lauantai 18. helmikuuta 2017

Muuliajokoulun ensimmäiset oppitunnit

Ostin Muulille hiljattain koppakärryt ja valjaat ja olen esitellyt niitä Muulille nyt pari kertaa. Valjaat sovittelin ensin päälle karsinassa, enkä odottanutkaan että siinä olisi mitään ongelmia. Kuten ei ollutkaan. Onhan sillä ollut valjaat päällä aikaisemminkin ja juoksutusvyö monta kertaa.

Kärryjä esittelin sille viikko sitten laitumella, siitä oli tarkemmin tässä postauksessa.

Viikko sitten kokeiltiin myös sellaista, että talutin Muulia kun tallikaveri ajoi suomenhevosellaan. Pidän sitä suurena askeleena tämän tulevan ravimuulin uralla. Kyseisestä päivästä ei jäänyt kuvamateriaalia koska meitä oli vain kaksi ja tilanne oli niin kuumottava, ettei kännykän esiin kaivaminen tullut mieleenkään.

Ensin kävelin Muulin kanssa kärryjen perässä ja se oli Muulille täysin ok. Itseasiassa se oli niin ok, että se itse ravasi tarvittaessa jotta pysyi mukana! Minäkin jouduin kävelemään aika reippaasti jotta pysyin suokin käyntivauhdissa. Kehuin ja palkitsin Muulia koko ajan, jotta sille jäisi tapahtumasta mukava positiivinen fiilis. Varusteina Muulilla oli naruriimu ja naru.

Jonkin ajan päästä hyppäsin kärryille istumaan sivuttain, olin siis koko ajan valmiudessa hyppäämään pois kyydistä. Tämäkin meni hyvin.
Postauksen kuvat on otettu 18.2.

Kunnes tuli että "kokeillaanko ravia". Ja kokeiltiin. Siinä kohtaa Muulia alkoi epäilyttää ihan toden teolla. Naru kiristyi kerran, Muuli otti kärryt kiinni, kunnes löi liinat heti kiinni uudestaan. Hyppäsin alas kärryiltä ja sekunnin seisomisen jälkeen Muuli päätti että tämä oli tässä ja poistui takavasemmalle. Voin ihan rehellisesti kertoa, ettei minulla ollut mitään mahdollisuutta pidellä sitä voimalla paikoillaan.

No siellä Muuli sitten kirmaili narunsa kanssa ja päästin tallikaverin ulos laitumelta. Otin Muulin kiinni ja jatkoimme harjoituksia, tällä kertaa ilman ravia. Kävelin aluksi kunnes hyppäsin taas kyytiin ja kaikki sujui hyvin loppuun saakka. Muuli kyllä ravasi tarvittaessa koska Martan käynti on niin reipasta, mutta oikeaa ravia emme kokeilleet enää toista kertaa.

Ihmettelimme Muulin kanssa myös kun hevosella ravattiin laidunta  ympäri. Muuli ei ollut millänsäkään vaikka talutin sen ihan kärryreitin varteen kun hevonen suhautti kärryt kolisten ohi. Toki osoitin sille aina annoksen kauraa suuhun juuri kun hevonen oli kohdalla. Samaan tapaan toimin muuten maastossakin kun auto menee ohi.

Seuraava oppitunti ajoon oli tänään kun puin Muulille vermeet päälle tarhassa. Laitoin siis koko setin, myös silmälaput, joita Muuli on pitänyt kerran aikaisemmin pienen hetken.

Olin niiiin ylpeä Muulista, joka seisoi tarhassa paikoillaan kuin tatti samalla kun valjastin ja jopa suitsin sen! Minulla ei ollut kauraakaan kun unohdin vyölaukun talliin sisälle. Vielä senkin jälkeen kun Muulilla oli jo silmälaput päässä ja laitoin ohjia, se seisoi paikoillaan vilkuilematta, vaikkei enää nähnytkään että mitä puuhaan sen vierellä.

Laitoin ohjatkin kiinni, tai siis pujotin kuolaimiin. Nämä ostamani treeniohjet ovat nimittäin niin jäykät tuolta kuolainpäästä etten ole saanut niitä vielä koskaan reikään. En tiedä että pitäisikö sitä jäykkää päätä hakata vasaralla vai tehdä vain toinen reikä löysemmälle. Kertokaas ravi-ihmiset että miksi se pää on niin jäykistetty ja onko ok hakata sitä vasaralla? Vai miten nämä pitäisi saada kiinni?

Kun sitten olin saanut vermeet päälle ja ohjat olin jättänyt selän päälle häntäremmin alle, poistuin hieman kauemmas tarkoituksenani ottaa sivukuva. Muuli lähti seuraamaan eikä millään suostunut seisomaan paikoillaan. Lopulta se lähti tarhan toiseen päähän.
Haista ämmä paska. t. Muuli

Kokeilin ohjasajoa ihan pikkuisen tarhassa. Muuli otti sen yllättävän hyvin siihen nähden ettei se nähnyt taakse. Sain sen peruuttamaan, mutta pelkopäässä se ei millään pysähtynyt vaan painoi vain eteenpäin pidätteistä huolimatta. Pysäyttelin sitä sitten muualle. Pelkopääty on metsän pääty.

Kuvasin pienen pätkän videota, jonka aikana ohjaus oli vähintäänkin mielenkiintoista, koska tein sen yhdellä kädellä. Videosta kuitenkin näkee ettei Muuli ole ihan täysin paniikissa ja juoksemassa karkuun. Harmi että ehti jo hämärtyä, lisäsin videoon valoa ja vakautin sen YouTubessa, joka taas huononsi sen laatua.

Ohjasajo kesti maksimissaan viisi minuuttia, jonka jälkeen kehuin Muulia kovasti ja riisuin sen varusteista. Jälleen se seisoi hievahtamatta paikoillaan kun poistin varusteita. Se voi lukijoista tuntua pikkujutulta, mutta oikeasti se on aika iso asia.

Vituttaa t. Muuli
Muuten, kun kerroin viimeksi että autoni laukesi kahdesti saman päivän aikana, niin syynä oli kampiakselin asentotunnistin. Se oli siis viallinen ja sammutti auton. Uusi osa maksoi 45 euroa ja mieheni korjasi ranskan rapeen taas ajokuntoon. Eli toistaiseksi ajelen sillä.

13 kommenttia

 1. Koska koelähtö? Awww, ravimuuli. <3

  Ohjista eos, kun ainoat uutena ostamani raviohjat eivät kyllä ole olleet niin jäykät, etteikö kiinni saisi. Mutta ei puhuta siitä vatsavyöstä, jonka kyllä saa kiinni, mutta se ei t o d e l l a k a a n taivu sinne remminpidikelenksun sisään.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mullakaan ei ole aikaisemmin ollut tällaisia ohjia, joissa on rautakovike päässä, mutta kerta se on näköjään ensimmäinenkin. Ja yksi tuollainen vatsavyökin on tullut vastaan, eli tiedän kyllä mistä puhut :D

   Olisi hirveen kivaa lähettää muuli määrittelemättömäksi ajaksi jollekin ravitallille opetukseen ja "treeniin" eli saamaan kunnolla kokemusta ajotouhuista, mutta jännä nähdä että ottaako kukaan. Luultavasti ei.

   Poista
 2. Missään nimessä ei ravipiireissä saa sitä ohjan päätä vääntää, se on tarkoituksella jäykkä ja muotoiltu. Se ujutetaan valjaiden kautta kuolainrenkaaseen. En kyllä oikein ymmärtänyt, mihin reikään et saa sitä :D joten jos enempi valaiset niin voin neuvoa :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Siinä ohjassahan on siis se solki ja sitten on pieni reikä, jonka pitäisi mennä soljen piikkiin. No se ei todellakaan mene siihen vaikka kiskoo kuinka. Ja meitä oli tallilla kolme laittamassa ohjaa kiinni! Kyllä tiedän että ohja menee valjaiden kautta kuolaimeen. Näissä kuvissa ohja ei siis ole soljessa kiinni, koska en saanut sitä solkeen!

   Ongelma ratkeaa sillä, että teen toisenkin reiän ohjan päähän.

   Poista
 3. Se metallivahvike on ohjan päässä sen takia, että jos lukko pettää, on tavallaan "jotain" joka pitää ohjan vielä hetken kiinni kuolainrenkaassa ja antaa ehkä hetken aikaa kuskille pelastaa tilanteen. Nimimerkillä on kokeiltu.

  Jos on vanhat ohjat joissa se metallivahvike on jäykkä, niin varovasti taivuttaa sitä enempi kiinni jotta saat soljen kiinni.

  VastaaPoista
 4. Ennenkuin kukaan ehtii kommentoida niin silmälappujen kuuluisi mennä otsapannan alta eli ne on tällä kertaa väärin laitettu.

  VastaaPoista
 5. Mulla ainaki Kekellä kahdet raviohjat joissa metallit päissä. Tosiaan vähän ku painaa sitä metallia linttaan nii menee kiinni. Tai pitäis mennä jos on kunnon ohjat :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Näissä on niin jäykät ne metallit ettei ne mee vaikka minä käsivoimin painan niitä kuinka. Miesvoimin ne menee kiinni, mutta mä en saa niitä myöskään auki, joten siihenkin tarvittiin miesvoimia :D Taidan vain tehdä toisen reiän vähän "löysemmälle" niin ei tarvitse tapella tai vääntää kallisarvoista rautaa.

   Poista
 6. Mä ole laittanu kotikäytössä oleviin ohjiin pikalukot (BGB-lukko), nopeuttaa valjastusta kun ei tarvi solkia kiinnitellä. Raveissa ei kuitenkaan pikalukkoja saa ohjissa käyttää. Metalliosa on tosiaan ihan asiaankuuluva juttu turvallisuuden takia, mutta ei sen kuuluisi ihan noin jäykkä olla.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Erittäin varteenotettava idea! Kiitos :) luulen että muulillakin palaisi käpy jos repisin ensin viisi minuuttia ohjia kiinni ja sen jälkeen irti. Tai luultavasti luovuttaisin ja avaisin ohjat toisesta päästä..

   Poista
 7. Mä vähän luulen ettei siitä tulee ajomuulia koskaan kun teet jo nyt ajamisesta noin suuren asian :D

  Vie se ravitallille opetukseen ja lopeta kukkahattuilu :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Luulen että olisin saanut aika paljon paheksuntaa osakseni jos olisin vain tuupannut kärryt perään ja kovaa ravia ;)

   Poista
  2. Hiljaa hyvä tulee.. Ite etenin oman ponin kans liian nopeesti aluks ja vituiksha se meni lopun viimetteeks.

   Poista