torstai 15. syyskuuta 2016

Supermuuli sillalla, tukin päällä ja renkaanvedossa

Sain Muulin kanssa niin hyviä onnistumisia että! Nämä(kään) eivät liity ratsastukseen sen kanssa, vaan temppuihin ja maastakäsittelyyn, mutta olen tosi innoissani näistä edistyksistä.

Tallille rakennettiin silta lähinnä mun ja Muulin tarpeisiin, mutta saa sitä toki muutkin käyttää. Tänään korkattiin se Mulberon kanssa. Vein kamerankin valmiiksi laitumelle, koska tallilla ei ollut ketään, jota olisin voinut orjuuttaa ja tottapuhuen saan keskityttyä paremmin siihen mitä teen, jos kukaan ei ole katsomassa. Videotakin on miellyttävämpää katsoa, kun se ei heilu.

Yleensä en ole ottanut videolle harjoituksia ihan alusta saakka, sillä jos homma ei menekään putkeen, en kestä katsoa klippejä jälkikäteen. Tänään tein kuitenkin poikkeuksen, kolmesti. Harjoittelin Muulin kanssa kolmea eri asiaa. Siltaa, väistöä tukin päällä ja talutuksessa niin, että raahaan perässäni liinaan sidottua autonrengasta, jotta Muuli tottuisi asioihin takanaan.

Pätkin nämä kaikki klipit katselijaystävälliseen mittaan, kaikki videot olivat alunperin noin 5-8 minuutin pituisia.

Ensin teimme siltaa. Ennen nauhoituksen alkamista olin taluttanut Muulin laitumelle ja sillan ohi kameran luokse. Se käveli sivuttain sillan ohi ja puhisi sillalle. Sain kyllä taputtaa itseäni olalle kun katsoin videota koneelta, mitä ihmettä ajattelin kun en zoomannut lähemmäs..

Sillan jälkeen siirryin tekemään tukin luokse väistöä. Siis niin että väistö tapahtuu tukin päällä. Tukki näyttää videolla lyhyeltä, mutta on siinä pituutta pari metriä. Muulille oli tosi vaikeaa tajuta väistö toiseen suuntaan aikaisemmin (Muulista katsottuna vasemmalle väistö on hankalaa). MUTTA se tajusi sen tänään. Odottelin kaikessa rauhassa että se ottaisi ristiaskeleita myös takajaloilla ja sehän otti! Lopussa se steppaili hienosti edestakaisin puomilla, eikä enää pyörähtänyt kokonaan pois tukin päältä.

En todellakaan pidä Muulin kerjäävästä ja röyhkeästä asenteesta ja pamautankin sitä muutaman kerran narulla rinnuksille. Se auttaa, hetkeksi. En anna ihan päättömästi tuota kauraa, vaan odotan sitä super suoritusta ja kehun, mutta viimeistään nyt minun pitäisi oikeasti tuoda naksutin kotoa tallille, jotta voin tarkasti merkata sen oikein menneen kohdan. Uskon että se vähentää tätä käytöstä.

Niin ja se luopuminen.. se olisi pakko opettaa.

Kolmanneksi hain laitumelle autonrenkaan ja liinan. Tarkoitukseni oli taluttaa Muulia ja raahata samalla rengasta perässä. Muuli sietää jo minut takanaan kun ohjasajan sitä, mutta sietääkö se asioita takanaan? No ei sietänyt. Muuli käveli suurimman osan ajasta väistäen sivuttain, jotta näki renkaan. Ympyrällä tämä vielä sujui jotenkin kun rengas on tekee keskemmällä pienempää ympyrää, mutta kun menin pieniä pätkiä suoraan ja rengas oli enemmän takana, lähti Muuli erinomaiseen väistöön ja peruutukseen. No ensimmäiseksi treeniksi hyvä, Muuli käveli pari pientä pätkää ihan nätisti vieressä eikä se sentään lähtenyt hanskasta. Itseasiassa se pysyi hanskassa tosi hyvin. Kun rengas oli etupuolella, se oli täysin ok.

No ei tässäkään vielä kaikki. Päästin Muulin vapauteen ja hain juoksutusraipan. Meinasin kokeilla että juoksisiko se mun ympärillä vapaana myös laitumella. Ei juossut.

Mutta muuli juoksi oikein sujuvasti hetken aikaa laidunta päästä päähän ja sain siitä kivaa videota. Lopulta se juoksi suoraan luokse ja annoin sille tietenkin kauraa. Ajoin sitä vielä raviin siitä, mutta se meni sillalle seisomaan. Työnsin sen alas, menin itse sillalle ja juoksutin sitä vapaana. Muuli ravasi siltaa hipoen mun ympärillä ja odotti koko ajan että milloin saa lopettaa. Ja tulla sillalle.

Lopuksi se sitten vapaana meni sillalle ja pois (palkitsin tietty).

 
 
Loppuun oksensin kamerasta kuvia. Kuvia otin vasta loppuvaiheessa eli irtojuoksutuksesta ja siitä, kun Muuli meni vapaaehtoisesti itse sillalle.

Muuli ravaa luokse ja saa kauraa.
Muuli on liian nopea kameralle.

 

Ei kommentteja

Lähetä kommentti