lauantai 13. tammikuuta 2018

Kulaani on nopein hevoseläin ja Suomessa niitä on enää yksi, Kamee


Tiesitkö, että kulaani on nopein hevoseläin? Tiedätkö edes mikä hitto on kulaani? No se on yksi aasianvilliaasilaji, luonnossa uhanalainen. Kesyaasi on jalostettu afrikanvilliaaseista, joten tämä kulaani ei ole millään tavalla voinut vaikuttaa Muulin todella nopeaan hätätilannepoistumiseen vaikka niin voisi helposti luulla.

Kävin joskus muutama vuosi sitten Korkeasaaressa haastattelemassa kulaaneista vastaavaa henkilöä. Tein mielestäni oikein oivallisen jutun Aasiyhdistyksen jäsenlehteen. Eläimiä oli tuolloin kaksi, Kamee ja Finlandia. Niitä oli kolmaskin, nuori ori, mutta kameli tappoi sen. Shit happens.
Onhan se nyt uljas!
Uutta nuorta oria ei Korkeasaareen hankittu ja nyt Finalndiakin on kuollut. Ei syönyt kipulääkkeitään ruuan seasta, joten oli ammuttava ja syötettävä leijonille. Ei sen voinut antaa kärsiäkään. Oikeasti en tiedä, että ammuttiinko se, eikai sitä siellä muiden eläinten keskellä ole ainakaan voitu ampua. Ja miksi sillä oli kupulääkkeet, johtui siitä, että sillä oli kaviovaivaa.

Käytiin syksyllä duunin kanssa ryhmäytymässä Korkeasaaressa. Päivä oli oikein kiva ja meitä kierrättänyt opas kertoi, ettei eläinten aitauksiin mennä koskaan samaan aikaan eläinten kanssa. Eli jos tarhoja siivotaan tai eläimille laitetaan ruokia valmiiksi, suljetaan eläimet siksi aikaa sisätiloihin tai toiseen tarhaan.

Hetken päästä jäin ihmettelemään kuinka pelottomasti kesätyöntekijä ajoi mönkkärillä kulaanin ja przewalskinhevosten terhaan, asetteli tuoretta pieniin kasoihin, antoi Poro-Eloa ja lähti. Että se siitä kesytyksestä. Tai siis siitä että "eläinten kanssa ei olla koskaan samaan aikaan tarhassa, koska emme halua että ne kesyyntyvät", kuten opas asian ilmaisi.

Omalla kohdallani opastettu kierros päättyi tähän, sillä halusin dokumentoida kulaania. Se on sen verran rujon näköinen eläin, ettei se varmaan yleensä kiinnosta ketään. Jonkun on siis käytettävä aikaa siihenkin.

Se oli huippuhauska, koska se oli eleiltään ja liikkeiltään aivan kuin aasi, joka on paiskattu hevoslaumaan. Altavastaava, helvetin kiukkuinen ja nälkäinen. Muuli ravasi ruokakipolta toiselle, otti suun täyteen ja antoi tilaa hevoselle. Viimeisellä kipolla se sai olla rauhassa. Kun hevoset poistuivat ruokakupeiltaan, kävi Kamee jokaisen kupin tarkasti läpi. Kun eläintenhoitaja alkoi ripotella heiniä, käveli Kamee mönkkärin perässä ja söi suoraan lastista. Hevoset eivät uskaltaneet tulla niin lähelle.

Muutama vuosi sitten haastattelua tehdessäni eläintenhoitaja kertoi, että kulaanit kyllä oppivat tunnistamaan hoitajansa jo kaukaa. Ne alkavat huutaa, kuten aasit, kun näkevät tämän ruoka-aikaan. Ne olivat tunnistaneet hoitajan jopa siviilit päällä pyhäpäivänä!

Ne tunnistavat myös eläinlääkärin. Valitettavasti.

Laitetaan yksi hevoskuvakin

Ei kommentteja

Lähetä kommentti