sunnuntai 24. heinäkuuta 2016

Muulin suuhun sopii: Neue Schule Turtle top with flex -kuolaimet

Hevosilla voi olla matala kitalaki, mutta muuleilla ja aaseilla on AINA matala kitalaki. Se tarkoittaa että kielen ja kitalaen välisä ei ole juuri ollenkaan tyhjää tilaa ja kun kuolaimet laitetaan kielen päälle, ne painavat kieltä alas ja osuvat koko ajan myös kitalakeen. Tavallinen nivelkuolain on jopa pahimmista pahin, koska pidättäessä nivel survoutuu juuri sinne kitalakeen. Kolmipala on hieman parempi kun taas suora ei painu kitalakeen ollenkaan. Suora puristaa kuitenkin todennäköisesti kieltä.
Neue Schule Turtle with flex
Viikissä toteutettiin suuri kuolaintutkimus pari vuotta sitten ja Mirjami Miettisen opinnäytetyö tuli ulos 2015. Yksi tuttu hevonenkin oli siellä tutkimuksissa. Mukaan piti ottaa hevosen omia suitsia ja kuolaimia ja asiantuntijat katsoivat millaisia vaurioita hevosten suussa oli. Yllättäen myös kuolaimettomat olivat aiheuttaneet vaurioita koska moni kuolaimeton kiristetään turvan ympäri jolloin poskea jää hampaiden väliin. Kyllähän kaikki tietää kuinka vittumaiselta tuntuu kun puree vahingossa omaan poskeensa!

Opinnäytetyössä todetaan että kuolaimet ja turpahihnan aiheuttamt pehmytkudosmuutokset ovat kuolaimia käyttävillä hevosilla hyvin yleisiä ja suositellaan vaihtamaan sekä suitsia että kuolaimia muutaman päivän välein jolloin paine tulee eri kohtiin. Lisäksi olisi hyvä ratsastaa mahdollisimman vähän turpahihnalla ja liikuttaa myös ilman suitsia, vaikkapa irtojuoksuttaen.
Turpahihnan alle pitää saada nenän päältä kaksi sormea!
Miettikääs että jos suun pehmytkudosmuutokset ovet hevosilla hyvin yleisiä niin niitä on varmasti aina aaseilla ja muuleilla! Aasien ja muulien suu kun on niin matala ja pikkuinen että melkein kaikki kuolaimet ovat jo paksuutensa puolesta epäsopivia. Moni shettiskuolain (varsinkin ne ontot nivelet) ovat aivan liian paksuja shettiksille vaikka niitä yleisesti käytetäänkin. Kyllä, minäkin olen käyttänyt paremman tiedon puutteessa.

Muulilla on tähän saakka ollut 12,5 cm pituiset tavalliset nivelkuolaimet ja saman kokoiset kuparirollerit. Koska sen kanssa ei ole vielä tehty mitään missä kuolaimiin kohdistuisi painetta (okei, yhtä surkeaa takaa-ajo yritystä lukuunottamatta), ovat nämä toimineet hommassa hyvin. Muuli on siis tottunut siihen että se suitsitaan ja sille laitetaan kuolaimet. Se ottaa kuolaimet melko hyvin (ei avaa suuta valmiiksi vaan pitää laittaa sormi hammaslomaan) eikä pureskele niitä. Se pystyy syömään kauraa ja heinääkin kuolaimet suussa.

En kuitenkaan ole ajatellit näitä kuolaimia sen "enempää", eli en osaa sanoa niiden sopivuudesta juuri mitään. Kuparirollerit D-renkaimilla ovat siitä hyvät että kuparin pitäisi lisätä syljentuotantoa, D-rengas estää kuolaimen menon suuhun ja nämä ovat ohuemmat kuin nivelet. Noita paksuja nivelkuolaimia en ole koskaan ajatellutkaan mihinkään varsinaiseen käyttöön.Ja mikä parasta, minulla on turvallinen fiilis kun talutan sitä liinalla kuolaimista. Tiedättekö, sellainen turvafiilis että tämä elukka muuten pysyy tässä mun hanskassa vaikka tulis Putin karhulla vastaan.

Nyt kun olen ostanut Muulille kaksi satulaakin, tuli myös kuolainasia ajankohtaiseksi. Ja tuli muuten erinomaiseen saumaan sillä mun lähipiiriin kuuluu yksi tavarahamsteri, joka miettii aina pitkään (5 sekuntia) jokaista uutta hankintaa. Hankinnan pitää sopia hevoselle ja olla mahdollisimman mukava ja luonnonmukainen. Kuolaimet nyt eivät ole missään mielessä luonnonmukaiset, mutta niiden valinnassakin voi tähdätä siihen että ne ovat mahdollisimman ergonomiset hevosen ja muulin suuhun. Hän on vakuuttunut Neue Shulen kuolainten taikavoimista.

Ongelmaan on ainakin yksi ratkaisu: Neue Schule Turtle top with flex. (linkki vie yhden suomalaisen jälleenmyyjän sivuille joka valikoitui tähän Googlen tulosten perusteella, ko yritys ei siis ole tarjoutunut yhtistyöhön Muuliprojektin kanssa). Se on kuolainmaailman mullistus, eikä siinä ole perinteisiä kolmipalan ongelmia (joku voi kommenttiboksiin heittää ne isoimmat ongelmat). Kuolain on suunniteltu 3D-ohjelmalla hevosen suuhun ja sen pitäisi vähentää painetta kitalakeen, hampaisiin sekä kieleen. Toki painetta aiheuttaa myös ratsastaja eikä epävakaata kättä tai kokonaisvaltaista huonoa ratsastusta voi kuolaimilla pelastaa.

Täältä voi lukea kuolaimista suoraan valmistajan sivuilta, englanniksi. Kuten MK Ridingin Marikin sanoo, tuo ammattilaisteksti menee niin pahasti yli meikäläisen ymmärryskyvyn, on parempi käyttää google kääntäjää.

"Anatomy jäljittelevät kaksinkertainen jatkettu hieman muotoilu parennettu suukappale vakautta, optimoimalla linjaus suukappaleen pintojen kielen ja kitalaen.
...
Neue Schule Flex muotoilukonseptin tarjoaa taattu ja hyvin hallinnassa yhteistyön linjaus pinnat suukappale herkkien pintojen hevosen suuhun. Useimpien mallien Flex tuottaa rinnakkaisrahoitukseen linjaus Turtle Top kupolin kanssa hevosen maku.
...
Loose Ring on meidän mutkaton yrittänyt ja luotettu poski. Ei ole väliä mitä kädet jännitystä suukappale linjaus suuhun pysyy muuttumattomana. Litistetty alapintaan Flex tykit niiden anatomia jäljittelevät syvennykset järjestetään rinnakkain kielen mitä ratsastus toimintaa nautit."

Sellaista.

Lisäksi nämä kuolaimet on jotain uskomatonta avaruusmateriaalia joka on heti lämmin. Näitä ei kuulemma tarvitse lämmittää pakkasilla käsissään. Paskanmarjat sanon minä. Entisellä vuokrahevosella näitä käyttäneenä lämmitin ne aina tunnollisesti ennen suuhun laittamista.
Kuolaimet rinnakkain nivelkuolainten kanssa. Turtleseista näkyvillä on alapuoli.
Kuolaimet tulevat näin päin suuhun, eli kun suun avaa, niin kilpikonna näkyy.
Kuolaimia on testannut ainakin MK Ridingin Mari viime vuoden puolella. Blogissa on myös kattava esittely kuolaimista teoriassa ja käytännössä. Minähän en pysty noin ratsastajana sanomaan näistä mitään vielä pitkään aikaan.

Palatakseni tähän mun tuttuun tavarahansteriin, hän osti siis nää törkeen kalliit kuolaimet pienisuiselle hevoselleen pari vuotta sitten ja nyt kuolaimista oli tullut uudempi versio, Neue Shule Turtle tactio -kuolaimet. Jotka ovat, jos mitenkään mahdollista, vieläkin ergonomisemmat ja hienommat sammakkokuolaimet.

Tämän johdosta vanhat Flex sammakot olivat myynnissä. Soviteltiin niitä itseasiassa Muulin suuhun silkasta mielenkiinnosta jo Porvoon tallilla ja todettiin ne sinne aika sopiviksi. Ne asettuivat kauniisti kielen päälle eikä Muuli sanonut niistä mitään erikoista, no ei se sanonut nivelistäkään.

Arvasitkin jo varmaan että ne vanhat kuolaimet tulivat Mulberille! Ne olivat mielestäni hieman liian pitkät, mutta asia ratkesi Acavallon kuolainkumeilla. Ne ovat normaaleja tutteja paksummat ja pienentävät liian suurta kuolainta tosi kätevästi. Monilla muuleilla käytetään tutteja jotta kuolain pysyy paremmin paikallaan kun muuleja otetaan ohjista aika rumastikin. Siis muut ottavat, en minä.
Näissä kuvissa kuolaimet ovat a) vinossa b) kuolassa, mutta jo tästä kuvasta näkee kuinka matala kitalaki Muulilla on. On yllättävän haastavaa pitää sekä Muulin suuta auki että kuvata sarjakuvauksella.
mmmm kauraa mmm
Acavallon kuolainkumeja on tietääkseni olemassa mustina ja ruskeina. Tein hintatietoisena muulinomistajana hintavertailua netissä ja totesin että Hevarilla nämä ovat halvimmat (16e). Meillä Playssonnetin tiimibloggaajilla on alennus Hevarille, joten laitoin heille asian tiimoilta sähköpostia. Olin lähettämässä mutsiani ostamaan ja hakemaan kumeja (asuu Heinolassa) koska minun ei kannata näitä tilata koska toimituskulut ovat sen verran paljon. Sähköpostivaihdon tuloksena sainkin kumit kokonaan ilmaisiksi ja vielä postitse kotiini!

Luit oikein, Muuli alkaa viimeinkin tienata omia kaurarahojaan! Tai no, sanotaan ettää säästää omistajansa rahoja. Olisin nimittäin ostanut nämä kumit jokatapauksessa, kävin Puuilossakin tällä viikolla etsimässä näitä, mutta Tuusulan Puuilon hevososastoa oltiin ilmeisesti uusimassa ja tavarat olivat ostoskärryissä odottamassa uudelleensijoittelua.

Kuvasta näkee erityisen hyvin Muulin matalan kitalaen. Sehän jatkuu samassa tasossa kuin missä sen hampaat ovat!

Ja onnistuu kuolaimilla ja tuteilla syöminenkin erinomaisesti!

Olen tässä toki selaillut muitakin kuolainvaihtoehtoja ja Vision -sylinterikuolaimet olivat kovassa harkinnassa (saa ainakin Viljarilta), ne kun ovat halvemmat kuin nämä sammakkokuolaimet kilpikonnakuolaimet, mutta en ollut vielä tilannut mitään. Toisaalta suora joustava kumikuolainkin kiinnosti, mutta se taitaa olla liian paksu Muulille.

Kuolaintutkimukseen palatakseni, tunnen piston sydämessäni, koska Muulilla on vain yhdet suitset ja nyt kolmet kuolaimet (paksut nivelet ja kupariroller-nivelet ja nämä kilpikonnakuolaimet). Onneksi varsinaisia ratsastusjuttuja ei sen kanssa treenailla pitkään aikaan, mutta vaihtelen silti kuolaimia suussa parhaani mukaan. Elämää helpottaisi kovasti jos sillä olisi myös kahdet suitset, jolloin kuolaimia ei tarvitsisi vaihtaa suitsissa. Mutta vaikka aikaisemmin suunnittelin kovasti oikeiden muulisuitsien hankkimista, epäilen niitä kuitenkin liian isoiksi Muulille. Ja kun tavalliset cob-koon suitset sopivat sille mainiosti, niin mennään näillä.

Olen kyllä suunnitellut hankkivani saavani sponsoroituna sille Hööksin Aachensuitset tai jotkut muut suitset, joissa kuolaimet ovat kiinni klipsillä. Hööksin suitset ovet kuulemma melkoiset bang for buckit ja lähellä ylihinnoiteltuja PS of Swedenin muotisuitsia. Alaturpiksestakin ollaan noin sataa eri mieltä, niin näistä sen saa siististi pois eikä sitä pientä nyppylää jää turpahihnaan roikkumaan.

"Oikeissa" muulisuitsissa on klipsi korvan takana ja niitä pukiessa ei tarvitse koskea korviin ollenkaan. Otsapanta niissä on kuitenkin kiinteä enkä ole uskaltanut tilata  yli satasen suitsia koska en tiedä miten se Muulille asettuu ja onko se sopivan mittainen. Ja Yhdysvaltoihin ei kannata palauttaa mitään vaikka Suomessa jälleenmyyntiarvo onkin 0 euroa.
Ensin kuolaimet irrotetaan toiselta puolelta ja laitataan suitset päähän. Asetellaan turpahihna ja kiinnitetään se. Kuva: Katri Määttänen.
Poskihihna kiinni, löysälle. Kuva: Katri Määttänen.
Lopuksi kuolain sivulta suuhun ja kiinni suitsiin. 12,5 mm nivelkuolaimet ovat hieman liian pitkät, mutta toimittavat asiansa kun vielä ei ratsasteta. Kuva: Katri Määttänen.
Kyllä, moni pukee aasien ja muulien suitset normaaliin hevostapaan (vetämällä korvien yli) mutta minä en tee niin.

Jos kiinnostuit näistä kuolaimista mutta et raaski sovittamatta käyttää 130 euroa niihin, niin niitä saa sovitukseen Loviisaan ja muualle Itä-Uusimaalle Tmi Miska Ivakolta: miska.ivakko@gmail.com puh: 050 393 5554.

Tämä postaus on tehty täysin omasta halusta ja mielenkiinnosta sopivia kuolaimia kohtaan. Vain kuolainkumit tulivat sponsoroituna.

3 kommenttia

  1. Nuo Hööksin Aachensuitset ovat kyllä ihanat, ne tulevat ehdottomasti seuraavalle omalle hevoselleni. Kivasti muotoiltu ja klipsit helpottavat elämää. Jos joustavaa, suoraa kumikuolainta etsit niin suosittelen lämpimästi Hööksin Nova-kuolainta. Pehmeää materiaalia, muotoiltu niin että antaa hyvin suussa tilaa eikä ole kauhean paksukaan. Meillä täydellinen kuolain pienelle shettikselle, jolla on matala kitalaki ja joka ei vahvempaa jarrua kaipaa. Toki tuon kuolaimen kanssa saa olla tarkkana ettei hevonen (tai muuli!) kauheasti pureskele kuolainta, sillä siihen tulee helposti jälkiä.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos vinkistä, olen kaupassa hiplaillutkin jo kumikuolaimia, mutta ne olivat tosi paksut. Tosin, ne olikin jossain ravureiden hyllyssä. Tutustun paremmin tuohon Nova-kuolaimeen :)

      Poista