sunnuntai 25. syyskuuta 2016

Muuli on rikki.

Näin on päässyt käymään. Muuli on rikki. Ja kaiken kunnian sen rikkomisesta voin ottaa itse.

Kirjoitin perjantai-iltana kuinka hienosti Muuli meni ratsastettuna eikä ottanut yksiäkään lähtöjä. Voi kun sama olisi jatkunut vielä lauantainakin! Meno oli kuin villistä lännestä, sain tosin laukattua ensimmäisen kerran Muulilla ihan laukkaa, en siis pukkilaukkaa. Tai siis olihan se sellaista tasajalkalaukkaa, mutta laukkaa silti. Se oli menossa ja pomppi kuin vieteri.

En todellakaan ratsastanut ilman liinaa ja lopetimme siihen kun se suostui menemään askellajia käynti rennosti eteenpäin.

Onneksi on nämä grippihousut.
Se ei ollut lauantaina pelkästään huono koko aikaa, vaan se meni mahtavaa tahdikasta ravia eteenpäin ja sen ilme oli katsojien mielestä hyvä, minähän en sen ilmettä pysty selästä käsin analysoimaan. Se pysähtyi lopussa hienosti ja sai palkaksi kauraa. Se ei laukannut jokaista askelta pukitellen ja olisi varmaan laukannut vielä paremmin jos en olisi kaikin voimin puristanut nupista itseäni kiinni satulaan. Ei ole varmasti mukavaa mennä kun ratsastaja on jäykkänä selässä!

Postaus on nyt pakon sanelemana kuvitettu videon kuvakaappauksilla, postauksen lopusta löytyvät itse videot.Mietin siinä pääni puhki koko illan että mikä meni pieleen. Oliko se kellonaika, kun yleensä teen Muulin kanssa illalla ja nyt puoliltapäivin (joka on sen päikkäriaika), vai oliko se yhdessä kohdassa yli mennyt lentokone? Hevoset olivat tarhoissa erittäin rauhallisia, ne eivät ainakaan aiheuttaneet mitään. Valuiko satula heti alussa eteen vaikka lyhensin mäkivöitä ennen selkäännousua? Oliko sillä yksinkertaisesti liikaa virtaa nyt, kun ilmat ovat viilenneet? Olisiko pitänyt juoksuttaa sitä paljon enemmän ennen selkäännousua? Kuntoon laitossa se oli ihan normaali itsensä.

Jos Muuli olisi ollut hyvä lauantaina, olisi se saanut taas ainakin viikon loman. Mutta koska lauantain ratsastelut olivat vähintäänkin hmm kyseenalaisia, päätimme treenata vielä sunnuntaina. Ihan vain sen verran että se kävelee rennosti eteenpäin ja sitten lopetetaan.

Olin sunnuntaina paikalla hyvissä ajoin ennen muuliratsastusta. Tarkoitukseni oli aktivoida Muulia reilusti ennen ratsastusta. Siinä sitten tallin pihalla mietin että mikä on homman nimi. Pitäisi olla sekä aivojumppaa että oikeaa liikkumista. Sain sitten jopa omasta mielestäni aika uhkarohkean idean totuttaa Muulia aisoihin. Aisaksi kävi tällä kertaa estepuomi.

Muuli oppi nopeasti siirtymään puomin vierelle seisomaan. Sitten otin puomin päästä kiinni ja talutin Muulia niin, että puomi oli välissä. Muuli siis käveli koko ajan puomin vieressä ja suureksi yllätyksekseni se käveli siinä ihan suoraan eikä poikittanut ja tuijottanut puomia, kuten se viimeksi tuijotti perässä tulevaa rengasta.

Oli siis aika siirtyä seuraavaan vaiheeseen. Sidoin puomin päähän liinan, pyöräytin liinan satulanupin ympäri kerran ja näin puomi olisi kiinnitetty satulaan, mutta jos tulee tarve päästä siitä nopeasti eroon, irrottaisin vain otteen liinasta.

Puomi siis raahaantui Muulin perässä, mutta liina oli tietenkin niin kireällä että se kyllä osui koko ajan Muuliin. Tämä oli oikeasti melkoinen great success siihen renkaanvetoon verrattuna, ja renkaan liina ei ollut edes Muulissa kiinni! Kiskottiin siinä sitten puomia yhdessä (sain vetää kunnolla vastaan että puomin liina ei antanut periksi) kenttää ympäri. Pysähdykset olivat vaikeita, koska niissä Muuli tuppaa kääntymään sivuttain. Se ei hermostunut siinäkään kohtaa kireästä liinasta lautastaan vasten mutta treenasin pysähtymisiä sen kanssa niin, että kehuin vain  hyvästä suorituksesta, annoin kaurat ja sitten nopeasti taas eteen ettei se ehdi kääntyä.

Muulin käynti muistutti palveluskoiria TOKO-kentällä kun ne kävelevät ohjaajan vieressä pää kenossa Muuli siis laski päänsä ja käänsi sen minun eteeni että "kauraa kauraa". Tästä puomin vedosta ei ole mitään materiaalia.

Sitten olikin aika treenata ratsastusjuttuja. Vyö kireämmälle, minä selkään ja Muuli lähti loikkimaan. Kaikki ei siis todellakaan ollut kunnossa. Ratsastin kuitenkin liinassa pelkkää käyntiä höystettyinä melko huonoilla pysähtymisillä sen aikaa että Muuli vaikutti olevan "valmista kauraa". Se sai paljon rapsutuksia.


Miksi Muuli oli perjantaina niin ilmiömäisen hyvä ja kahtena seuraavana päivänä niin sähäkkä? Jälkiviisaus on aina paras viisaus, olisi pitänyt jättää ratsastukset tauolle perjantain loistavan suorituksen jälkeen. Olisi ja olisi. Mistä näitä aina etukäteen tietää?

Etsimme vikaa selästä ja sieltä se saattoi löytyäkin. Selän takaosassa oli molemmilla puolilla kämmenen kokoiset kovemmat alueet, eli lihakset olivat jumissa. Tallinomistaja näytti hierontaliikkeitä ja Muuli alkoi mutustella. Hieroin itse toiselta puolelta ja laitoin Muulille loimen päälle varmuuden vuoksi. Muuli ei kuitenkaan niiannut tai käyttäytynyt kipeän oloisesti kun selkää tutkittiin, mutta hieronta oli siitä selvästi mukavaa.

Oliko se mahdollisesti kipeytynyt jo viimeksi kun sillä ratsastettiin mutta koska sillä oli melkein kahden viikon tauko, ei se enää ollut kipeä. Mutta sitten se kipeytyi perjantaina, joka sitten näkyi lauantaina ja sunnuntaina.. Teemme nyt siis testin. Muuli sai nyt ansaitusti lomaa ratsastusjutuista, seurailen selän kehitystä ja hieron ja venyttelen Muulia. Ja jos sen käytös on samanlaista (ensin hyvä, sitten huono) myös ensi kerralla, otan käyttöön enkkusatulan ja länkkäsatula menee jäähylle.

Kakkaa tulee niskaan tämän postauksen ja videoiden perusteella varmaan ihan kunnolla. Videot on mukana ihan kokonaisuudessaan ja pätkimättä. Varmaan viimeistään tämän postauksen jälkeen tajuan miksi bloggaajat eivät kerro kaikkea. Minulle oli kuitenkin heti blogin alusta saakka itsestäänselvää että en silottele asioita vaan kerron oikeasti että missä mennään. Jos tämä periaate tuottaa minulle ylivoimaista mielipahaa, ei blogin lopettaminen ole mikään ylitsepääsemätön ongelma. Toivottavasti siis ymmärrät lukijana että fiilis ei ole nyt mikään paras ja teen kaikkeni että ongelma saadaan selvitettyä.

Ja kyllä, muistan itsekin kirjoittaneeni blogiin että länkkäsatula läpättää takaa juoksutuksessa ja kyllä, sain asiasta myös kommenttia Facebookkiin. Toisaalta länkkäsatulat nousee ihan senkin takia takaa kun eläin pyöristää selkäänsä ja lopullinen istuvuus on mahdollista todeta vasta kun ratsastaja on selässä. Eikä satula läpätä videoilla, mutta onhan se tietenkin läpättänyt jos se on saanut aikaan kovettumat selän takaosaan!

Olisi helppoa kuitata koko viikonloppu vain sillä että se on nuori ja näitä kausia tulee ja menee, mutta tietenkin tutkin ja testaan että oliko Muuli kipeä selästään. Kyselin jo suosituksia meidän alueen hierojista/osteopaateista/fyssareista. Muuliahan ei ole kertaakaan hierottu ja vaikka siinä ei varsinaista vikaa nyt olisikaan, olisi hyvä tarkastaa tilanne.

Allaoleva video on perjantailta. Suunnilleen 12 minuutista eteenpäin mennään Muulin kanssa ihan ilman liinaa. Perjantaina Muuli ei ottanut yksiäkään äkkilähtöjä ja meno oli todella hyvää kaikinpuolin! Vaihdoimme myös ravissa suuntaa!
Lauantain video on jonkin verran pidempi, lopetimme siihen kun Muuli käveli rennosti eteenpäin ympyrällä. Tässä Muuli oli melkoinen duracell ja jos katsot videota äänet päälle, kuulet kuinka ihmettelemme itsekin asiaa. Videolla on muuten myös vitsejä, joten jos et oikein ymmärrä niitä, älä laita ääniä päälle ettet pahoita mieltäsi.

Pukittelu tai loikkiminen ei siis ole missään mielessä hyväksyttävää mutta en karju selässä p*rkelettä, jotta Muuli ei pelästyisi. Kyllähän se jossain vaiheessa lopettaa.

Päivän päätteeksi tulimme siihen tulokseen että Muuli oli vain virtaisa, kun ei näistä nuorista aina tiedä. Selkään en kiinnittänyt sen enempää huomiota, joten en osaa sanoa oliko se kipeä tuolloin.
Sunnuntaina Muuli oli siis maastakäsin todella hyvä ja teki hommia mielellään. Mutta kuten heti videon alusta huomaatte, se lähtee lapasesta heti ensimmäisten askelten jälkeen. Kun se saadaan hieman rauhallisemmaksi, palkitsemme sitä jokaisesta askeleesta (ensin itseasiassa pelkästä painonsiirrosta) ja saammekin sen kävelemään koko session ajan. Ravia ei lähdetty kokeilemaan ja kun pysäytykset onnistuivat perjantaina jo sillä että puhalsin ilmat ulos ja kiristin vatsalihaksiani, ei Muuli sunnuntaina ollut tietävinäänkään mistään sellaisesta. Pysäytin sen siis katse keskelle ja palkitsin kauralla, vaikka pysähdys ei ollutkaan kovin hieno. Ja kun se olisi muuten jatkanut saman tien eteenpäin, sain sen kauraa antamalla seisomaan edes pienen hetken paikoillaan.

Ajattelin että nyt on sellainen tilanne että on päästävä palkkaamaan kaikista yrityksistä.
Nyt Muuli saa siis ansaittua lomaa ratsastusjutuista, vikaa selvitellään.

Kuva perjantailta. Tuossa on tavoite, toivottavasti siihen vielä päästään eikä Muulin kipumuistiin jäänyt ylitsepääsemätöntä blokkia. Kuva: Merja Mäkinen

19 kommenttia

 1. Voi ei! Tsemppiä seuraavaan ratsastuskertaan. Minun mielestä rehellisyys on parempi kuin kiiltokuva, ehdottomasti. Toki voihan se olla, että joillakin ihmisillä ei mene ikinä huonosti ja huonoa kirjoitettavaa ei koskaan tule ;D ihmisillä ja hevosilla kun ei ole koskaan huonoja päiviä ;)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Onhan tämä tähän asti aika nousujohteista ollutkin joten oli korkea aika että tulee jotain..

   Pidän myös itse sitä todennäköise että joidenkin elämässä ei ole koskaan vastoinkäymisiä ;)

   Poista
 2. Mä jo pelästyin että Muulilla on vähintään jalka poikki. Onneksi ei! Sun blogista tykätään just siks että kirjoitat rehellisesti ja ronskilla huumorilla. Jatka samaan malliin :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. No en tiedä olisko jalka poikki niin paha. Jos niin nimittäin kävisi, paloittelisin kaiken mahdollisen pakkaseen ja kohta mulla olisi ihana muulifile mediumina lautasella!

   Poista
  2. Haha, ihmettelen mikäli kukaan ei vedä herneitä nenuun mediumista muulifileestä :D Tykkään sun blogin rehellisyydestä, ja siitä kerrot asiat kuten ne ovat menneet. Eiköhän jokaiselle hevosten/aasien/muulien tai mikä ikinä onkaan kanssa tule tilanteita, jossa ainoa viisaus on jälkiviisaus. Fiksut uskaltavat myöntää virheensä, loput hiljenevät poistuen hiljaa takavasemmalle.

   Poista
 3. Ihana tuo hymysi viimeisessä kuvassa! :) Toivottavasti Muuli tulee kuntoon! Maksatko muuten tallinomistajalle sinun ja Muulin luotsaamisesta vai tekeekö hän sitä vain hyvää hyvyyttään?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joulupukki muistaa häntä ruhtinaallisesti jouluna. Eli en maksa ainakaan tällä hetkellä. Hän on ollut kyllä isoin apu muulitaipaleella ja yritän pitää hänet tyytyväisenä. Meidän tallilla on semmoinen pullakulttuuri että aina kun menee hyvin tai jos putoaa selästä, on vietävä pullaa. Taidan olla parit pullat velkaa.

   Poista
 4. Tykkään tosi paljon, että kirjoitat myös epäonnnistumisista :) niistä voi lukijakin oppia. Kaikille sattuu virheitä, varsinkin tässä lajissa :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Yritetään pysyä rehellisyyden tiellä vaikka hevosmaailmassa se ei pidemmän päälle kannatakaan.. toisaalta jos jättää negatiiviset jutut aina kertomatta, jää niistäkin joskus "kiinni". Eli jos bloggaa niin se on kaikki tai ei mitään.
   mutta mitään mallia ei tästä blogista kannata ottaa, lähtien muulin hankinnasta ;)

   Poista
 5. Isosti tsemppiä! Tuommoistahan se välillä eläinten kanssa on, ne kun ei osaa suomea puhua niin välillä on vaikea hoksata missä mennään. Sen tietää varmasti jokainen joka on joskus eläimiä käsitellyt. Nyt vaan Muuli hierontaan ja kokeilemaan miten ensi kerralla käy, toivotaan että satulaa sais vaikka muokattua sopivaksi! Ihailtavaa miten otat asian tosissasi etkä ajattele että siinä se perkeleen muuli taas vaan temppuilee. Tsemppiä vielä, teet asiat ihan oikein ja Muulin parhaaksi!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Muuli on niin hieno tyttö ettei se kyllä koskaan pelleilisi ihan huvikseen vaikka uskon että sen aivokapasiteetti riittäisi siihenkin (esim hevosten ei riitä).
   Mulla on jo pari juttua mielessä mitä muutan ensi kerralla ja testaan, kiitos parille kaverille jotka laittoi vinkkejä. Ja hyvä fyssarikin on jo tiedossa, tosin ei pääse nyt tähän hätään. Usein eläimet tarvii ihan vain aikaa eli nyt tehdään suunnitelman mukaan muita juttuja ja yritän hieroa selkää itse jos saisin kovettumat liukenemaan.

   Poista
 6. Ei siellä lähellä ois länkkäporukkaa josta joku fiksu vois käydä vilkaisemassa onko se satula soppeli vai ei? Ihan vaan että saattais saada nopeamman tuomion kun kokeilemalla jumiiko vai ei jumi :D Mun tekis mieli aina heittää satulat seinälle ja laittaa hevonen koiranruuaksi kun alkaa selkä jumittaa, on se satulan metsästys (etenkin hankalaselkäiselle) niin perseestä. Sitten tulee joku fiksu sanomaan että teetä mittatilaus. No vittuako järkeä kun se viiden tonnin mittapenkki on epäsopivaksi muuttunut ennenkuin kerkeää suomeenkaan..

  Toivottavasti muulin käytökselle löytyisi semmonen simppeli selitys, mikä ois helppo hoitaakin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mäkään en noihin mittatilauspenkkeihin lähde ennenkuin muuli on varmasti kasvunsa lopettanut joskus 6-7 -vuotiaana.

   pari juttua tuli kokeilulistalle tämän postauksen tekemisen jälkeen, paksu lapaläski kohottamaan satula edestä ja kauran jättäminen pois ed. päivänä. Muuli saa kauraa vain herkkuna eli joko en käy tallilla ollenkaan tai jos käyn niin palkitsen jollain muulla.
   näillä on myös psyllium menossa, ehkä sillä oli hiekkaa, joka on nyt liikkunut ja aiheuttaa vatsavaivoja.
   länkkätyyppejä en täältä hoodeilta tunne kun en sitä lajia harrastakaan. Padin vaihtoa hieman toisenlaisiin kokeilen myös kun ilman padia satula istuu hyvin mutta meidän padin kanssa se jää takaa ilmaan.
   Pitää ilmeisesti aloittaa tallivihko johon kirjaan kaikki kuunliikkeistä lähtien.

   Poista
 7. Aika apina olet. En ole koskaan länkkäsatulalla mennyt, mutta näyttää jokunen niitä ratsutuksissa käyttävän eli antaako ne niin paljon tukea ratsastajalle?
  Onko muuli nyt 3v.? Voihan se olla ihan "normaalia" selän kipeytymistä useamman päivän ratsastuksista?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mä toivon että tämä olisi ns normaalia selän kipeytymistä (Muuli on joo 3v, huhtikuussa syntynyt), joka ratkeaisi vain sillä että peräkkäisinä päivinä ei kiivetä selkään. Sen pikkuiset lihakset on alkaneet näkyä vasta tässä kuussa, joten eikai ole ihme jos ne vähän kipeytyvät. Eihän mitään eläintä ole kuitenkaan tehty kantamaan taakkaa selässään.

   Tämän länkkäsatulan ostin ensisijaisesti siksi että se on muuleille tehty ja tästä pitäisi tulla se normaali käyttösatula. Ja voin kyllä rehellisesti kertoa että kyllä täällä paljon mielummin istuu kuin enkkusatulassa, jalustimet pysyy tasan siinä missä ne ovat ja satulassa ei pääse liikkumaan eteen ja taakse.

   Poista
 8. Kellään ei ole kyllä varaa antaa mitään negatiivista palautetta sulle. Olet tehnyt uskomattoman hyvää työtä,välillä tulee alamäki,mutta sitten taas ylämäkeä. Sun rohkeus- monella olisi tullut jaffat ja patukka pöksyyn,harva edes uskaltaisi muulin selkään mennä.

  VastaaPoista
 9. Otsikon kun luin niin säikähin että nytkö siltä paukahti joku jalka tai jotain. Hevospiireissä ku tottuu, et aina jonkun hevosella on joku vaiva et on saikulla.
  Tuo länkkäpenkki näyttää olevan kyllä erinomainen nuorella hevosella menemiseen, pysyt siellä ku tatti :D Toivon mukaan hieronta ja tauko tepsisi ja Muuli olisi vähemmän pukkikone seuraavilla kerroilla.
  Tykkään blogistasi, kun puhut asioista niiden oikeilla nimillä, etkä siloittele. Muulin ja sinun taivalta on mielenkiintoista lukea.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ei sentään (vielä). Olen lukenut että Muulit rikkoo itseään tosi harvoin, että eivät kuulemma tarvitse eläinlääkäriä koskaan mihinkään haavereihin. Ensimmäistä jättilaskua odotellessa ;)
   Tallillakin jo katsottiin tänään sellaista tallikaverin rungotonta penkkiä jossa on myös korkea takakaari ja siihe nsaa kauhukahvan. Ehkä kun kiipeän seuraavan kerran selkään, kokeilen sitä. Katsotaan milloin tämä seuraava kerta tulee, kiire ei ole. Pitää itsekin toipua traumoista.
   Kiitos kivasta kommentista, yritän jatkossaki pysyä jatkossakin niin rehellisenä kuin mahdollista, meni miten meni. Jotenkin tässä on erottava valtavirrasta, senkin lisäksi että minulla on muuli hevosen sijasta!

   Poista