maanantai 24. tammikuuta 2022

Kuinka paljon suosit käytettyä ja kuinka hyvää huolta pidät hevosvarusteistasi? Testaa oletko kestovarusteguru!

Suomen luonnonsuojeliliiton Tankkinuoret lanseerasivat kestotyylihaasteen vuonna 2018. Haasteessa laskettiin päällä olevien päällysvaatteiden ikävuodet yhteen ja mitä "vanhempia" vaatteita oli päällä, sen parempi!

Nyt tuon haasteen myös hevospuolelle, mutta kestotyylihaasteen sijaan nimeän haasteen kestovarustehaasteeksi, koska hevospuolella arvostetaan laatua ja kestävyyttä enemmän kuin tiettyä tyyliä. Tai ainakin omassa harrastuskuplassani! Ja kun vaatepuolella ne vähän rikkirevityt farkut ovat vain hip ja cool, on risa varuste hevospuolella iso turvallisuusriski. Eli ihan suoraan ei kannata kilpailla sillä, kenellä on parhaimmat paalinaruviritykset!

Olen kuitenkin sitä mieltä, että oikein huollettuna ja säilytettynä esimerkiksi nahkavarusteet ovat melkein ikuisia, samoin moni muu varuste. Osan varusteista "kuuluukin" kulua, kuten vaikkapa putsien, jos hevonen on kova hivuttelija, mutta suurimmalle osalle annetaan kyllä yli vuoden elinajanodote.

Varusteita voi ja kannattaisi korjata ja korjauttaa enemmän. Valjassepät saavat vanhoille varusteille ihmeitä aikaan ja loimia pystyy korjailemaan jopa kotikoneella. On paljon ympäristöystävällisempää käyttää vaikkapa 30 euroa loimen korjauttamiseen tai korjaamiseen kuin ostaa uusi 100 eurolla.

Kestovarustehaasteessa lasketaan hevosen varusteiden iät yhteen ja jaetaan summa varusteiden määrällä. Käytettynä ostetuista varusteista saa tuplapisteet eikä varusteen valmistusvuodella ole mitään väliä, sitä ei tässä kohtaa tarvitse edes tietää. Iät lasketaan vuosien mukaan ja kun tarkka ostopäivä on yleensä hämärän peitossa, on ihan okei laskea varusteille iät hevosten ikien mukaan, eli varuste täyttää vuosia aina vuodenvaihteessa.

Alle vuoden ikäinen varuste antaa yhden pisteen vain siinä tapauksessa, että se on ostettu käytettynä. Uutena ostettu alle vuoden ikäinen varuste on 0 pistettä.

Kun varusteet on listattu paperille ja pisteet on laskettu, jaetaan pisteet varusteiden määrällä ja näin saadaan tavallaan keskiarvo kaikkien varusteiden pisteille.

Laskin alle yllä olevan kuvan varusteiden kestovarustepisteet. Merkkasin käytettynä ostetut varusteet tähdellä.

suitset 5v*
kuolaimet 1v*
ohjat 0v (näistä ei saa pisteitä ollenkaan, koska varuste on ostettu alle vuosi sitten uutena)
otsapanta 3v
satula 0v* (tämä antaa yhden pisteen, koska vaikka varuste on alle vuoden vanha, on se ostettu käytettynä)
satulavyö 0v*
satulahuopa 0v*
jalustimet 0v*
jalustinhihnat 2v*

Tulokseksi tuli 23 pistettä. Varusteita oli laskelmassa mukana 9 kappaletta, eli laskutoimitus on 23/9 = 2,55.

Iloinen yllätys on se, että ainoastaan otsapanta ja ohjat on ostettu uusina! Otsapannankin on tehnyt suomalainen valjasseppä mittatilaustyönä. Ohjat taas olivat pakkorako kun vanhat menivät Muulin käsittelyssä rikki ja uudet oli saatava heti. Ohjat osti Muulille vielä kaiken lisäksi sen liikuttaja, kiitos!

Pienten kenttäkokeiden jälkeen loin tuloksille pisteytystaulukon. Muulin enkkukamojen suhteen olen edistyjä ja sekä länkkäkamojen että omien ratsastusvarusteideni osalta taituri. Guruiluun on kuitenkin vielä monta vuotta aikaa! 

♻️ Kestovarustealoittelija 0-1 vuotta
♻️♻️ Kestovaruste-edistyjä 2-3 vuotta
♻️♻️♻️ Kestovarustetaituri 4-9 vuotta
♻️♻️♻️♻️ Kestovarusteguru 10+ vuotta

Samalla kaavalla voi siis laskea myös omat ratsastusvarusteet! Omat talvitallivaatteeni saivat 4,33. Pisteet ovat yllättävän korkeat siihen nähden, että olen ostanut tai saanut kaikki omat vaatteeni uusina! Mutta esimerkiksi käyttämi Mountain Horsen takki ja Puuilosta ostamani topparatsastushousut ovat jo 7 vuotta vanhat!

Olen melko varma, että Muuliprojektin lukijakunnassa on paljon säästäväisiä hevosharrastajia, eli meitä jotka suosivat mahdollisuuksien mukaan käytettyä ja korjailevat loimia loppuun asti, mutta gurutasolle ei ole kuitenkaan kovin helppo päästä! Saadaanko lukijakunnasta ketään gurua ja jos saadaan, niin kerro ihmeessä kommenteissa miten olet saanut pidettyä valtaosan varusteista niin pitkäikäisinä ja miten olet malttanut olla shoppailematta!

Eihän Muulikaan olisi tarvinnut kuvan satulahuopaa, mutta se oli käytetty, edullinen ja juuri oikean värinen, joten en pystynyt jättämään sitä! Jos olisin laittanut kuvaan jonkin pari vuotta sitten ostetun huovan, olisin saanut heti 3 kokonaispistettä lisää. Mutta ei kikkailla, mennään niillä varusteilla jotka just nyt on käytössä!

6 kommenttia

 1. Ihan hauska. :D Mulla ison kasan pisteitä saisi satulahuovista, ne ostin nimittäin edelliselle hevoselle 7 vuotta sitten ja ostin jo silloin laadukkaita ja sellaisia, joista tykkään. Equilinen ja Eskadronin huovat säilyttävät ryhtinsä ja niitä on voinut huoletta pestä sekä koneessa että juuriharjalla käsin eikä ole ollut tarvetta ostaa uusia.

  suitset 3 v
  kuolaimet 3 v
  ohjat 1 v
  satula 1 v*
  satulavyö 2 v*
  satulahuopa 7 v
  jalustimet 1 v
  jalustinhihnat 3 v

  24/8 = 3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tää on tosi hyvä tulos! "Kenttäkokeissa" jostain syystä just enkkuvarusteilla oli vähän haastavaakin saada vitosta suurempia tuloksia. Sulla on sentään vanhempi satulahuopa, mä löysin itsestäni melkoisen satulahuopa-addiktin joka ei ainakaan nosta mun pisteitä tulevaisuudessa :D

   Poista
 2. Tää oli hauska. Mulla tuli 3,9v hepan tän hetkisillä varusteilla. Suitset onkin todellsita kierrätyskamaa, kun joka remmi on alunperin eri paikasta ja vain niskahihna hankittu uutena aikanaan :D Jos olis eri huopa nyt käytössä, niin olis varmaan tuo 4v mennyt rikki.

  Omat varusteet onkin tällä hetkellä ihmeellisen uusia, kun oon ostanut uuden talvitakin (edellinen oli joku 7v ainakin käytössä) ja kypärän (edellinen myös joku 7v vanha).

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tosi hyvä tulos! Eikä kaikkea varmaan voikaan käyttynä löytää (tai ehkä kannata), esim talvivaatteet ei oo kovin lämmittäviä monen vuoden ja pesun jälkeen ja kypärä nyt on tietty ihan järkevää uusiakin aina välillä. Mullakin on muuten kypärän osto pian edessä, oon kolauttanu omani sen verran monta kertaa tallin lattialle (onneksi siinä on kumimatto vaimentamassa) että on pakko panostaa turvallisuuteen.

   Poista
 3. Tämä toimii kohdallani kovin huonosti kun hevonen on uusi (vaikkakin käytetty ;') ) eli lähes kaikki hevoskamppeetkin ovat olleet minulla vasta hetken vaikka tulivat hevosen mukana käytettyinä. Uutena ostettuihin hevosvarusteisiin on tainnut mennä alle 20 euroa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Vuoden päästä pistetilanne on jo paljon parempi ;) Unohdinkin laskuista hevosen käyttöpisteet! Kyllähän siitäkin pitää sitten tulevaisuudessa tulla pisteitä jos samaa hevosta pitää useamman vuoden. Mutta on luultavasti saman arvoista ostaa joko varsa tai tehdä omakasvatti tai aikuisempi käytetty. Suomen hevoskasvatus on niin pientä ettei ylitarjontaa tietääkseni ole.

   Poista