perjantai 3. marraskuuta 2017

Facebookin Besserwisseriksi? Näillä ohjeilla onnistut!

Ärsyttääkö, kun olet hieronut mielestäsi loistavan aloituksen johonkin Facebook-ryhmään ja joku tulee näsäviisastelemaan asian vierestä? Niin minuakin! Paras keino suojautua ärtymykseltä on ladata kovat piippuun ja iskeä etukäteen.

Postaus on kuvitetty Pixabayn käyttövapailla yksisarviskuvilla. Koska Besserwisser syö vain kukkasia ja paskoo sateenkaaria.

Vastaa vielä kerran aloittajalle samaan tapaan, mutta lisää twist
Aloittaja on kysynyt apua johonkin hyvin yksinkertaiseen ongelmaan ja onkin saanut jo 30 identtistä vastausta. Pistä kuitenkin vielä paremmaksi, vastaa samaan tapaan kuin muutkin, mutta lisää "kyllä hevosenomistajan pitäisi tämä tietää, perusasioita."

Älä ihmeessä vastaa aloittajan ongelmaan, vaan keksi hänelle uusi ongelma
Aloittaja kysyy apua ongelmaan, mutta älä helvetissä vastaa kysymykseen vaan etsi aloituksesta tai kysyjän Facebook-profiilista jokin mahdollisimman epäolennainen asia ja takerru siihen. "Miten ihmeessä uskallatte pitää riimuja päässä tarhassa?"

Tyrmää kaikki vastaukset ja haasta kirjoittajat
Jos tuntuu ettet millään saa kenenkään mieltä pahoitettua, aloita oma keskustelu. Tarkoitus on kertoa aloituksessa mahdollisimman vähän ja tyrmätä jokainen vastaus. Hevosen kouluttaminen herättää muuten aina tunteita!
AP: Mitä teen kun muulini jäkittää eikä suostu tulemaan talliin
Vastaaja 1: Palkitse sitä porkkanalla aina kun se tulee
AP: Tällä on kaviokuumetausta, ei todellakaan mitään herkkuja.
Vastaaja 2: Onko sille tapahtunut pahoja asioita tallissa?
AP: No ei todellakaan ole, en ole mikään muulinrääkkääjä!
Vastaaja 3: Lisää ja poista painetta oikea-aikaisesti
AP: Kiitos vaan mutta meillä kyllä noudatetaan vain positiivista vahvistamista.
Jatka keskustelua loputtomasti ja vielä sen jälkeenkin. Jos kukaan ei enää lähde rähisemään, haasta vastaajat ja tee tarkentavia kysymyksiä "Miten porkkanoiden syöttäminen liittyy sisälletuloon?"

Valitse joku "päivänselvä" normi ja näpäytä aina, kun joku noudattaa sitä
"Siis uskomatonta että hevosia tarhataan yksin/laumassa/sähköaidoissa, en minä vaan uskaltaisi!"
"Oikeastiko joku vielä 2010-luvulla käyttää hevosillaan kenkiä/ei käytä kenkiä/käyttää töppösiä :O"
"Meille ei todellakaan fleecevuorisia loimia, ne on tarkoitettu koiranruuaksi!"
"Miten joku vielä tarhaa hiekkatarhassa? Uskomatonta pelleilyä hevosten terveydellä :/"

Jos perustelet, perustele sillä miten ukki teki
Besserwisser perustelee harvoin mielipiteensä, mutta välillä ihmiset vain jankkaavat loputtomasti että missä on lähde. Paras lähde on oman isoisän hevostaitokokemus. Yhä harvemman isoisä oli pitkän linjan hevoskasvattaja, mutta sitähän ei kukaan Internetissä tiedä. Perusteluja voi siis heittää ihan hatusta, kunhan ne vain ovat uskottavan oloisia.
"Ukkini savottahevoset elivät petulla ja lehmien kusemalla kuivikeoljella ja sillä ovat pärjänneet omatkin hevoset oikein mainiosti"
Jos Ukki alkaa tympiä, voi kommenttinsa perustella myös näillä:
"Kaikkien pitäisi tietää tämä"
"Kyllä tämä on opetettu jo peruskoulussa ja Nummelan ponitalli-kirjoissa"
"Ihan maalaisjärjellä tämä asia on näin"

Tädittely ja lapsittelu
"Voi lapsikullat, teillä on niin paljon opittavaa. Odottakaahan kun olette lappaneet paskaa 90 vuotta, kuten minä olen tehnyt, ja tulkaa sitten kertomaan ettei kannuksia saisi käyttää"
"Tästäkin aloituksesta näkee, kuinka tätiratsastajilla pitäisi olla joku hevosajokortti ennen kuin oman saa hankkia..."

Vedä överiksi, reilusti
Ryhmissä porukka jakaa kuvia ja muistoja hevostensa kanssa. Besserwisserille on aina käynyt isommin, hauskemmin, pahemmin ja parempi kamerakin on aina sattunut mukaan.
"Eihän tuo nyt ole mitään mitään, minullahan oli kerran Matador tallissa ja ratsastin sillä aina, kun Kyra oli kankkusessa. Itseasiassa jouduin läpiratsastamaankin sitä useammankin kerran ja minun ansiostani se pärjäsi niinkin hyvin ollakseen rakennehirviö."

Lauo faktoja ja "faktoja"
Besserwisser on äänessä jokaisessa keskustelussa. Vaikkei aloitus kiinnostaisi sinua, käy heittämässä sinne silti vähän faktaa. Jos keskustelu liittyy vaikka hokkien kiristykseen, kerro faktaa hokeista "Ei ikinä pelkkiä kantahokkeja, niillä katkotte jänteet!"
Besserwisserin maailma on mustavalkoinen. Asiat on aina joko "ei todellakaan ikinä näin" tai "aina ehdottomasti näin". Mitään harmaata tai tulkinnanvaraista aluetta ei besserwisserin elämässä ole.

Ole äänekäs vähemmistö
Lue keskustelu huolellisesti läpi ennen vastaamistasi ja katso, minkä tyylisuunnan ihmiset ovat olleet vähiten äänessä. Jos hedelmällinen keskustelu on liittynyt hevosten kouluttamiseen, mutta keskustelussa on opastettu lähinnä porkkanansyöttöön, kerro, ettei johtaja kanna alamaiselleen porkkanoita. Jos tilanne on toisin päin, kauhistele brutaaleja vanhanaikaisia ja moneen kertaan vääriksi tieteellisesti todistettuja floodausmenetelmiä ja tuo esiin naksutinkoulutus. Muista että aloittaja on aina väärässä.

Ryhdy kielipoliisiksi
Nussi pilkkua oikein antaumuksella ja päättele aloittajan älykkyysosamäärä kirjoitustaidon perusteella
AP: Järkevin satula nuorelle, koulu hevoselle?
Besserwisser: käy peruskoulu loppuun ja kysy sitten uudestaan.
Voit myös toimia kielipoliisina niin, että vastaat varmasti kysyttyyn asiaan. Jos otsikon kirjoitusvirhe muuttaa kysymyksen ihan toiseksi, vastaa siihen toiseen. Tai mieluiten kolmanteen.

Sano aina viimeinen sana
Väännä, vääristele ja tappele loppuun asti. Jos aloitus oli ryhmässä omasi, lopeta kommentointimahdollisuus hyvään kohtaan.
Meidän valveutuneiden hevosen/aasin/muulinomistajien velvollisuus on näpäyttää ja oikoa kanssaharrastajien vääriä luuloja. Ja mitä enemmän näpäyttelyä harrastaa, sitä parempi fiilis itselle tulee. Kokeile vaikka!

Ei kommentteja

Lähetä kommentti