keskiviikko 18. heinäkuuta 2018

Vaneriblokki on kaunis ja katseenkestävä pohja omille kuville


Olen kova surffaamaan netissä, Facebookissa ja Instagramissa ja rakastan uusia raikkaita ideoita. Suurin osa näistä jää toteuttamatta, mutta yksi ehdottomasti toteutettava tuli vastaan Instagramissa, kun Kuopiossa sijaitseman Tulostamon kuva vaneriblokkitauluista tuli feediini. Tallensin sen heti, koska tiesin, että tuollaisia pitää saada. En vain heti tiennyt, että mistä kuvista.

Olen ihaillut jo pidempään vanerilevyille tulostettuja kuvia. Rakastan sitä, miten puun syyt näkyvät kuvassa ja sitä, millainen fiilis kuviin tulee. Vaneriblokki on samantyyppinen tuote, paitsi että se "seisoo min jaloin", eikä siis tarvitse raameja tai edes reikää seinään, koska paksu vaneri pysyy pystyssä ihan itsekseen. Ja tulee niiden mukana takatappikin, jolla se pysyy varmasti pystyssä.

Tulostamossa ollaan alusta asti oltu kiinnostuneita kokeilemaan kuvien tuottamista eri materiaaleille. Vaneriblokin idea lähti yksinkertaisesti siitä, että he halusivat nähdä, miltä vanerille tulostettu kuva voisi näyttää. Vaneriblokin kuva on tulostettu Fine Art valokuvapaperille, joka liimataan vanerin pintaan.

"Vanerille tulostettu kuva oli ideana uusi ja kiinnostava tapa tuoda valokuvia esille. Ensimmäiset kokeilut tehtiin tulostamalla kuva suoraan puupinnalle, mutta tulostuslaatu ja tarkkuus eivät vastanneet odotuksia"

Pian Tulostamossa keksittiin kokeilla tulostusta paperille ja paperin liimaamista suoraan blokkiin. "Tällä menetelmällä saatiin yhdistettyä loistava tulostusjälki ja materiaalina mielenkiintoinen vaneri, joka nykyisin tunnetaan Fine Art vaneriblokkina", Laura Suvala kertoo Tulostamosta.

Takanreunus on tauluille erittäin tyypillinen sijoituspaikka siihen asti että niille a) löytyy pysyvä paikka b) silmä tottuu siihen, että ne ovat takanreunalla.

Muuliprojekti ei ole sisustusblogi ja vaikka sisustuksemme kestäisikin kuvauksen, ymmärrän nyt, että sisustuskuvien ottaminen on ihan oma lajinsa. Miten ihmeessä edes saan tällaisen kuvan epätarkaksi jos samaan aikaan saan ulkoa otetut kissakuvat tarkoiksi? No, onneksi ei tarvitse kovinkaan usein ottaa sisäkuvia.


En heti tiennyt, mistä kuvista lähtisin tilaamaan blokkeja. Ja mikä olisi taulujen koko. Pidän neliötauluissa, joten päätin tilata sellaisia koossa 15 x 15 cm. Hintaa tämän kokoisille tauluille tulee 20 euroa kappale. Isommatkaan koot eivät ole mahdottoman hintaisia, 20 x 30 cm maksaa vain 35 euroa. Sanon vain, koska kaikki laadukkaat kuvatuotteet ovat vähintään tuota hintaa. Huonolaatuisen canvastaulun saattaa toki saada halvemmalla.

Toimituskuluja viidelle pienelle blokkitaululle tuli noin 10 euron verran.

Koska Muulin koulutusjakso alkoi olla lopuillaan ja halusin jotenkin kiittää Sannaa kaikesta avusta, keksin tilata hänelle pari kuvaa. Tekijänoikeusjututkaan eivät olisi ongelma, koska olin ottanut häenstä hevostansa kanssa ihan kivoja kuvia paria viikkoa aiemmin. Itselleni tilasin kuvat kissoista ja Muulista. Kissojen kuvien tilaus olikin ollut mielessä jo pidempään, sillä kuvat oli ottanut Suvililja Photography jo viime kesänä. Tässä linkki kyseiseen postaukseen.

Tätä blokkia kun kunnolla katsoo sen yläreunaan huomaa, miten kuva on "rypistynyt". Oli huono idea antaa kissojen nysvätä taulujen kanssa. Jos vaneriin liimattu paperi on yhtään nihkeää ja sitä sormella pyyhkäisee, menee se reunoista rumaksi. Onneksi paperin sai siveltyä takaisin blokkiin, joten yläreuna ei jäänyt tällaiseksi kuin kuvissa. Kulmia kannattaa kuitenkin oikein erityisen hyvin suojella kaikilta osumilta.


Muulista olisi ollut hienoja dressagemuulikuvia Aaveen.netin kuvaamana, mutta koska Muuli ei ole ikuisesti dressagemuuli, hylkäsin ne. Valitsin sen sijaan yhden Sannan ottaman ratsastuskuvan kevättalvelta. Se oli kuvattu päivänä, jona kävin ensimmäistä kertaa Muulin kanssa kaksistaan maastossa. Ihan vain muutama sata metriä tietä pitkin ja samaa tietä takaisin. Kuvaan liittyy siis muistoja ja kuvana se on mukavan rauhallinen.

Taulut tulivat vajaassa viikosa ja ne oli pakattu tosi hyvin. En ymmärtänyt tilatessa sanoa, että vaneri saa näkyä valkoisista kohdista, joten sitä ei näkynyt. En kuitenkaan pidä sit ongelmana, taulut ovat todella kivoja näinkin! Tulostuslaatu on erinomainen, mutta eron huomaa minun ja ammattikuvaajan välillä. Susannan ottamat kissakuvat ovat ihan eri laatua kuin minun ottamani kuvat. Saatoin myös käsitellä omia kuviani turhan paljon ja nyt se kostautui. Nettikuvat ja tulostukseen menevät kuvat pitäisi käsitellä hieman eri tavalla. En ymmärtänyt tätä, koska olen tilannut paperikuvia viimeksi kahdeksan vuotta sitten ja silloin en käsitellyt kuvia rajaamisen lisäksi mitenkään muuten.

Tässä ovat alkuperäiset kuvatiedostot, jotka lähetin Tulostamolle.


Kuva: Suvililja Photography

Kuva: Suvililja Photography

Kuva: Sanna Kauppinen

Ei kommentteja

Lähetä kommentti