keskiviikko 7. helmikuuta 2018

Muulin viides viikko koulutuksessa


Kaikki kuvat ja ja video tietenkin Sanna Kauppisen käsialaa
Pääset lukemaan Muulin ensimmäisestä koulutusviikosta tästä, toisesta viikosta tästä, kolmannesta viikosta tästä ja neljännestä viikosta tästä. Tällä viidellellä viikolla Sonkajärveä ovat piinanneet tosi kovat pakkaset ja hovikuvaajan puute, mutta on Sanna Muulinkin kanssa tehnyt hommia ja vienyt tämän taas käsimuulina maastoon ja kokeillut raviakin! Muuli sai myös satulaan ketjunpätkät jatkoksi mäkivöille, Sannan satulassa kun ei ole sopivia lenkkejä mäkivöille, mutta lisäpätkällä ne oli mahdollista kiinnittää hyvin.

Jenkeissä melkein kaikki käyttävät muuleillaan mäkivöitä pitämässä satulan takana oikealla paikallaan ja se on ihan okei. Periaatteessa mäkivöitä tarvitsee vain hyvin mäkisessä maastossa ja mäkivöiden tarkoitus on nimensä veronen, estää satulaa valumasta kaulalle jyrkässä alamäessä. Muulien ruumiinrakenne on kuitenkin hevosiin verrattuna sellainen, että edestä ne ovat tosi kapeita (aasien rintakehä on tosi kapea esim shettikseen verrattuna), mutta maha sitten pullottaa senkin edestä vaikka muuli ei olisi liian lihava. Muulien kapein kohta on siis juuri etujalkojen takana ja kun keskivartalo on mallia ilmapallo, on ihan turha tulla blogin kommenttikentään kommentoimaan "satuloi taaemmas". Se on käytännössä täysin mahdotonta. Tai saat toki tulla yrittämään.Toinen vaihtoehto satulan eteen valumiselle on tietty häntäremmi, mutta tässä tarkoituksessa (ja muutenkin) pidän sitä kyllä huonona välineenä. Mielelläni näkisin suomalaisen ratsastuskoulun shettiksilläkin mäkivöitä häntäremmin sijaan. Suurimmalla osalla shettiksistä häntäremmi nimittäin lyhennetään tiukaksi, jotta satula ei valu kaulalle.

Loppuviikosta Sanna laittoi kuvia mäkivyöpatentistaan. Remmit menevät nyt siis eri tavalla kuin minulla satulasta johtuen. Alempi remmi menee satulavyöhön ja ylempi jalustimen alle satulaan.
 No paasaus sikseen. Viikolla viisi Muuli oli siis jälleen käsimuulina ja Sanna kokeili sen kanssa ensimmäisen kerran ravia. Ja uskalsi jopa ottaa kuvia ja videoita samalla reissulla! Mun täytyy sanoa, että rakastan mun puhelinta (koska ei ole varaa hankkia uutta tosta noin vain) niin paljon, etten ikinä riskeeraisi sitä noin. Muuli on siis ihan oikeissa käsissä, koska kouluttaja tykkää elää ns reunalla.

Muuli oli kuulemma ensimmäisellä kerralla hämmentynyt ravisiirtymisestä, mutta kun naru oli kevyesti nypin ympärillä, lähti Muuli kiltisti matkaan ja oli kuulemma kulkenut perässä kuin enkeli. "Mut tuolleen käsihevosena tulee oikeasti ihan super hienosti! Oon ihan yllättynyt. Eikä oo ainakaan tuossa panikoitunut vaikka oon vetänyt ihan kireellä välillä. Se anto hiplailla korviaan kun otin sen vierelle eikä tuumannut mitään vaikka läiskin satulaa jne Dancerin selästä käsin", kertoi Sanna Whatsapissa. Eli jos Muulista ei tosiaan mitään muuta tule kuin kantojuhta, ostan sille yhden suunnan lipun jenkkeihin, jossa se pääsee osaksi "pack stringiä". Ainiin, paitsi en myy sitä koskaan, vaan ennemmin lopetan sen.
Sanna suunnitteli myös laukkuuttavansa Muulia käsimuulina kentällä, mutta se kaikkien onneksi kariutui viikonlopun järkyttäviin pakkaskeleihin ja kuvaajan puutteeseen, mutta emmeköhän me vielä sekin ihme nähdä. Laukkaaminen ei sinällään tunnu olevan Muulille ongelma, mutta kun liina kiristyy, alkaa se vetää täysin voimin vastaan ilman, että se myötäisi ja läysäisi narun itse. No, onneksi tämä liinassa laukkaamien ei ole ongelma, koska onhan kaikenlainen juoksuttaminen hevosen tai muulin hengellä leikkimistä.

Tilatkaa taksi t. Muuli

Sanna laittoi myös videon, jossa juoksuttaa Muulia hieman satula ja mäkivyöt päällä. Satulahan istuu ihan hyvin, kun Muuli on paikoillaan, mutta liikkeessä satula nousee takaa. Niin nousi myös Muulin oma länkkäsatula, ja siksi se onkin nyt kaverini mammuttiaasilla lainassa. Sille se nimittäin sopii. Muulihan suoristaa/pyöristää selkäänsä tosi paljon juoksuttaessa, joten ei ihme että satulakin nousee takaa. Koostin alle videon löytämistäni klipeistä, jossa kuvaan Muulia itse ympyrän keskeltä. Ensin ilman satulaa, sitten lännensatulan ja Wintecin kanssa ja lopuksi Sannan kuvaama klippi. Hassua, etten vuonna 2017 ollut ilmeisesti kuvannut kertaakaan ympyrän keskeltä!

Ei kommentteja

Lähetä kommentti