keskiviikko 20. maaliskuuta 2019

Maastakäsittelyä ja temppuja tarhassa

Maaliskuussa en ole kirjoittanut vielä yhtään postausta ihan tavallisesta muuliarjesta! Instagramissa on kuitenkin vilahtanut stooreissa pätkiä siitä, mitä Muulin liikuttajat ovat sen kanssa tehneet. Lähinnä maastoilleet, menneet kentällä ja irtojuoksuttaneet.

Olen itse käynyt vain muutamia kertoja tallilla. Ensin oli niin liukasta, etten lähtenyt kaatuilemaan turhan takia. Tässä vaiheessa eturistisiteen leikkauksen jälkeen kun ei saisi joutua minkäänlaisiin tapaturmiin polven kanssa. Tällä viikolla kävi kuitenkin niin, ettei kumpikaan Muulin liikuttaja pääse paikalle, joten aloin palautella itseäni taas normaaliin muulinomistajan arkeen käymällä tallilla sekä maanantaina että tiistaina! Tänään en sentään mene, koska minulla on muita suunnitelmia. Ja joku raja nyt!

Muulin ja Elsan tarhaa on raavittu puhtaaksi joka päivä. Vaikka paskat siivotaan päivittäin läpi vuoden, jää tarhaan silti uskomattoman paljon shitiä, joka sitten paljastuu lumen alta. Tällä hetkellä tarhaa haravoidaan melkein päivittäin ja sieltä nousee uskomaton määrä shittimuhjua! Itsehän olen missannut näistä keleistä suurimman osan, mutta vielä on talvea jäljellä. Kuulin muuten myös, että viitseliäimmät olivat Sokevan luudalla putsailleet tarhoja, siinä on asialle omistauduttu 110%!

Kerron tämän vain siksi, että videoilla näkyy, että puolet tarhasta on ruskeana. Tarha on siis juuri haravoitu putipuhtaaksi, mutta tottakai jää on värjäytynyt ruskeaksi. Raipannosteluvideon toteutin toisessa päässä tarhaa, jossa Elsa ja Muuli eivät ole niin paljoa viihtyneet, joten siellä jääsohjokin on puhtaampaa.

Muulista näkee, että sillä on tosiaan ratsastettu. Näin kevättalvella sen karva on oikein erityisen altis kulumaan poikki ja luultavasti uusi grippipohjainen padikin on kuluttanut karvaa pois selästä. Lisäksi mäkivöiden kohdat ovat tietenkin kuluneet ja myös pohkeiden paikat näkyvät.

Eräässä Facebook-ryhmässä oli karvan kulumisesta topikki jossa puolet olivat sitä mieltä, että johtuu vain loppuunajetusta talvikarvasta, mutta puolet oli sitä mieltä että satula on epäsopiva. Oli niin tai näin, Muulin varusteisiin ei ole tulossa muutoksia. Odottelen innolla karvanvaihtoa ensi heinäkuussa. Sitten Muuli on taas upeimmillaan.
En juuri uskalla talutella Muulia tarhan ulkopuolella. Jos siinä nimittäin tulee joku tilanne, pitäisi minun päästää heti irti eikä ainakaan heittäytyä mukaan. Mutta en ole varma, tajuaisinko tuossa tilanteessa taistella refleksiä vastaan. Refleksinä minulla on pysytellä mukana. Eilen ratsastuskentällä oli myös kolme ratsukkoa, joten olisin ollut vain pahasti tiellä, jos olisin mennyt kentälle juoksuttamaan Muulia. Jäimme siis omaan tarhaan.

Olin tehnyt Muulin kanssa samassa tarhassa maastakäsittelyä pari viikkoa aiemmin. Silloin Muuli oli näyttänyt tosi happamalta siirtyessään raviin. Korvat luimussa ja päätä heiluttaen se hypähti raviin. Ajattelin, että Muulilla saattaisi olla näkymätön kiima, koska silloin se on ollut aika hapan tällaisissa hommissa. Selvisi myös, että se oli noihin aikoihin sotkenut karsinaansa yön aikana ja sitä jatkui parin viikon ajan. Tuolloin oli tosin myös olki päässyt loppumaan ja uutta erää odoteltiin muutama päivä, joten Muulilta olivat yön aikana loppuneet myös sapuskat. Olkeahan on aina aamulla jäljellä, koska Muulilla on ihan tarkoituksella karsinassaan tosi iso heinäverkko sitä varten.
Heidi kävi pitkästä aikaa tallilla. Muuli oli yllättävän tuttavallinen!
Tällä viikolla karsina oli kuitenkin ollut siisti, joten toistin maastakäsittely-/juoksutusharjoituksen tarhassa ja videoin Muulin reaktioita. Se ei näyttänyt vieläkään nauttivan tehtävästä, mutta teki sen kyllä jo paremmalla ilmeellä. Laitoin molempien päivien treenit alla olevalle videolle, jotta voitte vertailla Muulin liikehdintää. Ihan lopussa on myös naruriimu mukana. Kokeilin, muuttuuko Muulin ilme, kun se on narussa, mutta sillä ei ollut vaikutusta. Kuvasin kuitenkin mielestäni oikein oivia suunnanvaihtoja!

Katsokaapa muuten myös eroa ensimmäisen klipin ja loppujen välillä. Ensimmäinen on kuvattu käsivaralla ilman mitään vakautusta jälkikäteen ja toiset klipit on kuvattu uudella kännykkägimbaalillani, DJI Osmo Mobile 2. Gimbaali siis vakauttaa videon ja voin periaatteessa vaikka juosta se kädessä ja silti kuva on vakaata.

Videon laatuun ei noin muuten kannata kiinnittää suurta huomiota, jouduin lisäämään videolle kirkkautta, koska kuvasin nämä hämärällä.


Muuli suoritti mielellään, joten ei tässä vielä kaikki. Minulla oli herkut mukana ja olin ottanut raipan ajatuksenani opettaa Muulia nostamaan se maasta. En ole ratsastuksessa koskaan käyttänyt raippaa sen kanssa enkä tottapuhuen ajatellut olla ensimmäinen, joka sitä käyttääkään, mutta onhan se tosi näppärä taito että Muuli nostelisi maahan pudonneet raipat ja hanskat kuskille selkään!

Tavaroiden nostelu ei suinkaan ole Muulille mitään uutta ja se on nostellut Jolly Ballia ja hanskaa. Raippakaan ei siis tuottanut mitään ongelmia.

Tällä videolla kannattaa kiinnittää huomiota videon puhekupliin. Ostin itselleni nimittäin ihan maksullisen videoeditorin kun OpenShot vain kaatuili toistuvasti. Uusi editori on nimeltään Movavi ja esittelen sen blogissa tarkemmin, kun minulla on enemmän käyttökokemuksia siitä. Movavissa saa kivoja alkutekstejä, lopputekstejä ja mm näitä puhekuplia. Ja siinä on itselleni tosi tärkeä ominaisuus, useampi raita! Nyt on siis mahdollista rakentaa puhevideot niin, että puhe jatkuu ja kuva vaihtuu. Ihan peruskamaa siis, mutta täysin mahdotonta toteuttaa Windows Movie Makerissa tai Windowsin omassa Valokuvat-sovelluksessa (joka on muuten noin muuten tosi näppärä editori jos tarvitsee vain leikata klippejä ja laittaa niitä peräkkäin! Käsittelin Apassionatan videon Valokuvat-sovelluksella.


Eikä tässäkään vielä kaikki. Halusin kokeilla, miten Muulin peruutus hännästä vetämällä onnistuu ja hyvinhän se meni! Ollaan harjoiteltu sitä aina välillä ja se on näppärä juttu jos joskus puran Muulia trailerista  yksin. Voin vain seistä sillan vieressä ja koskettaa kevyesti häntää.

Tällä kertaa lisäsin kuitenkin ekstraa ja vedin hännästä vain ensimmäisellä kerralla. Sen jälkeen Muuli alkoi peruuttaa joko siitä, että seisoin sen takana ja/tai siitä, että sanoin sille peruuta. Uusi ongelma on tosin se, että Muuli näyttää peruuttavan turhan pitkään. Vaikka siis seison sen takana ja kosken häntään, se vain peruuttaa lisää. Seuraava vaihe onkin siis saada Muuli peruuttamaan vasta sanallisesta käskystä ja saada se myös pysähtymään käskystä.

Tämän videon kuvasin niin hämärällä, että jouduin käsittelemään sitä aika reilusti valoisammaksi ja se vaikuttaa suoraan kuvanlaatuun. Tämä on myös ensimmäinen video, jonka käsittelin Movavissa.


Ostin Muulille Helsinki Horse Fairista pari juttua, jotka paljastuivat kokeiluissa huonoiksi. Equitaren kumiputsit eivät ajaneet asiaansa lumella ja tuntuvat käteenkin paljon lötkömmiltä kuin Horzen vastaavat. Lisäksi messuilta ostamani 52 cm pitkä otsapanta on tosiaan liian lyhyt. Mutta saan tämän varmasti myytyä.

ei jatkoon, mutta onneksi kenngät lähtevät veks parin viikon päästä! Muuli kun on menossa esille Tampereen Hevoset-messuille, niin otan ennen sitä kengät pois. Toinen vaihtoehto on poistaa pelkät hokit, mutta en usko, että reilun kahden viikon päästä tarvitsee hokkeja enää muutenkaan. Ja kenkiähän Muuli ei noin muuten toivottavasti tarvitse.

Ei kommentteja

Lähetä kommentti