perjantai 15. heinäkuuta 2016

Manu, Väpä ja Eetu, tämän kesän muuli- ja aasivarsat Vihdistä

Kävin torstaina moikkaamassa taas Tuulensuun pitkäkorvia. Laumaan kuuluu siis neljä aikuista aasia, yksi iso ponitamma, yksi muulivarsa ja kaksi aasivarsa. Kaikki varsat ovat syntyneet tänä kesänä ja viime reissun jälkeen on syntynyt vielä tuorein aasivarsa, Eetu. Eetun emä on lauman pienin aasitamma ja Eetu onkin ihan kääpiö verrattuna 2 ja 3 kuukautta vanhempiin isoveljiinsä Väinöön ja muulivarsa Manuun. Manu muulina onkin tietysti isompi kuin aasit koska sen emä on iso ponitamma.

Isä näillä kaikilla aaseilla on sama, aasiori Elvis.

Tuikella on suunnitelmissa astuttaa hevostamma Pola vielä tänä kesänä uudestaan Elviksellä, jotta esi vuodellekin syntyy muulivarsa. Aasitammat saavat välivuoden, joten niidenkin kanssa pystyy taas harrastamaan täysillä. Suunnitelmissa on ainakin parivaljakkoon opettaminen, yksittäin näistä kumpikin vetää jo kärryjä.

Jos nyt mietit että mitä ihmettä ihminen tekee näin monella aasilla, niin kyllä ainakin yksi varsa on tulossa vieroitusikäisenä myyntiin. Muulivarsan Tuike pitää ainakin näillä näkymin itsellään.

Kun viimeksi käydessäni kerroin että Manu on tosi arka ja varautunut ihmisiä kohtaan niin se oli pari viikkoa sitten kertaheitolla rohkaistunut ja nyt ihmiset ovat ihan jees sen mielestä. Tuike oli edellispäivänä käynyt sen kanssa kävelylläkin laidunten ulkopuolella. Emä oli tietenkin mukana näyttämässä esimerkkiä kuinka ihmisten varpaat murretaan kävellään hienosti. Manu oli tietenkin aluksi testannut narun ja Tuiken sitkeyden, mutta kun kävelystä päästiin yhteisymmärrykseen, oli se kävellyt mainiosti perässä.


Kannattaa tykätä Tuulensuusta Facebookissa, Tuike päivittelee sinne erittäin ahkerasti aasien kuulumisia!

Varsojen kuvaamisen lisäksi kävimme myös ratsastamalla Tuiken kahdella isoimmalla aasilla eli varsojen isällä Elviksellä ja mammuttiaasi Tompalla. Mutta maastoilusta lisää toisessa postauksessa!

Tuike yhdessä Eetun aka "Kääpiön" ja Manun kanssa. Manu on siis muulivarsa, Eetu on aasivarsa.
Manu ja Väinö ottavat matsia jo kunnolla, Eetu ei vielä uskalla isojen poikien kanssa.

Eetu haastaa kuitenkin ihmisiä oikein mielellään eikä usko millään että ihmisiä päin ei potkita. Kaksi vanhempaa varsaa oppivat kahdessa päivässä olemaan potkimatta, mutta ilmeisesti kuopukset ovat sitä mieltä että säännöt eivät päde niihin.
Vierellä Eetun emä Usva.
Tuulensuussa on myös kokoelma erilaisia siivekkäitä. Yleensä ne saavat aika uhkarohkeasti käyskennellä aasien jaloissa, mutta Eetu antaa tälle kanalle lähdöt takaisin kanalaan.

Manu
Väinö ja Eetu Tuiken kanssa. Kokoero on huomattava vaikka ikäeroa on vain kaksi kuukautta.
Väinö
Pyllyrapsutukset ovat kaikkien aasien lemppareita! Niitä saa vain silloin kun ei monota ihmisiä kohti.
Tuike ja "Kääpiö".
Eetun emä Usva, jota itse pidän tämän porukan kauneimpana aasina.
Noh, aina ei voi edustaa kun kärpäsetkin pörrää silmissä.

5 kommenttia

 1. Voi hyvänen aika! :D Ei tähän ole sanoja, supersuloisia tyyppejä!

  VastaaPoista
 2. Ihania pieniä! <33

  Tää nyt ei liity tän postauksen aiheeseen, mutta osaatko sanoa, mistä johtuu että muulit ovat niin itsesuojelevia ja epäluuloisia? Parissakin postauksessa on tullut vastaan, että ne ovat sitä enemmän kuin hevoset tai aasit, eli korostuuko se muulissa jotenkin? Luulisi, että ne oppivat vanhemmiltaan tai eivät ainakaan peri sen suurempaa itsesuojeluvaistoa, mutta niinhän sitä selkeästi luulisi :D

  Hauska blogi kyllä, luen säännöllisen epäsäännöllisesti, kirjoitat tosi kivasti :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. En tosiaan tiedä. Mulla on tähän vaan kahden aasin otos mutta jenkeissäkin painotetaan jatkuvasti imprintingin merkitystä muulivarsojen kanssa. Eli että niitä pitää oikein erityisen paljon lääppiä syntymän jälkeen jotta ne tottuvat kaikkeen.

   Poista
 3. Voi apua miten ihastuttavat valkoiset polvisukat! ;)

  VastaaPoista