maanantai 17. tammikuuta 2022

Muuli on ollut ajoittain epämääräinen takaa joten perjantaina mennään Hyvinkäälle tsekkaamaan paikat

Instagramseuraajille tässä postauksessa ei ole mitään uutta, mutta blogissa pystyn kirjoittamaan aiheesta hieman pidemmän kaavan mukaan, joten jos aihe kiinnostaa, niin jatka lukemista.

Muuli on ollut takaa epämääräinen. Muistan vielä tarkkaan ensimmäisen kerran, se tapahtui n 1,5 vuotta sitten erään maastoreissun aikana kun vaihdoin ravissa kevennyksen (siis suoralla tiellä ja reippaassa ravissa) ja olin että mitä ihmettä, ontuuko tämä. Ontumista ei kuitenkaan näkynyt eikä kuulunut, mutta "toinen" kevennys tuntui todella oudolta, kuin Muulin perä olisi heittänyt hieman sivulle joka askeleella.

Samalla tajusin, että jollen ajattele maastossa kevennystä, alan keventää aina samalle jalalle Hiphei.

No seuraavalla ratsastuskerralla Muuli oli jo normaali, samoin sitä seuraavalla ja pitkään sen jälkeen. Kunnes jossain vaiheessa aloin taas maastossa tuntea että hetkinen, onko tämä ep vai eikö ole. Ja sitten seuraavassa ravipätkässä kaikki oli taas hyvin, joten bootsittomana aikana ajattelin vain että no ehkä se astui jonkun kiven päälle huonosti ja aloin käyttää bootseja.

Epämääräisyys oli siis aluksi tosi satunnaista mutta tänä syksynä se alkoi lisääntyä kunnes oltiin siinä tilanteessa että tutkittava oli. En ole tästä someen aikaisemmin kirjoitellut, koska  ymmärrän että aihe herättää tunteita. On ihan normaalia että tällaisissa epämääräisyyksissä odotellaan että reaktiot voimistuvat ennen tutkimista, mutta pieni äänekäs vähemmistö vie hevosensa klinikalle heti, kun se maastossa onnahtaa astuttuaan kiven päälle (kärjistetysti).

Somea seuratessa saa siis helposti sellaisen kuvan että kaikki tällaiset ongelmat on tutkittava mieluiten eilen tai on paha eläinrääkkääjä.

Haluan kuitenkin ostaa puhtaan omantunnon sillä, että Muuli on liikkunut mielellään ja patistelematta eikä muita oireita ole ollut. Se ei siis ole näyttänyt kipuaan esim stoppailemalla, keulimalla, pukittelemalla jne. Se on ollut ihan normaali ratsastaa, jopa todella hyvä. Se on suoristunut ratsuna, se on alkanut taipua vasemmallekin (vasen kierros on ollut ns aina huonompi) ja vuosi sitten kadoksissa ollut vasen laukka on nyt syksyllä löydettu taas.

Muuli ei myöskään heittele päätään maastossa alamäissä (teki tätä 2-3 vuotta sitten paljon) ja jopa ravaa omasta tahdostaan alamäkeen, mitä ei mielellään ole tehnyt aina enkä ole sellaista siltä vaatinutkaan.

Muulin liikehdintä on siis mennyt samaan aikaan tässä mielessä parempaan suuntaan, mutta epämääräisyys ja ontuminen on lisääntynyt. Ainiin, kaviothan kuvattiin kesällä eikä niissä ollut muuta kuin että takaa kaviokulmaa sai nostaa pystympään. Se saattoi selittää tätä osittain, nyt kulma on pystympi ja Muulilla on kengätkin, mutta muutosta sen liikkumiseen ei tapahtunut.

Nyt olisi selvää, että klinikallakin saataisiin reaktio, vaikka eläimet tuppaavatkin vieraissa paikoissa piilottamaan epäsymmetriansa jotta pedot eivät huomaisi lauman heikointa lenkkiä (ja adrenaliini/stressi mahdollistaa hevosen paremman suoriutumisen kivusta huolimatta).

Pyysin Instassa välttämään somediagnooseja, mutta tein sellaisen itsekin. En olisi yhtään yllättynyt kinnerpateista (eli nivelrikosta) ja jos selvitään reissusta piikityksellä ja nivelravinteilla, olen tosi tyytyväinen!

Muulilla ongelmajalka on siis oikea takajalka. Se on sama, jossa on lautasella polttomerkki/pyörre/arpi. Voihan siellä olla joku vanha vamma Espanjasta ja se on alkanut vaikuttaa Muulin elämään nyt, kun sen liikunta on lisääntynyt alkuvuosista. Kun mietin Muulin reaktioita aiemmin, niin se on aina pelästyessään lähtenyt tai ainakin yrittänyt lähteä vasemman kautta käsistä. Samoin roll backit toimivat paremmin tähän suuntaan. Muuli ei siis pysty välttämättä pyörähtämään karkuun niin, että se varaa koko painonsa oikealle takaselle.

Toisaalta kaikki eläimet ovat lähtökohtaisesti vahvempia toiseen suuntaan, joten jos Muulilla on ollut omasta takaa puoliero ja olen sitä vielä omalla vinolla kropallani ratsain vahvistanut, niin ei varmaan ole ihme jos se on viimein alkanut oireilla epäsymmetristä lihaksistoaan.

Meillä kävi hieroja paikalla viime viikolla. Kolme kuukautta aiemmin Muulin vasen selkäfile oli aivan jumissa, samoin oikea lanneselkä. Reaktiot olivat olleet isoja. Tuon jälkeen Muuli sai hokkikengät ja uuden satulan. Viime viikon hieronnassa Muuli oli symmetrisen jumissa, kummaltakin puolelta lanneselästä, mutta tilanne ei ollut kovin paha, hoitelen alueita linimentillä liikutuksen jälkeen.

Meillä oli muuten tarkoitus olla se klinikkareissu jo viime viikon perjantaina, mutta meidän eläinlääkärimme oli tullut kipeäksi joten siirrettiin aika suosiolla tämän viikon perjantaille. Ohjeena on liikuttaa Muulia klinikkareissuun asti, jotta siellä myös saadaan reaktioita aikaiseksi. Keliolosuhteet ovat tosin näköjään hieman meitä vastaan.

Tässä alla on video joulukuulta. Klipit on kuvattu ratsastustunnin aikana ja olen nauhoittanut päälle ääniraidan. Tuolloin liike tuntui selkään. Osa näkee videolta ontumisen, osa ei. Itse jouduin hidastamaan videon, jolloin näin että oikea taka ottaa lyhyempää askelta. Hidastuspätkää tässä ei kuitenkaan ole mukana.

Olen itse todella huono näkemään ontumista, joten täydet pisteet kaikille haukkasilmäisille hevosenomistajille! Tiedän että omaa silmää voi harjoittaa ja ainakin tällä verkkokurssilla käydään läpi kivun tunnistamista. En ole verkkokurssia käynyt, joten omakohtaista kokemusta ei ole.

1 kommentti

  1. Yleensä ajattelen olevani eläinten liikkeen suhteen aikamoinen haukansilmä ja kyttääjä, mutta piti kyllä tietää mitä katsoo, että muulin liikkeestä ihan muutamaa yksittäistä askelta lukuunottamatta sain ontumisen tihrustettua. Ehkäpä onni onnettomuudessa, että muulin liikedynamiikka ja kokoamistaso ei ole tasoa iso kouluhevonen jousilla, joten rasituskin lienee kohtuullinen. Toivottavasti löydökset ovat pieniä ja hallittavissa helpoilla toimenpiteillä.

    VastaaPoista