perjantai 1. heinäkuuta 2016

DIY ötökkämyrkky

Koska olen tolkun ja säästämisen ihminen, tein Muulille ihan itse ötökkämyrkkyä. Ja säästin. Tai no en ole vielä varma kuinka tehokasta tästä tuli, kun just nyt on ötököitä todella vähän liikenteessä kylmien ja tuulisten kelien takia.

Muulin rinnukset syötiin heti kun ihana hellekeliä läheltelevä lämmin ilmavirtaus kosketteli sen talvikarvaa toukokuussa. Se ravisteli päätään kun pienet polttiaiset menivät sen korviin ja se potki kovasti mahan alle. Tällä viikolla se on ollut aika rauhallinen, koska kelit ovat olleet ötököille epäsuotuisia.

Tässä kuvassa ovat ötökkämyrkkyyn tulevat aineet. Pikiöljy Hevarilta, Teepuu ja sitronella esanssiset eteeriset öljyt Ruohonjuuresta, etikka, oliiviöljy ja valkosipulit ruokakaupasta ja suihkepullo miehen autotallitarvikkeista. Kyllä, ihan oikein luitte, muulin toinen omistaja eli aviomiehenikin osallistui tähän projektiin!
Haluan tehdä seoksesta suihkepulloon sopivan sillä en jaksa liata käsiäni lääppimällä ainetta jollain sienellä Muuliin. Lisäksi Muuli ottaa suihekepullojutut tosi hyvin vastaan, joten miksi en hyödyntäisi tätä.

Murskasin valkosipulit pusertimella ja ompelin ne kahteen pieneen pussukkaan sisälle. Näin ne liukenevat seokseen mutta eivät tuki suihkepullon suutinta. Eikä tarvitse liottaa näitä päiväkaupalla veteen kun ne voi vain survoa suihkepullon sisään ja antaa liueta sinne.
Sain itseni viimein Ruohonjuureen hakemaan eteeriset öljyt hajustamaan ja tehostamaan tuotteen. Kävin ensin Lifessä katsomassa näitä, en suosittele kenellekään sillä siellä samat purkit maksoivat 19.95 (kävin Kurvissa). Ruohonjuuressa toinen oli 7 euroa ja toinen muistaakseni kympin. Hajut ovat siis teepuu ja sitronella.
Pikiöljy on superhyvää tavaraa, juoksevaa ja haisevaa. Parempaa kuin terva näihin suihkepulloseoksiin.
Nämä kaivoin kotoa ruokakaapista.

Sitten itse ohjeisiin. Vakaa aikomukseni oli mitata ja dokumentoida kaikki määrät mutta en muistanut ottaa paperia mukaan ja suihkepullon mitta-asteikkokin on ozeina..

No oliiviöljyä oli noin 5 oz eli 1,5 dl.

Oliiviöljyn perään tiputtelin eteeriset öljyt koska kuulin että ne kannattaa sekoittaa öljyyn. Sitronellaa laitoin 10 tippaa ja teepuuta 15 tippaa koska se haisi niin miedolta mun mielestä. Varmaan jatkossa kannattaisi laittaa vain toista, koska nyt hajusta ei oikein saa mitään selvää.

Sen päälle lisäsin etikkaa jolloin kokonaismääräksi tuli 14 oz. Etikkaa tuli siis 9 oz eli 2,7 dl. Tämän jälkeen lorautin pulloon pienen lorauksen (ehkä ruokalusikallisen) pikiöljyä.

Seos jäi pulloon hienosti kerroksittain ja pelkäsin jo että tätä pitää aina ravistella.

Tässä välissä survoin aukosta sisään valkosipulinyytit ja laskin hanasta vettä niin että pullo tuli täyteen. Vettä tuli alle puolet seoksesta. Kun pulloa heilutteli niin kaikki aineksetkin tuntuivat sekoittuvat kivasti keskenään eikä kerroksia enää nähnyt.

Miksi öljy? Etikka haihtuu nopeasti, joten öljy pitää tavaran pidempään Muulin karvoissa ja ehkä pikiöljykin ehtii tarttua. No sen näkee sitten kun ötökkäinvaasio on taas päällä.
Valmis tuote viikko valmistuksen jälkeen. Menekki on melkoinen, pitää hieman rajoittaa sen määrää.
Huomionarvoinen seikka: Muuli oli karsinassa tallissa vapaana kun menin suihkimaan siihen tätä rinnuksiin. Se oli hyvin paikoillaan (palkitsin toki kauralla) ja antoi suihkia ainetta rinnuksiin ja kylkiin.

Ainesosat tässä ensimmäisessä prototyypissä olivat siis:
1,5 dl oliiviöljyä
10 tippaa sitronellaa
15 tippaa teepuuta
1 rkl pikiöljyä
3 dl etikkaa
4 valkosipulinkynttä murskattuna
n 2 dl (loppupullo) vettä

Teen tarvittaessa muutoksia seuraavaan satsiin.
Kuva: Tiina Ruuth-Kvist
Kuva ei liity.

7 kommenttia

 1. Kannatan tämmöisiä luonnonmukaisia juttuja. Toivottavasti toimii!
  Tuliko muuten muulista tahmea tämän suihkuttelun seurauksena?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. On toiminut mun mielestä hyvin. Tein tän jo joskus 3 viikkoa sitten joten oon testannut jo hyvän aikaa. Rinnukset on ihan ehjät paitsi yks rupi on, mikä on ollut jo pidempään. Laitan aina ku käyn tallilla n 4 kertaa viikossa. Sadepäivinä en.
   tulee vähän tahmeaksi mutta laitan aina lähtiessä niin en itse kärsi siitä ;) ja seuraavalla kerralla kun tulen ja harjaan rinnukset niin se lähtee kyllä pois. Tummassa muulissa ei näy värikään, vaaleassa tää varmaan näkyis tummana.
   Jatkan tuotekehittelyä :)

   Poista
  2. Okei, kuulostaa hyvältä! :)

   Poista
 2. Tein myös oman sekoituksen muulille; valkosipulia , etikkaa, öljyä ja vettä. Ei muuten anna suihkia vaikka miten on vesisuihkeella siedätetty, joten tätä lähmitään sienellä. Karkottaa ainakin ihmisiä. Mieltä rauhoittaa nyt se kun saimme muulin ja aasin pihattoon, näin on oma valinta milloin siellä räkän seassa seisoskelee.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Sienellä laitettavasta saakin paksumpaa ja parempaa tavaraa. Mä halusin tehdä suihkepulloon omaa elämää helpottaakseni. Joudun kohta itsekin laittaa sienellä tisseihin, jos sekään onnistuu. Muuli ei vielä oikeen välitä jos sieltä lääppii mutta toisaalta saahan se sieltä itse hännällä.
   Pimeä pihatto on ihan ykkönen paarmakeleillä! Edellisellä tallilla muuli ja aasit tykkäsi seistä siellä turvassa ötököiltä.

   Poista
 3. Miten tuollainen seos säilyy, kun säilöntäaineita ei ole?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Sen on tarkoitus säilyä max kuukausi, eli siihen asti kun se on käytetty loppuun. Aika tujuja aineita siihen on laitettu ja säilytän sitä pimeässä varustekaapissa eli se ei härskiinny auringossa.
   Käsittääkseni näihin omatekoisiin ötökkämyrkkyihin ei ole tapana laittaa mitään säilöntäaineita, enkä edes osaa sanoa mitä siihen pitäisi laittaa. Jos keksit, niin kerro toki!

   Poista