maanantai 24. heinäkuuta 2017

Yritin kuvata opetusvideota mm. positiivisesta vahvistamisesta, epäonnistuin

Sain blogiini ihan hiljattain postauspyynnön siitä, että miten olen totuttanut Muulia eri asioihin. Se kun ottaa pressut ym jutut melko hyvin vastaan nykyään. Olen julkaissut aiheesta videoita, kuvia ja tekstiä mutta sellaista koonti- tai ohjepostausta en ole tehnyt. Ajattelin viedä tämän ihan nextille levelille ja kuvata oheen myös videon. Ei minulla ollut tosin kuvaajaakaan, joten asia oli pakkokin videoida.

Ja kyllä tiedän että olen joskus avautunut että Muuliprojekti ei todellakaan anna mitään ohjeita Teidän rakkaiden eläintenne kouluttamiseen, mutta tästä aiheesta jopa minä kuvittelen tietäväni sen verran, että pystyn kuvaamaan videot ja selittämään asian kansantajuisesti.
Suunnitelmani hioutui seuraavanlaiseksi:

Laitan kentälle kolme erilaista tehtävää. Ensimmäisestä lähetän Muulin yli. Tarkoitukseni on että se ei kerrasta mene, jolloin joudun jumppaamaan sen kanssa negatiivista vahvistetta käyttäen. Eli Muulin olo on epämukava kaukana tehtävästä ja mukava lähellä tehtävää. Se saa siis olla rauhassa kun se tutkii tehtävää tai kokee sitä tai menee jopa yli.


Toisen tehtävän yli/läpi johdattelisin Muulin posiviitista vahvistetta käyttäen, eli odotan hiljaa vieressä että jotain tapahtuu ja kun tapahtuu, kehun ja annan kauraa. Tämän jälkeen jään paikoillani odottamaan seuraavaa liikettä Muulin taholta.

Kolmannen tehtävän oli tarkoitus näyttää sitä, miten itse toimin melkein aina. Sekoitan näitä menetelmiä siis hyvinkin sujuvasti. Eli lähetän Muulin jonkin asian yli ja kun se menee, annan lisäksi kauraa.

Aloitin negatiivisella vahvistamisella, koska kauran kanssa Muuli menee valitettavasti kauramoodiin, eikä sitä voi enää kehua yhtään. Kun nimittäin sanon "hyvä" se alkaakin tarkoittaa Muulille kauran antamista. Pitäisi tosiaan olla naksutin, jolloin eläintä voisi kehua sanalla "hyvä" muulloinkin.
Lopulta en päässyt käyttämään tasan mitään vahvistamista, koska esteeni eivät selvästi olleet yhtään haastavia Muulille. Pehmopuomieste oli vielä käytössä ihan ensimmäistä kertaa, Muuli ei ollut edes haistellut sitä ennen tätä!

Kokosin harjoituksista kuitenkin videon puheraidalla ja kaikella! Tekstitystä en tällä kertaa jaksanut siihen lisätä, sori! Kunhan keksin jotain tarpeeksi pelottavaa, saatan saada postauksen toteutettua alkuperäisellä idealla. Tai sitten etsin videoarkistoista esimerkkivideot.


Mietin tässä mielessäni, että kumpikin tapa (positiivinen ja negatiivinen vahvistaminen) on ihan yhtä toimiva. Usein kuulen (ja olen itsekin ajatellut) että mitäs jos ei sattunutkaan porkkanat mukaan.. Mutta kun sitä tarpeeksi paljon tekee ja siedättää eläintä erilaisiin asioihin ja tekemiseen, tulee siitä sille niin vahva rutiini ettei se tarvitse herkkuja.

Samoin negatiivisen vahvistamisen kanssa. Kun Muuli on ylittänyt tarpeeksi alustoja ja sietänyt selässään erilaisia asioita, on ihan sama mitä minulla loppupelissä on kädessä. Se on huomannut ettei se kuollutkaan ja että omistajalla nyt sattuu olemaan jotain kädessä. Eli en joka kerta joudu vääntämään sen kanssa että astutaanko alustalle vai ei.

Alussa pressun päälle asteleminen on aina eri juttu eri puolilla kenttää. Eli kun pressu siirtyy toiseen paikkaan tai on taiteltu eri kokoiseksi, se on Muulille ihan uusi juttu ja aloitetaan alusta. Mutta pikkuhiljaa pressusta tulee ihan okei, vaikka se olisi millaisessa mytyssä.

Ei kommentteja

Lähetä kommentti