lauantai 16. tammikuuta 2016

Sopiiko muuli minulle?

Seuraava artikkeli oli Alberta donkey and mule clubin sivuilla ja sen on kirjoittanut Jane Lambert. Voit lukea alkuperäisen artikkelin täältä.

Vastailin itse Janen kysymyksiin.
---

Suunnitteletko muulinhankintaa? Kysyppä vielä itseltäsi seuraavat kysymykset.


Kuinka kokenut olet hevosten kanssa?

Jos et ole koskaan ratsastanut tai omistanut hevosia, sinulla ei välttämättä ole riittävästi tietotaitoa hevoseläimen omistamiseen. Muulit ovat viisaita ja jos mokailet niiden kanssa, ne osaavat käyttää tyhmyyttäsi hyväkseen. Sinun on tunnettava hevoseläinten logiikkaa ja kyky lukea hevosen tai muulin ruumiinkieltä. Tämän oppiminen vie aikaa. Jos sallit muulisi jekuttaa sinua, se tekee sen ihan varmasti.

Kaisa: Olen harrastanut hevosia jossain muodossa 13-vuotiaasta lähtien ja aaseja 15-vuotiaasta lähtien. Uskoisin että jonkinlainen kokemus on.

Kuinka kärsivällinen olet?

Muulien omistaminen vaatii kärsivällisyyttä. Muuleja on käsiteltävä älyllä, ei voimalla. Jos yrität pakottaa muulin tekemään jotain, sensijaan että saisit muulin vakuuttuneeksi siitä että se haluaa tehdä asian itse, olet ongelmissa. Muulien kanssa toimiminen vaatii paljon älliä.

Kaisa: En ole kovin kärsivällinen, tämän asian suhteen onkin paljon opeteltavaa mutta tiedän että muulien kanssa kärsivällisyyttä tarvitaan extrapaljon. Ja kun muulin oppii tuntemaan paremmin, osaan sanoa että vaatiiko tietty tilanne kärsivällisyyttä vai olenko onnistunut opettamaan muulille että jos sitä ei huvita, niin ei tarvitse.


Kuvat ei liity, mutta viime talvena harrastin hiihtoratsastusta. Avasin kauden jo tänä talvenakin, mutta etelässä ei tunnu olevan kisoja joihin treenata.


Tykkäätkö älypeleistä?

Jos tykkäät ratkoa lukusarjoja, tykkäät muuleista. Ne ovat todella älykkäitä eläimiä joiden aivosolut liikkuvat jatkuvasti. Muulien ja hevosten koodikieli on erilaista. Pitkäkorvalle on annettava älyllä ratkottavia haasteita. Muuli on pidettävä kiinnostuneena työhön ja lopetettava ennenkuin se kyllästyy. Muulille on annettava positiivista palautetta kun se tekee homman hyvin.  Jos muuli on aamulla äkäinen, kannattaa samantien unohtaa päivän treenit.
Hyvin koulutettu ja käsitelty muuli tottele jokaista käskyä mutta jos muulin suututtaa, se ei välitä enää mistään.

Kaisa: Tätä odotan oikeastaan eniten! Tiedättekö kun hevosten kanssa pelataan joko perinteisesti negatiivisen vahvistamisen kautta mutta koko ajan enemmän vallalle tulevat porkkanansyöttelijät. Minä lataan varmasti vyölaukun täyteen porkkananpaloja MUTTA en epäroi sanoa EI tai läimäyttää lavalle jos mua meinataan jyrätä. Toki aina hyvästä suorituksesta palkitaan herkuin.

Parastahan tässä on se, että juuri kenelläkään Suomessa ei ole mua enempää kokemusta muuleista, niin mähän voin tehdä ihan mitä vain ja selittää asian että "muulit sitä, muulit tätä" ;)
Kuva ei liity.

Millainen talli sinulla on?

Minun mielestäni muulit tarvitsevat sähkölangan. Piikkilanka-aidassa (HUOM! Suomessa hevoseläimiä ei saa pitää piikkilanka-aidassa ollenkaan) ne satuttavat itsensä, jossain vaiheessa. Putkiaitaan ne nojailevat ja saavat sen vääntymään rikki ja lautatarhan ne syövät.

Kaisa: Muuli menee ihan tallipaikalle täysihoitotalliin. Siellä on sähkölangat.

Onko sinulla muita eläimiä?

Muulit ovat todella sosiaalisia eivätkä halua olla yksin. (HUOM! Suomessa hevoseläimiä EI SAA PITÄÄ YKSIN) Jotkut ihmiset jopa pitävät muulia tarkoituksella yksin jotta se loisi paremman suhteen omistajaansa!
Muuli laumaantuu tiiviisti hevosten kanssa, erityisesti tammojen. Yhdysvalloissa tämä on hyvä juttu jos muulilla käydään vaeltamassa; sen voi päästää vapaaksi öiden ajaksi eikä se lähde kauas lauman luota. Toisaalta, muuli hermostuu helposti jos sillä ratsastetaan ilman seuraa, se ei halua olla tallissa yksin, sidottuna puomiin yksin tai kentällä yksin ja menee kauan aikaa ennenkuin muuli oppii että se kyllä näkee pian taas muut hevoset.
Muulit voivat tappaa pienempiä eläimiä. Älä laita muulia samaan aitaukseen lampaiden, vuohien, sikojen, varsojen tai vasikoiden kanssa. Katso koirien ja kissojen perään. Pienten lasten ei pidä olla valvomatta muulien lähettyvillä.

Kaisa: Tallinomistajalla on koiria ja kissoja.

Mitä lajia harrastat?

Muulin tulee sopia siihen ratsastuksen lajiin, jota aiot harrastaa. Muuleja voidaan tehdä kaiken rotuisista hevostammoista ja orikin vaikuttaa luonteeseen ja rekenteeseen. Kaikkiin lajeihin on mahdollista saada sopiva muuli.
Aasiori jättää muuliin kokoa, luonnetta ja älykkyyttä. Hevostammalta taas tulee malli siihen, kuinka muuli suhtautuu uusiin asioihin sekä sen rakenne. Selvitä ennen muulin ostoa/teettämistä sen emän ja isän luonteenlaadut ja valitse sellainen muuli, joka sopii parhaiten tarkoituksiisi.

Kaisa: En osaa sanoa mitä rotuja muulin taustalla on :D Eli jännä nähdä mikä se laji tulee olemaan.
Kuva ei liity.

Onko sinulla tamma mutta ori puuttuu?

Jos sinulla on hevostamma jolla on sellaisia ominaisuuksia, joita haluat myös muuliltakin, kannattaa se astuttaa. Yhdysvalloissa kannattaa tässä vaiheessa katsoa millaisia jälkeläisiä tälle orille on syntynyt vastaavanlaisista tammoista, Suomessa tämä ei ole mahdollista.
Muulit voivat olla dream come true tai pahin painajaisesi. Minä rakastan omiani ja nautin niiden yksilöllisistä luonteista, varmajalkaisuudesta ja tasaisuudesta. Mutta kun mietit että oletko muuli-ihminen ylipäätään, muista että muulit eivät ole pitkäkorvaisia hevosia. Muuli on paljon enemmän kuin hevonen eikä sovi kaikille.

Kaisa: Oliskin joskus oma talli johon voisin ottaa esim lämppäritammoja kantamaan muulivarsoja. Olen selvittänyt asiaa sen verran että lämppäreistä ja täykkäreistä tulee hienoja muuleja! Lämppäreillä on hieno luonne ja yleensä sporttinen runko. Jenkit käyttää paljon westernrotuisia, esim quartereita ja niiden muulivarsoista tulee turhan skrodeja.

Teksti: Jane Lambert
Käännös ja muokkaus Suomeen: Kaisa Määttänen
Kuvat ei liity, mutta ne olen ottanut minä. Ethän kopsaa näitä etkä mitään kuvia blogista mihinkään itsellesi.


Ei kommentteja

Lähetä kommentti