maanantai 29. tammikuuta 2018

Miten odotukset ja tavoitteet toteutuivatkaan vuonna 2017?

Kirjoitin viime keväänä viisi tavoitetta vuodelle 2017. Tuohon postaukseen pääset tästä, toki referoin tavoitteet myös tähän postaukseen. Viime keväänä olin jopa tyhmän optimistinen Muulin kehityksen suhteen. Ehkä olin jopa liian polleana, että kyllä tästä kuulkaas ratsu leivotaan, vähintään ravuri. Ei mennyt kuten Strömsössä, mutta onneksi Muuli on viimein ammattitaitoisissa käsissä, huh, alkoi jo itseänikin pelottaa, kuinka paljon pystynkään pilaamaan sitä.

Mutta nyt niihin viime vuoden tavoitteisiin ja niiden toteutumiseen.

Ensimmäinen tavoite oli saada Muuli kulkemaan ravissa talutuksessa niin, että minä juoksen sen vierellä. Ja *rumpujen pärinää* tämä onnistui! Alla on video, jossa on kooste muutamalta harjoittelukerralta. Pienenä lieveilmiönä tuli Muulin pään liiallinen heiluttelu. Siitä päästiin eroon napakasti kieltämällä.

Kirjoitin raviopetuksesta kahdessa eri postauksessa
Toinen tavoite oli saada Muuli laukkaamaan liinassa hallitusti. Sitähän me (siis lähinnä tallinomistaja) treenattiin kovastikin kesällä ja kun Muuli joinain kertoina laukkasi, puski se toisella kerralla vastaan niin kovaa kuin pystyi. Edes jumalaton määrä kehuja ja kauraa ei saanut sitä suorittamaan tasapaksusti, vaan muulimaiseen tapaan se saattoi mennä kierroksen oikein hyvin ja sen jälkeen päin helvettiä.

Kirjoittelin liinassa laukkuuttamisesta ensimmäisen kerran tässä postauksessa Niin että laukataanko me liinassa, Muuli? 13.5.2017.

Sen jälkeen kokosin jonkin aikaa laukkaamisvideoita ja kuvia samaan kansioon, mutta koska laukkavarmaa Muulia me ei siitä saatu tehtyä, proggis jäi. Sen sijaan, Muuli kyllä laukkasi oikein hienosti ratsastajan kanssa. Liinassa olo tuntui ahdistavan Muulia.

Eli kai tämäkin tavoite onnistui, ainakin se laukkasi liinassa enemmän kuin kierroksen ja myös niin, ettei liina ollut pinkeänä koko aikaa.

Laukkaa liinan päässä toukokuussa 2017, kuva: Emmi Jormanainen
Kolmas tavoite oli opettaa Muulile yhden ohjan pysäytys. No en opettanut, joten ei onnistunut. Onneksi Sanna hoitaa asian kuntoon nyt Muulin kanssa.

Neljäs tavoite oli pystyä varustamaan Muuli itse ja ratsautumaan edes tarhassa. 

Varustaminenhan siis kyllä onnistuu, siitä on alla todisteena video. Mutta Muulin touhut olivat vielä sen verran arvaamattomia, ettei minulle tullut mieleenkään kiivetä itsekseni sen selkään, edes tarhassa. Tarhan aidat on sitäpaitsi vaikeampi korjata kuin kentän aidat, joten minua periaatteessa kiellettiin toteuttamasta tätä.

Muulillahan on nyt koulutuksessa tämä sama tavoite, eli että sen selkään voi kiivetä ja sillä voi lähteä maastoilemaan löysin ohjin.


Viides tavoite oli kitkeä Muulista kaikenlainen käsistä ryöstäytyminen pois. No ei onnistunut, edelleen sinkoaa kiertoradalle, jos se kokee sen tarpeelliseksi. Onneksi Muuli on nyt osaavammissa käsissä, josko sieltä löytyisi apua tähän ongelmaan.

Ps. Tiedän, että juoksuttaminen on eläinrääkkäystä ja ihmettelen miten sitä silti tehdään useallakin tallilla nyt parhaillaan. Olen kirjoittanut aiemmin postauksen "näin monella eri tavalla voit juoksuttaa väärin".

Ei kommentteja

Lähetä kommentti