tiistai 6. kesäkuuta 2017

Ötökkämyrkky kesän 2017 malliin

Ainahan ne yllättää, nimittäin ne pienet verta imevät kärpäset. Meillä päin niitä alkoi pörrätä illan suussa onneksi vasta tällä viikolla ja tuulisella ilmalla niitä on vähemmän, jos ollenkaan. Osa hevosista on harjoitellut ulkona yöpymistä jo muutaman yön, Muuli ja Tuuli aloittavat harjoittelun nyt. Nasse liittyy yövartioon vähän myöhemmin, sen tärkeä tehtävä on pitää seuraa yhdelle tallissa yöpyvälle hevoselle.

Minähän tein viime kesänä omaa ötökkämyrkkyä, jossa pikiöljy näytteli olennaisinta osaa. Muut osat olivat etikka, oliiviöljy, vesi, valkosipuli ja eteeriset öljyt sitronella ja teepuu. Pääsin jopa suihkimaan viime kesältä jäänyttä sekoitusta tänä keväänä jo kun hyttysiä alkoi olla enemmän mutta sitten suihkepullo sanoi sopimuksensa irti ja totesin että loppu oli niin paksua tavaraa että olisin voinut sivellä sitä sormilla. Kaadoin sen pois ja päätin aloittaa puhtaalta pöydältä ihan uuden sumutinpullon kera.
Kuva: Emmi Jormanainen
 Elämä on ollut melko hektistä tällä hetkellä enkä muistanut ostaa kaupasta etikkaa ja öljyä, joten ensihätään sain lainata vuokrahevoseni ötökkämyrkkyä. Mitään tuollaista en ole Muuliin koskaan laittanut, mutta se suhtautui asiaan erittäin hyvin kun kävin sen vapaana tarhassa suihkimassa. Se seisoi jopa paikoillaan kun suihkuttelin ainetta sen takareisiin. Tissien suhteen se on aika herkillä ja kun se on yhden ja ainoan kerran näyttänyt minulle monoa, tapahtui se viime kesänä kun menin suihkuttelemaan myrkkyä sen tisseille. Nyt se näytti suhtautuvan asiaan paljon vastaanottavaisemmin.

Suihkepullo kiinnosti sitä muutenkin todella paljon!

Dr. Repel auttoi ainakin yhden yön ajan, seuraavana päivänä Muulin rinnuksissa ei ollut yhtään ötököitä. Jos ne alkavat vaivata silmien tai pään alueella, on minulla olemassa pari kärpäsotsapantaa joista toinen toimii myös ilman riimua.
Kuva: Emmi Jormanainen
Päätin jättää valkosipulin tällä kertaa pois, koska en ehtinyt ommella sitä pienten pussukoiden sekaan. En osaa sanoa miten joku valkosipuliöljy toimisi, voisi olla kokeilemisen arvoinen idea! Valkosipuli myös sisäisesti nautittuna auttaa joitain hevosia ötökkäaikaan. Saatan kokeilla sellaistakin kuuria joskus.

Sain teepuuöljyä runsaasti kaverilta. Tämä on Australiasta saakka ostettua ja tuotua myrkkyä, joten luotto on kova. Suoraan iholle tätä ei saa tietääkseni edes laittaa, mutta ötökkämyrkyssä menee hienosti.

Kesän 2017 ensimmäinen myrkky näyttää tältä:
  • 3,5 dl oliviiöljyä
  • 3,5 dl omenaviinietikkaa (tai enemmän niin, että suihkepullo tulee täyteen)
  • 2 rkl pikiöljyä
  • 1 rkl tippaa teepuuöljyä
Veden ja sitronellan jätän tällä kertaa pois. Tallillamme on käytetty myös seosta, johon tulee vain etikkaa, vettä ja sitronellaa. Saatan kokeilla sitäkin, mutta ensin käytän viime kesänä ostetun pikiöljyn pois.

Kerron myöhemmin käyttökokemuksista. Tavoite on kuitenkin se, että Muulin rinnukset pysyvät ehjinä. Muualta nuo eivät niinkään sitä syö.

Valmis seos

Tässä juoksen ötököitä karkuun. Kuva: Emmi Jormanainen

Ei kommentteja

Lähetä kommentti