sunnuntai 15. toukokuuta 2016

Muuli loimimallina helteessä

Tuusulassa oli eilen hevostarvikekirppis. Metsäniityn maneesissa oli 30 myyjää ja todellakin kannatti käydä! Olimme kaverini Lauran kanssa paikalla jo vartin päästä aukeamisesta.

Matkaan tarttui liina, deltta ja toppaloimi. Aiemmin tällä viikolla olin ostanut myös fullneck villaloimen, jota en vielä ehtinyt testata Muulille.

Oli todella aurinkoinen ja kuuma päivä kun loimitin Muulin ensin villaloimeen ja sen jälkeen toppaloimeen.

Todettakoon tähän väliin että sidoin Muulin kiinni pyörötarhassa siksi aikaa kun loimitin sen, eikä se ollenkaan rykinyt taaksepäin kun heitin loimen sen selkään!

Villaloimi oli tuttu ja turvallinen Horse Comfort. Koko on 135 mutta myyhän mukaan tämä on pienentynyt pesussa. Ja tämä onkin just passeli Muulille tällaisena!
Tämä Mastan 300g ja 125cm kokoinen loimi istui myös hienosti eikä sitä edes tarvinnut laittaa kireimpään asetukseen edestä. Itseasiassa se olisi voinut olla vieläkin löysemmällä, sillä näillä asetuksilla se puristi lavoista. Mutta onneksi Muulin ei tarvinnut tätä pitääkään kuin sen aikaa että sain siitä edustavat myyntikuvat.

Eikö muuten teekin heti mieli ostaa tällaiset loimet, niin komealla mallilla ne ovat päällä?

Ota tämä pois ja heti. t. Muuli
Sen lisäksi että Muuli ei hillunut loimia pukiessa, pystyin riisumaan molemmat loimet sen ollessa vapaana! Miettikää! Tämä on oikeasti iso edistysaskel Muulin kanssa.

Kävelin jopa sen takaa sen ollessa vapaana ja se otti vain pienen sivuaskeleen.

Noin muuten Muulin päivään kuului kavioiden raspaus. Sain astetta tehokkaamman raspin kaverilta lainaan ja hänen kehotuksestaan kastelin kavioita vielä ennen raspausta. Muuli siis ensimmäistä kertaa pesukarsinaan ja letkusta vettä.

Muuli ei todellakaan arvostanut. Se ei sinkoillut mihinkään, mutta vänkäsi ja oli asenteella "heippa, mä muuten lähden nyt". Kastelin kuitenkin ja työnsin samalla kauraa suuhun kunnes aloin raspaamaan.

Sain etuset jalkojeni väliin jotta sain niistä jotain irtikin. Sisäsyrjät olivat kuluneet enemmän joten keskityin ulkosyrjien raspaamiseen. Otin myös molemmat takakaviot käsittelyyn mutta niiden ajaksi talutin Muulin käytävälle jotta se ei lennättäisi mua pesarin takaseinään. Sen verran se nimittäin heilutteli takasiaan. Takasia en uskaltanut ottaa jalkojen väliin mutta sain niitäkin hieman raspattua. Ne ovatkin onneksi ihan suorat, vain turhan pitkät.

Muuli jumitti taas ihan urakalla kun vein sitä takaisin tarhaan. Voi mä odotan sitä päivää kun sitä voi solkipäällä pamauttaa perseelle, mutta jos mä nyt tekisin niin, olisi mulla taas vapaana juoksenteleva villimuuli.

Outi sattui parahiksi tulemaan pihalle, Outi on auktoriteetti isolla Aalla Muulin mielestä, että jo Outin paha ööga sai sen liikehtimään reippaasti kohti porttia.Muuli jäi nyt tarhaan ilman riimua, mutta kärpäshuppu päässä.


Heitä se kamera helvettiin ja hae jostain sitä kauraa. t. Muuli


Sitten.. Muulista löytyi patti! Vasemman etujalan sisäsyrjältä peukaloni osoittamasta paikasta. Se oli ihan kova ja minun mielestäni kiinni luussa. Pikagallupin jälkeen se on todennäköisesti kolhusta aiheutunut luumainen patti.

En osaa yhtään sanoa oliko se tuossa jo viimeksi, koska Muulin koivet ovat ihan kuivat ja nesteettömät, ei minun rutiineihini ole kuulunut jalkojen sively. Toisaalta, kun se ei sitä tunnu haittaavan eikä se aristanut kun tutkimme sitä tallikaverin kanssa, ei se varmasti ole mitään vakavaa.

Kävin yhtenä päivänä Hippodomessa Tuusulassa. Mun tarkoituksena oli ostaa Muulille säkki Blue Chipin Lami Light-rehua, joka on Hoptin mukaan riittävä rehu antamaan Muulille kaiken mitä se tarvitsee 50/50 olki-heinä ruokinnan lisäksi. Liikkeessä oli tosin saman merkin Nativea esillä, joten otinkin sen. Native on tarkoitettu herkästi lihoville alkuperäisrotuisille hevosille, eli sopii erinomaisesti Muulille. Sisältö Nativessa ja Lami Lightissa on melkein sama ja molemmat ovat lähellä Donkey Sanctuaryn ja Top Specin valmistamaa Donkey Forage Balanceria. Kyseistä aasirehuakin olisi mahdollista tilata Suomeen ja se olisi täsmälleen saman hintainen toimituskuluineen kuin Blue Chipin rehu, joten ehkä jossain vaiheessa tilaan muutaman säkin tuota ja kokeilen tuleeko Muuliin mitään muutoksia.

Tähän saakka Muuli on saanut olkea ja heinää suunnilleen suhteessa 90/10 ja lisäksi olen antanut käydessäni noin 2 dl Racingin Mineral Plussaa, Muuli ei tosin yleensä ole syönyt annosta kokonaan ja aasit ovat saaneet nuolla jämät.

Muulin päiväannostus on 350g/5 dl ja säkin pitäisi tällä riittää seitsemäksi viikoksi.

Kotiuduin jo uudelle tallille niin hyvin että laitoin Muulin rehun jo Ikea-astiassa rehuhuoneeseen.Ps. Mulla on myynnissä ihana lila tähtikuvioinen vuoreton sadeloimi. Satula on käytetty. Koko on 135, mutta tämä piti kiristää edestä niin kireälle ettei se istu Muulille ollenkaan. Sopii siis vähän skrodemmalle hevoselle tai ponille. Jos pitäisin loimen edestä löysemmällä, olisi kaula-aukko ihan liian suuri Muulille.

10e noudettuna Järvenpäästä tai Porvoosta, 20e postitettuna. Takapuolen päältä siististi korjattu.

4 kommenttia

 1. Ihania Muulikuvia taas :3 Tekee mieli ostaa toi loimi- vaikka se on Muulille isohko, on se niin kaunis sen päällä :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mua harmitti NIIN paljon kun en saanut tota mitenkään istuvaksi, se olis just Muulin värinen ja muutenkin ihana :)

   Kaulakappaleelliset istuu paremmin kun se itse kaulakappale pitää loimet edessä, Muulilla on onneksi paksu kaula. Tuossa toppiksessa se kyllä näyttää vähän hoopolta kun hevosilla on pidemmät kaulat, loimi on niin korvissa kun voi olla ja silti kaulaosasa on rypyssä :D

   Poista
 2. Jos tarviit Muulille halvalla kasan varustetta niin täältä saisi :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Laitappa tarjousta tulemaan ;) rosamiii@gmail.com

   Poista