?
Tämä olisi kiinnostavaa, jos tilat ja raha antaisi myöten. Kasvattaisin luultavasti muuleja kevyistä puoliverisistä tai täysiverisistä. Tai sitten lämppäreistä, mutta uskon että ratsurotuisesta emästä tuleva muuli olisi monikäyttöisempi ja potentiaalisempi ratsastuksen eri lajeihin, jos muulilla voidaan potentiaalia sanoa olevan. Tosin näitä muuleja kasvattaisin lähinnä itselleni.

Muuli ei ole helppo eläin ja mitä vaikeampi sellainen on saada, sitä tarkemmin tuleva omistaja miettii muulinhankintaa. Eli jos haluan olla vastuullinen muulinkasvattaja, en kasvattaisi niitä ollenkaan.

Jos Muulista olisi mahdollista saada jälkikasvua (siis muutenkin kuin alkionsiirrolla), mistä orista sellainen kannattaisi laittaa alulle? Riittää pelkkä rotu, tai voi olla joku tietty yksilökin.
Muuli on lyhytkaulainen ja sirojalkainen. Haluaisin varsaa ehkä isompaa kokoa, siromman ja pidemmän kaulan ja vankemmat jalat. Mitään kylmäveristä en kuitenkaan katsoisi, koska haluaisin jälkeläisestä kevyen. Ehkä satsaisin kaulaan ja etsisin jonkun pitkäkaulaisen ja kevyen puoliverisen. Arabi voisi olla kiva, mutta en ehkä halua sen tulisuutta tuohon lisää.. Orilla saisi olla kylmäverisen hermot, mutta lämminverisen kroppa.

Haluaisitko Suomeen "vahvemman" muulikulttuurin?
Olisihan se kivaa, että kohtalotovereita olisi enemmän, mutta mitä vähemmän muuleja on, sitä vähemmän niitä myös väärinymmärretään. Suomessa kun ei ole minkäänlaista aasi- tai muulihistoriaa, ei sitä tänne ihan heti muodostukaan, jos muodostuu koskaan.

Muulit yleisesti

Minkälaista on omistaa muuli ja mitä eroja muulin ja hevosen omistuksessa on? Onko se jotenkin haastavampaa vai helpompaa?
Tunnen muutaman muulin omani lisäksi, ja näiden perusteella voin sanoa, että muulin käsittely on kyllä haastavampaa kuin hevosen. Ne ovat yllättävän erilaisia eläimiä keskenään ja muulin kanssa on mietittävä juttuja ehkä eri tavalla. Omistamisessa myös ruokinta on muulien kohdalla tarkempaa, kun ne eläisivät ihan hyvin pelkällä oljella, mutta homeettoman oljen saaminen on monessa paikassa ongelma.

Mitä sanoisit muulin ostamista harkitsevalle? Voisitko suositella, millaisia käytännön vinkkejä antaisit muulin ostoa ajattelevalle ja mihin mielestäsi pitäisi olla varautunut tai ottaa eri tavalla huomioon vrt. hevosen ostoon?
Muuli on hankalampi löytää ja voi olla, että joutuu ottamaan "ei niin hyvän", koska niitä supermuuleja ei ole juurikaan Euroopassa tarjolla. Jos taas rahaa on, niin kannattaa käydä katsastamassa Yhdysvaltojen muulimarkkinat, sieltä löytyy hyviä ja paljon käsiteltyjä muuleja. Tallipaikan suhteen kannattaa varautua siihen, että kaikki tallit eivät ehkä ota. Tai jos ottavat, niin naapurikarsinoiden tädit voivat savustaa sinut ulos, koska niiden hevoset pelkäävät muulia. Suosittelen, että muulia käydään katsomassa ja kokeilemassa ennen ostopäätöstä, sen virheen tein itse, että tuli ihan sika säkissä.

Muuleista ja aaseista pitäisi olla kokemusta etukäteen. Ihan kylmäverisenä hevosihmisenä en ostaisi muulia, ne ovat kuitenkin sen verran erilaisia hevosiin verrattuna.

Kuinka vanhaksi muulit elävät?
Yhtä kauan kuin hevosetkin. Pienemmät ponimuulit tuntuvat elävän pidempään kuin isommat.

Voiko muulilla tehdä kaikkea samaa mitä hevosellakin?
Voi tehdä

Saavatko muulit osallistua kilpailuihin yhtälailla kuin ratsuhevosetkin, vai onko niitä kohtaan säännöissä rajoitteita?
Saavat osallistua kaikkiin kilpailuihin mihin hevosetkin.

Jos haluaisin tutustua muuleihin ratsuina, minne kannattaisi ottaa yhteyttä?
Suomessa on pari ratsumuulia, toinen on Inkoossa ja toinen Jyväskylän lähellä. Jos kunnolla haluaa tutustua muuleilla ratsastamiseen, niin suosittelen tallia Saksassa, Albmuli. Siellä on eri pituisia vaelluksia muuleilla ja myös tilalla järjestetään koulutuspäiviä. Julia puhuu hyvää englantia, mutta koulutuspäivät ovat luultavasti vain saksaksi.


Muulin hankinta

Mistä sait idean, että haluat omistaa juuri muulin?
Meillä oli ollut jo aasi ja sen takia olin mukana perustamassa myös Suomen Aasiyhdistystä 2008. Halusin saada uuden pitkäkorvan ja mietin pitkään ison aasin ja muulin välillä ja lopulta isoihin aaseihin tutustuttuani päädyin siihen, että muuli olisi tarpeisiini sopivampi ja monipuolisempi. Pidän aasien olemuksesta ja rauhallisesta luonteesta ja kuvittelin, että oma muulini olisi samanlainen.

Jos Muuli sattuukin päätymään paistiksi tässä lähivuosina, niin onko sulla suunnitelmia tulevaisuudelle? Esim. vietätkö muulitonta elämää hetken matkustellen tms vai säästätkö rahaa ja ostat sen hienon, valmiin jenkkimuulin?
Tottakai on suunnitelma. Säästän ensin rahaa ja kyllä se jenkkimuuli kovasti kiinnostaa..

Jos saisit valita uudestaan, ottaisitko muulin vai hevosen?
Muulin, edelleen. Hevosen omistamistakin olen kokeillut, minulla ei ollut juuri minkäänlaista tunnesidettä kyseiseen yksilöön. Tai jos nyt traumatisoidun muuleista liikaa, en hankkisi mitään hevoseläintä.

Aijotko pitää muulin sen elämän loppuun asti?
Tottakai, tulen siis itse luultavasti päättämään, milloin sen elämä päättyy.

Haluaisitko toisen muulin?
Jos joskus asuisimme maatilalla tai läntillä, missä oma tallinpito olisi mahdollista, niin kyllä. Se olisi täydellinen jenkkimuuli tai sitten kasvattaisin itse varsasta asti.

Onko sulla ollut ennen omaa hevosta tai aasia?
Meillä oli kotona aasi ja poni täysihoidossa 4 talven ajan, käytännössä ne olivat meidän vastuullamme kokonaan eli pidimme niitä kuin omia. Olen myös omistanut puolikkaan hevosen kolmen vuoden ajan. Näiden lisäksi on ollut kesähevosia ja olen vuokrannut hevosia.

Minä ja hevoseni Pokko laukkakilpailuissa Porvoossa joskus vuosia sitten. Kuva: Satu Liitiainen


Muuli-muuliin liittyvät kysymykset

Minkälainen Muuli oli ihan ensimmäisinä kuukausina, kun se tuli sulle?
Arka ja pelokas. Se ei kuitenkaan vaikuttanut siltä, että sitä oltaisi kohdeltu huonosti. Se vain pelkäsi koko ajan, että sille käy huonosti.

Minkälainen Muuli on kuljettaessa? Rauhallinen, hermoilija vai mitä?
Olen katsellut sitä aina välillä trailerikamerasta ja traikussa se seisoo sievästi jalat levällään paikoillaan. Joskus se syö koko ajan heinää, mutta joskus se ei ole syönyt ollenkaan matkan aikana. Se ei ole koskaan hionnut kuitenkaan matkan aikana, joten ei se kai pahemmin stressaa.

Teidän yhteiset tavoitteet tälle vuodelle?
Ratsastaa maastossa pitkin ohjin. Tai se on mun tavoite, Muulin tavoite on varmaan saada ruokaa. Paljon.

Mistä pidät Muulissa eniten?
Siitä, että se on kaunis ja meillä synkkaa sen kanssa, ainakin jollain alkeellisella tasolla. Ja että se on aina valmis tekemään hommia, ainakin jos saa kauraa.

Mikä pahinta Muulissa?
Se kun se tekee juttuja ilman ennakkovaroitusta. Mutta ehkä opin joskus lukemaan sitä niin hyvin, ettei niin käy.

Mikä susta muuleissa on parasta/viehättävintä?
Muulit antaa samanlaista haastetta hevosharrastukseen kuin joku koirasusi antaa pitkän linjan koiraharrastajalle. Eli sama eläin mutta tietynlaisella villillä twistillä. Ja se ei todellakaan ole pelkästään hyvä asia. Minulle oli uskoteltu, että muulit ovat tosi cool, mutta mun muuli ei ainakaan vaikuta sellaiselta.

Jos saisit vaihtaa yhden muulin luonteenpiirteen, vaihtaisitko ja mikä se olisi?
Vaihtaisin ehdottomasti sen pakoreaktion (pakoon ja kovaa) aasin pakoreaktioon (jämähtää paikalleen).

Miten Muulilla näkyy aasin piirteet luonteessa ja miten taas hevosen piirteet?
Pakoreaktion se on saanut suoraan hevoselta, älykkyys tulee tietenkin aasilta. Onhan aasi paljon älykkäämpi ja mietiskeleväisempi eläin kuin hevonen. Rehunkäyttö tulee myös aasilta, eli lihoo helposti.

Mitä Muuli tykkää lapsista?
En ole antanut lasten käsitellä sitä, ettei satu mitään, mutta ei Muuli ainakaan ole yrittänyt niitä tappaa.

Kuinka korkea Muuli on?
Vuoden takaisessa mittauksessa 143 cm.

Mikä on sun omasta mielestä ollut helpoin hetki Muulin kanssa, ja mikä taas vaikein?
Muuli on yllättänyt minut muutamankin kerran ottaessaan jonkun uuden asian ihan coolisti vastaan. Ehkä helpointa ennakko-odotuksiin verrattuna on ollut sen kavionhoito. Se on tosi helppo raspata, pitää jalkaa ylhäällä eikä nojaile. Ja mikä parasta, kavioiden asento ja aines on priimaa, joten pystyn itse hoitamaan kaiken kavioihin liittyvän.

Vaikeimmat hetket ovat liittyneet alkuaikoina sen haastavaan kiinniottoon. Olin sillon tosi epätoivoinen muutenkin sen kanssa. Olin juuri ostanut sian säkissä, joka ei ollutkaan sitä mitä piti olla.

Mitä väriä keräisit Muulille jos et pinkkiä?
Lasketaanko bling väriksi?

Mitä muuli syö ? Eroaako muulin ruokinta jotenkin hevosen ruokinnasta?
Nyt se syö ihan samaa kuin hevosetkin, koska Sannalla ei ole syöttökelpoista olkea. Eli kuivaa heinää ja rehuna sillä on Blue Chip Native. Mutta ensi talveksi ostan sille jostain hyvät oljet ja se saa sitä sitten pääosin. Ruokinta eroaa siinä, että Muuli tarvitsisi energiaköyhempää heinää kuin hevoset tai se lihoo. Eli se on tässä suhteessa kuin aasi.

Oletko itse mielummin kameran takana vai sen edessä kuvattavana?
Pidän molemmista. Kuvaajana toivoisin kuviin entistä enemmän myös hevosen omistajia mukaan, pelkät hevoskuvat tuntuvat välillä jopa tylsiltä. Olen harvemmin kameran edessä, mutta on ollut tosi kivaa saada välillä itsestäkin hienoja kuvia! Viimeksi sain tällaisia kuvia alkuvuodesta, tuotokset voit katsoa tästä.

2 kommenttia

  1. Onpa kiva kun saa lukea muidenkin muuliprojektista, kun itse taistelen myös aivan samanlailla oman pikku "pirun" kanssa täällä aivan samoista asioista, kaks askelta eteen kolme taakse..😂😢🤔 samaa mieltä muulin aivan omanlaisesta ajatusmaailmasta verraten muihin kaviokkaihin..Onkin ollut yllätys ja todellakin haaste.. ei oikeen ajatukset kohtaa kuin hetkittäin tällä hetkellä.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Nyt, kun olen omistanut Muulin jo reilut kaksi ja puoli vuotta, niin alkaa tuntua siltä, että ymmärränkin sitä välillä. Ymmärrän paremmin, että mille se pöhisee tai mitä tekemällä saan sen rauhoittumaan. Näen siitä myös jo pienempiä ilmeitä ja eleitä ja ymmärrän, mitä ne tarkoittavat. Lukiessani tätä vanhempaa postausta, olen silti samaa mieltä jokaisesta kohdasta edelleen. Ei tämä mikään ihan helpoin savotta ole ollut eikä ole.

      Poista