tiistai 21. huhtikuuta 2020

Satulan istuvuuden mittaaminen Impression Padin avulla

Sain lainaan Impression padin hieman ennen pääsiäistä ja tarkoitus oli kokeilla sekä lännensatulan että enkkusatulan sopivuus Muulin selkään. Impression padin idea on hyvin yksinkertainen, vahvan muovin sisällä on jähmeää geeliä, joka pehmenee lämmön vaikutuksesta ja ratsastaessa satulan alla geeli liikkuu luonnollisesti pois niiltä alueilta, joissa paine on suurinta.

Ensimmäiseltä testauskerralta syntyi videokin, jossa padi on tositoimissa, mutta testin jälkeen tajusin, että padi ei ollutkaan valmiiksi tasainen enkä ollut ratsastanut riittävästi saadakseni geelin kunnolla vaihtamaan paikkaa.

Testasin padia kuitenkin vielä muutaman kerran ja pidin huolen, että lämmitin padin satulankuivaushuoneessa ennen käyttöä ja kaulin sen tasaiseksi. Samoin käytön ja kuvaamisen jälkeen kaulin sen aina tasaiseksi ennen laatikkoon palauttamista.

Näitä padejahan ei saa pakkasella väännellä, tai muovi voi murtua, mutta meillä ei sitä ongelmaa ollut testiajanjaksona.


Kokeilin satulaa kolme kertaa lännensatulan kanssa, ensimmäisellä kerralla (videolla) ei tosiaan tullut oikein luotettavia tuloksia, kun padi ei alussa ollut tasainen. Toisella kerralla ratsastin tosi kevyestin kentällä reilun puoli tuntia ja kolmannella kerralla ratsastin kentällä reilun vartin ja maastossa 45 minuuttia reippaassa käynnissä. Tällä kolmannella kerralla painopisteet näkyivät kaikista selviten.

Alla on kuvat kaikilta kolmelta testikerralta


HUOM! tämä kuva on käännetty peilikuvaksi, koska padi tuli kuvattua "väärältä puolelta". Kuvassa vasen puoli padista on siis samalla hevosen vasen. Tällä ensimmäisellä kerralla ei padia oltu kaulittu ennen ratsastusta tasaiseksi, joten tuloksiin ei voi niin luottaa (tämä näkyy myös videolla).

Toisella kerralla ratsastin kentällä jälleen aika kevyesti kaikissa askellajeissa. Jäljet ovat mukavan tasaiset.


Kolmannella kerralla ratsastin ensin kentällä ja sitten maastossa noin 45 minuuttia erittäin reippaassa käynnissä. Tällä kertaa satula oli painanut vasemmalle puolelle lavan taakse, geeli puuttui pieneltä alueelta kokonaan.
Tulkitessani painekuvia tukin siihen tulokseen, että satula muodostaa pistekuormitusta vasemmalle puolelle eteen hieman enemmän kuin oikealle eteen. Satula ei myöskään ota niin kovin hyvin kiinni keskeltä satulaa, mutta yllättäen painetta tulee satulan takaosaan, vaikka lännensatula näyttää varsinkin ravissa nousevan takaa aika paljonkin. No toki, se joka askeleella tekee painetta hetken aikaa.
Miten tästä eteenpäin?


Yritän vähentää painetta etuosassa laittamalla satulahuopaan täytepalat sekä keskelle että taakse, mutta en eteen (samalla lapa saa lisää tilaa). Impression padihan kokeiltiin Muulille ilman satulahuopaa/padia, mutta lännensatuloiden kanssa fiksataan satuloiden sopivuutta yleisesti erilaisten padien kanssa. Erityisesti edestä korottava padi on monella käytössä. Oman padini ostin viime syksynä ja olen esitellyt sen tässä postauksessa. Padiin saa kolme täytepalaa kummallekin puolelle.

Aluksi käytin padia pitkään etupalojen kanssa, koska satula oli edestä mielestäni liian leveä ja oli selässä "alamäkeen". Sitten satulaa katsottiin osaavamman lännensatulaihmisen kanssa alkuvuodesta ja tulimme siihen tulokseen, että se istuu parhaiten ilman padin täytepaloja.

2 kommenttia

  1. Hitsit kun tuollaisen saisi ostettua itelleenkin! Mielenkiintoinen postaus

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Joo tällainen olis kyllä tosi kätevä tallilla! Itseasiassa yhden kaverin kanssa suunniteltiin jo ostamista ja vuokraamista kun näitä ei taida juurikaan olla vuokrauskäytössä Suomessa. Joillain satulansovittajilla kai on.

      Poista