keskiviikko 8. tammikuuta 2020

Muuliprojekti oli estetty Facebookista, mutta hostingfirma Zoner tuli apuun ja sponsoroi meille oman domainin! Www.muuliprojekti.fi!

*Postaus on toteutettu yhteistyössä Zonerin kanssa.

Vuodenvaihteessa kävi niin, että Facebook ilmoitti yhtäkkiä, etten voi jakaa sivustolle blogini linkkiä, koska sen sisältö rikkoo yhteisönormeja. Samaan aikaan poistuivat kaikki jakamani linkit sekä blogin Facebook-sivulta, että muista ryhmistä. Blogin linkkejä ei pystynyt kirjoittamaan kommentteihin eikä edes tinyurl tai vastaavat tuoneet apua. Muuliprojekti.blogspot.com oli kirottu.

Instagram on samaa tuoteperhettä, kuin Facebook. Siellä linkki sai olla profiilissa, mutta jos sitä klikkasi, ilmoitti Insta sisällön olevan mahdollisesti haitallista. Kun yritin vaihtaa tilalle Linktreen osoitteen, ilmoitus oli sama. Aika taitavaa algoritmiä, kun tulkitsee, mitä osoitteita olen Linktreen profiiliini lisännyt!

Linktree on siis monen somettajan käyttämä linkki, jota klikkaamalla pääsee jatkamaan kaikille eri somekanaville. Omaani lisäsin blogin lisäksi Facebook-sivun ja YouTube-kanavan.

Aloitin aiheesta keskustelun hevosalan somevaikuttajien Facebook-ryhmässä. Yksi bloggaaja kertoi kokeneensa samanlaista vääryyttä vuosi sitten, mutta noin viikon päästä linkitys oli taas onnistunut. Itsekin olen tehnyt viitisen kappaletta virheilmoituksia Facebookille sekä suomeksi että englanniksi.

Toinen pitkän linjan bloggaaja kertoi, että Facebook alkoi estää hänen linkkejään vuosia sitten, eikä tilanne korjaantunut ennen, kun bloggaajan blogi siirtyi Wordpressiin ja osoite vaihtui.

Ongelma ei ole vain minun käyttäjätililläni, kukaan muukaan ei pysty jakamaan blogipostausten linkkejä Facebookiin. Eräs kommenttini ei koskaan julkaistunut, koska mainitsin siinä Muuliprojektin (ilman linkkiä). Kommentti oli kuulemma haitallinen.

Mitä aktuaalista fukkia?

Kyseessä lienee Facebookin aiempaa tiukempi sensuuri eläinasioiden suhteen. Odottelinkin sitä päivää, kun suomalaiset hevosmyyntiryhmät alkavat katoilemaan ja viime syksynä kato alkoi. Jenkkiryhmiä oli poistunut jo paljon aiemmin. Aluksi elävien eläinten myyntikielto koski Facebookin markkinapalstaa (Market Place), mutta nykyään kaikkia ryhmiä. Ja kun vielä jokin aika sitten oli käsittääkseni täysin ok linkittää myynti-ilmoitus ulkoiselta sivulta (esimerkiksi hötölän markkinoilta tai torista), on sekin nyt kiellettyä.

Tietenkään Facebookin algoritmit ja robotit eivät pysty tunnistamaan kaikkia ilmoituksia, joten poistoon on mennyt kuulemma myös keppihevosten myynti-ilmoitukset ja hevosvarusteiden myynnit. Varmasti myös sivustoja, joista on linkitetty eläimiä, tullaan blokkaamaan Facebookista. Jossain vaiheessa voi siis käydä niin, ettei mitään tori.fi-ilmoitusta pysty jakamaan alustalle.

Hevosmyyntiongelmaa kierrettiin tekemällä eri sivustoille pelkästään "hevosten esittelyitä", joista jokainen kuitenkin tiesi, että kyseessä oli myyntihevonen. Sanaa myydään tai myynnissä ei kuitenkaan voinut käyttää, koska muuten ilmoitus olisi poistunut.

Googlasin asiaa ja kohtalotoverit keskustelivatkin paljon asiasta englanniksi. Osa oli onnistunut ottamaan yhteyttä Facebookin live-chatin kautta (tämä ei ollut ainakaan minulla vaihtoehtona) tai sähköpostilla (en löytänyt osoitetta). Minulle ainoaksi yhteydenpitokanavaksi jäi häiriöilmoituksen jättämisen.

Muutama tosin raportoi tavasta ottaa yhteyttä mainostilin kautta, mutta ainakaan itse en löytänyt sieltä mahdollisuutta avata livechattia. Minulla on kyllä mainostili ja olen kerran ostanutkin mainontaa blogilleni Facebookissa. Hyvänä pointtina kerrottiin, että Facebookin luulisi ottavan "vakavammin" asiakkaan , joka olisi valmis ostamaan mainontaa blogilleen kuin jonkun tavan tallaajan, joka ei just nyt saanut kissavideota jakoon.

Tilanne oli siis vittu SOS!


Ehdin jo vaipua melkoiseen epätoivoon ja pelkäsin ettei asia korjaannu koskaan ja Muuliprojektin blogilinkkejä ei saa koskaan Facebookiin. Blogiini tulee ehdottomasti eniten liikennettä Facebookista ja se tarkoittaa, että noin 70% klikeistä jää jatkossa saamatta. Tietenkin voin kertoa uudesta postauksesta kuvan ja tiivistelmän kera ja kehottaa lukijoita googlaamaan blogini, mutta hyvin harva on sen valmis kännykällä tekemään.

Sama ilmiö on Instagramissa. Vaikka blogin osoite sai vielä aiemmin olla profiilissa, hyvin harva klikkasi siitä itsensä blogiin. Olisihan se vaatinut pari näpäytystä.

Miksi en itse pidä blogia Facebookissa tai Instagramissa, kuten moni muu? Syynä on yksinkertaisesti laiskuus. En jaksa kirjoittaa kännykällä pitkiä tekstejä, vaan haluan tehdä sen koneella. Vaikka Creator Studio mahdollistaakin nykyään Instapostausten tekemisen ja ajastamisen koneella, koen sen käyttöliittymän surkeaksi ja kankeaksi. Kuvia ei esimerkiksi voi ollenkaan käsitellä ja vaakakuvat rajautuvat laajakuviksi. Facebook taas ontuu siinä, että sinne ei mielestäni sovi pitkät tekstit, koska niihin ei saa kuvia katkaisemaan lätinöitä. Instassakin on merkkirajoitus.

En ole nyt somevuosina ajatellutkaan, että pyrkisin ohjaamaan kaiken liikenteen pääkanavalleni blogiin, vaan olen tuottanut jokaiselle kanavalle sinne sopivaa sisältöä. Esimerkiksi Facebookin etu on ehdottomasti se, että sisältöä on helppoa jakaa! Siis muita muulipostauksia ja videoita. Instaan taas koen helpoksi päivittää nopeita kuulumisia, varsinkin stooreihin. Tosin nykyään samat stoorit tulevat näkyville myös Facebookkiin.

Blogilla taas on paikkansa pidempien tekstien ja kuvakavalkadien jakajana. Vain tietokoneella pystyn muokkaamaan tekstistä sujuvaa ja melko virheetöntä. Kuvatkin käsittelen pääasiassa tietokoneella, videot myös. Jos siis jo teen pohjat tietokoneella, on blogi minulle luonteva alusta julkaista sisältöä.

Ratkaisu


Koska en voinut olla varma, hyväksyisikö Facebook ikinä linkkini Bloggerista, oli aika miettiä muita vaihtoehtoja. Yksi olisi blogin ja sisällön siirtäminen Wordpressiin ja/tai uuden domainin hankinta. Domain on siis blogin suora osoite, eli esimerkiksi muuliprojekti.fi bloggerin tarjoaman muuliprojekti.blogspot.com sijaan.

Kun blogini muutti "takaisin" bloggeriin toisesta blogiportaalista, koin muuttamisen tosi työlääksi ja ahdistavaksi. Tiedän, että bloggerista on tosi helppoa saada sisältö Wordpressiin, mutta se ei silti kiinnostanut juurikaan. En myöskään itse ole kovin ihastunut Wordpressiin vaikka olen sitä paljon käyttänyt.

Sitten.. Ihan kuin ylemmät voimat olisivat puuttuneet peliin, näin Facebookissa ilmoituksen, jossa mm domaineja myyvä yritys Zoner etsi yhteistyöbloggaajia! He etsivät nimenomaan Bloggeria käyttäviä bloggaajia, joille he tarjoavat oman domainin viideksi vuodeksi! Heidän kauttaan ostettuna tämä olisi maksanut n 75 euroa alveineen, eli ei sekään ole missään nimessä iso hinta sille, että blogissa on oma suora osoite. Miksi ihmeessä en ajatellut tätä jo aiemmin?

Bloggerissa oman domainin käyttö ei tuo mitään lisäkuluja, kun taas Wordpressissä on erikseen ostettava mappaus tai korotettava tilaustaan Premiumiksi, joka maksaa vajaat 100 euroa vuodessa. Puhun nyt siis Wordpress.comista (en org-päätteisestä), joka on se helppokäyttöisempi ilmainen alusta blogille ja kotisivuille.

Ah, tämä on niin parasta! Jatkossa Muuliprojekti löytyy siis visusti oman domaininsa alta, www.muuliprojekti.fi. Myös bloggerin osoite toimii ikuisesti, eli kirjanmerkkejä ei ole tarpeen vaihtaa.

Jos kiinnostuit ihan omasta domainista, niin Zonerin verkkosivuilla voit kurkata, onko oma domainisi vielä vapaana ja voit ostaa sen itsellesi. Jos bloggaat Bloggerissa, lähettävät he tosi hyvät osoitteet domainin lisäämiseksi sekä Bloggeriin että Zonerin tietoihin.Ei kommentteja

Lähetä kommentti