torstai 8. kesäkuuta 2017

Uskotko kaiken mikä Internetissä tulee vastaan?

Selasin tässä yhtenä aamuna Facebookia kun Unilad tai Dodo, en muista kumpi, tarjoili jälleen yhden nyyhkytarinan hylätystä koiranpennusta, jonka ystävällinen ohikulkija otti hoiviinsa. Koiranpentu ei näyttänyt videolla tippaakaan hylätyltä, kylmettyneeltä tai pelokkaalta, vaan tekstin alla pyörivällä videolla näytti olevan jonkun ihan oma paimenkoiran pentu, joka heilutti häntäänsä onnesta soikeana omistajalleen.

Tein sitten itsekin pari propagandavideota. Toisessa käytin filmitähtenä kissaani Jehua ja toisessa Muulia. Videoiden tekstit kertovat kuinka eläimiä on kohdeltu kaltoin ja ne on nyt pelastettu. Postasin videot Instagramiin ja upotin alle. Katso ne läpi ja jatka sen jälkeen postauksen lukemista.En epäile hetkeäkään etteikö eläinvideoilla olisi pelkästään hyvä tarkoitus, mutta ihan hiljattain Facebookissa oli uutinen, jossa susienpelastajien propagandasivusto väitti, että kissoille tehdään kamalia eläinkokeita. Mukana oli kuva kissoista, jotka makaavat ketarat ojollaan laboratorion näköisessä huoneessa. Todellisuudessa kuva oli alunperin julkaistu eläintensuojelujärjestön toimesta ja siinä oli kuva kissojen joukkosterilisaatiosta, eläinlääkärin luota. Tietenkin ketarat ojossa narkoosissa makaavat kissat näyttivät eläinkokeiden uhreilta, mutta oikeasti ne oli juuri tehty lisääntymiskyvyttömiksi.

Eikö olisi ollut arvokkaampaa levittää tietoa kissojen joukkosterkoista sen sijaan että saadaan ihmiset kauhistelemaan ja voimaan pahoin?
Voin pahoin t. Muuli
 Kodittomien eläinten kohdalla on tarkoitus tehdä hyvää, onko silloin muka ihan ookoo väritellä tapahtumia? Entäs silloin kun tarkoituksena on lietsoa vihaa maahanmuuttajia kohtaan? Minusta kummassakaan tapauksessa ei ole ookoo irrottaa kuvaa asiayhteydestään tai keksiä nyyhkystoori kuvapankista haetun kuvan päälle.

Olen pitkään kuvitellut että kuva, ja varsinkin video, kertovat yleensä totuuden mutta jopa arvostetut lehdet menevät sensaatiolehtien halpaan ja faktoja tarkistamatta ovat valmiit julistamaan Prinssi Philipin kuolleeksi. Linkki vie valitettavasti Iltasanomiin, koska en onnistunut löytämään juttua muista lehdistä suomeksi.

Kun selaatte somea ja laitatte kyyneleitä näille nyyhkytarinoille, niin katsokaa ne vielä kerran läpi ilman ääniä ja tekstejä ja miettikää että onko se juuri niin kuin teksti kertoo. Onko se rollaattoriin kytketty koiranpentu onnellinen? Onko tekojalkainen vuohi onnellinen? Onko kuuromykkäsokea kissa onnellinen? Elävätkö ne lajityypillistä elämää?

Niin, ja onko se klinikalla esiintyvän kouluttajan työstämä hevonen ihan niin rentoutunut kuin videolla väitetään.

Ei kommentteja

Lähetä kommentti