maanantai 2. tammikuuta 2017

Parhaat vinkit sniiduiluun

Olet ehkä lukenut postaukseni muulimenoista viime vuoden osalta? Minä selvisin aika halvalla ensimmäisesta muulinomistajuuden vuodestani. Mutta kaikille on varmasti selvää että kun pakolliset menot kasvavat yhtäkkiä noin 600 eurolla kuukaudessa, on jostain tingittävä. Seuraavaksi on tiedossa minun vinkkini sniiduiluun ja muillekin elämän osa-alueille.

Ne, jotka sanoo että raha ei tuo onnea, ovat vain persaukisia.

Budjetoi elämäsi ENNEN hevosen ostoa


Laita tulosi ja varsinkin menosi Exceliin hyvissä ajoin ennen hevosen ostoa. Itse olen käyttänyt vuosien ajan Marttojen mainiota talouslomaketta. Sen voi ladata ilmaiseksi täältä. Ota näytölle tiliotteesi ja naputtele ainakin vuoden ajalta kaikki tulot ja menot taulukkoon ja tuijota lukuja kriittisellä silmällä. Kuinka paljon sait säästöön? Kuinka paljon käytit rahaa ihan turhiin asioihin?

Omasta excelistäni kävi ilmi että:
  • käytin vaatteisiin keskimäärin 250 euroa kuukaudessa, summa oli jäätävän iso
  • sain säästöön keskimärin 200 euroa kuussa. Tämä on erittäin hyvä
  • työpaikkalounas mamsoi 100e kuussa, vaihdoin eväisiin
  • kävimme läpi asuntolainaamme ja oma osuuteni siitä putosi 50 eurolla
  • maksoin hevosharrastuksesta (tunnit, vuokraus) 150 euroa kuussa, tämä tulisi jäämään pois
  • työmatkat maksoivat noin 120 euroa kuussa, vaihdoin omaan autoon, jonka bensat kaikkineen maksavat 200e/kk
Näistä olin tinkinyt jo aiemmin:
  • en käy koskaan kampaajalla enkä harrasta kynsien/ripsien laittoa
  • auto on halpa eikä siinä ole kaskoa
  • en käy kovinkaan usein viihteellä, ja jos käyn, olen kosteiden etkojen kannattaja
  • kävin todella harvoin (enintään kerran kuussa) ulkona syömässä

Tulos: muulinpitoon pitäisi olla varaa

Budjetoi elämäsi hevosen oston JÄLKEEN!


Kun kaikki ylimääräinen on karsittu elämästä, on aika tedä tiukka budjetti jatkoa ajatellen. Onneksi ulkoisille houkutuksille on helppo sanoa "En pääse tänään, pitää mennä tallille", vaikka oikeasti makaa sohvalla peiton alla mussuttaen jäätelöä. Pirkka jäätelöä.

Oma budjettini näytti tältä:
  • ulkona syöminen 1 kerran kuussa (30e)
  • vaatteisin saa mennä 50e/kk
  • bensat 200e/kk
  • puhelinlasku 20e/kk
  • auton ylläpitämiseen menee 50e/kk
  • muuliin saa mennä 500e/kk (tämä meni satasella  yli + varustehankinnat)
  • lainanlyhennys XXX euroa
  • ruokatilille siirrän 400e/kk
  • olin myös budjetoinut itselleni ratsastustunteja 100 eurolla kuussa, näistä jouduin luopumaan
  • säästöön on tarkoitus siirtää kaikki, mitä oli jäljellä ennen seuraavaa liksaa

Olen pysynyt budjetissa yllättävän hyvin ja olen jopa saanut rahaa säästöön!
Muuli on nykyään ainut harrastus. Kuva: Laura Lappalainen

Mieti mitä syöt


Kuten kerron jo, vaihdoin työpaikkaruokalan (Amica 100e/kk) omiin eväisiin. Tämä tietenkin verottaa ruokatiliämme hieman enemmän, mutta samalla syöminen muuttui terveellisemmäksi kun lounaan lisäksi on lämmin ateria myös illalla kotona. Aamupalaksi aloin syödä puuroa (vihaan puuroa mutta se on halpaa).

AEM (ajalla ennen muulia) lähdin töihin ilman aamupalaa, söin työpaikkaruokalassa niin paljon kuin jaksoin (koko rahan edestä), kävin illalla tallilla enkä syönyt mitään iltapalaa. Terveellistä? No ei!

Nyt kun päivässä on kolme ateriaa, on ateriakoko pienempi mutta säännöllisempi ja olen laihtunut kolme kiloa. Todella hyvä!

Jos elämä hetkellisesti ryydyttää ihan kunnolla, suosittelen nuudelivalinnaksi Maman Shrimp Creamy Tom Yum -makua.

Pariskunnat, ottakaa käyttöön ruokatili


Jotta elämä ei menisi nuudeleiks, suosittelen pariskunnille oman ruokatilin tekemistä. Meillä se sijaitsee S-pankissa, joka on ilmainen ja kätevä. Siirrämme ruokatilille X% nettopalkastamme joka kuukausi. Jotkut pariskunnat siirtävät saman summan kumpikin ja sekin voi toimia. Ruokatililtä maksamme kaikki yhteiset ostokset, siis muutakin kuin ruokaa.

Jos asut yksin, ota silti käyttöön ruokatili! Siirrä sinne palkkapäivänä X summa rahaa, jonka ajattelet riittävän ruokaan, vakuutuksiin ja kodin pieniin hankintoihin. Etkä sitten käytä sitä baarireissuilla!

Ajankäyttö


Elämässä pitää olla muutakin kuin tallikäynnit, ja suosittelen kaikille myös sellaista aikaa kun ei tarvitse tehdä mitään. Muuten sitä on ennen pitkää niin piipussa että suunnittelee hevosen teurastamista.

Jostain on varmasti karsittava, onko se jokin aikaavievä harrastus, baarireissut, kaverisuhteet vai työnteko? Työ nimittäin haittaa harrastuksia aika paljon! Jos on niin onnellisessa asemassa että kultalusikka pilkistää rektumista, niin työtä kannattaa ehdottomasti vähentää tai luopua siitä kokonaan.

Vuokraaja voi auttaa vähentämään tallilla hengaltua aikaa, mutta juuri kun kuvittelit makaavasi viikon mökillä, tekee vuokraaja oharit. Tai kun hevonen sairastuu, niin vuokraajasta ei kuulu enää mitään. Vuokraajan varaan ei voi laskea yhtään mitään.

 

Matkustelu


Kaikki eivät välitä matkustelusta ja hevosenomistajalle onkin ihan suotavaa viettää lomat tallilla. Me muut taas tarvitsemme irtiottoja. Matkusteluun voi yhdistää perheenjäsenet tai kaverit, itse olin Lissabonissa tapaamassa veljeäni pääsiäisenä, huhtikuussa perheemme kanssa Englannissa ja syksyllä viikon muulivaelluksella kaverini kanssa. Nyt joulun jälkeen olin viikon Rukalla kavereiden ja mieheni kanssa. Ai millä rahalla? No ruokatilille kertyneillä säästöillä!

Parasta on jos reissulla menee puhevälit, niin ei tarvitse vaalia sitä(kään) kaverisuhdetta enää jatkossa ja aikaa jää muuhunkin. Minun kohdallani näin ei kuitenkaan käynyt.

Seuraava matka suuntautuu Saksaan Equitana messuille ensi vuoden maaliskuussa. Reissuun lähdemme Aasiyhdistyksen porukan kanssa.

Minä olen saanut säästettyä reissurahat etukäteen ja kun lennoista puhutaan, otetaan nopeimman reitin sijaan halvin. Ei se päämäärä, vaan se matka lukuisine vaihtoineen.

Saksan reissussa yhdistyi sekä muulit että kaveri, kun oltiin Lauran kanssa reissussa.

Tee kahta duunia


Jos rahat eivät yksinkertaisesti riitä tai pitäisi säästää tuleviin suuriin hankintoihin, kannattaa taikoa rahaa jostain lisää. Esimerkiksi kaupan alalla on aina työpaikkoja avoinna (ainakin täällä Uudellamaalla, landesta en tiedä). Kaupan alan palkat ovat ihan hyvät ja varsinkin lisät. Laajentuneet aukioloajat mahdollistavat pidempien vuorojen tekemisen. Kun ennen iltavuoro oli viisi tuntia, on se nyt kuusi, sunnuntaisin kauppa on auki kuuden tunnin sijaan kahdeksan tuntia jne.

Itsehän palasin hetkellisesti tekemään kahta työtä. Päätyöni on siistiä sisätyötä toimistossa ja tämän lisäksi teen kaksi vuoroa viikossa kapan kassalla. Suunnitelmissa olisi jatkaa tätä kesään saakka.

Tässä ilmainen vinkki kaikille duunareille: voit tehdä kahta työtä samalla veroprosentilla! Eli mistään sivutyön korkeasta veroprosentista ei tarvitse olla huolissaan, tilaa vain netistä kaksi verokorttia eri vuositulorajoilla niin homma on siinä.

Realisoi ja käytä kirpparia


Muuta kaikki ylimääräinen rahaksi ennemmin kuin myöhemmin. Myy vanhat ja kamalat vaatteet ja kengät kirpparilla ja laita hevospuolen hutiostokset nopeasti kiertoon sellaisella summalla, jolla ne myös menevät heti.

Arvaa mitä, Micklemien myyntihinta käytettyinä pitää olla pienempi kuin 90% uusien arvosta! Ja kun on ostettava uusia varusteita, mieti useita päiviä että tarvitsetko sen oikeasti ja jos edelleen tarvitset, kolua läpi FB-kirpparit ja tori.fi. Uutena ostaminen on viimeinen vaihtoehto.

Vaikka sijoitukset pitäisikin aina harkita tarkasti, osta kun halvalla saat. Esimerkiksi loimia menee aina, joten edullinen oikean kokoinen loimi on parasta mihin ylimääräiset rahat voi laittaa.
Myös kavereiden nurkista voi löytyä sopivia loimia, ja mikä parasta, ne saa sovitukseen!

Vaatehankintojen järkevöittäminen


Minä tein aika ison muutoksen vaate- ja kenkähankintojen suhteen jo aikoja sitten. Päätin että vähemmän on enemmän ja tällä hetkellä minulla on useimmiten yksi tarpeeseen käyvä vaatekappale. Farkkuja on yhdet, mustia housuja yhdet, paksuja leggingsejä yhdet ja ohuempia yhdet. Kesäksi on kahdet shortsit. Alkkareita ym on tietenkin enemmän, tunikoita muutama, T-paitoja ym useampia. Yksi paksu toppatakki, yksi kuoritakki, kesäksi ohuempi kesätakki.

Yhdet talvisaappaat, toiset välikelin kengät, kesäksi parit kevyemmät kengät ja yhdet lenkkarit.

Tarvitseeko niitä talvikenkiä olla joka takkiin omat? Tarvitseeko talvitakkeja olla viisi? Pitääkö laukkuja olla kymmenen?

Meillä ei ole edes vaatekaappeja niin paljon että kaikki mahtuisi! Ja onneksi ei mahdu, niin joutuu kerran vuodessa inventoimaan ylimääräiset kirppikselle. Kun ostan uuden talvitakin, lähtee vanha kirpparille tai roskiin. Yleensä käytän tuotteet niin loppuun ettei niistä ole iloa edes Kontille

Konmarin mukaan vähempi tavaran määrä lisää samalla onnellisutta.

Säästä ensin ja osta vasta sitten


Jos tarvitset uuden satulan tai muuta isompaa varustetta itsellesi tai hevoselle, säästä ensin ja osta vasta sitten. Säästöprojektin aikana ehdot nimittäin miettiä monta kertaa että onko tuote ylipäätään terpeellinen ja tulisiko se vastaan käytettynä.

Älä pilaa elämääsi hevosten takia


Siinä vaiheessa kun rahat ovat oikeasti loppu ja elämä on räpiköimistä kuukaudesta kuukauteen, mieti että antaako hevosharrastus sinulle niin paljon että kannattaa näyttää rysyläiseltä ja syödä pelkkää puuroa ja nuudeleita? Kannattaako vetää Visa miinukselle ja ottaa päälle pikavippejä ja menettää luottotiedot? Kannattaako?

Ei kannata.


Jos sinulla on jakaa hyviä pirkkaniksejä säästöön tai voit kertoa, mistä itse olet karsinut hevosenomistajana, on kommenttikenttä täysin vapaassa käytössä!

23 kommenttia

  1. Kun hankittiin mulle omaa ponia, laskettiin että varmasti on varaa pitää sitä. No, tultiin tulokseen että kyllä meillä on, ja koska iskä ja äiti tekee kummatkin hyvää työtä ei jouduttu tinkimään mistään juuri. Ehkä äidin kauneuslehdistä, mutta me aina ollaan leikattu hiukset kotona jne. Iso säästö on se, ettei minä ja äiti olla mitään ulkonäön perikuvia, minä en meikkaa (eikä mun todellakaan tarvii jos oon 13v) ja ei ostella kumpikaan vaatteita joka kuukausi kun vanhat menee loistavasti - ja se on myös melkoista ajan säästämistä, vaatekaupoissa on tylsää :D Poni ostettiin mulle ja äidille ja ei oo tarvinnut muuttaa elämäntyyliä sen takia, mutta me ei myöskään pidetä sitä missään huippukalliilla tallilla eikä ostella turhia tavaroita, tai ainakin yritetään olla ostamatta..

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Mä laskin myös etten joutuisi tinkimään tuon enempää mutta totuus yllätti. Onneksi kaikki vapaa-aika menee tallilla eikä mihinkään heräteostoksiin ole edes aikaa.

      Poista
  2. Itse oon päässy helpolla, kun vanhemmat maksaa koko lystin :D
    Mut mamat on hyvii ja niin on tää blogiki, liityin.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Maksaispa munkin vanhemmat vielä :D ei ne kyllä ole koskaan makselleet heppajuttuja jotain satunnaista ratsastusleiriä lukuunottamatta.

      Poista
    2. Emilia jep, sitte täysikäsenä tulee vähä pahemmat paikat :D Innolla odotan..

      Poista
    3. Onneks on pieni poni ni ei ehkä syö nii paljoo :D

      Poista
  3. Tosi mielenkiintoinen ja motivoiva postaus. Yritän itsekin pistää tänä vuonna jokaisen ostamani tuotteen ylös, kun välillä miettii, että mihin ne rahat taas menivätkään:D

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kannattaa! Ja sehän riittää ihan tiliotetasolla, siitäkin näkee hyvin että mitä kaikkea turhaa ostaa.

      Poista
  4. Voi että ihailen noin järjestelmällisiä ihmisiä kuin sinä, jotka jaksavat budjetoida ja suunnitella ja laskea! Itselläni tulee tammikuussa täyteen 26 vuotta hevosenomistajuutta, enkä ole koskaan, en KOSKAAN saanut laskettua hevosiin meneviä kuluja muutamaa kuukautta pitempään. Kerran blogissanikin yritin pitää kuukausittaista laskelmaa, mutta homma kuivui vähin äänin kokoon...No, mutta hevosia on 5 ja siitä huolimatta olen hengissä, syön muutakin kuin nuudeleita ja luottotiedotkin löytyy. Joten kai tässä voi sitten jatkaa entiseen huolettomaan tyyliini.

    Hyvää uuden vuoden alkua sinulle ja muulille!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Eiköhän se ole ihan hyvä mittari kun voi välillä ostaa kotimaisiakin tomaatteja, että ihan hyvin on rahansa käyttänyt. Mun oma henkilökohtainen kirjanpito raahaa jäljessä mutta muulimenot listaan aina luonnoksena olevaan postaukseen sitä mukaa kun ostam jotain. Tässä kuussa onkin tiedossa paljon menoja mutta onneksi ovat kertaluontoisia. Muulille on ehkä löytynyt sopivat kärryt ja valjaat käytettynä ja rokotus on tulossa ja rehu on lopussa.. mutta elämä on ja nyt pitää nauttia muulin omistamisesta täysin siemauksin!

      Hyvää ja menestyksekästä joulua sinnekin!

      Poista
  5. Oon huomannut että mun äiti ottaa aina kuitit ostoksista (ei juurikaan nettishoppaile tms.), jolloin ne on mustaa valkoisella. Kuukausittain laskee sitten ne ja kattelee mihin on rahat menny.

    kauraturpienkanssa.blogspot.fi

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tuo on tosi järkevää ja vähentää varmasti hutiostoksia. Ja tietty jos joku tuote onkin viallinen niin helpompi palauttaa se kauppaan kun kuitti on tallella, vaikka kauppojen pitä kai nykyään palauttaa rahat vaikka kuittia ei enää olisikaan.

      Poista
  6. Kyllä vaan oli silloin elämä helppoa kun äiti maksoi hevosen ylläpidon! :D nyt kun maksaa kaiken itse niin joutuu välillä oikeasti miettimään mistä saa rahat kasaan, varsinkin nyt kun siirryin huonopalkkaisempaan työhön. Silti en edes mieti että luopuisin karvakorvastani, mieluummin olen köyhä ja onnellinen kuin rahoissa ja onneton :D valintakysymyksiä.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Mun mutsi ei vielä tiedä mutta jos tulee tosi tiukka paikka eli joutuu vaikka työttömäksi niin muuli muuttaa koti-kotiin mutsin helmoihin. Meillä on siellä kolmen karsinan talli tyhjillään ja karsinoissa on myös n 12 vuotta vanhat purut valmiina (en ole vieläkään jaksanut tyhjentää), eli muutto onnistuu tiukallakin aikataululla :D

      Poista
  7. Teidän työpaikkaruokailuhan on tosi halpa! Jos 20pvä on kuussa töissä niin hinnaksi tulee 5€/pvä. Ei kaupasta varmasti saa samalla hinnalla yhtä monipuolista ruokaa ja yhtä paljoa. Sori tämä vähän turha kommentti:D

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ei tämä ollut yhtään turha kun olen samaa mieltä että monipuolista tuoretta ateriaa ei vitosella saa tehtyä. Meillä maksaa 5.10 muistaakseni. Samaa ruokaa kuin mitä opiskelijat syövät. Käyn kyllä silloin tällöin ruokalassa jos eväitä ei ole mutta joka päivä siihen ei ole mahdollisuutta. Panostetaan sensijaan siihen kotona tehtävään ateriaan ja sen monipuolisuuteen.

      Poista
    2. Mietin tuota samaa kuin Anonyymi postausta lukiessani. Yritin itsekin säästää ottamalla eväät töihin sen sijaan että olisin syönyt työmaaruokalassa, mutta ei siinä juuri säästänyt. Kaupassa joutui käymään useammin, ruokalistaa piti suunnitella, ja mikä pahinta, joutui itse laittamaan ruokaa :O Nyt olen edelleen persaukinen keski-ikäinen hevosenomistaja, mutta olen päättänyt, että työmaaruokalassa syöminen on se ylellisyys, johon minulla on varaa. Ruoka on vaan niin paljon monipuolisempaa kuin itse keitetty. Tosin työmaaruokalan tätien keittämä sapuska on minulla ainoa päivän ns. kunnon ruoka, kotona en syö lämmintä ruokaa.

      Yksi työkaverini totesi aikoinaan, että sekä minun että mieheni ei kannata molempien syödä töissä ruokalassa, koska se tulisi liian kalliiksi... mutta ei kertonut, kumpi meistä sitten saisi syödä ruokalassa. Toinen perusteli sitä, että edellisillan tähteiden ottaminen evääksi on ruokalaskussa lähinä pyöristysvirhe, mutta kun niitä tähteitä ei ole ja ne oksennuksen näköiset einekset kustantavat hieman enemmän kuin pyöristysvirhe :D

      Kumma kun ihmisillä on niin voimakkaat mielipiteet siitä, mitä toisen pitäisi tai mitä toinen saisi syödä. Tuijottaisivat omaan napaansa välillä :D

      Mutta eväslinjalaisille suosittelen valmiiden annosten tekemistä pakastimeen,esim. saavillinen makaronilaatikkoa annosrasioihin, keittoja, joku kastike ja kylkeen riisiä tai pastaa. Pastasalaatitkin on aika hyviä eväitä.

      Poista
  8. LEAN on nykyisin pop, ja ihan omassa elämässä voi karsia "prosessihukkaa". Vie mennessäs, tuo tullessas. Tiski- ja pyykinpesukone päälle suht täysinä, niin säästyy sähköä ja pesuaineita. Ruokakauppaan kaksi kertaa viikossa, ei joka päivä, ja ostoslistan kera. Suosittellen kännykkään esim. Out of Milk -appia, niin tulee ostetuksi puutteet. Ja vain puutteet, kun harvemmin käy kaupassa, niin ei jaksa ylimääräisiä kannella ;) Plus ruokakauppakäynteihinkin voi kulua polttoainetta, että sitäkin säästyy. Toki tolkku tässäkin, kaikkein kalleinta ruokaa on roskiin/kompostiin heitetty. Muut ostokset tosiaan harkinnan kera, alennusmyynteihinkin voi mennä ostoslistan kera (esim. tummansininen T-paita on eri juttu kuin mustat farkut...) Kannattaa kilpailuttaa vakuutukset ja sähköt vuosittain. Tuota Kaisan asuntolaina-kommenttia ("•kävimme läpi asuntolainaamme ja oma osuuteni siitä putosi 50 eurolla") en ihan ymmärtänyt? Suhtautuisin kuitenkin epäillen pankkien "ikilainoihin" eli ylipitkiin takaisinmaksuaikoihin, mitä pidempi laina, sitä enemmän menee vuosikymmenien aikana rahaa pääomakuluihin. (Tässä ei nyt varmaan siitä kyse, ennemminkin yleisenä pointtina.)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Me pyritään kotona juuri näihin että kaupassa ei käydä joka päivä ja hävikki pidetään pienenä. Meillä menee tosi vähän ruokaa tai päiväysvanhaa kamaa roskiin kun jääkaappiin ostetaan vain ne raaka-aineet, joista sitten tehdään ruoka. Toki kuivakamaa on jonkin verran.
      Asuntolainaham muuttuu hieman kun korot muuttuu ja olen aina maksanut saman summan mieheni tilille. Selvisi että oma osuuteni olikin nykyään pienempi kuin lainaa ottaessa. Omistan asunnosta prosentuaalisesti vähemmän kuin mieheni joten lyhennyksenikin on pienempi. Noin muuten ei lainaa kilpailutettu.

      Poista
  9. Todella kiva postaus omasta mielestäni! Itse olisin todella kiinostunut kuitenkin juuri liittämään meidän bonuksemme samaan talouteen, jotta yhteisistä ostoista saataisiin mahdollisimman suuri hyöty eli palautus. Tätä ollaan nyt mietitty ja olisi ehkä aika mennä käymään S-Pankissa.. :) Tämä sopi myös muille kuin heppa-harrastajille ja nostaa tätä näkökantaa. Itsekin ajattelen etten juurikaan ostele vaatteita mutta välillä saattaa upota verkkokauppaan 300e/kk sitä huomaamattakaan..

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos! Me käydään tosi vähän s-ryhmän kaupoissa eli bonuksia tulee tosi vähän mutta tuon ruokatilin avaaminen oli kyllä superhelppoa ja nopeaa verrattuna ns normaaleihin pankkeihin. Ja on jotenkin selkeää kun yhteinen tili on eri pankissa kuin muut rahat.
      Verkosta osteli oli mun heikkous aikaisemmin, se loppui kuin seinään kun muuli tuli. Nykyään mietin ostosten summia tallivuokrissa, rehusäkeissä tai ratsastustunneissa :D yleensä jää ostamatta.

      Poista
  10. Joo tunnistan itseni noista kirjoituksistasi.... mulla on ollut hevonen "aina"ja sisareni mukaan elän askettisesti. Mutta kun kaikkea ei voi saada,niin pitää valita... ei omia lapsia,en käy baareissa/ravintoloissa, ei käytä alkoa enkä tupakoi, vaateostot minimissään, ei muita maksavia harrastuksia yms. Niinkuin joku älypää on sanonut:"ennen mulla oli rahaa ja ystäviä, nyt mulla on hevonen". Näin on menny 40v elämästä, päivääkään en vaihtaisi pois....

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Näinhän se on että elämä on valintoja ja on säästettävä muualla että tätä voi harrastaa. Mutta onneksi tallillakin on ystäviä vaikka rahaa siellä ei valitettavasti näy :(

      Poista