torstai 23. marraskuuta 2017

Harmon tuomio: Muuli on läski ja rokotukset päin helvettiä

Harmon Lissu on Uudellamaalla hyvin tunnettu hevoseläinlääkäri ja hän on meidänkin tallilla käynyt laittamassa yhden suomenhevosvarsan alulle. Emätamma on tällä hetkellä tukevasti tiineenä, ja silloin suositellaan, että tallin kaikki hevoset olisi rokotettu herpestä vastaan. Muuli oli viime kuun alussa Tukkilassa sattumoisin juuri silloin, kun Harmo tuli rokottamaan Tukkilan hevoset juuri tätä herpestä vastaan. Siellä voimassa oleva herpesrokote on kirjattu jopa tallipaikkasopimukseen. Laitettiin tuolloin Muulillekin ja sovittiin, että tehostaa rokotuksen, kun tulee meidän tallille tehostamaan tämän tiineen tamman.

Olin pyytänyt, että Muuliin laitetaan rokotuksista koko shitti, eli herpes, jäykkis ja influenssa. Noiden kahden muun rokotusaika olisi ollut vasta tammikuun alussa, mutta koska Muuli on lähdössä pitkälle reissulle, halusin hoitaa kaiken kuntoon. Pari kuukautta sinne ja tänne ei tunnu tässä konkurssissa missään. Vähämpä tuossa kohta tiesin.

NOH, Lissu saapui eilen päiväsaikaan, jolloin tallilla oli paikalla vain yksi hevosenomistaja. Minä ja tallinomistaja olimme tietenkin töissä, mutta Harmo on tottunut hoitelemaan hevoset, aasit ja muulit avustajan kanssa ihan keskenään.

Paitsi että meidän tallilla tämä rokotettava suomenhevostamma ja Muuli ovat vittumaisimmat kiinniotettavat, kun pyydystäjänä on joku vieras. Tai vaikka olisi tuttukin.
Muuli oli kuitenkin antanut hienosti kiinni ja rokotukset oli annettu. Myös se suokkitamma antautui kolmannelle yrittäjälle.

Mutta.

Muuli on läski t. Harmo

Muulin rokotukset on päin helvettiä t. Harmo

Lissu soitteli myöhemmin iltapäivällä ja kertoi, että influenssarokotukset oli menneet pilalle jo sen ensimmäisenä kesänä Suomessa. Minähän sain leimat passiin vasta tuolloin kesällä 2016, ja se olisi silloin HETI pitänyt tehostaa hevosinfluenssaa vastaan. Ensimmäisen jäykkäkouristuksen se sai vasta tämän vuoden tammikuussa. Se oli siis vajaan vuoden Suomessa ilman jäykkäkouristusrokotusta. Tykkään ottaa riskejä. (oikeasti toivoin, että olisi kuollut pois) (vitsi).

Nyt rokotusohjelmat alkavat siis alusta, paitsi herpeksen suhteen, se on tällä hetkellä voimassa. Lissu suosittelee kaikille rokotuksille aloitukseksi 2 rokotusta kuukauden välein, sitten 6kk päästä, 6kk päästä ja jatkossa aina vuoden päästä. Muualla netissä on sekalaista tietoa rokotuksista, mutta eikai Lissu ole turhaan alueen paras eläinlääkäri? Uskon siis häneen kuin peruskallioon.Lissu jää muuten eläkkeelle vuodenvaihteessa, jännä nähdä saako kukaan niin suurta suosiota ja mainetta kuin hän.

Jatkossa ei kuulemma ole niin "päivän päälle" sen vuosittaisen rokotuksen anto, jos nyt parin viikon päähän osuisi "määräpäivästä". Mutta toki, jos suunnitelmissa on 2-5-tason kisat, on rokotuspäivä tärkeä eikä se saa olla päivääkään myöhässä, ennemmin siis ajoissa, jos eläinlääkärille tuleekin jotain.
Muuli on tarkoitus kuskata kauas pois joulun välipäivinä tai viimeistään uudenvuodenpäivänä, joten se olisi hyvä saada rokotettua juuri joulun alla (Lissu sanoi että jo 20.12. voi rokottaa, se on keskiviikko) tai heti joulun jälkeen, jotta se ei ole missään rokotuskuumeessa pitkän kuljetuksen aikana.

Kännykässä on nyt muistutus, että myös juhannuksen alla on rokotettava.

Jos Liisa Harmo ei ole tuttu, kannattaa lukea netissä paljonkin keskustelua aikaansaanut Ellikin kirjoittama artikkeli Liisa Harmo: "Yksintarhaus on eläinsuojelurikos".

Mitä siihen läskeyteen tulee, niin se on vain talvikarva mikä hämää. Ja se niskamakkara on ihan luonnollinen asia muuleilla ja aaseilla.

Ei kommentteja

Lähetä kommentti