tiistai 8. marraskuuta 2016

Blogimainonnan ja verotuksen alkeet

Aina tasaisin väliajoin joku bloggaaja promoaa jotain tuotetta X ilman, että postauksessa on maininta että tuote on saatu ilmaiseksi myyjältä. Eräässä aktiivisessa keskustelussa eräällä ruskealla foorumilla mainittiin, että muuliblogissa olisi julkaistu kattava postaus blogimainonnasta. No ei kyllä tietääkseni ole, mutta kansa on puhunut, joten tässä tulee.

Blogimainonnasta on Internetsissä ihan hyvä artikkeleita, mutta hevosihmisille pitää ilmeisesti pureskella ja tulkita kaikki tekstit erikseen. Kilpailu- ja kuluttajavirasto on julkaissut ihan selkokieliset ja kansantajuiset ohjeet blogimainonnasta. Pureskelen ne teille auki.

Jos bloggaaja saa ilmaiseksi tai tuntuvalla alennuksella tuotteen X ja hän kertoo siitä blogissaan, on postauksessa oltava selvästi maininta että postaus on tehty yhteistyössä yrityksen Y kanssa.

Tästä voit valita sopivan lauseen postauksesi alkuun:
 • Yhteistyössä yrityksen X kanssa
 • Yhteistyössä tuotteen X kanssa
 • Sponsorina yritys X
 • Tuote on saatu blogin kautta yritykseltä X
 • Sain tuotteen lahjaksi/ilmaiseksi/arvioitavaksi/lainaan yritykseltä X
 • Tuote on arvioitu yhdessä yrityksen X kanssa

Kaikki esimerkit on napattu Kilpailu- ja kuluttajanviraston sivuilta.

Oliko vaikeaa? No ei ollut!
Molemmat kuvat käyttövapaita kuvia Pixabaysta.
Mutta ei tässä vielä kaikki. Ei ketään oikeastaan edes kiinnosta, että mitä blogissa oli mainittu yhteistyökuvioista. Vain se kiinnostaa, ettei joku randomi kakkosluokan hevosbloggaaja nyt vain satu saamaan ilmaiseksi jotain sellaista, mitä minä itse en saa ilmaiseksi!

Eli mitä bloggaaja oikeasti joutuu maksamaan "ilmaisista" ratsastushousuista?

Bloggaaja ilmoittaa saadut tulot ja menot omassa henkilökohtaisessa veroilmoituksessaan kohdassa "muut ansiotulot". Siis jos vaikka Sinä peset parin naapurin ikkunat ja tienaat 100 euroa, ilmoitat ne tuloina omassa veroilmoituksessa. Mitään toiminimiä tai alveja ei tällaisiin pieniin summiin sekoiteta (alle 8500e tulot vuodessa). Bloggaajan verotukseen on ottanut kantaa tietenkin Verohallinto.

Tuotteiden osalta verotettavia ovat vain sellaiset, jotka voi muuttaa helposti rahaksi. Mainoslahjat (esim huulirasva firman logolla, joita jaettiin messuilla) ei ole verotettavaa tuloa. Bloggaaja voi saada rahaa myös mainoksista, mutta niistä eivät kanssaeläjät tunnu olevan kiinnostuneita. Pelkästään niistä ratsastushousuista.

Verotettavaa tuloa ovat myös mm alennukset ja lahjakortit.

Bloggaajalla voi olla myös menoja. Koska kukaan bloggaaja ei ole tietääkseni veroilmoitustaan julkaissut netissä (fiksua, en minäkään julkaisisi), laitan tähän esimerkin, miltä oma veroilmoitukseni näyttäisi blogin osalta tällä hetkellä.

Tulot:
Bentoniittisavi Chia de Gracialta 20e
Kuolaintutit Hevarilta 16e
Vuolupuukon teroitin Hevarilta 39
(jos olisin saanut blogini kautta mainostuloja, listaisin ne tähän myös, niitä ei kuitenkaan valitettavasti ole)
(jos olisin saanut lahjakortteja tai alennuksia, listaisin ne tähän)
Tulot yhteensä: 75 euroa

Menot:
Sony alpha a5100-kamera, ostohinta 550 euroa, käytän tätä blogiin 50% eli vähennän 275e*
Canon eos 500D-kamera objektiiveineen, ostettu käytettynä 400 eurolla, käytän tätä blogiin 50%, eli vähennän 200e*
(kamerat ovat myös muussa käytössä ja arvioin että niitä käytetään 50% ajasta blogikuviin)
Kodin nettiliittymä 300 euroa vuodessa, käytän nettiajasta bloggaamiseen ehkä 20%. Vähennän verotuksessa 60 euroa vuodessa.
Tietokoneeni on niin vanha, ettei omatuntoni anna laittaa sitä tähän laskelmaan.
Photarikin on laittomasti kopioitu, eli siitä ei ole kuukausimaksuja.
Menot yhteensä: 535 euroa

* POISTOT

Poisto on siitä hyvä juttu, että se jakaa ison hankintamenon useammalle vuodelle. Yritykset tekee poistoja ja niin voi tehdä bloggaajakin (kyllä, soitin veroneuvontaan ja tarkistin asian). Nykyään tuotteen voi vähentää hankintavuonna verotuksesta kokonaan, jos sen arvo on korkeintaan 1000 euroa. MUTTA tuotteesta saa tehdä poistoja, vaikka se olisi halvempi. Poiston määrä on aina 25% menojäännöksestä.

Eli mun kameroiden hankintahinta blogia ajatellen on 475 euroa. Ensimmäisenä vuonna eli 2016 laitan menoihin 25% kameroiden arvosta = 118,75 euroa. Kameroiden menojäännös on ensimmäisen vuoden jälkeen 475e - 118,75e = 356,25 euroa.  
Ensi vuonna eli 2017 vähennän taas 25%, joka on  89,06 euroa. Menojäännös kameroille on tämän jälkeen 267,19 euroa.
Vuonna 2018 saan laittaa kameroista menoihin 66,80 euroa (25 prosenttia summasta 267,19e).
Vuonna 2019 saan laittaa kameroista menoihin 50,10 euroa. Kameroiden menojäännös tässä kohtaa on 150,29 euroa. Poistoja voisi tehdä ikuisesti vähentämällä jäljellä olevasta arvosta aina 25%, mutta bloggaaja voi päättää vähentää jonain vuonna kaiken lopun kerralla.
Minä päätän että vuonna 2020 teen viimeisen vähennyksen ja merkitsen menokohtaan kameroista 150,29 euroa.

Poistojen avulla bloggaustuloni näyttävät tänä vuonna tältä:
Tulot: 75 euroa
Menot: 60e (netti) + 118,75e (kamerat) = 178,75e
Menot ovat suuremmat kuin tulot = minulta ei veroteta mitään extraa bloggaamisen takia.

Miksi poistot?

Jos en olisi lähtenyt tekemään kameroista poistoja, eli olisin vähentänyt ne kokonaisuudessaan tämän vuoden verotuksesta, olisi ensi vuonna vähennettävissä vain nettiliittymä. Eli jos tulot ylittäisivät ensi vuonna 60 euroa (joka on siis nettiliittymän hinta), maksan tuloksesta veroa. Jos tulot olisivat samat kuin tänä vuonna, eli 75 euroa, maksaisin veroa 15 euron osasta.

Tajusitko? En minäkään ensimmäisellä kerralla. Mutta tajua tämä: räävi kokoon KAIKKI mahdolliset menot, mitkä liittyvät bloggaamiseen. Tarkoitus on pyrkiä välttämään verojen maksu kaikin (rehellisin) keinoin. Tallivuokra tai varustehankinnat eivät kuitenkaan ole bloggaamisen menoja vaikka faktahan on se, ettei blogia olisi olemassa jos hevostakaan ei olisi. Elämä ei vain ole aina reilua. Kun olet listannut kaikki menot, ja silti tulopuoli on parempi, taputa itseäsi olalle ja vie itsesi siiderille. Olet sen ansainnut.

Miten ilmoitetaan veroilmoitukseen?

Omassa veroilmoituksessani alkuvuodesta ilmoitan bloggaustuloni ja -menoni kohdassa "Muut ansiotulot". Siinä pitää myös selittää että mistä rahat on tulleet ja mihin menneet. Tulot esim "sain erilaisia tavaroita kokeiluun blogini kautta" ja menoihin "nettiliittymä ja kamera"

Ei ole väliä, onko tavaran saanut tuotetestaukseen ilmaiseksi (ja sen saa pitää) vai onko saanut toisesta tuotetestauksesta palkkioksi vaikka loimen (jota ei ole tarkoituskaan ylistää blogissa). Molemmat tuotteet lasketaan tuloiksi.


Ps. Jos huomaat postauksessa puutteita tai räikeitä asiavirheitä, kerro toki niistä niin korjaan postausta niiltä osin! Verojen puolesta soitin tosiaan palvelunumeroon ja ystävällinen asiantuntija vastaili kysymyksiini niin, että minäkin tajusin. Jos siis jäi jotain hampaankoloon, niin suosittelen soittamaan! Palvelunumerot löydät täältä, ota kohta palkan- ja eläkkeensaajat.

4 kommenttia

 1. Mielenkiintoinen postaus! Kiitos tästä :)

  VastaaPoista
 2. Joudun ehkä lukemaan tän vielä pari kertaa sisäistääkseni asian, mutta tämä selvensi paljon. Entäpä sitten, jos on hankkinut ihan vaan ponin, jotta voi kirjoittaa blogia? (ja siks kun se on niin nätti tossa pihalla.) Onko se vähennyskelpoinen?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ponia ei kuulemma lasketa blogimenoihin mutta voihan sitä yrittää, joku kesähessu saattaa tsekata sun veroilmoituksen ja se menee läpi ;)

   Poista