lauantai 30. kesäkuuta 2018

Muulimenot kesäkuussa 2018 ja muulimenojen puolivuotiskatsaus

Menot

Kesäkuun tallivuokra 300e
Muulin koulutus 150e
Madonmunanäytteiden (2x) tutkimus 40,46e

Tulot
0e

YHTEENSÄ - 490,46e


Aloitin myös BE-kortin eli "pikku-e:n" ajamisen, mutta en laske sitä muulimenoiksi. Kerrottakoot kuitenkin, että ajokorttilupa maksoi 40 euroa ja teoriakoe 31 euroa. Käsittely- ja ajokoetta ei saanut kesäkuulle, koska ajat olivat tosi varattuja. Koska voisin ajaa tämän muutenkin, en laske tätä muulimenoiksi.

Muistiin merkittäkööt, että Muuli rokotettiin (tetanus ja hevosinfluenssa) 20.6.2018.

Muuli dressagekuvauksissa, kuva Aaveen.net


Muulimenojen puolivuotiskatsaus 

Kaviomenot olivat 583 euroa. Tämä summa sisälsi raspin, raspin tupen ja Flex Hoof Bootsit nastoineen.
Koulutusmenot olivat 1850 euroa. Summa sisälsi koulutuksen joka kuukausi sekä myös trailerivuokran ja bensat Muulin meno- ja paluumatkaan.
Tallivuokrat olivat 1800 euroa.
Ruokintakuluja oli 115 euroa, kun tilasin Muulille Englannista kolme säkkiä aasirehua. Ne riittävät vielä jonkin aikaa.
Terveysmenoja oli 224,46 euroa. Tämä sisälsi madotuksia, hampaiden raspauksen, hieronnan ja rokotukset.
Varustehankintoja tein 128 eurolla, eli tosi maltillisesti. Muulille ostin vain pientä sälää ja mm uuden edestä kohottavan padin lännensatulaan.

Kun vertaan menoja ennalta suunniteltuun budjettiin, huomaan, että ylityksiä on tapahtunut.

4700 eurolla olisin voinut ottaa kaksi kuukautta palkatonta töistä ja lähteä Aasiaan johonkin mukavaan rantalomakohteeseen. Mutta elämä on valintoja.

Varustemenoissa ollaan pysytty hyvin, jopa ihmeen hyvin, koska siinä on loppuvuodelle jäljellä vielä 372 euroa.

Kaviohuolto ylittyi ja pahasti. Vaikka kaviobootsit ovat periaatteessa varuste, laitan ne silti kaviomenoihin, koska ne korvaavat kengät. Ja yksihän vielä katosi reissussa, joten sen tilalle oli ostettava uusi. Onneksi näiden pitäisi kestää käytössä vuositolkulla.

Tallivuokrat oli helppo etukäteen arvioida, niihin en edes voi tai halua vaikuttaa.

Ruokintamenoissakin olen pysynyt hyvin, sain myös blogiyhteistyön tiimoilta Chia De Gracialta sille yrttejä, chiansiementä ja e-vitamiinia (postaus tulossa myöhemmin). Blogin kautta tulleet hyödykkeet ja menot ovat eri kirjanpidossa ja julkaisen sen ehkä vuodenvaihteessa. Jos jossain vaiheessa tulopuoli ylittäisi menopuolen, olisi järkevää blogata toiminimen kautta. No, sitä odotellessa.

Terveydenhuollon budjetti tulee tänä vuonna ylittymään, koska syksyllä on tulossa vielä yksi raspaus ja joulukuussa Muuli rokotetaan jälleen kerran. Sen jälkeen se rokotetaankin aina kerran vuodessa, aina joulun alla. Budjetissa en ollut varautunut mihinkään yllättävään, koska eihän siihen edes voi varautua. Rahaa säästötilillä ja visalla on kuitenkin sen verran, että ihan pikkujutun takia se ei vaihda olomuotoaan jauhelihamaiseksi.

Koulutusmenot olivat tietenkin suurimmat ja ylittivät jopa budjettini. Se johtuu siitä, että tiliöin tähän myös Muulin viennin koulutukseen, koska se liittyy oleellisesti tähän. Samoin terveysmenot sisältävät Muulin klinikalle kuskaamisesta tulleita kuluja. En ollut ottanut näitä huomioon budjettia laatiessani. Muulin haku koulutuksesta menee muuten heinäkuulle, koska maksan trailerivuokran vasta heinäkuun puolella.

Bensakuluja en noin muuten ole laittanut ylös, koska ajelisin autolla muutenkin. Mutta ne matkat, kun Muulille on vuokrattu traileri ja se on kyydissä, laitan muulimenoihin.

Jos muulimenot kiinnostavat noin muuten, kannattaa katsoa postaus, jossa esittelin kaikki vuoden 2017 aikana tulleet menot.

Nyt kun Muulia on koulutettu isommalla rahalla kuin ennen mietin tietenkin, että onko tässä järkeä vai olisiko kannattanut säästää vuosi lisää ja ostaa ulkomailta paljon koulutetumpi tapaus. Euroopassa ei kovin kummoisia ole tarjolla, tai siis Espanjasta voisi saada paljon koulutetumman, mutta sillä on mielessään samanlaiset muulimetkut kuin tälläkin tapauksella. Jos raha ei olisi ongelma, kävisin jenkeissä kokeilemassa muuleja ja toisin sieltä sellaisen. Mutta uskon, että samantyylisiä ongelmia senkin kanssa tulisi vastaan.

Nyt mennään tällä mikä on.

Eiköhän Muulista tule ihan ok. Leivän päälle ainakin.

4 kommenttia

 1. Budjetin laadinta olisi kyllä tarpeen itsellekin! Ja menojen ylöslaitto. Mutta toisaalta sitten pelottaa, että tulee vain paha mieli :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. No mutta kyllähän tää harrastus antaa niin paljon, ettei sitä voi rahassa mitata ;) Minulla budjetti ja kirjanpito on auttanut siihen, etten shoppaile Muulille mitään turhaa netistä (okei, vähän shoppailen). Mutta noin omankin talouden kannalta on hyvä tietää, paljonko harrastukseen suunnilleen menee. Tietää sitten, paljonko voi palkastaan käyttää muuhun. Eli ei paljoa.

   Poista
 2. Nyt mä muistan, miksi mä en tee itelle budjettia. Koska mä en koskaan pysy siinä ja niiden käytettyjen summien kattomisesta jälkikäteen tulee vaan paha mieli. :'D Kerran yritin ja epäonnistuin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. En mäkään tule tuossa budjetissa pysymään, mutta en ota siitä stressiä. Siihen oli laskettu Muulin minimimenot, eli tuo on vähintään se, mitä tulee menemään. Ja kun se on tiedossa, tietää, paljonko palkasta pitää laittaa sivuun muulimenoja varten :)

   Poista