perjantai 30. syyskuuta 2016

Tallipäiväkirja 16 vuoden takaa

Varastoa siivotessani tuli vastaan yhdeksännen luokan lopputyö, jonka tein tietenkin hevosista. Ensimmäinen osa kertoi hevosroduista, varusteista jne ja se oli mallia copypastella peruskoulusta. Toinen osa olikin sitten vuoden 2000-2001 tallipäiväkirja, jonka kirjoitin työtä varten puhtaaksi ja liitin mukaan valokuvia. Tämä on aika eeppistä tavaraa.

Postaus on kuvitettu originaaleilla puhelinkuvilla suoraan lopputyöstä.

Taustaksi kerrottakkoon että kun olin aloittanut kahdeksannen luokan, olin 14-vuotias ja meille tuli talvihoitoon Heinolan 4H-yhdistyksen poni ja aasi. Aasista olenkin kirjoittanut tarkemmin tässä postauksessa. Olen kotoisin maatilalta ja pari vuotta aikaisemmin meille tuli täysihoitoon kaksi lämminveristä hevosta, jotka olivat tosin ratsukäytössä. Ennen näiden tuloa ei perheellämme ollut minkäänlaista hevostaustaa ja minulla oli ratsastuskertoja takana ehkä viisi.
Lopputyössä oli mukana myös tämä vanha kuva jossa olen lv-tamman Pretty Dreamin selässä. "Priti" oli sukunsa puolesta suurilta osin orlovia ja oli oikein mainio ratsu.
Noiden hevosten omistajia varten rakennettiin myös pieni ratsastuskenttä. Kaksi karsinaa oli läpikuljettavaa mallia koska tila oli pitkä ja kapea. Myöhemmin rakennettiin kolmas pienempi karsina vieroitetulle varsalle, jossa minä säilytin ruokia ja heiniä. Sepolla ja Velmulla oli käytössään molemmat karsinat, eli karsinoiden väliovi oli aina auki, ellei ollut jotain erityistä syytä miksi toinen olisi pitänyt teljetä pariksi tunniksi omaan karsinaan.

Nyt pääsette lukemaan autenttista 14-vuotiaan Kaisan tallipäiväkirjaa. Kiroilin näköjään jo silloin vaikka blogi olikin täysin manuaalinen ja yksityinen.

ke 20.9.2000
Seppo ja Velmu tuli aamulla. Ne meni talliin.

Kun tulin puol 4 kotiin koulusta, laitettiin pikkuhepat tarhaansa vanhalle, ja huonolle, kentälle. Siihen aidattiin eilen yksikerroksinen sähkölanka kenttää kiertämään. Kentän laidoilla kasvaa vielä pitkää ruohoa. Eläimet oli ihan innoissaan, juoksenteli siellä innoissaan. Sitte siihen saatiin sähkö ja lähin käymään naapurin ratsastustallilla. Olin siel jonkuu puol tuntii ja ku tultii takas, oli Seppo potkassu Velmua rinnuksille ja siit ävuos verta. Huuhtelin veret pois, eik äs iinä näkyny koko reikää. Maria tuli meille ja taluteltiin heppoja ja laitettii niille suitset. Velmun suitsista puuttuu ohjat ni laitettiin riimunnarut, joista kuitenkin toisen lukko on ihan paska.

No lähettii tallille kävelylle. Isot hevoset pelkät poneja. Velmu ei ollenkaa tykkää olla paikallaan ,sen kanssa pitää tehä pientä ympyrää koko ajan. Heli kokeili Seppoa, vaihtelevalla menestyksellä. Mä ratsastin vähän Velmusta, ja ne puheet laiskuudesta on ihan perättömiä. Laitettii ne sisälle ja avattii kans toisen karsinan ovi, et niil on käytös kax karsinaa, kun ne tappelee koo ajan ku ne on samassa.

Kaisa
Siinä on se minun kentälle raahaamani heinälaatikko.
to 21.9.
Aamul vein yksin ponei ulos. Vei neka Sepon, mut ku en laittanu heti sähköä, se karkas sieltä heti. Velmu meni kiltisti tarhaan. Sai nsinne sit molemmat, Seppo juoks kentälle langan ali. Vein vettä.

Iltapäiväl kuulin et pikkuporulaiset oli karannu naapuritallille. Laitettii toinen oranssi lanka kentälle koristeeks ja hepat ulos. Maria ja Mervi tuli koulusta. Ratsastettii noilla satulalla ja ilman, kun satuloita on vaan yx. Ku taluti nVelmuu sisälle, se meinas koko ajan vängätä tallille päin. Roikuin se nkaulassa ettei olis menny. Oikee pikku pirulainen. Taitaa olla pyörötarhakoulutuksen paikka..

la 30.9. ELI TASAN 16 VUOTTA SITTEN
Finn-valjaasta ostin talikon, kax heinäverkkoo, uudet tutit Sepolle, riimunnaruja ja loimiklipsin. Tämmöst pientä.
Ku oltii yhen maissa kotona laitettii Sepolle kärryt ja lähettii Lusin koululle, ku siel oli joku tapahtuma. Siel vietii lapsii kärryissä ja joku satanen tuli rahaa.
Sit Mervi ja Katri suotsi ja satuloi Velmun ja ratsasti pellolla.

Maria ja Mervi olivat koulukavereita ja heppatyttöjä myöskin.

Mä hoidin kaikki aamutallit, iltatallit ja tallin siivouksen pääsääntöisesti. Paitsi marraskuussa kun olin viikon vesirokossa, olen kirjannut että "mude hoiti" joka päivän kohdalle.

Ekat viikot poikien kanssa oli vähän sähläystä kun saimme tiedon noiden saapumisesta vasta edellispäivänä niin emme ehtineet äitini kanssa aidata kuin kentän. Parin viikon päästä aitasimme myös paljon isomman laidunosan, johon on vapaa kulku. Samalla vedettiin myös alalanka ja sähköt niin että se kulkee myös alalangassa. Nuo siis karkasivat kerran naapuritallille ja siitä syystä niitä ei ilman valvontaa päästetty ulos. Kuukauden päästä oli aitahommat saatu kuntoon ja vein "pojat" aamulla ulos ja koulun jälkeen tein tallihommat, kävin ajamassa Sepolla ja otin ne sisään.

ti 31.10.
Aamul oli maassa loskaa, eläimet tietenki ulos. Iltapäiväl siivosin karsinat ja otin viielt sisään ku oli niin pimeetä. Veltsu ei olis halunnu tulla sisään, ni sidoin se novenpieleen ja jätin siihen miettimää haluaako tulla tallii vaiko viettää siinä yön.
Kenttä on hirveen märkä, upottaa hirveesti.

Ylläolevaa päivää näin 16 vuotta myöhemmin lukiessani olen oikein tyytyväinen kekseliäisyyteeni. Olin siis parin vuoden heppakokemuksella tajunnut jättää aasin kiinni ovelle ratkaisemaan pattitilanne itse.

ke 8.11.
Lomaa. Veltsul nuha. Kaurojen kanssa haettii eläimet sisää.
Katri teki jotain puuromöhnää pojille. Mursin valkosipulia molempii ämpäreihin.

to 9.11.
Loma. Sama rutiini ku ennenki.
Katri teki porkkana-siirappi-valkosipuli-jauho-puuroa. Puol sipuli kummallekin. Veltsu söi mut Seppo nirsoili. Jätettii möhnät kupissa karsinaa.

pe 10.11.
Samaa ku ennenki.
Tulin 4H-kerhosta myöhään. Kiireel tein tallihommat. Kerkesin siivota karsinatki. Elukat tuli heti ku kilistin kaurakuppia.
Ne (tai Veltsu) oli syöny porkkanamöhnän kokonaan, ei enää pitäis nuha vaivata.

la 11.11.
Ennen kymmentä ulos.
Hain purua ja heiniä. En enää hae purua ku lauantaisin, ku ei sitä kulu niin paljoo.
Hepu ratsasti ehkä 2 kilsaa.
Otin illal sisää ja harjasin Veltsun.

Hepu on siis meidän pikkuveljemme, joka oli tuohon aikaan 7-vuotias.

ke 15.11.
Aamulla ulos. Kenttä oli ihan kuivunu eillisen sateen jäljiltä. Ei satanu.
Iltapäiväl siivosin ja kastelin heinäverkot karjakeittiöllä.
Alotin eltsulla ajoharjoituksia. Laitoin sille valjaat ja ajoin takaa. Tarkoitus oli mennä kentälle, mut eihän toi luupää sinne olis menny ja pihal ei olis pystyny. Ajoin sit navetassa. Ihan hyvin meni. Seuraaval kerral pitää saaha joku taluttamaa, ku ohjat on ku kuminauhaa ja toi kiilaa tallille päin.

Me siis kastelimme heinät ihan siitä syystä, että niidenkin hevosten heinät kasteltiin ja liotettiin, jotka olivat meillä täysihoidossa aikaisemmin. En usko että heinän sokereista tai mistään tuolloin puhuttiin. Toisella hevosista saattoi olla puhkurityyppistä oiretta, joten se oli ensisijainen syy kasteluun. En usko että liottamisesta oli mitään haittaakaan.
Pikkuveli Velmun selässä. Minä pitelen riimunnarua. Tuulipuku on melkoisen retro.
la 18.11.
Aamulla kymmeneltä ulos. Annoin Sepolle yliannostuksen kauraa että jaksaa huomena Heinolassa joulun avauksessa. Siivosin ja hain vintistä 12 paalia heinää heinäkarsinaan odottamaa käyttöä.
Kolmen maissa alko sataa jotain rännänpaskaa, ni läksin hakee eläimii sisälle. Veltsu nilkutti vähän toista etujalkaa. siivosin molempien kaviot, ne HAISEE. Lääpin joka puolelle kaviotervaa.

Kuten huomaatte, meillä oli tarhaus ihan noin niinku säätilan mukaan, kokopäivätarhaus ei viikonloppuisin toteutunut kun ne menivät viikonloppuaamuisin paljon myöhemmin ulos kuin arkena. Arkena laitoin ne ulos vähän ennen seitsemää. 7.20 piti olla bussipysäkillä odottamassa bussia Heinolaan. Koulu alkoi aina kahdeksalta. Aina.

su 19.11.
Aamul yheksältä kentälle. Tein tallihommat ja pesin suitset. Ohjat on vähän homeessa, ni evakuoin kaikki nahkavarusteet karjakeittiölle.
Puol 11 Marju tuli Seppoa jakemaan. Siin ooteltii hevosautoa pihalla, jonka oli määrä tulla heti, mutta eipä tullutkaan. Puol 12 Marju läks pois ja laitoin Sepon Veltsun kanssa kentälle.
Mude raivas metästä pusikkoa pois.
Lumi muuttu jääksi. Illalla neljältä sisään. Eläinten on nyt parempi mennä mäelle ku pusikkoa ei oo enää niin paljoo. Sais tulla pakkasta ni kenttä ei olis semmosta velliä.
Seppo söi yhen kulkusen, ni sille pitää antaa ruokaöljyä. Juomen meen ostaa sit äja Veltsulla on se kaviokuume. Marju sano ettei se anna kenenkää koskee kavioihinsa, mut ei se enää mulle riehu ku putsaan niitä.

Tähän väliin pitää kertoa että Velmu nosti todella huonosti kaviot tullessaan. Se hyppi pystyyn ja potki, mutta joka ikinen ilta taistelin hikipäissäni sen kanssa että sain kaviot putsattua. Marju oli silloinen Heinolan 4H-yhdistyksen toiminnasta vastaava henkilö.

to 23.11.
Aamul ulos.
Vein sinne uuden veden ku tahtoo vanha jäätyä.
Iltapäiväl siivosin ja otin heti sisää. Veltsul on liian pitkät kaviot, ei ontunu.
Raahasin ulos puulaatikon heiniä varten. Kansi pitää vielä kehitellä siihen.
Hain vintist 2 paalia huomista varten.
Heli kävi kattomassa Veltsun kavioita. Veltsu aristi hirveesti oikeen etujalan kantaa. Helin mielest siin on mätäpaise. Eläinlääkärin paikka.

Tässä välissä oli meikäläisen 15v synttärit.


ti 5.12.
Aamulla ennen kymmentä pihalle.
Siivosin. Hain heiniä. Vein pihalle heiniä. Tallissa +8 lämmintä.
Eläinlääkäri tulee tällä viikolla Veltsuu kattomaa, jos kerkee.

Eläinlääkärin tulossa kesti näköjään pidempään kuin kuviteltiin, koska siitä on maininta vasta tammikuussa.

to 4.1.
Eläinlääkäri kävi. Se katto Veltsu nkavioita. Veltsu hyppi karkuun. Kun sulattelin lumia Veltsun kavioista, se ei liikkunu mihinkään. Se pitää vuolla ja rauhottaa siihen. Eläinlääkäri katto kans hampaita. Veltsul ei pahempaa. Sepon kaviot pitää kans vuolla. Ja sitte aletti raspaamaa Sepon kavioita. Hampaitten raspaus onnistu mut suunavaaja oli vähän liian iso sen suulle. Se hyppäs kaks kertaa pystyyn ja veri lens sen suusta ku raspi osu sitä ikeniin. Vasen puoli jäi raspaamatta.

la 13.1.
Aamul ulos.
Siivosin ja hain 3 kärryllist puruu ja hain vintist heinää.
Illalla sisää ottaessa Veltsu riehu ja säikky jotain kentällä. Sit se ravaili ja sohlas matkalla tallii. Läks juoksemaa tietä pitkin (kohti naapuritallia). Roikuin narussa ja kiersin postilaatikon eri puolelta ku Veltsu, ni sain sen siihen kiinni. Mude tuli taluttamaa sen tallii.

su 14.1.
Ulkona paistaa arska!
Lunta haihtuu ni on sumua. Lämmitin vettä ja hain vintist heinii.
Tallissa oli plussaa kokonaiset 2 astetta! Ja tallin eteisessäkää ei ollu vesitippa jäätyny.
Iltapäiväl otin jo kolmelt sisää. Lähin Sepon kanssa kävelylle. Bongasin tyhjän pyörökentän, joka oli tyhjä, ni menin sinne kouluttaa sitä. aluks se haisteli hevosten paskat ja pyöri niissä. Tallinomistaja tuli haukkumaa Seppoa juntiks, mut hyvin se juoksi. Lopux alko kävellä mun perässä niinku pitääki. Kotii se tuli ilman narua mun perässä.

Olin tässä vaiheessa ollut kuunteluoppilaana Leena Kurikan viikonloppukurssilla ja imenyt tarkkaan kaikki opit jotka liittyi join uppiin. Jos Sepossa myöhemminkin tuli sellaisia piirteitä, että se ei halunnutkaan antaa kiinni, kävin sen kanssa pyöröaidassa ja se oli enkeli taas pitkään sen jälkeen.

ke 17.1.
Aamul ulos. Oli jotain seittemän pakkasta. Nyt tallissa +1,5 astetta.
Iltapäiväl siivosin ja lähin taas Sepon kanssa kävelylle. Olin siel alle tunnin ja otin potkukelkan mukaa. Seppo käveli aika hyvin vierellä, mut tahtoi välillä kompastella jalaksii, ni hylkäsin kelkan penkkaan. Käveltii sit kaiketi pari kilsaa ja otettii kelkka paluumatkalla takasin messiin. Nyt Seppo ravas kauniisti häntä koholla kelkan vierellä, hyvä että perässä pysyin.
Tästä mustasta ovesta kuljettiin talliin. Kenttä ja laidun sijaitsivat navetan takana.
pe 2.2.
Aamul jätin sisää ku ulkona oli -25 astetta pakkasta ja tuuli oli kova. Annoin heinät ja vedet ja kaurat.
Yheltätoista tuli nnaapurista TETistä kotii ja vein kuumaa vettä tallii. Kengittäjä tuli vaimoineen ensin. Siinä sit ootettii eläinlääkäriä.
Ekaks se rauhotti Sepon. Pisti piikin kaulaan. Seppo alko heti nuokkua ja Kaitsu pääs kiinni sen kavioihin.
Eläinlääkäri nukutti Veltsun kans. Se horjakteli mut käveli hitaasti mutta varmasti kohti navetan isoa heinäkasaa. Sepolta saatii raspattua myös hampaat. Sit eläinlääkäri läks ja Kaitsu alko vuolla Velmun kavioita. Se rapsi niist aika paljon ja viilas möykyt pois kavion päältä. Ruokaa ei saanu heti antaa.
Neljält tulin takas kerhosta ja siivoilin karsinaa. Pojat jaloitteli navetassa samaa aikaa.

Tässä vaiheessa meillä ei siis ollut enää lihakarjaa vaan navetan puoli oli tyhjä. Jos oli oikein kylmiä päiviä kuten tämä, jätin pojat sisälle ja annoin niiden tutkia navettaa.
Ota nyt tässä kuvia.
Toukokuun puolivälissä "pojat" haettiin taas kesäksi kotieläinpihalle, josta ne palasivat meille talvihoitoon vielä kolme kertaa.
Otokset suoraan työstä, aasit olivat hyvin edustettuina.
... ja muulitkin on mainittu.
Meillä oli peruskouolun päättyessä vähän hienompi todistustenjakotilaisuus. Meitä oli seitsemän rinnakkaisluokkaa ja luokkakoko oli tuohon aikaa 20-22 oppilasta. Lopputyöt esiteltiin parina viimeisenä koulupäivänä luokalliselle muita ysejä ja aikaa oli kullakin käytettävänä noin kymmenen minuuttia. Kerroin siinä sitten koko päivän ensimmäisenä luokalliselle osittain vieraita ihmisiä että mitä olen tehnyt.

Minua ei tietääkseni kiusattu nimenomaan siksi että olin heppatyttöjä, joten työstä puhuminen ei ollut ongelma. Ja ovathan heppatytöt hyviä johtajia ja määrätietoisuutta ja käskyttämistä olin juuri opetellut vuoden ajan shettiksen ja aasin kanssa. Puhuin kai hyvin ja selvästi, koska todistustenjakotilaisuudessa juuri minun työni valittiin parhaaksi lopputyöksi ja sain 200 markkaa rahaa. En muista enää että mitä caccaa kaikki muut tekivät, koska jos joku oli kakkaa niin se oli tämä minun työni.

Että Terkkuja vaan Heinolan Lyseonmäen koulusta keväällä 2001 vapautuneille!

2 kommenttia

  1. Voi juutas, että tulvi minunkin mieleeni paljon muistoja kun tämän luin :D terkuin Meiju

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Mulla ei oo ihan hirveen paljoo kuvia tallilta noilta ajoilta koska oli vaan filmikamera mutta jotain oon skannannu ja laittanu sukupostiin noille "naapurin hevosille" :)

      Poista