perjantai 8. maaliskuuta 2019

Kevään ja kesän suunnitelmat Muulin kanssa!

Vuonna 2017 osallistuin Muulin kanssa Aasileirille ja Aasipäiviltä tuotiin kotiinkaksi sinivalkoista ruusuketta ja kiertopalkinto, jonka sai Vuoden harrasteaasi (muuli)! Kuva: Emmi Jormanainen

Postausta on päivitetty 25.6.2019 laukkakisojen ja matkaratsastuskisojen osalta.

Viimein, kun minulla on sellainen muulieläin, jonka kanssa pystyy ihan sujuvasti matkustamaan ja joka on suhtkoht hanskassa myös vieraissa paikoissa, otan siitä tietenkin kaiken irti! Meidän kalenteri onkin jo täyttynyt kovaa vauhtia ja tästä tulee kyllä paras kesä ikinä!

Tai no, kesä ja kesä, meidän menot ajoittuvat nimittäin lähinnä toukokuulle ja elokuulle.Kesäkuulle on yksi varma suunniteltu juttu ja heinäkuu on vielä kokonaan tyhjä, ja saa ollakin. Minunkin on ehdittävä lomailla mökillä!

Nythän on muuten tosi hyvä hetki suunnitella tulevaa, kun en vielä edes tiedä missä kuosissa oma ristisideleikattu polveni tulee olemaan kesäkuussa. Leikkauksesta on nyt reilut kolme viikkoa, mutta en ihan hetkeen pysty kuvittelemaan itseäni Muulin selkään.

Kesän suunnitelmat edellyttävät liittymistä ratsastusseuraan ja 1. tason luvan maksamista. Hoitelen nämä velvollisuudet alta pois kun olen ihan varmasti menossa ensimmäisiin kilpailuihin.

Listan lisäksi olisi tosi kiva osallistua mätsäreihin mutta.. Tähän mennessä kaikki meidän lähellä olevat mätsärit ovat joko tosi huonosti markkinoituja tai sellaisena päivänä, etten pääse mukaan. Laittakaahan siis kommenttiboksiin viestiä, jos tiedätte mätsäreitä Uudellamaalla!

Huhtikuu


Unohdin tämän alkuperäisestä postauksesta, mutta lisätään jälkikäteen. Huhtikuussa olemme nimittäin Muulin kanssa Tampereen Hevoset-messuilla 6-7.4.2019! Messuilla Muulin tehtävä on lähinnä olla ihailtavana (porkkanoita saa tuoda ja antaa) ja kumpanakin päivänä esiinnymme ohjelma-alueella kahden muun muulin kanssa klo 11.00. Kirjoitan ohjelmastamme vielä tarkemmin lähempänä messuja.

Toukokuu


Debytoimme Muulin kanssa kisakentillä lauantaina 18.5., kun osallistumme 1. tason matkaratsastuskisoihin Urjalassa! Matkaratsastus on lajina kiehtonut minua jo pitkään ja nyt viimein on ratsu, jonka kanssa ei periaatteessa pitäisi olla mitään ongelmaa. Muuli on ollut kovassa treenissä omasta sairaslomastani huolimatta ja tuon ykköstason lyhyimmän ihanneaikaluokan pitäisi pystyä klaaramaan millä tahansa hevosella, jolla on hyvä peruskunto. Erityistä treeniä ei siis sitä varten tarvise tehdä. Kirjoitan matkaratsastuksesta vielä tarkemman postauksen ennen kilpailuja.

Seuraavana viikonloppuna eli 24-26.5. ajelemme Muulin kanssa Sonkajärvelle pitkästä aikaa. Sanna järjestää siellä "minikarjakurssin" miniporukalle. Tai no, perjantaina aloitamme maastakäsittelyllä, lauantaina on ohjelmassa kaksi tuntia ja sunnuntaina vielä aamupäivällä yksi. Että on se ihan kunnon karjaviikonloppu. Olen osallistumassa myöhemmin kesällä Jeff Sandersin kurssille, mutta siitä saa paljon enemmän irti jos ratsu ei saa paskahalvausta hiehoja läheltä nähdessään. Käydään siis Sannan luona haistelemassa fiiliksiä ja sitten ehdin vielä myydä paikkani tarvittaessa jollekin muulle. Jos siis jään henkiin.

"Minikarjakurssille" mahtuu luultavasti vielä mukaan, eli jos joku tuttu meidän nurkilta on kiinnostunut, niin lähdetään samalla trailerilla reissuun! Osallistujamäärä tulee olemaan ihan pieni, mutta tiedän jo että ainakin yksi on tulossa itseni lisäksi. Intensiivi karjakurssin Facebook-tapahtuma löytyy tästä. Kurssin järjestää Hietaniemen tila.
Kuvia kesän 2018 Jeff Sandersin karjakurssilta,, jolla sain lainata Sannan Danceria. Mukaan lähdin ihan extempore peruutuspaikalta.Kesäkuu


Matkaratsastuskisoja ei ole kovin paljon ja ne mitä on, ovat tietenkin sellaisina viikonloppuina, kun minä en pääse osallistumaan. Jos siis Urjalasta ja karjakurssilta ollaan jääty henkiin, osallistumme Sumaran matkaratsastuksen 1. tason ihanneaikaluokkaan 8.6. Liedossa. Kisamatka ja ihanneaikakin on luultavasti sama kuin Urjalassa.

Tallikavereissani on pari aktiivista Skuralaista ja he saivat ylipuhuttua minut mukaan Porvoossa 30.6. järjestettäviin laukkakilpailuihin! En ole Muulin kanssa koskaan raviradalla ollut eikä Muuli ole edes kovin nopea, mutta kilpailuissa on varmasti rento meininki.

Heinäkuu


Alunperin kuukauden piti olla pelkkää lomailua puolin ja toisin, mutta sitten kuun loppuun tulikin matkaratsastuskisat Urjalaan, eli siedettävän matkan päähän. Niitä silmälläpitäen sovimme matkaratsastuksen treeniviikosta ex-vuokrahevoseni omistajan kanssa. Vien Muulin Troijatallille Järvenpään ja Sipoon rajalle muutamaksi päiväksi ja treenaamme matkaa upeissa maastoissa! Treeniviikko alkaa 15.7.2019. Kyseisellä viikolla mieheni on kätevästi töissä, joten minulla on loistava mahdollisuus luuhata tallilla kaikki päivät!

Kolmannet matkaratsastuskilpailumme tulevat olemaan Punkalaitumella (reitit Urjalan puolella) 27.7.2019 ja lähdemme yrittämään matkaa 21,5 km! Mukaan lähtee näillä näkymin tuttu ratsukko ensimmäisistä matkaratsastuskisoistamme.

Kisojen jälkeen en aja Muulin kanssa kotiin, vaan Vihtiin kaverini Tuiken ja hänen aasi-muuli-hevoslaumansa luokse. Olemme suunnitelleet yhteistä aasi-muuli-vaellusta jo pitkään, joten tänä kesänä se toteutuu 28.7. Kuinka hauskaa!!Elokuu


Jeff Sandersin karjakurssi on elokuussa 16-18.8. ja sinne tähdätään Muulin kanssa. Maksoin nimittäin juuri kurssin varausmaksun eli puolet kurssin 400 euron hinnasta. Tähän päälle tulevat toki vielä omat ja Muulin majoituskulut, noin 100 euroa. Ehkä häpäistään itsemme, ehkä emme, mutta tästä on varmasti tulossa hauska viikonloppu! Kurssi tuli saman tien täyteen, koska suurin osa viime vuoden osallistujista tulee tänäkin vuonna. Muutama joutui perumaan, mutta Sannalla oli jo jonossa osallistujia. Kurssille pääsee kuitenkin kuunteluoppilaaksi kuka tahansa ja majoituskin maksaa vain 15 euroa yö! Se sisältää liinavaatteet. Eli jos karjalajit ja hyvä seura yhtään kiinnostaa, niin laita viikonloppu itsellesi ylös, varaa majoitus, osta riittävästi sidukkaa ja tule paikalle! Tapahtumasta on Facebookissa tapahtumailmoitus, pääset siihen tästä.

Jeffin kurssista kirjoitin postauksen viime kesänä ja silloin olin sitä mieltä että karjanajo on parasta mitä hevosella ja ruualla voi tehdä!

Karjakurssin jälkeen on jälleen Hutkon tilalla Aasi- ja muulikurssi! Muutimme nimen muulileiristä kurssiksi, koska viime vuonna moni ajatteli leirin olevan tarkoitettu lapsille. Niinhän asianlaita ei suinkaan ole! Jätän Muulin karjakurssin jälkeen luultavasti suoraan Pukkilaan niin säästän jonkin verran ajoaikaa ja Muuli pääsee virittäytymään tunnelmaan. Aasi- ja muulikurssi alkaa jo torstai-iltana Sannan ohjaamilla ratsastustunneilla, eli Muuli ehtisi olla kotona vain neljä yötä. Viettäkööt ne muuliseurassa! Aasi- ja muulikurssi on siis 23-25.8. ja tänä vuonna osallistujat saavat kouraansa leirin ajaksi joko aasin tai muulin Hutkon laajasta valikoimasta. Perjantaina on Sannan ohjaama päivä, maastakäsittelyä ja ratsastusta, lauantaina ohjasasjoa, ajoa ja agilityä (agilityn ohjaan minä) ja sunnuntaina tehdään koko porukalla laavuretki ja nautitaan lounas! Tästä tulee hauskaa!

Leiristä voit lukea lisää Aasiyhdistyksen sivuilta.

Viime vuoden muulileiristä kirjoitin pitkän postauksen ja siihen pääsee tästä.
Kuvia vuoden 2018 muulileiriltä. Kuvat otti Tiina Räikkönen.Syyskuu


Olin suunnitellut kesälle raviohjelman suorittamista, mutta kesällä kyseistä luokkaa ei juurikaan järjestetä ja kisojakin on vähänlaisesti. Kipa kuitenkin kertoi, että Jokelan ratsastajilla on kilpailut 21.9. ja valikoimassa olisi myös helppo D, eli raviohjelma. Kouludebyyttimme tulee siis toivottavasti olemaan naapurissa Rake-tallilla.
Varusteilla voi mielestäni kompensoida erinomaisesti puuttuvaa taitoa! Onneksi tavoitteena on vain olla ei-viimeinen. Kuva: Minttu Koponen, Aaveen.net

Jos sekä Muuli että minä pysymme hengissä ja voimissa, tulee tästä tosiaan melkoinen reissukesä, mutta juuri tällaisia kivoja juttuja varten olen tuon eläimen hankkinutkin. On tosi kivaa lastata se kyytiin ja ajella kivalle kurssille. Kesän aikana haluaisin ehkä myös käydä "kotikotona" Muulin kanssa viettämässä viikonloppua ja maastoilla vielä kerran läpi kaikki tutut reitit. Niitä olen viimeksi ratsastanut 14 vuotta sitten naapurin suomenhevosen kanssa. Mahdanko enää edes muistaa reittejä!

Kotikotoa löytyy kotitallista kaksi karsinaa, jotka sopivat hyvin tilapäismajoitukseen. Viimeksi kun tarkistin, niin karsinoissa oli kuivikkeetkin tukevasti paikallaan. Pihalle on vielä pystytettävä väliaikainen sähkölaidun.

4 kommenttia

 1. Löysin tämmösen!
  https://kumra.sporttisaitti.com/kilpailut/muut-tapahtumat/

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tää oli just sellaisena päivänä etten pääse :( Olisi ollut vielä tuttu talli ja se aina helpottaa osallistumista.

   Poista
 2. Ehkä sitten nähdäänkin matkakisoissa!
  Minullakin on tähtäimessä ainakin nuo kesäkuun kisat.
  Matkaratsastus on ihan huippulaji, mutta kisoja on kyllä tosiaan hirveän vähän. Ja aina niistä vähistäkin osa menee ohi kun ajankohta ei sovi tai sitten hevosella on jotain.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ihan meidän lähelle on muuten ilmeisesti tulossa kisat MUTTA olen just silloin jossain ihan muualla, joten se siitä. Toivottavasti laji saisi lisää suosiota, taitavat kärsiä usein kilpailijapulasta. Yritämme Muulin kanssa vastata tähän ongelmaa :) Kesäkuussa siis nähdään!

   Poista