tiistai 19. tammikuuta 2016

Putkiaisa avuksi hiihtoratsastukseen

Kehitin putkiaisan, jolla on mahdollista ajaa poneilla suksien kanssa ilman että kukaan ratsastaa ponilla.

Ponilla tulee olla silavaljaat perinteisellä valjastuksella, (ei pikalukollisia ellet nikkaroi vastakappaleita putkiaisaan ;)

Tarvitset rautakaupasta (itse ostin kaiken Puuilosta) 2x 3 metristä 50mm viemäriputkea, 4x 90 asteen mutkaa ja 2x 30 asteen mutkaa. Lisäksi 10 60mm mutteria/ruuvia. Muttereilla systeemistä saa uudelleenkoottavan. Mutterien laitto vaatii toki myös porakonetta.

Lisäksi tarvitset rengasruuvin jonka pituus on ainakin 60 mm jotta se menee kokonaan putken läpi.

Sahaa muhvit pois jolloin putket lyhentyvät noin 5 cm. Sen jälkeen sahaa molemmat putket pätkiin 55 cm, 160 cm ja jäljelle jää 80 cm. Toinen 80 cm pätkä jää ylimääräiseksi.


 Kuvasta näet kuinka putket kootaan. 80 putkeen kiinnitetään ratsastaja, 55 cm ja 160 cm putket muodostavat aisat.

Jos teet koottavan version, avaa mutkien päät ja ota tiiviste pois. Tiiviste on niin hyvä että kokoaminen ja purkaminen menee hikiurheilusta. Esim kuusioruuvilla (M6) ja mutterilla kasaaminen käy nopeasti. Ne kohdat, joita ei ole tarkoitus purkaa, voi ruuvata ihan tavallisilla ruuveilla. Laita ainakin kaksi ruuvia per liitos.
Kuvassa näkyy kuinka paljon shetlanninponin ja laskettelusuksien väliin jää tilaa juuri sopivasti. Pukit ym eivät millään osu kuskiin saakka.

Kuski pitää kiinnittää jotenkin aisaan ja helpointa tämä on sitoa ympärilleen riimunnaru, jossa on paniikkilukko. Siitä on nopeinta irtautua.
Paniikkilukko / Panic snap


Narua ei kannata laittaa pelkästään selän takaa koska se nousee liian ylös. Riimunnaru kannattaa pujottaa siis myös jalkojen välistä jotta se pysyy tarpeeksi alhaalla ja vetopiste tulee oikeaan kohtaan ja on mukavampaa hiihtäjälle. Mietin myös että kiipeilyvaljaat voisivat olla hyvät tähän, kunhan niihin kiinnittää pikalukon.


Laskettelumonoilla on ihan hyvä talutattaa ja varustaa ponia ;)


Muista että rintaremmi tulee aisan kautta, koska ponin kuuluu vetää silavaljaillakin rinnalla, ei mahalla/selällä.

Ja sit mennään!

Kuvasta ehkä näkyy kuinka kiinnitys kuskiin on jo vähän löystynyt. Ponin on parasta vetää niin, että hiihtäjä on mahdollisimman kiinni poikkiaisassa. Silloin kuorma lähtee liikkeelle samaan aikaan kun poni liikkuu.


Ostin tori.fi kiipeilyvaljaat ja Horzen alesta riimun ja narun joissa oli pikalukko. Riimu ja naru olivat sellaisia hiluja ettei niistä olisi ollut koskaan käyttöön. Mutta lukko pelittää hyvin. En löytänyt paniikkilukkoja mistään muualta kuin kiinnitettyinä valmiiksi riimunnaruihin, joten naru piti uhrata.

4 kommenttia

 1. Minusta tuo paniikkilukkosysteemi on ihan jees, mutta kypärän puute kyllä kiinnitti heti huomion ;) Onkohan sukset myös hippasen liian lähellä ponia, jos mennään muutakin kuin käyntiä? Anyway, hieno idea ja hyvin kasattu. Voiskohan tohon vielä tehdä penkin, että saisi samalla istua, melkein kuin kärrissä, mutta suksilla. :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Jos nyt tekisin tämän tekstin ja videon, käyttäysin ilman muuta laskettelukypärää ja laseja :) Ne eivät tuolloin muutama vuosi sitten tulleet mieleen vaikka varsinaisessa hiihtoratsastuksessa ison hevosen kanssa niitä käytettiinkin. Iso hevonen pamauttaa hyvällä säällä aika mahtavia tieroja suoraan naamaan, mutta jostain syystä ponin kavioista ei lennellyt mitään. Tämä on tietenkin huono selitys kypärän ja lasien puutteelle, mutta selitys se on huonokin ;)

   Sukset eivät ainakaan käytössä olleet liian lähellä, mutta siltä se tosiaan näyttää joissakin kuvissa. Kannattaakin siis tehdä omalle ponille pidemmät aisat. En siis ollut suksieni kanssa lähelläkään ponin takakinttuja, mutta jos nyt tekisin tämän härvelin, laittaisin aisaan lisää pituutta. Voihan jollain hiihtäjälläkin olla pidemmät sukset, jolloin ongelmia voi tulla.

   Poista
 2. kuinka kestävä tuo härveli on? Kestääkö ihan käyttöä, vai onko parista nykäyksestä/töyssystä tms rikki? Mietin omalle ajo-opetukseen jotain harjoitusaisoja, ja joku tämmöinenhän vaikuttaisi ihan passelilta siihen hommaan.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Olen mä viemäriputkia käyttänyt Muulin ajo-opetuksessakin: tässä postauksessa putkiaisat on käytössä. Muulin kohdalla nuo menivät päistä rikki, kun meillä oli yksi "tilanne", jossa lava otti kiinni kentän aidan tolppaan, muuli pelästyi ja rykäisi eteen. Lava jäi siihen paikoilleen ja Muuli lähti. Pitäisin näitä siis jopa turvallisina, kun lasti jää paikoilleen eikä eläin jää siihen kiinni. Mutta toisaalta ei ole hyvä että oppii noin.. Muoviputket murtuivat siis vain päistä, tehtiin uudet reiät, mutterit kiinni ja taas toimivat hyvin.

   Mutta tässä varhaisessa vaiheessa olen tykännyt muoviputkiaisoista. Mitään kovin raskasta en kyllä vetäisi, lava tai joku pulkka on maksimi. Ja jos eläin astuu putken päälle/saa sen jalkojen väliin ja putki halkeaa, se voi olla aika terävä päinen.. Toisaalta puuaisakin saattaa haljeta niin, että päästä tulee hetkellisesti terävä.

   Riskejä on kaikessa mitä tekee.

   Poista