keskiviikko 8. joulukuuta 2021

Parempaa vettä otsonoinnin avulla? Hydzonen otsonointilaite muuttaa ihan tavallisen hanaveden bakteereja tuhoavaksi puhdistusaineeksi!

Postaus on toteutettu yhteistyössä Hydzonen kanssa. Pullo on saatu ja WDS-laite on lainassa ja testauksessa hevosalaa ajatellen.

Kuva: Hydzone / Lauri Heroja
Sain mielenkiintoisen puhelun pari viikkoa sitten ja eipä aikaakaan kun olin googlannut netin läpi otsoniveden osalta. Otsonivesi oli minulle ihan uusi juttu, vaikka sitä on käytetty mm desinfiointiin Suomessakin jo jonkin aikaa ja muualla maailmassa se on paljon yleisemmin käytössä.

Otsoniveden tekeminen kuulostaa monimutkaiselta, mutta näin blogiin selitettynä se on ihan simppeli homma. Laite nimittäin rikkoo vesimolekyylin hapeksi ja vedyksi, jolloin happi ryhmittyykin uudelleen otsonimolekyyliksi. Nyt otsoni on liuennut suoraan veteen eikä otsonia muodostu hengitysilmaan haitallisia määriä. Otsonia on vedessä äärimmäisen vähän, 1-4 ppm, eli 1-4 osaa miljoonasta. Lisäksi se puoliintuu vedestä nopeasti, viileässä vedessä hitaammin ja kuumassa nopeammin. Juomakylmässä vedessä puoliintumisaika on noin 15 minuuttia.

Suomalainen startup Hydzone on tuonut markkinoille kaksi erityyppistä otsonigeneraattoria. Toinen on kätevä pullo, Hydzonator, joka otsonoi hetkessä 1,5 dl vettä ja ylläpitää sen pitoisuutta. Hydzonator on juuri kotitalouksille suunniteltu n 130 euron hintainen tuote jossa on spraypullon korkki ja sillä on helppo puhdistaa esimerkiksi kädet kauppareissun jälkeen. Korkin avaamalla pullosta voi hörpätä suoraan suuvedet, 15 sekunnin purskuttelu ehkäisee nimittäin tehokkaasti hammaskiveä!

Suurempi, mutta helposti pienessä Ikeakassissa kulkeva, laite on Hydzone WDS (Water Desinfection System) joka on sitten esimerkiksi puutarhoihin, navettoihin, klinikoille jne myytävä laite. Tämä liitetään yksinkertaisesti tallin normaaliin vesiletkiin ja laitetaan pistoke seinään ja kun vesi kiertää laitteen läpi, on tuloksena otsonivettä. 

WDS pystyy muodostamaan otsonia koko ajan samaa määrää ja vesi on kaikista otsonipitoisinta, kun sitä lasketaan letkusta 2 litran minuuttivauhdilla. Jos vettä laskee täydellä paineella, on se "laimeampaa".

Vesi on jo sellaisenaa käyttökelpoista ihan juomavetenä eikä siinä varmasti ole mitään epäpuhtauksia, WDS voi puhdistaa järvivettä suoraan juomakelpoiseksi! Mutta se ei ollut tämän yhteistyökuvion tarkoitus, vaan tuoda menetelmää tutuksi myös hevospuolella.

WDC meidän tallin pesukarsinassa, tässä on takapuolella myös vedensuodatin jotta laitteeseen ei pääse mitään hiekkakikkareita lyhentämään sen elinikää. Keltainen letku on tallin pesarin oma vesiletku ja vihreästä letkusta lasketaan vettä tasaisella matalalla virtauksella ämpäriin. Rivisen tai sädemätäisen kavion olisi voinut laittaa hetkeksi ämpäriin likoamaan, jolloin otsonivesi tuhoaa koivesta bakteerit.
Olin itse ensin aikalailla että öö mitenköhän muka voisin otsonointia aasien vuolussa hyödyntää mutta pari viikkoa asiaan tutustuttuani olen nyt että wow, siis missä tätä EI muka voi hyödyntää? Koska otsonivesi on jopa Virkonia nopeampi puhdistusaine, eikö olisi helppoa letkuttaa kumpparit ihan tallin hanavedellä tallista lähtiessä eikä tule kuljettaneeksi ainakaan kengissään mitään heppakoronoita eteenpäin?

Laitteen tehoa on tutkittu Suomessa Synlabissa S aureus ja E coli -bakteereihin. E Colin pitoisuus aleni 30 sekunnissa 99,98% ja S aureuksenkin 60 sekunnissa samoihin lukemiin. Testissä käytettiin juuri tuota minullakin olevaa Hydzonator-pulloa ja veden otsonipitoisuus oli 1-1,6 ppm.

Otsonivesi tuhoaa tehokkaasti bakteerit, hiivat, sienet, homeet ja virukset. Yksi käyttökohde hevospuolella voisi hyvinkin olla rivi, kurarupi ja säädemätä. Esimerkiksi rivi johtuu siitä, kun iholla normaalisitkin elävät bakteerit pääsevätkin vaurioituneen ihon sisään. Itse olen hoitanut riviä viime kesänä Equizal-voiteella ja lampaanvillalla, mutta jos Muuli vielä koskaan saa riviä, seisotan sitä otsonivedessä ja kuivaan hyvin.

Sädemätä voi olla hankala hoitaa varsinkin minikavioista, kun uria ei pääse ihan pohjia myöten käsittelemään. Otsonivedessä pintajännitys on rikkoutunut eli vesi pääsee "normivettä" pienempiin koloihin. Puolen minuutin seisotus vedessä on riittävä! Kertahoito ei kuitenkaan riitä, mutta noin viikon ajan kahdesti päivässä hoidettu kavio pitäisi tulla kuntoon.

Kuulostaako liian hyvältä ollakseen totta? Syy laitteen harvinaisuuteen Suomessa lienee se, ettei Hydzonea tai mitään muutakaan otsonigeneraattoria ole hyväksytty Suomessa lääkinnälliseksi laitteeks, eikä sitä sellaisena saa myöskään markkinoida. Muissa maissa on omat sääntönsä, mutta Suomessa tilanne on tämä.

Koko maailmassa hevospuolella otsonin käyttö ei ole ainakaan Googlen mukaan yleistä. Löysin nimittäin vain yhden puolalaisen yrityksen, Ozone Horsen, joka on tuonut markkinoille otsonibootsit. Hevoselle puetaan  jalkaan liotusbootsit (soaker bootsit), joihin kaadetaan vettä ja johon otsoni sitten johdetaan laitteesta.

Otsonivesi on tosi turvallista. On siis täysin okei suihkia sitä kaupasta ostettuihin omenoihin ja otsonivesi poistaa niistä jämät torjunta-aineista ja bakteereista. Käytön jälkeen otsonivesi hajoaa itsestään vedeksi ja hapeksi, eli hedelmiä ei tarvitse käsittelyn jälkeen huuhdella hanavedellä ollenkaan. WDS puhdistaa nimensä mukaisesti vettä, eli laitteen kautta kiertävä vesi on aina taatusti puhdasta ja esimerkiksi kolivapaata.

Hydzone -pullo, joka tekee siis kotitalouskäyttöön 1,5 dl vettä kerrallaan. Kuva on otettu tallin pesukarsinassa, mutta pullo on nykyään visusti kotona, koska otan siitä suuvedet hampaidenpesun jälkeen. Pullo latautuu näppärästi USB-C-johdolla, mutta akkukesto on todella hyvä, en ole ladannut pulloa vielä viikon aikana kertaakaan.

Maaseudun Tulevaisuuteen haasteteltu professori Risto Tahvonen kertoo, että oikein käytettynä otsoni korvaa tulevaisuudessa merkittävän osan kemiallisista aineista kasvinsuojelussa, erityisesti sienitautien torjunnassa. Kasvinsuojelussa on tosin hyvin tarkkaa se, milloin otsonivettä käytetään, koska vesi ei tehoa kasvin sisälle jo tunkeutuneeseen mikrobiin. Otsonivedellä voidaan siis tuhota siemenen pinnalla olevat mikrobit, mutta ei siemenen tai kasvin sisällä olevia. Toisessa artikkelissa pystyttiin nurmijärveläisellä tilalla vähentämään herneenversojen hävikkiä 30 prosentista olemattomaan otsoniveden avulla.

Jos palataan eläinpuolelle takaisin, otsonivesi tappaa patogeeneja ja viruksia. Hevosen haavaa voidaan huuhdella otsonivedellä ja kun puhdistusaine on tavallaan ilmaista, voidaan haavan huuhteluun käyttää reilusti vettä. Nykyään jo suositellaan ajamaan karvat pois haavan ympäriltä ja käyttämään paljon juoksevaa vettä, mutta entä jos vesikin jo tuhoaisi bakteereja haavasta? Omassa "työssäni" vuolijana otsonivesi lienee tarpeen sädemädässä, valkoviivantaudissa ja paiseonkaloiden putsauksessa.

Valkoviivantauti on yllättänyt minut tänä vuonna muutaman aasin kohdalla. Kun aiemmin ajattelin sen olevan aika harvinainen tauti, olen tänä vuonna hoitanut sitä pois kolmelta eri aasilta. Kaksi näistä asui tosin samassa laumassa. Jokaisen aasin vuoluväli on ollut normaali 2-3 kuukautta, joten huomasin valkoviivantaudin nopeasti ja pystyin raspaamaan sen pohjaa myöten pois. Mutta jos en olisi pystynyt, olisi omistaja voinut jatkaa hoitoa seisottamalla aasia otsonivesipussi kaviossaan. Pienen aasin kohdalla lienee näppärintä laittaa aasin kavio pieneen minigrip-pussiin ja kaataa vettä mukaan. Näin pieni steppailu ei haittaa ja Hydzonator-pullo riittää tuottamaan riittävästi vettä operaatioon!

Jatkohoito jää kuitenkin omistajan kohdalle, sillä vaikka itse pystyisin ensimmäisen huuhtelun paikan päällä tarjoamaan, ei vesi säily kuin hetken hyvänä ja seuraavalle hoitokerralle vedet on käsiteltävä uudestaan.

Tässä kohtaa pyydänkin Teidän apuanne! Onko Sinulla rivistä tai sädemädästä kärsivä hevonen välillä Korso-Jokela? Haluatko ryhtyä koekaniiniksi jos tulen kerran päivässä hoitamaan hevostasi sen kotitallille otsonivedellä? Tämä ei maksa sinulle mitään, mutta dokumentoin kuvin ja videoin hoitotoimenpiteet ja edistymisen. Olisi hyvä jos tallilla olisi vesipiste ja sähköpiste, jotta WDS:n saa toimintakuntoon. Jos kyseessä on aasi tai pieni poni, voidaan homma hoitaa pullon kanssa. Jos kiinnostuit niin laita sähköpostia rosamiii@gmail.com .

Sitten ne miinukset tänne loppuun. Otsonivesi ei pärjää rasvalle. Tätä ei siis voi sellaisenaan käyttää puhdistukseen, koska tämä ei irrota likaa tai rasvaa ilman kunnon hinkkausta. Tämä vastaa siinä mielessä siis vain vesipesua. Eli joissain tapauksissa hevonen tai aasi pitää ensin pestä ihan tavallisella saippualla, jotta rasvan määrä iholla ja karvassa vähenee ja vesi pääsee vaikuttamaan. Jos iho on jo paljas, niin vesi toimii suoraan.

1 kommentti

  1. Taas on pian se aika vuodesta kun sädemätä on valloillaan - pitääpä kokeilla tätä.

    VastaaPoista