tiistai 7. tammikuuta 2020

Oletko koskaan miettinyt, mitkä heijastimet ovat ratsukon tärkeimmät? Minun mielestäni jalkaheijastimet.

Muuli maastoilee päällään tämä Horzen heijastinloimi ja jalkaheijastimet. Myös ohjissa on normaalisti heijastinpötkylät, mutta kuvaan ne eivät tällä kertaa muistuneet mukaan.
Nyt pimeään talviaikaan on Facebookin ryhmissä vertailtu kovasti heijastin- ja otsalamppuarsenaaleja. Kuuminta hottia tuntuu olevan kokonaan hevosen heijastava kaulakappaleellinen loimi (Horseware Rambo Night Rider) ja onhan se myönnettävä, että pissaisin hunajaa jos Muuli sattuisi voittamaan tuon jostain arpajaisista.

Mutta.

Se pelkkä heijastinloimi tai pahimmassa tapauksessa sellainen vain pepun päälle tuleva ratsastusloimi ei ole riittävä edes hämärällä kelillä. Täysin pimeällä kelillä, kun auton valot ovat ainoat, jotka heijastimeen osuessaan paljastavat ratsukon, on tärkeintä panostaa hyviin jalkaheijastimiin. En väitä, että Muulillakaan olisi markkinoiden parhaat jalkaheijastimet, mutta ainakin ne näkyvät joka jalassa ja heijastinta on jalkojen ympäri.

Auton valot on suunniteltu niin, että ne osoittavat ensin alas. Vaikka jalankulkija kävelee huomattavasti matalammalla, kuin ratsastaja, suositellaan jalankulkijallekin heijastimeksi jotain muuta, kuin heijastinliiviä. Sellainen perinteinen roikkuva heijastinkin tulisi laittaa roikkumaan niin, että se on noin puolen metrin korkeudella maasta ja autojen puolella. Toki tämän lisäksi kannattaa varustautua heijastinliivillä tai muilla heijastinvälineillä, mutta jos jalankulkijalla on vain yksi ainoa heijastin, tulee se sijoittaa ohjeen mukaan eikä kiinnittää esimerkiksi rintapieleen.
Jos jalankulkijalle suositellaan tällaista varustusta, tuntuu oudolta, että ratsastajan heijastinliivi olisi riittävä turvaamaan koko ratsukko? Toki se suojaa ratsastajaa siinä vaiheessa, kun auto havaitsi kulkijat vasta lähietäisyydeltä, hevonen pelästyi ja kuski putosi tielle. Toivottavasti heijastinliivi pysyi päällä.
Heijastinten tulisi olla sellaisia, että ne näkyvät joka puolelta. Esimerkiksi heijastinliivi on sellainen, jossa heijastin kiertää yleensä koko liivin.

Yleisesti ratsastuksessa käytetty hevosen lautasille tuleva heijastinliivi taas ei ole sellainen, joka näkyy joka puolelta. Näissä ei ole edessä mitään heijastavaa.

Alla olevassa kuvassa tapahtui pieni irtiotto ohjasajon aikaan pari vuotta sitten. Mitä luulette, jos tuo eläin juoksisi autoa päin ilman kuvassa olevaa sinistä heijastinrintaremmiä ja jalkaheijastimia, kuinka mahtaisi näkyä? Ei kovinkaan hyvin.

Tuolla ohjasajokerralla oli tarkoitus samalla siedättää Muulia noihin heijastinvarusteisiin, sen kanssa ei poistuttu kentän ulkopuolelle ohjasajaen.. Eikä muuten olla poistumassa varmaan koskaan, koska alla oleva skenaario on liian todennäköinen.
Heijastinloimen heijastimiakin kannattaa katsoa ostovaiheessa kriittisesti. Yllä olevan kuvan loimessa on vain pieni heijastinraita takana, kun postauksen alussa olevassa kuvassa kaksi paksua heijastinraitaa kulki läpi koko loimen.

Tällaiset ei-niin-kovin heijastavat loimet ovat kuitenkin erittäin hyviä talviaikaan päivällä ja päivän hämärtyessä. Tumma hevonen näkyy niiden avulla pitkältä vaikka mitään valonlähdettä ei olisikaan käytössä. Kukaan meistä ei varmasti halua, että hevonen tekee ns Pädet ja katoaa pariksi päiväksi metsään, mutta jos niin sattuu käymään, on se hevonen tähän aikaan vuodesta paljon helpompi havaita heijastinloimen kanssa kuin ilman mitään.

Jos yhden asian haluan Sinulle tästä sekavasta avautumisesta opettaa, niin
Laita aina ratsullesi jalkaheijastimet ja itsellesi heijastinliivi. Sen jälkeen voit lisätä muita heijastimia.

5 kommenttia

 1. Jalkaheijastimiahan suositellaan siksikin, että niiden avulla autoilija näkee heti, että edessä on liikkuva kohde. Itsekin pidän aina hämärällä ponilla jalkaheijastimia ja itsellä heijastinliiviä sekä otsalamppua. Ohjasajossa on vielä heijastava satulahuopa ja ohjaheijastimet, mutta ratsastusvarusteisiin en ole näitä lisännyt.

  Omistan myös tuollaisen Horzen heijastinloimen, mutta se on Ruusalle liian iso ja poni inhoaa sitä pepun päällä. Lisäksi tuo etutarra on aika epäluotettava, on edellisellä ponilla monesti auennut. Olisi aika karua jos se yhtäkkiä vaikka laukassa revähtäisi jalkoihin.

  Itse autoilijana koen, että kävelijä näkyy parhaiten heijastinliivin avulla, liivin havaitsee jo kaukaa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mä olen muuten ommellut tuohon Horzen loimeen uuden etutarran silleen pystysuuntaan, eli tarraa koko tarran osalta kiinni. Pidin itsekin aika epäluotettavana sitä alkuperäistä systeemiä, jossa on toki ajatuksena se, että etuosan pituutta voi säädellä. Samalla ompelin päälle uudet tarrat, mutta vaihdan ne luultavasti sellaisiin muovisiin klipseihin vielä.

   Hyvä peruste tuo jalkaheijastimille ja on ihan totta, näen itsekin autoilijana hyvin kohteen, jos sillä on heijastimet jaloissa, oli sitten ihminen tai ratsukko. Liikkuva heijastin myös näkyy vielä aikaisemmin kuin paikallaan oleva, kun noita paikallaan olevia on tienvarsitolpissa, risteyksissä ja postilaatikoissa. Ei sitten tarvitse mittiä, että onko tuossa nyt "vain" nippu aurauskeppejä vai jotain elävää.

   Minulla oli edellisen hevosen kanssa aina heijastava kouluraippa käytössä, se oli todella hyvä keksintö ja näkyi kyvin muiden heijastinten lisänä. Mutta en ole sellaista onnistunut löytämään enää mistään. Koko raippa oli siis heijastava.

   Poista
  2. Kangaskaupoista (ainakin) saa heijastinteippiä, sitä olen spiraalina laittanut raipan ympärille. Melko hintavaa tavaraa tosin.

   Poista
  3. Kiitos, tämä oli tosi hyvä vinkki! Heijastinteippi on tuotteena tuttu, mutta en ollut ajatellutkaan että sillä tosiaan saa raippaan extranäkyvyyttä. Käynkin heti ostamassa pienen pätkän, saan edes pari raitaa nykyiseen maastoraippaan :)

   Poista
 2. Minä olen jo pitkään ihaillut kaiken maailman heijastinbutseja yms, mitä hevosille myydään. Yllättävän huonosti nimittäin koirille löytyy heijastituotteita, jotka oikeasti näkyisivät jokasuuntaan. Heijastinliivi tms. näkyy yleensä vain sivuille ja ehkä eteen. Taakse näkyy harvoin mitään, jos hihnassa ei ole heijastinta. Valopannat auttavat jonkin verran

  VastaaPoista