perjantai 24. helmikuuta 2017

Muulin huima kehitys 12kk ajalta (rakennekuvien kera)

Muuli on nyt ollut Suomessa reilun vuoden ja on sopiva hetki tehdä blogintäytettä laittamalla tähän kehityspostaukseen sen rakennekuvia vuoden ajalta. Mielestäni muutos on ollut ihan mahtava ja kirjoitan huomioita muutoksesta postauksen loppuun. Katso siis sinäkin ensin kuvat läpi ja muodosta mielipiteesi, katsotaan postauksen lopussa että kohtasivatko mielipiteemme.

En tajunnut ottaa rakennekuvia säännöllisesti ihan alusta saakka, joten ensimmäinen kuva Suomesta on alkukeväästä. Muuli saapui Suomeen siis helmikuun lopussa 2016. Laitoin sekaan myös edustavia liikekuvia.

Aloitetaan kuvalla, joka on otettu Espanjassa marraskuussa 2015. Espanjassa ruokinta on koostunut tietääkseni oljesta ja alfalfasta. Kuva: Nina Rintanen
Katsokaas etukavioiden kaviokulmia tässä 24.3.2016 otetussa kuvassa. Ruokinta Suomessa koostui pääasiassa oljesta ja pienestä määrästä kuivaa heinää. Annoin Racingin kivennäistä tallilla käydessäni pari-kolme desilitraa. Muuli asui pihatossa. Kuva: Sini Lindstedt
1.4.2016. Kuva: Reetta Ollila
16.4.2016. Kuva: Jessica Ruponen
16.4.2016. Kuva: Jessica Ruponen
Kokeilin uutta liian isoa riimua 29.4.2016. Muuli ilmeisesti päästelee ilmaa samalla.
5.5.2016
Tämä kuva eroaa muista sillä, että Muuli kurkottelee hieman eteen joka saa sen kaulan näyttämään ohuemmalta. Kuva on otettu 7.5.2016. Kuva: Katri Määttänen
22.5.2016. Kuva: Josefina Hatara
Muulin kanssa kuvassa Jonatan Llargues 13.6.2016. Kesäkuussa leikkasin Muulin harjan ja hännän ensimmäistä kertaa. Tässä kohtaa Muulin ruokinta muuttui siten, että sillä oli edelleen vapaa olki, mutta se sai enemmän kuivaa heinää kesän ajan. Myös Blue Chip Native/Lami-Light alkoi. Muuli eleli kesän 247 hiekkatarhassa kaverin kanssa.
Kouvolassa 14.8.2016. Kuva: Tiina Räikkönen
25.8.2016. Kuva: Katri Määttänen
Olipa meillä pitkä ja ihana syksy! Kuva otettu 2.10.2016. Tässä kohtaa oljen määrä pysyi edelleen "vapaana", kuivan heinän osuus pieneni minimaaliseksi ja sen tilalle tuli säilöheinä. Muuli tyli syyskuussa sisään ja alkoi muiden hevosten tapaan viettää yöt karsinassa, Se loimitettiin hevosten tapaan, eli aina sateella ja kylmillä ilmoilla.
23.10.2016
Sama päivä (ainakin melkein) kuin yllä.
26.10.2016. Jossain näillä main Muuli sai ruokintasuunnitelman, jolloin säilöheinää vähennettiin ja valkuaislisäksi tuli soijarouhe.
Muuli seisoo alamäessä mutta menkööt. 6.11.2016
27.11.2016. Kuva on otettu hieman yläviistosta.
3.12.2016. Kuva: Suvi Männistö
29.1.2017
8.2.2017
10.2.2017

No miten Muuli on muuttunut? Se on lihonut saanut massaa. Sen karva vaihtui kesällä kesäkarvaksi ja on nyt taas talvikarvassa. Loimen alla karva on lyhyempää kuin sen ulkopuolella, raja näkyy helposti. Muulin häntä on kasvanut pituutta  ja harjaa olen leikannut itse aina välillä.

En näe kuvissa minkäänlaista muuta muutosta, en uusia lihaksia tai mitään ruokinnasta johtuvaa muutosta. Se on minusta ollut alusta asti hyvän näköinen ja karva on ollut hyvää. Toki kesällä se näytti upealta ja kiiltävältä ja karvan väri oli kauniin tummanharmaa. Talvikarva kun pääsee vanhenemaan ja kuolemaan, niin se muuttaa Muulin ruskeaksi.

Kirjoitin kuvateisteihin muutokset Muulin ruokinnassa ja elinolosuhteissa, jos joku näkee niiden perusteella suuria muutoksia Muulin ulkonäössä.

Kavioita jos tarkastelee, niin ne ovat lyhentyneet ja kulma on muuttunut liian pystystä loivemmaksi. Kavioista olen muuten kirjoittanut aikaisemmin oman postauksen.

Muuli on alkupään kuvissa ajoittain takkuinen, koska sillä on päällä vanha talvikarva. Se ei vuosi sitten ollut (yllättäen) yhtä turjake, kuin mikä se tällä hetkellä on. Ero ei kuitenkaan näy näistä kuvista.

Muulien ja aasien takapäät ovat aika luikkuja etupäähän verrattuna, sinne Muuli on ottanut lisää läskiä tai sitten silmä on tottunut siihen. Alakaula sillä on ollut aina ja on edelleenkin, ylälinjaan se ei ole mielestäni saanut mitään. Joissain liikekuvissa näkyvät pienet selkälihakset tekemässä töitä. Ne huomasin ensimmäisen kerran kesällä kun juoksutin sitä.

Muulin takakorkeus on mielestäni pysynyt samana koko vuoden, mutta näistä kuvista sitä on vaikeaa sanoa kun yksikään ei ole otettu kovalla täysin tasaisella alustalla enkä ole mitannut sitä.

Muuli on siis muuttunut sillä tavoin kuten kolmivuotiaasta nelivuotiaaksi pitääkin muuttua, eli massaa/läskiä on tullut hieman lisää ja sen runko on syventynyt. Tietenkin tuon ikäinen kavioeläin muuttuu edukseen koko ajan kun se kasvaa edelleen! Näistä kuvista on siis ihan turhaa yrittää etsiä mitään mullistavia muutoksia, eli otsikon olikin tarkoitus olla mallia klikki.

Ihmettelen tässä samalla eri Facebookryhmiin postailtavia "kehityskuvia", joista ensimmäisessä hevonen on kevättalven takkuisessa talvikarvassa ja seuraavassa heinäkuisessa kesäkarvassa. Ja kiitetään ruokintaa.

6 kommenttia

 1. Kyllä, samaa mieltä. Jos vertailukuvia tosiaan haluaa, niin kuvat täytyy olla samasta tilanteesta. Eli kesäkarvakuva ennen ja jälkeen, eikä ensin takkuista talvikarvakuvaa ja sitten puolen vuoden päästä silkkistä kesäkarva kuvaa laitumelta :D

  En minäkään huomanut Muulin kuvissa eroja. Paitsi talvikarvan ja kesäkarvan ;) on toki muuttunut aikuisemmaksi :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ja karvaton läikkä takapuolessa on pienentynyt kun siihen on kasvanut karvaa päälle :D Ja vielä vaikka olisikin kuvat vuoden erolla, pitäisi eläimen seisoa niissä täsmälleen samalla tavalla. Ja jos kyseessä on ratsastuskuva, pitää sen olla täysin samasta askelvaiheesta. Mutta kuvistahan näitä muutoksia on vaikeaa katsoa muutenkin, tietäähän omistaja parhaiten että mikä on muuttunut. Ja näköjään jotkut meediot FBryhmissäkin :D

   Poista
 2. :D sanopa muuta, viimeinen kappale täyttä asiaa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. En kyllä ottanut huomioon että osa kuvien katselijoista saattaa olla kunnon meedioita ja eläinkommunikoijia, ehkä he aistivat että hevonen kertoo voivansa paremmin!

   Poista
 3. Muuli on mun idoli! Hienoa kehitystä on tapahtunut!!

  VastaaPoista