keskiviikko 13. maaliskuuta 2019

Neljä viikkoa polven eturistisiteen leikkauksesta

Koska polveni eturistisiteen leikkaus ja varsinkin siihen johtaneet tapahtumat liittyvät läheisesti Muuliin, kerron muutamalla postauksella blogissakin leikkauksesta ja toipumisesta. Olen siinä käsityksessä, että tämä on hyvin yleinen leikkaus ja lähipiirissäni on korjattu useampikin eri ristiside. Laitan kaikki tähän liittyvät postauksen tagin "eturistisiteen leikkaus" alle.

Olen toipunut mielestäni todella hyvin leikkauksesta! Ajoittain kävelen niin sujuvasti, ettei epäpuhtautta voi huomata, mutta yli sadan metrin matkat alkavat tuottaa epäpuhtautta. Saan polven yliojennukseen ja 102 asteen kulmaan. Tämä mitattiin viikko sitten ensimmäisellä fyssarikäynnillä. Kulma on nyt varmaan jo hieman suurempi, mutta koukistamisen treenaus ei kuulu harjoitusohjelmaani, se saa koukistua "itsestään".

Pystyn sujuvasti ajamaan autoa, myös manuaalivaihteista, mutta pitkät istumarupeamat jäykistävät polvea ja liikkeelleländössä otan varmuuden vuoksi tukea jostain. Ja jos kävelen yhtään pidempiä matkoja, on polvi illalla jäykkä eikä meinaa taipua edes 90 asteeseen.

Kipua polvessa ei ole, mutta välillä lihakset nipistelevät. Keppejä en ole käyttänyt ollenkaan, enkä myöskään kipulääkkeitä.

Raput kävelen normaalisti ylös ja alas, tosin loppupäivästä en pääse enää alas normaalisti, vaan on tultava rappu kerrallaan kun polvi ei koukistu riittävästi eikä sitä saa väkivalloin koukistaa.

Pystyn sujuvasti seisomaan tasapainolaudalla leikatun jalan kanssa.

Ensimmäinen fyssarikäynti oli 3 viikkoa leikkauksen jälkeen. Katsottiin liikeradat läpi ja fysioterapeutti mittasi jalkojeni paksuudenja vertasi toisiinsa. Reiden lihakset olivat leikatussa jalassa jo pienentyneet ja nyt niitä sitten treenataan takaisin.

Katsoimme fyssarin kanssa liikkeet läpi ja sain kotiin harjoitusohjelman, joka pitää tehdä kahden päivän välein. Välipäivinä on poljettava kuntopyörää tai käytävä vesiuimassa, valitsin itse kuntopyörän. Ensimmäisillä kerroilla jalka tuli todella jäykäksi harjoitusten jälkeen, mutta tekeminen helpottuu joka kerta.

Kävelemisestä fyssari sanoi, että kävelyn takia ei pidä lähteä kävelylle, mutta saan kävellä normaalisti paikasta A paikkaan B. Mitään polvelle rankkaa en ole tehnyt, en ole nostellut tai siirrellyt mitään painavaa enkä tee näin vielä pitkään aikaan. Pyrin aina seisomaan kummallakin jalalla ja yliojennan leikattua polvea varaten sille painoa. Kävellessä en vielä pysty ottamaan askelta niin, että yliojentaisin polven eteen.

Kahden viikon kuluttaua saisin ratsastaa, mutta en ole vielä varma, tuleeko se onnistumaan.

Ulkoisesti leikkaushaava on tosi siisti. Tuntoa ei ole säären etupuolella ja iho on todella kuiva. Tunto palautuu kuulemma noin vuoden kuluttua. Polvi on turvoksissa ja eron huomaa myös housujen läpi. Se on normaalia. mitään polvitukea tai tukisidettä en ole käyttänyt eikä niitä käsittääkseni tulekaan käyttää.


2 kommenttia

  1. Kuulostaapa ikävältä vaivalta. Itse olen huomannut polvikipuilua silloin tällöin, jos kävelen hieman pidempään. Olen menossa sitä ammattilaiselle näyttämään, ongelma alkoi vuosi sitten kaatumisen jälkeen. Pikaista paranemista, toivottavasti pääset pian taas ratsaille.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tämä oli jo vanhempi postaus :) Olin ratsailla 6 viikon tauon jälkeen ja ekoissa kisoissakin (matkaratsastus) kolmen kuukauden jälkeen, tosin tuin polvea kisoissa polvituella varmuuden vuoksi. Toivottavasti omassa polvessasi ei ole mitään noin rikki!

      Poista