perjantai 12. tammikuuta 2018

Kontiot, Kuomat ja Sorellit kilpasilla. Kontiot voitti.

Kuomat, Sorellit ja Kontiot elementissään autoni takakontissa.
Kun Tallinikseissä kysytään hyviä tallikenkiä, ovat kolmet tietenkin ylitse muiden. Kuomat, Kontiot ja Sorellit. Kontioista sanotaan, etteivä ne ole enää nykyään niin hyviä kuin ennen. En osaa ottaa kantaa, sillä omani ovat 10 vuotta vanhat. Kuomat taas haperoituvat, jos niillä siivoaa karsinoita. Sorelleista ei kukaan sano mitään, ovathan ne näistä kengistä myös kalleimmat, joten kritisointi olisi sama, kuin ampuisi itseään polveen.

Mun Sorellit on kirpparilta, joten niiden hinta ei vaikuta arviooni. Kuomat sain muuten ilmaiseksi työkaveriltani, jonka täysi-ikäisyyttä lähestyvä tytär ei kehdannutkaan liikkua niillä kodin ulkopuolella ja Kontiot muistan saaneeni syntymäpäivälahjaksi, kun asuin vielä kotona. Siitä on aika kauan. Ai että ne kiiltelivät silloin uutena!
Kontiot eivät enää jaksa kiillellä ja varren remmikin on lähtenyt irti. Vaikka kengän varsi hieman repsottaa, ovat saappaat muuten priimaa kamaa. Näitä ei kannata edes päivittää, koska huhujen mukaan uudemmat Kontiot hajoavat helposti.
Kontiot ovat  nähneet sekä vuokrahevosia, yhden puoliksi oman hevosen, kesähevosen, festareita, työn kotieläinpihalla ja nyt tietenkin Muulin ja lomitushommat. Silti niissä ei ole reiän reikää, vaikka olen ratsastanutkin niillä! En ole hoitanut niitä vuosien aikana mitenkään ja yleensä ne ovat asuneet autoni takakontissa.

Kuomat tulivat kuvioihin pari vuotta sitten. Totesin ne oivallisiksi talvitalvikengiksi ja niillä voi ihan hyvin ratsastaakin. Pikkupakkasilla jalkani hikosi kovasti villasukassa, mutta nyt, kun täytteet ovat jo hieman litistuneet, voin käyttää villasukkaakin.

Sorellit ostin viime kesänä kirpputorilta. Kamalan värisethän ne ovat, mutta jos hintaa oli 3 euroa, niin pakkohan ne oli ottaa. Jalkani koko on 36, joten yleensä ostan kengät, jos ne ovat sopivat. Sorellit ovat siis olleet lyhyimmän aikaa käytössä.

Postauksen empiirinen tutkimusosuus

Kengät on testattu mm näissä olosuhteissa.

Pukeminen ja riisuminen


Kontiot - helppo sujauttaa jalka sisään, vaikka käsissä olisi paljon tavaraa. Helpot myös potkia jalasta pois ilman, että tarvitsee käyttää käsiä.
Kuomat - varsinkin nyt kun käyttökilometrejä on enemmän, vaatii villasukan kanssa sen, että on joko saapaslusikka tai että ottaa kädellä kengästä kiinni, jotta varsi ei mene lyttyyn. Helpot riisua, mutta vaatii kantapäälle astumisen.
Sorellit - tarvitsee ottaa kädellä varresta kiinni ja vetää jalkaan. Riisuessa meinaa lähteä sukka mukaan.

Hevosten taluttaminen ja liikkuminen tallialueella

Kontiot - jalat kipeytyvät jos pitää kävellä paljon
Kuomat - paremmat kävellä kuin Kontiot
Sorellit - sukka ryttääntyy varpaisiin, vittumaista kävellä kun sukkaa joutuu korjailemaan.

Yhdetkään kengistä eivät suojaa varpaita, jos hevonen astuu päälle.

Jäätikkökelit

Kontiot - älä edes kokeile näitä jäällä
Kuomat - näistä kengistä paras pito myös jäällä, tarkoittaen sitä, että näillä uskaltaa hiihdellä autolta talliin, mutta ei sen pidemmälle
Sorellit - hieman parempi pito kuin Kuomissa, mutta en lähtisi tahallani näillä luistelemaan.
Kontiot jäällä? Älä hyvä ihminen leiki hengelläsi.
Tallihommat

Kontiot - parhaat, korkeampi varsi, ei mene turve sisään, ei haperoidu, vaikka on kumia, on varsi ainakin omissani jalkaani suhteutettuna leveä, joten tuulettuvat. Villasukka vaan sisään niin jalatkin pysyvät kuivina
Kuomat - huhujen mukaan haperoituvat tallihommissa kun ovat kosketuksissa kusisen purun/turpeen kanssa. En ole omiani uskaltanut tällaiselle altistaa
Sorellit - jos tallihommien lomassa ei tarvitse liikkua paljoa, nämä toimivat hyvin. Jos askeleita tulee enemmän, lähtee sukka rullaantumaan.
Kuomat saattavat murtua pitkässä juoksussa, onneksi ne eivät ole kovin kalliit kengät.
Heinä

Kontiot - keräävät heinää tosi paljon, mutta koska ovat sisäpuolelta niin sileät, on heinät helppo ravistella kengästä pois
Kuomat - Heinää jää tosi paljon kengän sisään ja ne on nypittävä  yksitellen pois
Sorellit - kapea varsi, joten heinää ei mene sisään, mutta jää vuoren villaan kiinni. Helppo nyppiä pois.
Kuomista on ärsyttävää kaivaa heinää pois, se tarttuu tiukasti vuorivillaan.
Turve/puru

Kontiot - lähtee pohjista helposti huuhtelemalla, koska pohjan kuviointi on niin maltillinen
Kuomat - syvin kuviointi, joutuu ihan näkemään vaivaa kengänpohjia letkuttaessa
Sorellit - lähtee hyvin ja helposti pois, mutta on varottava, ettei valuta vettä kangasosaan.
Kuomat, Sorellit ja Kontiot
Märät kelit

Kontiot - parhaat, koska ovat kuitenkin kumisaappaat
Kuomat- kestävät kuralillua aika paljon ja kangaskin hylkii vettä, mutta en lähtisi tarkoituksella mutavellitarhaa siivoamaan näiden kanssa
Sorellit - niinhän sitä luulisi, mutta vesi tulee läpi jos vahingossa astuu yhtään syvempään lätäkköön. Ja vaikka koipensa sieltä salamana nostaisikin.

Kauppareissu

Kontiot - saa kauppareissukuntoon huuhtelemalla, eivät haise, kovin paljon
Kuomat - pitää harjata, haju todennäköisesti jää
Sorellit - asiallisimmat kaupungilla, kunhan hevonpaska on harjattu pois.
Näillä kehtaa käydä kaupassakin.
Ratsastus

Kontiot - paras korko, turvallinen ratsastukseen
Kuomat - hieman viistettu korko, eivät niin turvalliset
Sorellit - matala ja viistetty korko, en ratsastaisi.
Kenkien korot, Kuomat, Sorellit ja Kontiot.
Hinta

Kontiot - 50 euroa, mutta ota huomioon että uudet Kontiot eivät ole yhtä teräksiset kuin nämä vanhat
Kuomat - 45-70e, omani ovat lasten kokoa
Sorellit - (kuvan Yoot pac) 60-80e, aikuisten mallit 90-120e

 

Lopputulos


Kontiot - käytännöllisimmät plussakeleillä, koska näitä voi käyttää ihan hyvin kesähelteilläkin. Villasukka saappaassa pitää oman jalan kuivana, vaikka hikoiluttaisikin.

Kuomat - pikkupakkasista paukkupakkasiin. Toimivat myös jäätikkökeleillä. Voi käyttää villasukalla tai ilman, mutta tallihommissa sisälle kertyvät heinät ovat ärsyttäviä.

Sorellit - muuten varmasti hyvät, mutta kun kiskot varpaisiin rullaantunutta sukkaa viidennen kerran aamutallin aikana ylös, ei enää naurata. Ei jatkoon. Ei ihme, että olivat kirpparilla kolmella eurolla.
Sorelleissa rullaantunut ja kastunut sukka. Rullaantui vaikka käärin sen lahkeen päälle. Ei jatkoon.

Ei kommentteja

Lähetä kommentti