sunnuntai 8. tammikuuta 2017

Huimia aasileirisuunnitelmia ja 8 aasia + 1 muuli

Ajelin loppiaisena Mikkeliin ja Juvalle. Pidimme nimittäin ensimmäisen palaverin liittyen ensi kesän aasileiriin! Aasileirihän on Suomen Aasiyhdistyksen järjestämä aasimiitti, jota ei ole nyt muutamaan vuoteen järjestetty. Leirin järjestäminen on nimittäin aika vastuullista hommaa eikä allekirjoittaneella ole ollut aikaa paneutua siihen siinä määrin, että leiri olisi oikeasti järjestynyt. Leiri on aina järjestetty eri paikassa ihan tarkoituksella, aasinomistajien ei nimittäin voi olettaa ajavan satoja kilometrejä leirille.

Ensi kesänä leiri pidetään Mikkelissä Heikkilän yrttitilalla. Ohjelmasta on tulossa ihan mahtava ja kaikille on varmasti kaikkea. Minä olen melkein satavarmasti lähdössä leirille Muulin kanssa, vaikka matka onkin tosi pitkä. Mistäs tiedämme jos vaikka saataisiin kyytiin joku aasikin omistajineen Uudeltamaalta jakamaan bensakustannuksia? Leiri on elokuun ensimmäisellä viikolla torstai-illasta sunnuntai-iltapäivään eli 3-6.8. Jos olet pitkäkorvan omistaja ja olet kiinnostunut osallistumaan, merkkaa päivämäärät jo nyt kalenteriin. Lisätietoa leiristä, hinnat ja ilmoittautuminen tulee parin kuukauden sisällä Aasiyhdistyksen kotisivuille. Mikkelissä on muuten asuntomessutkin meneillään juuri tuohon aikaan.

Mutta nyt niihin aaseihin. Aina kun minulla on mahdollisuus nähdä aaseja, pidän kameran mukana. Pakkasta oli -27 mutta onneksi järkkärin akku ei hyydy. Heikkilän yrttitilalla on kaksi aasia, Daisy ja Lucia. Molemmat on ostettu Loviisasta Stenbergeiltä, Lucia on syntynyt siellä. Lisäksi Heikkilässä on neljä hevosta/ponia aasien kanssa.

Harmaa aasi on Lunda's Lucia Maria ja kirjava on Daisy. Linkit vievät tuttuun tapaan Sukupostiin. Heikkilän aaseista ja hevosista voit lukea lisää Veeran blogista Porkkanan voimalla. Blogi oli harmikseni pitkään päivittämättä/kiinni ja Veera aloittelee blogia nyt puhtaalta pöydältä. Suosittelen!

Koko porukka oli luonnollisesti loimitettu, mutta aaseilta otettiin loimet pois kuvien oton ajaksi. Siksi niiden karvakaan ei ole niin "pörröinen" kuin mikä se olisi loimittamattomalla aasilla 27 pakkasasteessa.
Mukana issikkatamma Disa ja suokkiruuna Peetu.

Mikkelistä ajelin Juvalle Tytin luo, jossa kävin kesälläkin moikkaamassa aaseja. Kesäkuvat löydät tästä postauksesta. Aasitilanne on edelleen sama, mutta ponilaumaan tupsahti syksyllä shettismuuli Topi! Tai siis oletan että Topi on shettismuuli, koska se on shettiskokoinen, mutta voihan se olla jostain muustakin hyvin pienestä ponirodusta.

Topi on parikymppinen ruunaherra, joka oli pitkään juvalaisen perheen omistuksessa. Topi jäi kuitenkin yksin ja sille oli parempi etsiä loppuelämän koti, jossa sillä on seuraa. Ja Tytin luona seuraa varmasti on! Topi jakaa tarhan seitsemän shettiksen/minishettiksen/minihevosen kanssa. Aaseista se ei kuulemma ollut kiinnostunut, eli Topi on ihan ehta muuli. Muulit kun "tykkäävät" sen lajisista kaviokkaista, joka niiden emäkin oli.

Jos jollain blogini lukijalla on tietoa Topin varhaisista vuosista, niin omistaja ottaa mielellään tietoja vastaan! Topilla on ehkä ollut myös veli ja sen nimi on voinut olla eri.. 20 vuotta sitten muuleja on ollut todella vähän, eli jos tiedät niiltä ajoilta mustan shettismuulin tai kaksi, niin se voi hyvinkin olla tämä samainen Topi.

Kuvissa olevat aasit ovat valkoinen Väänälän Iisakki, kirjava Feliina ja harmaa Viola Vuokko. Topi ei ole ainakaan vielä Sukupostissa, lisään sen sinne kuvineen jossain vaiheessa.

Iisakki ja Feliina katselee ponien touhuja.
Topi
Näiden aasien luota ajoin vielä toiselle puolelle Juvaa, jossa Hannamarilla on kolme aasia. Kirjava Petteri ja kaksi Espanjasta keväällä tuotua isoa aasitammaa, Patch ja Margarita. Tammat eivät ole vielä Sukupostisa. Espanjan aasit olivat eläinsuojelujärjestön hoivissa ja ne ostettiin tänne Suomeen jo keväällä. Hannamarille aasit tulivat syksyllä ja olivat sopeutuneet todella hyvin.

Ne olivat juuri niin rauhallisia kuin aasien kuuluukin olla. Petteri on nimittäin toista maata ja on hyvin epäileväinen ja reaktiivinen monia asioita kohtaan. Tammat tulivat heti haistelemaan, vaikka Margarita pelkäsikin minua kamerani kanssa. Tässä vaiheessa päivää oli jo aika hämärää, joten näiden aasien kuvat eivät onnistuneet niin kovin hyvin eikä aasien kokoakaan näistä oikein näe. Korkeudeltaan ne ovat kuitenkin siinä 125-140 cm, Patch on matalampi ja Margarita korkeampi.

Kuten kuvista näette, isommat aasit ovat aina "romuluisempia" kuin pienemmät aasit. Nämä espanjattaret tosin keräävät vielä lihaa luidensa ympärille, mutta ne eivät ole liian alipainoisia. Hevosihmisen silmään ne näyttävät varmasti hyvin laihoilta ja kulmikkailta.

Väriltään tammat ne ovat mustanpäistärikköjä, se on tyypillinen väri andalusianaasille, ja nämä saattavat olla joko osittain tai kokonaan andalusianaaseja. Sukutaulut niillä ovat tyhjät, joten varmaksi sitä ei voi sanoa. Muulin isähän on andalusianaasi. Tammat ovat ihan saman näköiset päästään joten toivottavasti osasin nimetä ne kuviin oikein.

Tämä on huono kuva, mutta tästä näkee tammojen kokoa kun ihminen on vieressä ottamassa loimea pois. Patch taaempana, Margarita (isompi) edessä.

Patch

Margarita
MargaritaPatch

Patch. Tästä kuvasta näkee myös mistä sen nimi tulee, sen takajalassa on musta väriläiskä.

Petteri

7 kommenttia

 1. Aasit on kyllä niin ihanan näköisiä! Harmi kn ei ole omaa pitkäkorvaa, muuten olisin varmasti tuulut leirille kun kerran täällä miun kotikonnuilla sellaisen järjestätte! Tuli ekana mieleen otsikosta kun luin aasileiristä, että meidän mäellä järjestetään kanssa ensi kesänä hiukan erilainen leiri, nimittäin vuohileiri! :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Oi vuohet on ihania ja niiin fiksuja! Facebookissa on kaksi vuohta joilla ajetaan parivaljakkoa!

   Poista
  2. Oi vuohet on ihania ja niiin fiksuja! Facebookissa on kaksi vuohta joilla ajetaan parivaljakkoa!

   Poista
  3. Mistä tämmönen parivaljakko löytyy? Pakko nähdä!:D

   Poista
 2. Aasileirisuunnitelmat on kyllä oikeesti aika menestyksekkäät! :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tästä tehdään niin ultimaattisen hieno leiri ettei toista tule :D

   Poista