maanantai 30. huhtikuuta 2018

Älypuhelin ja Youtube: jokamiehen halpa varsakamera

Vuorokauden ikäinen varsa emänsä kanssa
Otin printscreenin omalla kännykällä kun testailin kameran toimivuutta
Tallinomistajamme lähestyi minua jokin aika sitten, että pitäisi saada varsakamera talliin, kun tammansa on tiineenä. Laskettu aika oli hyvin tiedossa ja kamera laitettiin valmiuteen reilu viikko ennen laskettua H-hetkeä.

Toteutus oli yksinkertainen, otetaan yksi älypuhelin, jossa on kamera ja haetaan DNA:n prepaid sim-kortti R-kioskilta. Tämän kanssa on oltava tarkkana, ettei ota sellaista, jossa datasiirron määrä on rajoitettu. Sen pitää olla oikeasti rajaton. Hintaa kuukaudelle tuli 25 euroa, ei paha.

Lisäksi tarvitaan kännykkään tietenkin laturijohto ja teline. Ensimmäisenä yönä teipattiin kamera jollain tavalla karsinaan, mutta sitten muistin, että minulla on kotona ihan joutava selfietikku, jossa on lisävarusteena kolmijalka. Kännykän saisi siihen siis tosi hyvin telineeseen.

Pinkkiä tietty

Kamera karsinan oikeassa ylänurkassa.
"Hardware" oli siis helppo hankkia mutta entä softa? Helpommin sanottu kuin tehty. Tarkoitus oli, että tietyt ihmiset tallinomistajan lisäksi voisivat katsella varsakameraa. Sitä varten luotiin Facebook-ryhmä.

Tiesin, että on (ainakin) kolme helppoa tapaa striimata videota nettiin. Periscope, Facebook ja YouTube.

Ensin asensin puhelimeen Periscopen ja totesin sen huonoksi, kaikkien katsojienkin pitäisi ladata se ja toisaalta videota ei kai saa salaiseks. Ei jatkoon.

Facebookin live olisi helpoin toteuttaa, koska sitä voisi lähettää suoraan varsakameralle tehtyyn Facebook-ryhmään. Teimme varsakameralle oman profiilin nettiin ja kokeilimme livestreamausta ja se toimi oikein hyvin. Kunnes selvisi, että liveä voi lähettää vain neljä tuntia kerrallaan. Ei jatkoon.

Kolmas vaihtoehto oli YouTube. Meillä on tallilla ollut jo pitkään Google-kalenteri, johon merkataan kentän varaukset. Sitä varten on tehty aikoinaan Gmailiin osoite, jota nyt käytimme luodessamme YouTubeen uuden käyttäjän

Paitsi että.. YouTubeen ei saa striimausoikeuksia, ellei ole ihan oikea käyttäjä, joka on julkaissut jo videoita. Eli käyttäjä, joka luotiin 10 minuuttia aiemmin, ei ole YouTuben mielestä kovin luotettava tyyppi. Minun tilini sen sijaan oli, olenhan ladannut sinne jo jotain 700 videota, pääasiassa Muulista.

Ensimmäisenä iltana emme saaneet kameraa kovinkaan hyvin, kun kunnollista jalustaa ei ollut
 Lopulta teimme niin, että varsakameraa varten varattuun puhelimeen jäi auki minun YouTubetilini ja uuden keksimämme käyttäjän Facebook. Joka ilta YouTubesta laitetaan striimaus päälle minun kanavani kautta ja keksityn FBtyypin nimissä jaetaan linkki varsakameran Facebook-ryhmään.

Live näkyy 10 sekunnin viiveellä ja kun se aamulla katkaistaan, YouTube prosessoi sitä ja luo siitä videon kanavalleni. Videot ovat tosin piilotettuja, eli näkyvät vain linkin saaneille. Minä sitten jälkikäteen poistelin kanavaltalni ne yöt, kun mitään ei tapahtunut.

Ensimmäisenä yönä huomasimme, että yövalo on pakko lisätä karsinaan, muuten kamera näyttää yöllä pelkkää mustaa. Lisäksi kännykkä striimasi kaikki äänetkin, ihan hyvä tähän tarkoitukseen, mutta tallilla ei kannattanut enää ilta-aikaan puhua ihan mitä sattuu, vaikka video pienelle porukalle vain näkyikin.

Nämä kuvat on otettu pari tuntia ennen H-hetkeä. Yövalo oikeasas laidassa.


Eilen illalla alkoi tapahtua. Satuin kurkkaamaan videota juuri oikeaan aikaan. Hevonen makasi karsinassa ja siitä näkyi puolet, takapuoli oli karsinan ovea kohti. Ihmisten äänet kertoivat että NYT se tapahtuu "Hyvä Lyyli, jaksa jaksa!". Kuulin tallinomistajan puheista että orihan se sieltä tuli ja odottelimme rauhassa, että tamma ottaa hieman lepoa. Varsa syntyi tallin käytävälle!

Hetken päästä tähtiotsainen varsa nostettiin tamman eteen, joka alkoikin heti haistella ja nuolla tätä. Varsa kampesi pian jaloilleen ja tunnin päästä oli tullut ensimmäinen kakka ja tissikin löytyi suuhun. Olin yllättynyt, kuinka pitkään tuollainen vastasyntynyt jaksaa seistä! Pikkukaveri seisoi ainakin tunnin sen jälkeen, kun oli noussut jaloilleen. Seisoi varmaan senkin jälkeen, mutta minun oli käytävä nukkumaan.

Tallinomistajan äänessä kuului puhdas ilo ja rakkaus, tätä tammaa yritettiin jo aiemmin saada tiineeksi, mutta ei saatu. Vaikka itse Harmo kävi siementämässä. Viime kesänä Lyyli oli miehelässä ja astutettiin luomuna ja siitä tärppäsi.

Varsakameraa ei suinkaan sammutettu, vaan koko tämän päivän ja edelleen voi seurailla tammaa ja varsaa karsinassa. Edelleen varsa on tosi paljon pystyssä aiempiin näkemiini varsoihin verrattuna. Tomera oripoika!

Just synnytty


Kännykkävarsakameran plussat ja miinukset

+edullinen toteuttaa (25e/kk)
+ei vaadi wifiä
-pitää joka ilta erikseen laittaa päälle, vaatii tuntemusta YouTubesta ja Facebookista
+linkki on kuitenkin helppo jakaa
+videot jäävät talteen YouTubeen ja ovat katsottavissa myöhemminkin
+hyvä kuvanlaatu, tämä kännykkä striimasi koossa 720px
-tulee kalliiksi, jos nurkissa ei ole joutavaa älypuhelinta
+talliin voi toisaalta jättää myös oman puhelimensa yöksi ja videota voi katsella tietokoneelta
-ei onnistu, ellei itsellä ole toimivaa YouTube-tiliä. Uusi käyttäjä ei tuosta noin vain saa striimausoikeuksia
+video ei pätkässyt kertaakaan ja vaikka yhteys olikin välillä huono, jatkui striimi hetken päästä normaalisti
-laajakuvaa ei useimmilla kännyköillä ole mahdollista saada, joten kamera pitää saada aika ylös tai kauas, että koko karsina mahtuu kuvaan

Lisäys myöhemmin:
Alfred-nimisellä sovelluksella pääsee yli YouTuben streamausoikeuksista, koska Youtubea ei tarvitse enää. Linkin saa sähköpostiin ja koneelta voi seurata livekuvaa.

Muut käyttökohteet


Kehittelin muitakin ideoita kännykkäkameralle. Voisin joskus kuvata Muulia karsinassa tai tarhassa koko yön tai päivän ja nopeuttaa videon. Näkisi, mitä se puuhaa ja paljonko se liikkuu. Jos taas tallissa on joku kipeä hevonen, voi kameran laittaa yöksi tai päiväksi kuvaamaan. Tai jos jotain hevosta epäillään tihutöistä, saisi nekin nauhalle mukaan. Ja entä, jos hevonen on pyörinyt yöllä karsinansa perunapelloksi? Seuraavaksi yöksi kamera päälle, niin näkee, mikä sitä stressaa.

Tai entä, jos tallilla on havaittu salaratsastajia? Kamera kuvaamaan! Omia tiluksiaan saa muuten kuvata ihan vapaasti, mutta kameravalvonnasta on ilmoitettava esimerkiksi tallin ovissa. Useinhan jo tarrat karkottavat potentiaaliset varkaat tallilta.

1 kommentti

  1. Kiva postaus! Meillä olisi tarkoitus kehittää päiviksi tarhaan jonkinlainen valvontasysteemi, että voin päiväsaikaa töistä kurkkia mitä kopukat puuhaa ja onhan kaikilla neljä jalkaa :)

    VastaaPoista