tiistai 13. helmikuuta 2018

Horse Bloggers Vlogging Challenge & Mitä opin vlogin tekemisestä


Sari on Englannissa asuva kahden muulin onnellinen omistaja. Olen lukenut hänen Mulography-blogiaan jo pitkään, hän hankki ensimmäisen muulinsa Martyn niihin aikoihin, kun itse aloin katsella myytäviä muuleja "sillä silmällä". Marty oli ja on villi tapaus, ei oikein anna kiinni, on hysteerinen korvistaan eikä siitä tullut koulutusjaksonkaan jälkeen ratsumuulia, eikä varmasti koskaan tulekaan. Siksi Sari hankki itselleen toisen muulin, comtoismuulin Xaton (lausutaan chatto).

Sari liittyi hiljattain englantilaiseen hevosblogiportaaliin, Hay-Netiin ja siellä bloggaajille oli annettu tammikuuksi haaste etsiä toinen bloggaaja, kysyä tältä viisi kysymystä ja vastata kysymyksiin videolla. Me teimme yhteisvideon, jossa ovat kummankin kysymykset ja vastaukset. Mielestäni tämä olisi aika hauska videohaaste myös Suomeen, eikä toista bloggaajaa tosiaan tarvitse edes livenä tavata! Sopii kaltaiselleni ihmisvihaajalle paremmin kuin hyvin.

Kirjoitimme toisillemme vastaukset etukäteen ja kuvasimme tahoillamme videopätkät, kumpikin kysyi viisi kysymystä ja vastasi viiteen kysymykseen. Sari lähetti klippinsä minulle ja minä urakoin lopputuloksen. Jos aikaa olisi ollut enemmän, olisimme toki voineet ensin videoida kysymyksemme, lähettää ne toisillemme ja sitten urakoida niihin vastaukset. Mutta onko sillä nyt väliä, liikkuuko kysymys bittiavaruuessa tekstinä vai mp4-muodossa.

Meidän tallille tuli kentälle peilit! Ja ne on tietenkin esitelty videolla. Hevosenpidon eroista kuvasin aiemmin jo toisen pätkän, mutta asiaan lisää tutustuttuani tein sen videon kokonaan uusiksi. Siksi talliesittely on kuvattu eri tallilla kuin muut klippini.

Minä kysyin Sarilta:

 1. What are your 5 main goals with your mules for the year 2018?
 2. Show me your tack room and name the one, that is most stupid buy ever. What piece of tack should be found in every horse/mule/donkey owners' tack room?
 3. Would you recommend buying a mule to anyone? What kind of person should buy a mule and what kind of people shouldn't?
 4. After the work and chores, what is your favourite way to spend a relaxing evening/night?
 5. Name 3 most important things in Finland (don't google).

Ja Sari kysyi minulta:

 1. What are your top three tips for surviving mule ownership?
 2. What is it about mules and donkeys that appeals to you?
 3. If you won €10,000 right now, what would you do with it? What's the first thing you would buy?
 4. You mentioned that horse keeping in the UK is very different from Finland. In what ways? If you can show us, even better!
 5. I have to ask you the same question: what are the first things that come to mind when you think about England?
 6. Bonus question!: Do you want Marty?!
Ja tässä lopputuloksemme, 24 minuuttia aitoa ja ehtaa vlogia!

Opin tässä projektissa muutamia tärkeitä asioita vloggaamisesta

 1.  Kameran kannattaa olla lähellä, sillä lopputuloksessa meidän kummankaan ääni ei kuulu, jos pidämme kameraa kolmijalalla. Paras etäisyys vloggaajalle on oman käden mitta, eli ääni toimii parhaiten, kun kameraa pitää omassa kädessä. Hyvä esimerkki tästä ovat omat klippini, jossa istun mukavassa nojatuolissa ja puhun kameralle.
 2. Videota ei kannata kuvata kovassa tuulessa, lähellä liikennettä tai tallin ilmastointilaitteen huminassa, varsinkaan jos kamera on sillä kolmijalalla.
 3. Videosta tulee katsojalle mielenkiintoisin, kun sitä EI toteuteta istumalla aloillaan ja puhuen jalustalla olevalle kameralle. Katsojaystävällisintä on mielestänäi tyyli, jossa välillä puhutaan kameralle ja välillä näytetään kohdetta, kuten omassa talliesittelykohtauksessani.
 4. Videolle ei kannata puhua pitkästi jahkaillen, vaan vastaukset ja kysymykset pitää pitää lyhyinä. On ihan okei kuvata sama kohta monta kertaa sitä mukaa, kun saa lisää ajatuksia aiheeseen ja puhe alkaa rullata hyvin.
 5. Puhuessa on ehdottomasti muistettava pitää pieni tauko lauseiden ja asioiden välissä eikä jatkaa samaan hengenvetoon seuraavaa asiaa. Silloin on mahdotonta pätkiä videota lauseiden välissä!
 6. Jonkinlainen käsikirjoitus helpottaa videon tekemistä paljon. Se myös nopeuttaa. Nopeuttaisi.
 7. Käytän videoiden tekoon Movie Makeria, joka on hyvin monipuolinen ja tarpeeni tyydyttävä, MUTTA siinä on yksi tosi iso puute. Siinä ei pysty ottamaan itse kuvatusta videosta puhetta ja vaihtamaan ruudulle toisen kuvan tai videoklipin. Se nimittäin tekee videosta paljon katselijaystävällisemmän, kun puhe jatkuu taustalla, mutta ruudulla voin näyttää Muulia. Esimerkkinä oma esittelyni alussa on tehty Movie Makerilla, en voi jatkaa puhetta taustalla ja näyttää muulivideoita, koska se vaatisi uskomatonta kikkailua ja mp3-tiedoston erottamista videosta. Ja kun Sari kertoo TV-sarjasta, jota hän katsoo, tuovat vaihtuvat kuvat videoon lisämielenkiintoa. Sari editoi tuon pätkän jo itse valmiiksi.
Mielenkiintoinen seikka englantilaisen Hay-Netin haasteen tehneistä bloggareista on se, ettei YouTube ja vloggaaminen ole tainnut ainakaan vielä jalkautua perienglantilaiseen kulttuuriin. Hevosbloggaajiahan maasta löytyy ja onhan hevosharrastajia siellä ihan tosi paljon, mutta haasteen puitteissa tehdyt videot ovat tähän mennessä (kuukauden sisällä niiden julkistamisesta) saaneet YouTubessa vain 50-150 katselukertaa.

Ei kommentteja

Lähetä kommentti