lauantai 1. heinäkuuta 2017

Näin tehdään aidasta kissanpitävä!

Asumme paritalossa ja olemme aidanneet koko sadan neliön pienen pihamme kissanpitäväksi. Usein netissä kysellään apua kissapihan tekemiseen, joten kerron nyt miten meidän piha on aidattu.
Pihassa ei ollut aitaa ollenkaan muuttaessamme tähän kesällä 2014. Sininen aita oli vain paritaloasuntojen pihojen välissä. Olin aina haaveillut kissojen vapaasta kulkemisesta sisään ja ulos, joten aitaa alettiin suunnitella heti. Olin ihastunut netin kautta englantilaisen Katzecuren aitaratkaisuihin, joiden juju oli aidan päällä lippana olevissa pyörivissä puissa. Metalliosia oli mahdollista ostaa heiltä, mutta suunnittelimme aidan kuitenkin kokonaan itse.

Aidattavaa oli 27 metriä ja pihamme on L-kirjaimen muotoinen. Pihojen väliaidan varustimme pyörivillä puilla vasta 2017, kun uudempi kissatulokas omasi niin hyvät hyppylahjat, että se pääsi vapauteen sen kautta. Pihaa on talon kahdella seinustalla, seinustoille emme tietenkään tehneet mitään.

Takapihalle mennään kuistin kautta ja nopeampi ratkaisu olisi ollut verkottaa pelkästään kuisti. Se ei olisi kuitenkaan tuonut kissoille mitään uutta, sillä jo parin edellisen asunnon parvekkeet oli verkotettu.

Järvenpäässä ei saa tehdä kovin korkeaa aitaa ilman rakennuslupaa, joten aita on sen takia korkeimmillaan vain 160 cm korkea. Rajanaapureilta kävimme tietenkin kysymässä luvan aidan rakentamiseen. Aidan alaosassa on vihreää puutarhaverkkoa, joka on kaivettu maahan noin 15 sentin syvyyteen. Kissat eivät tunnu olevan mitään kaivinkoneita, mutta kun aita nyt tehtiin, niin ajateltiin tehdä kunnolla. Ehkä meillä joskus on lemmikkinä vaikka kilpikonna, jota emme halua karkuuttaa. Kanejahan tuo ei missään nimessä pidä.

Kaikki puutavara on kyllästettyä, ja hinta oli sen mukainen. 27 metrin aitaan saimme rahaa palamaan noin 2000 euroa, mutta elämä on. Aita on niin siisti, ettei kukaan ensikertalainen edes tajua aidassa olevan mitään epätavallista tai "jujua".

Pyörivät puut ovat kyllästettyjä aitatolppia, joista sahattiin kolmasosa pois. Niiden päissä on sisällä pätkä onttoa metalliputkea. Aidassa taas on pitkät kulmaraudat ja pultti (kierteistä teräsputkea itse asiassa, sahattu itse pätkiksi), joka menee metalliputken sisään.

Pihalle johtava isompi portti ratkaistiin niin, että pyörivät puut eivät aukea oven mukana. Pihalle tullessa on siis kumarruttava. Näin ovi pysyy hyvin kuosissa ja kuljemme pihalle aika harvoin pääportista. Yleensä tänne tullaan takaovesta. Pihalle rakennettiin myös pieni miniportti, joka johtaa viereiselle rakentamattomalle tontille. Siitä pääsee kissojen kanssa suoraan valjastelemaan. Alkuperäinen ajatus oli kuitenkin päästä nopeasti karkulaisten jäljille, jos ne matkivat Houdinia.
Yhdessä kulmassa on kaksi isoa tuijaa, joiden taakse rajasimme laudoilla hiekkalaatikon. Kipattiin kuoppaan säkillinen hiekkaa hiekkalaatikoksi. Kissat tekevät sinne, mutta niin tekevät myös kuorikatteelle, jota on aidan vieressä. En ole koskaan siivonnut "hiekkistä", joten en yhtään ihmettele mikseivät ne tee sinne.

Talvella kissat tekevät ihan mihin sattuu kun kaivavat lumelle kuopan. Keväällä sitten haravalla haravoin valkoiset kuivat kikkareet pois nurmikolta. Koska kissamme ovat poikia, ne myös pissaavat välillä seisten. Kolmas pihan tuija on menettänyt alaoksansa kissanpissalle. Myös sisähiekkiksessä kissat pissaavat välillä seisten ja välillä istuen.

Kuvasin pihasta myös videon, koska kokonaisuus voi olla vaikeaa hahnottaa pelkkien kuvien perusteella.
Aidan heikoin lenkki on tämä matala kulma, tikkaista aitaan on kuitenkin Zooplussasta saatavaa läpinäkyvää verkkoa estämässä kaiteelle hyppääminen.
Taiga-Kissat Silver Miio "Stinde" ABY ns

Udun Silver Apricot Njinyi "Jehu" ABY os

5 kommenttia

 1. Kiitos, että jaoit kokemuksesi kissojen aitaamisesta :D Pyörivät yläpuut eivät olisi tulleet mieleen. Hienoa, kun välitätte kissuistanne noin paljon :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Nykyään kissat eivät valitettavasti enää asu tuolla, mutta piha oli huippu niin kauan, kun sitä kesti :) Nykyään kissoilla on pieni ulkotarha, mutta sinne on pääsy 247, joten ne käyvät siellä lukemattomia kertoja päivässä. Tarhassa on paljon tasoja ja kissat tykkäävätkin kiipeillä siellä. Aidatulle pihalle emme koskaan ehtineet keksiä hyviä kiipeilymahdollisuuksia.

   Pitääkin kesän tullen esitellä myös uusi kissahäkki, kunhan sen sisustus on saatu ihan valmiiksi.

   Poista
  2. Saako kysyä, miksi kissoilla ei enää ole tuota isompaa aluetta?

   Poista
  3. Olen muuttanut kissoineni toisaalle eikä uudessa kodissa ollut mahdollisuutta toteuttaa koko pihan aitausta. Mutta hyvin tyytyväisiä nuo kyllä ovat uuteen häkkiinsä, varsinkin kun sinne pääsee 247.

   Poista
 2. Jättikiitos videosta :-)
  Meillä on kyllä ulkotarha, mutta haluaisin pitää kissoja myös pihalla vapaana.

  VastaaPoista